Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.492
Поени од реакции
18.750
Со оние мерки во Италија што ги превзема имаат преку 3000 нови,а овде некои се бунтуваат за за мерките кај нас што се превземаат.Страшна работа
Му пишав и на членот, Италија треба и мора во карантин да биди, каков е тој карантин ако луѓето одат по маркети и одат на работа ?

JUVE_Ultras

Ragazzo della piazza
Член од
22 септември 2010
Мислења
2.451
Поени од реакции
3.968
Официјалните лица уште на пресот пред неколку дена кога ги прогласија последните драстични мерки рекоа дека " резултатите ќе ги видиме после 2 недели" . Нели вирусот има период на инкубација така да деновиве скоро сите нови случаеви се инфицирани пред да се прогласи карантин во цела држава.. но ете многу држави се поучени од грешката на Италија па реагираат навремено ... и швабите гледам се опаметија .. останаа Енглезите.
Јасно е тоа дека карантинот на цела држава ќе даде резултати понатака.Муабетов ми беше дека овие големи бројки покажуваат колку многу луѓе се заразиле пред карантинот и колку е многу закаснето со сите мерки,а да не зборам за смрноста која ако продолжи вака ќе ја надмине и онаа од Кина и тоа со помал вкупен број на заболени.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
По мене лично, страшно дебилни мерки, демек ако не работат училиштата и кафаните ке го сопреме вирусот, еве што правиме ние кои идеме на работа се среќаваме со 50 луѓе минимум дневно , потоа си идеме дома каде што останатите членови на фамилијата и да не излегувале воопшто од домот јас кога ке се вратам исто ке е како и тие да се сретнале со 50 луѓе во текот на денот.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
По мене лично, страшно дебилни мерки, демек ако не работат училиштата и кафаните ке го сопреме вирусот, еве што правиме ние кои идеме на работа се среќаваме со 50 луѓе минимум дневно , потоа си идеме дома каде што останатите членови на фамилијата и да не излегувале воопшто од домот јас кога ке се вратам исто ке е како и тие да се сретнале со 50 луѓе во текот на денот.
А што ако излегуваат сите? За некоја недела цела МК ќе се зарази. И што после? Ќе бараме пријатели, или контакт во партија за ебан респиратор? И прекинете веќе со идиотски размислувања, 100 пати е пишано зошто се тргна на овај пат.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
А што ако излегуваат сите? За некоја недела цела МК ќе се зарази. И што после? Ќе бараме пријатели, или контакт во партија за ебан респиратор? И прекинете веќе со идиотски размислувања, 100 пати е пишано зошто се тргна на овај пат.
Кој кажа бе да излегуваат сите, прво требаше луѓеето што влегуваа во земја да се контролираат со карантин си појма немам што и шансата да има епидемија ке се сведе на минимум, друго кога веќе дојде до овде треба вонредна состојба и движење само на овластени лица и на доставувачи со строго контролирани протоколи, а не вака демек ај ке се играме едни ке работат другите нема да работат и ке се молиме тие што работат да не се инфицираат.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
На начинот на кој што се шири вирусов и како прогресира сите ќе се заразат не е можно да се спречи, кој знае само колкумина асимптоматски реагираат на вирусот и незнаејќи го шират.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Му пишав и на членот, Италија треба и мора во карантин да биди, каков е тој карантин ако луѓето одат по маркети и одат на работа ?
и јас тоа се чудев, имам другарка у западна Италија и кога и пишав да видам како е ми вика еве се спремам за на работа трета смена сум и останав подзинат, мислев карантинот подразбира да не се мрда од дома

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
15 март 2010
Мислења
5.868
Поени од реакции
6.380
Па делумен ваљда.. на работа одат ептен мал процент од населението . Инаку незнам зошто мислите дека да ги затвориш супемаркетите е така лесно , или аптеките недај боже .. па не цело население е здраво и има залихи дома за 2-3 недели или месец под карантин... свашта може да се деси за тоа време, мора да имаш пристап до медицински продукти и храна... лесно би било да се работи за мал регион , па војска да им доставува по дома на сите што им треба , но кога се работи за вака голема држава , не изводливо .

Член од
5 март 2018
Мислења
16.492
Поени од реакции
18.750
Не сум запознаена со Кина како изгледа кај нив карантинот.
Добро за разлика од Италија кои се држат строго до мерките во Шпанија е обратно, сликата шо ја постирав е во Атока метро станица нај фрекфентна, буквално еден на еден беа луѓето, џабе не разбираат и таму, полицијата интервенира секој ден, денес со дронови ги бркаа дома да бегаат. Затоа и бројките растат секој ден поготово во Мадрид.
Автоматски споено мислење:

Па делумен ваљда.. на работа одат ептен мал процент од населението . Инаку незнам зошто мислите дека да ги затвориш супемаркетите е така лесно , или аптеките недај боже .. па не цело население е здраво и има залихи дома за 2-3 недели или месец под карантин... свашта може да се деси за тоа време, мора да имаш пристап до медицински продукти и храна... лесно би било да се работи за мал регион , па војска да им доставува по дома на сите што им треба , но кога се работи за вака голема држава , не изводливо .
Не, не, маркетите и аптеките да работат

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.275
Поени од реакции
5.370
Околу купувањето...кажав претходно дека работам во маркет и вклучен сум во планирање,организација и одлуки за нашата фирма. Денес имавме 'кризен' состанок, се донесоа повеќе одлуки од кои би издвоил намалување на раб.време, препораки за купувачите, препораки за вработените, се стави акцент на дезинфекција/хигиена односно зачестување и зголемување на обем на истото. НО, она што боцка е што веќе почнавме да се соочуваме со проблем при набавки. Не со плаќања, не затоа што сме до толку мала фирма (сепак имаме 5 маркети) туку едноставно добавувачите немаат количини. Најосетливо се знае, брашно и тестенини. Не сакам да бидам песимист но што понатака?
Ќе ограничите да не може повеќе од 3 работи од еден ист или сличен производ.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.574
Поени од реакции
5.159
Имаш 50 души на литургија во недела?
Браво, свака част.
Повеќето цркви во кои сум бил на литургија, во некорона времиња, имаа до кај 15-20 души во недела сабајле.
Некои ни толку.

Е сега спореди го тоа со 50-100 души дневно - трипати, во сите џамии. и пак кажи дека е исто.
Да погодам што биле тие од Синѓелич:
- будисти од монголска националност.
Dude, relax.
Знаеме дека христијанството е подобра вера.

Инаку онтопик, дали ќе се прогласи вонредна состојба или уште не се знае?

Kajgana Shop

На врв Bottom