Коронавирус (COVID-19)

• Креатор на темата Креатор на темата Beginner
  • Време на започнување Време на започнување
Сееиозно сте загрижени вие во Скандинавските земји ? :)
Сваќам каква е ситуацијата таму во здравството, јасно ми е,често патувам натака и тоа не на поминување ама сепак мислам дека за време на пандемија кај вас нема потреба од простор за паника, барем за разлика од другите земји народот таму е послушен и знаат за солидарност, имате буџет за вакви ситуации туку после пандемијата во Македонија кучките со маст нема да не јадат шо викат старите тука :).
Чисто за споредба, некни другарка ми ми пушти слика од некоја жена во маркет во Трелеборг имала ракавици и најлони на обувките и му се изнасмеа, и викам шо е смешно, жената си постапува ок, ама ние за досетки и мемиња први сме.

Морам да бидам искрена. Претходните 4 дена и јас бев исплашена. Најмногу заради здравството како слаба карика и моментот дека немаш кој да ти помогне, сам си. Самото тоа создава несигурност кога си во туѓа држава.
Ги гледаш колку смирено и бавно реагираат со се, па ти прават нервоза и дополнителна несигурност дека не се свесни за опасноста.

Со ладна и рационална глава е се подруго. Колективната свест е поинаква. Народот е послушен и самиот се грижи за себе, научен е да биде независен и индивидуален.

Ако уште некој ден останеме во самоиницијативен карантин уште посмирени ќе бидеме. :icon_lol:

Референтната стапка во НБРМ е намалена. Дали ќе ги намалат банките каматните стапки, ѓаол ќе го знае

Последно уредено:
Nesto pozitivno za promena:

Dietmar Hopp (gazda na Hoffenheim, SAP, 80% akcii vo CureVac, firmata sto amerikancite se obidoa da ja kupat da izgotvi vakcini ekskluzivno za niv) veli deka glatko go odbil Trump i deka ne doagja vo prasanje eventualnite vakcini da bidat samo za Amerika. Na prasanjeto koga da ocekuvame vakcini rekol do esen, pred eventualniot vtor bran...taka da moze da se nadevame na vakcini za nekolku meseci namesto godina dve.

Aма зошто средства за дезинфекција за по дома купувате бе? Влагаш дома, патиките во шкаф, јакната исто, се пресоблакаш по алишта за по дома/миеш раце и крај. Не дека ги оправдувам овие што креваат цена, треба Владата да ги замрзне цените, таков е периодот ама на крај од што ќе држат луѓево дома стерилно, други здравствени проблеми ќе си предизвикаат.
OKej ова, ја така праам, ама стоката/производите што си ги донела...
(со ракија ако нема средство)

Треба конечно да се забрани изнесување на роба над 1 парче (литро зејтин, пакување тоалетна хартија, млеко...) од продавнициве.
Така па ептен не може, јас млеко по два литра купувам и без корона и со корона. Ако купам едно, може до вечер пак да треба по млеко ред да чекам ...

Okolu verata i virusot: Ako si vernik toa ne e opravduvanje da go isklucis mozokot i so toa indirektno da im stetis na tvoite sogragjani. Kolku sto znam toa vo site relevantni veri se otfrla.

Vo Germanija: So rapidno rasteckiot broj na zaboleni se zaostruvaat merkite. Ke se zatvorat kup institucii i delovni objekti kako na primer bazeni, sportski ustanovi, igralista za deca, delumno hoteli, Bogosluzbi, Barovi, diskoteki, koncerti, izlozbi, saemi, javni kukji. Otvoreni ke stojat marketi, apteki, drogerii benziski i banki. Se dozvoluva da otvorat i vo nedeli.

Морам да бидам искрена. Претходните 4 дена и јас бев исплашена. Најмногу заради здравството како слаба карика и моментот дека немаш кој да ти помогне, сам си. Самото тоа создава несигурност кога си во туѓа држава.
@CafeDelMar и @Agda Beata , Шилдмејденс од Маседоунија :), во паника се многу луѓе кои размислуваат што и како понатаму. И нам овде не ни е сеедно, иако само дрндаме по социјални мрежи. Бадијала ни се блиску пријатели и роднини ако не можеме да ги посетиме. А не можеме и главно не сакаме (барем оние кои се свесни за заразата) заради ситуацијава. Комуницираме само по телефон. Така да, точно е дека сте во туѓа земја ама и ние главно се изолираме едни од други.

Последно уредено:
@CafeDelMar и @Agda Beata , Шилдмејденс од Македонија :), во паника се многу луѓе кои размислуваат што и како понатаму. И нам овде не ни е сеедно, иако само дрндаме по социјални мрежи. Бадијала ни се блиску пријатели и роднини ако не можеме да ги посетиме. А не можеме и главно не сакаме (барем оние кои се свесни за заразата) заради ситуацијава. Комуницираме само по телефон. Така да, точно е дека сте во туѓа земја ама и ние главно се изолираме едни од други.
Нема веќе паника, рационална сум. Форумот и времето за себе, убаво ми дојдоа. :)
На тарасата не сум поминала толку време како што сум една година во овој стан. :)

Фала за утеха!

Нема веќе паника, рационална сум. Форумот и времето за себе, убаво ми дојдоа. :)
На тарасата не сум поминала толку време како што сум една година во овој стан. :)

Фала за утеха!
тоо Лагерта. Имате фб, вибери, форумов со еден куп луѓе со кои сте се дружеле. Паниката е зезната работа. Мислам дека ниеден модератор нема да ви замери и ако често пишувате и подолги постови како е таму и што е, што се дешава тековно, едноставно ја вадите рѓата од секојдневието...а ние се информираме за светот.
Што е добро како терапија за смирување ;)
Башка сонце, пролет..мора малку оптимизам.

тоо Лагерта. Имате фб, вибери, форумов со еден куп луѓе со кои сте се дружеле. Паниката е зезната работа. Мислам дека ниеден модератор нема да ви замери и ако често пишувате и подолги постови како е таму и што е, што се дешава тековно, едноставно ја вадите рѓата од секојдневието...а ние се информираме за светот.
Што е добро како терапија за смирување ;)
Башка сонце, пролет..мора малку оптимизам.
Која пролет, -8 беше два дена, денес е дури 1 степен. :icon_lol: Тука секако самата клима не утепува психички, ова како бонус ни дојде. :)

Да, затоа и толку ме имаше деновиве на темава. Од една страна утеха и смирување за себе, од друга страна и вие знаете повеќе како се справува држава како Шведска.

Ако на некој му дојдовме кнап, нека извини. :) Овие денови воопшто немав желба да пишувам на шведски/англиски низ групите, чудно е, не се осеќам дека го делам истиот страв со нив. Што не е правилно, знам, заедно сме во ова ама секогаш влече на својот јазик, меѓу луѓе што имаат доживеано како е да не им веруваш на властите.

Оштетени сме баајги, па дека и да сме, си ја носиме несигурноста. :)

Фала ти уште еднаш на разбирањето!

Не верував дека некогаш ова ќе го кажам за некој политичар, ама секоја чест на Венко. Одлично си ја врши работата, дури многу подобро од некои европски политичари. Нека продолжи вака.
Мене ме интересира освен Венко по другите министерства има ли некој што волку се залага со ситуацијава? Економистиве имаат ли некакво решение за малите бизниси? Фатално е ова дури сега, а не пак за некој месец. Конкретно моите се во приватен сектор и ако вака продолжи уште 1-2 месеци ќе треба да затворат неколку локали. Тоа се најмалку 15 вработени и фамилии што со години веќе работат. Загубите се огромни, а досега банките ниту сопствениците на локалите не сакаат да слушнат за некакви олеснувања.

Која пролет, -8 беше два дена, денес е дури 1 степен. :icon_lol: Тука секако самата клима не утепува психички, ова како бонус ни дојде. :)

Да, затоа и толку ме имаше деновиве на темава. Од една страна утеха и смирување за себе, од друга страна и вие знаете повеќе како се справува држава како Шведска.

Ако на некој му дојдовме кнап, нека извини. :) Овие денови воопшто немав желба да пишувам на шведски/англиски низ групите, чудно е, не се осеќам дека го делам истиот страв со нив. Што не е правилно, знам, заедно сме во ова ама секогаш влече на својот јазик, меѓу луѓе што имаат доживеано како е да не им веруваш на властите.
напротив, не само што добиваме драгоцени информации туку побитно е што одамна не сте пишувале и мило ми е што ве читам вас "постарите". Посебно ако вам барем една црта ви го прави животот полесен. Ама да не одам повеќе офтопик, извинување до модераторите.

Последно уредено:
Ќе ме банираат пошо пак ќе го спомнам, ама пазарот у Вухан и Сингелиќ се места од слична културолошка категорија. Може да си се прогласат за збратимени градови после вирусов.
Багра еј...
Автоматски споено мислење:

Референтната стапка во НБРМ е намалена. Дали ќе ги намалат банките каматните стапки, ѓаол ќе го знае
Нормално дека ќе ги покачат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom