Коронавирус (COVID-19)

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Затоа е многу важно миење на раце и, би рекол, одржување на хигиена на усната шуплина. Јас лично мијам заби 3-4 пати дневно и барем еднаш дневно правам гаргара со некој антисептик. Да не заборавиме дека инфекцијата почнува од грлото, и се шири од таму па надоле.

Мејкс сенс?
Треба и клизма да правиш ако случајно нешто поминало да го фатиш отпозади и да го исчистиш.

Не претерувајте оти има еден куп битни бактерии кои се потребни во организмот што ќе му ебите мајката и ќе нарушите рамнотежа.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
731
Поени од реакции
1.669
11 нови пациенти во БГ , тоа прави вкупно 62 заразени. Сите стабилни и без опасност за живота.
Интересно што беше привнесен примера от Италиja е сека вечер во 21 часот, не мал дел от граганите извегуват на балконите си и аплаудират медиците. Днес единиот митрополит задолжи црквите да биjaт камбаните от 21 до 21:15 во неговата митрополиja за подкрепа на лекарите.

Во истото време , донирането на компаниите за днес са 500 000 евра.
Многу волунтери шиjaт маски,кои ке са потребни. Собират се пари и за доп'лнителни аспиратори купени от граганите . Повечето са свестни дека ком нас иде цунами и тежките денови следат.
Само храбро братја всичко ште бде на ред. Какво казва Ванѓа ,,-Блгарија ште пати ама на краја следват добри дни''.
Шала на страна господ да не чува на сите во вакви денови.

Член од
27 јуни 2014
Мислења
51
Поени од реакции
67
Мене работава не ми изгледа баш така наивно, сеа да не испаднам conspiracist (мрзам такви работи), но ме чуди однесувањето на големиве европски држави пример Франција ,Германија и останати како уште од почетокот имаа ноншалантен пристап кон пандемијата еве пример претходна недела Италија почна да глави со пациенти додека Германија полнеше стадиони, Англија се играше премиер лига 100 иљади на стадион, покрај тоа никакви рестрикции и слично... Сето ова ме тера да размислувам дека работата и не е така наивна пред се моќни држави (голем број на експерти аналитичари итн) демек не знаеја дека би дошло приближно до ситуацијава и испадна дека буквално му отворија ширум врата на вирусот. Едноставно не ми е сфатливо како допуштија такво нешто... Од аспект на економија сите гранки губат, светска а и домашна берза бележат ненормални падови, нафтата исто. Пробувам да ги поврзам работиве еве конкретно кај нас уште од октомври митата година странски фирми на големо продаваа акции од нашите фирми во време кога акциите имаа добра вредност а и многу наши компании ќе исплатат и добри дивиденди за минатава година. Или е голема случајност или некој дебело ке профитира

M

Macedon1um

Гостин
Одлично видео од Vox, би требало да се преведе и да се пушта на телевизија и кај нас. Особено обрнете внимание на она од 5:35 па натаму, страшно потсетува на споредба помеѓу држави што имаат строги мерки и оние што лабаво си ја тераат ситуацијава како Шведска според она што читам на интернет..

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Overreaction e mnogu podobro od no reaction vo situacijava. Virusot predizvikuva teski belodrobni zaboluvanja i e lesno prenosliv. Zamislete na 1000 luge da im trebaat respiratori, pa pola od tie ke bidat ostaveni da pocinat bidejki nema da mozat da gi lekuvaat. Ne daj boze brojot da e pogolem... videte samo sto se slucuva vo Italija kade sto ima po +300 mrtvi sekoj den.
Zatoa ne si igrajte kurot i izdrzete nekoja nedela, pa i mesec-dva so limitirano dvizenje majka mu stara.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.868
Поени од реакции
6.380
Што мислите колку е моментално реалната бројка на инфицирани на светско ниво ? 182к брои официјално во моментов... но реално што мислите вие ? Земајки во обзир дека голем број познати фаци богаташи , тренери , играчи , политичари и луѓе на функции без никакви симптоми , значи преку ред и надвор од протокол што би се рекло се тестирани и излезени позитивни.. што би се случило доколку и сите ние обични смртници се тестираме ? Колкава ќе биде бројката ? Посебно во Европските држави каде веќе е асално распространет.. моја предпоставка дека уште малку чекаат фармакомпаниите да дојде чашата до врвот , односно да прелие , па ќе пуштат лек .. побогу Илон Маск за година две планира на Марс да праќа луѓе ебаго, медицината е на ниво да пресадува мозоци , срце , екстремитети и што ли не ... а у меѓувреме едно вирусче се заканува да истреби милиони... и ние као сме немоќни.. не ми се верува мајке ми.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Одлично видео од Vox, би требало да се преведе и да се пушта на телевизија и кај нас. Особено обрнете внимание на она од 5:35 па натаму, страшно потсетува на споредба помеѓу држави што имаат строги мерки и оние што лабаво си ја тераат ситуацијава како Шведска според она што читам на интернет..

Брав, огин видео.

To slow the virus down you need to act as you already have it!

Член од
25 февруари 2019
Мислења
14
Поени од реакции
46
Imame Korona licnost na denot, vo Wetzlar(grad od 40.000 na 50 km severno od Frankfurt) barmen vo eden od najpoznatite barovi vo gradot bil zarazen od korona , a cela nedela odel na rabota i imal direkten kontakt so vraboteni, musterii no i so predmeti kako casi i ostal pribor. Vlastite gi stavija vrabotenite vo karantin a i preku vesti i socijalni mrezi se baraat gostite koj bile vo barot pod drvo i pod kamen (a sigurno vo 1 nedela imalo min 1000 posetiteli). Momentalno ima 24 oficijalno zarazeni a se testiraat preku 300 novi i ke povtoram zboram za grad od samo 40.000 ziteli , taka da ocigledno nekoj ja simna caca vo gluposta samo ne ocekuvav deka toa ke bide od zapadnoevropjanec.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.495
Поени од реакции
18.756
Imame Korona licnost na denot, vo Wetzlar(grad od 40.000 na 50 km severno od Frankfurt) barmen vo eden od najpoznatite barovi vo gradot bil zarazen od korona , a cela nedela odel na rabota i imal direkten kontakt so vraboteni, musterii no i so predmeti kako casi i ostal pribor. Vlastite gi stavija vrabotenite vo karantin a i preku vesti i socijalni mrezi se baraat gostite koj bile vo barot pod drvo i pod kamen (a sigurno vo 1 nedela imalo min 1000 posetiteli). Momentalno ima 24 oficijalno zarazeni a se testiraat preku 300 novi i ke povtoram zboram za grad od samo 40.000 ziteli , taka da ocigledno nekoj ja simna caca vo gluposta samo ne ocekuvav deka toa ke bide od zapadnoevropjanec.
Од кај да знаел дека е заразен, кажаа многу пати дека можно е да го носиш со себе а да немаш симптоми.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Не се проблем луѓето што не знаат дека префатиле, со секаква будала влагаш во контакт, затоа е и изолацијата.

Проблем се:

а) Дијаспора што се враќа и не се самоизолира 14 дена;
б) Оние што знаат дека не е се како што треба и не бараат медицинска помош и бонус на тоа се рашетаваат;

Kajgana Shop

На врв Bottom