Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
28 октомври 2019
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.343
Здраво, имам бугарски пасош и бугарска лична карта, ама македонска возачка дозвола, сакам да земам возило на бугарски таблици и да ја возам во Македонија. Ве молам кој е запознаен со правилата да ми каже дали смеам и колку време смеам да ја возам колата во МК?
Не е баш така, мислам имаше некој лимит 3 или 6 месеци да може да ја вози на БГ таблици без да направи излез
Можеш да возеш без проблем со македонска возачка, а тоа за 6 месеца е за сите бугарски коли, ама ретко се применува

M

Macedon1um

Гостин
Можеш да возеш без проблем со македонска возачка, а тоа за 6 месеца е за сите бугарски коли, ама ретко се применува
Порано беше така но во последно време постегната е работава, и полицијата знам на неколку ликови што им правеше проблем со регистрацијата

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
Preporaka kvalitetni letni gumi?
Како и претходно што ти препорачаа - Matador Hectora 3.

За парите нуди многу висок квалитет, одлично држење, не се бучни воопшто.

Ги возам моментално на 4 коли во различни димензии. На останатите 3 коли, ги чекам да се потрошат тие што им се моментално (Bridgestone, Uniroyal Rainsport) и ќе ги заменам исклучиво со Matador.

ПС. Навистина беше пред години правилото: или купиш најскапо или ништо друго не чини. И така полека почнаа големите производители на гуми да ги купуваат помалите и поефтини брендови со што се воведе соодветен ланец на производство, стандардизација и затоа сега имаме за многу прифатливи цени - квалитетна гума.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
Гуми Петлас се добри и ем ефтини се и има брзински индекс скоро 200км/ч и не се бучни

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Како и претходно што ти препорачаа - Matador Hectora 3.

За парите нуди многу висок квалитет, одлично држење, не се бучни воопшто.

Ги возам моментално на 4 коли во различни димензии. На останатите 3 коли, ги чекам да се потрошат тие што им се моментално (Bridgestone, Uniroyal Rainsport) и ќе ги заменам исклучиво со Matador.

ПС. Навистина беше пред години правилото: или купиш најскапо или ништо друго не чини. И така полека почнаа големите производители на гуми да ги купуваат помалите и поефтини брендови со што се воведе соодветен ланец на производство, стандардизација и затоа сега имаме за многу прифатливи цени - квалитетна гума.
Како се во споредба за униројалот? Јас сум задоволен од нив, не знам дали повторно да земам ако најдам, освен ако не ме предомислиш со матадорот.

Ron0n

The Mercedes Guy
Член од
16 август 2009
Мислења
351
Поени од реакции
198
Како се во споредба за униројалот? Јас сум задоволен од нив, не знам дали повторно да земам ако најдам, освен ако не ме предомислиш со матадорот.
Униројалот се одлични гуми и на дожд се страва. Само малку ми се побучни во споредба со матадорот, а разликата во цена не е баш мала - околу 30 - 40%

По мене тука се некаде и двете гуми. Слободно пробај Матадор, нема да побараш други после :) (нормално освен ако не ти се дава 100е по гума за мишелин)

Член од
11 април 2018
Мислења
208
Поени од реакции
61
Поздрав
Совет за почетничко возило и мислење од искусни корисници
Заинтересиеан сум пред се за корса ц 1.2 и 1.4 пред се (наводно 1.4 многу трошела, 1.0 не е добра бидејќи е со три клипа)
Нешто за форд фиеста 1.4 тди.
Нешто за даихатсу сирион 1.0 наводно доста економично возило но што е со одржување и резервни делови.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.027
Поени од реакции
1.521
Поздрав
Заинтересиеан сум пред се за корса ц 1.2 и 1.4 пред се (наводно 1.4 многу трошела, 1.0 не е добра бидејќи е со три клипа)
Нешто за даихатсу сирион 1.0 наводно доста економично возило но што е со одржување и резервни делови.
Od site ovie so gi nabroja, naj idealna ti e korsa c 1,4,pojketo odat so plin taka da ke nemas gajle i ne e tromava. 1.0 e katasrrofa.. ford fiesta 1.4tdci begaj so podaleku, korozirat, mu strada blokot, cesto mesat maslo so voda i dosta se kvarlivi. Od strana na dizel da sum na tvoe mesto bi zel korsa c 1.7cdti 101ks ke mu se iznavozis.

Член од
8 јули 2017
Мислења
107
Поени од реакции
81
Поздрав
Корса Ц 1.2 би ти била најдобар компромис според мене, 1.0 е поекономичен ама нема никаква култура на работа и е ептен килав, 1.4 е солиден за таа каросерија али е релативно голем трошаџија. Имаш и 1.3 цдти ама во корса не би ти го препорачал пошто има варијабилен замаец, 1.7 цдти исто не би ти го препорачал во корса, еве и зошто: https://www.youtube.com/watch?v=NWRPOVeFOYo

Фиеста 1.4 тдци има Сименс дизни, кварливи и проблематични за репарирање.
Даихатсу мислам дека се повлече од Европа пред повеќе години така да за делови веројатно ќе ти биде проблем.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.612
Поени од реакции
2.132
Поздрав

Земај 1.4 бензин и не се мисли. 1.0 и 1.2 се мноооогу тромави особено 1.0. Разликата во потрошња меѓу 1.2 и 1.4 е мала а за возврат моторот има поголем животен век и е значајно побрз.

Фиестата не би ти препорачал со било кој мотор, згора на тоа едноставно е возило без стил, кутија на тркала...мене ептен грда ми е. Даихатсу не ни помислувај освен ако можеш да го земеш ептен евтино. Не дека е лоша колата сепак една квака нека се скрши на него кај ќе најдеш половна во МК?

Последно уредено:
Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Поздрав
Yaris 1.4 d4d 90ks motor na lance, 4klipa, malce trosi top za gradska voznja.

Член од
29 септември 2015
Мислења
253
Поени од реакции
333
Поздрав
Опел Корса 1.0 треба да се избегнува. Не е погоден мотор. За разлика од него 1.2 е доверлив мотор и јас би одел на него ако се вози градска вожња. За на отворен пат моторот е релативно тром и во тој случај најверојатно подобар избор би било 1.4 ( но немам искуство досега со 1.4 кај Опел)
Разочаран сум од 1.7 цдти особено кај Мерива.

Форд Фиеста, како што рекол членот погоре и мене ми е кутија на тркала. Едноставно колата мене ми нема шмек, ниту е забавна за возење. Дизајнерски не ми се допаѓа воопшто.
Имам возено и бев разочаран. Сосема друга приказна е Фокус особено со 1.8 тдци. Можеби едно од најдобрите коли некогаш направени.
Зборам за прва и втора генерација.

Би предложил Фокус 1.8 тдци или Тојота Јарис кое покрај тоа што е докажано возило, право чудо е колку простор има. Од надвор мало, но внатре за патници е милина, па и позади.
Права реткост е да се најде возило со толкав простор во ентериерот. Се мисли за моделска 2003-2007 година

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Yarisot e gradska kola koja ke mu trosi malce i za popravki ke mu bide badijala. Kako za nafta taka i za benzin-plin pretpostavuvam samo nez koj motor go preporacuvaat 1.33 so 87ks ili so 101ks(ima i 1.0 kako korsata no sigurno e slicen so na korsata 1.0 = trom) baska na lance se i benzincite na yarisot.
Focusot 1.8 e lance motor samo sto ke si dade malce povise za servis( i model zavisi koj focus go zima-godiste)...

Kajgana Shop

На врв Bottom