Коронавирус (COVID-19)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Да видиме какви одлуки ќе донесат денеска од Советот за безбедност. Дали ќе продолжат истите правила или ќе има построги мерки, ограничено купување основни намирници и движење, дали сосем ќе се затворат граници односно што понатаму.

Патем, многу нешто не се знае за овој вирус. Се пренесувал и преку обувки (претпоставувам по некоја логика и преку алишта).
Дали ќе треба после секое влегување комплетно да се дезинфицираме и со што, не знам. Ова се нови моменти, барем за мене.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.918
Поени од реакции
41.882
Ако фирмата одлучи дека не може да се продолжи со работа никој не ги прашува дали ќе чуваат денови и сите на одмор.

Има фирми кои се додека нема позитивен меѓу вработените ќе си работат нормално и нема да прекинат. Чекаат тој еден ако се појави да зарзи уште сто.
Изговор дека мора да се работи и дека ако сите седат дома ќе нема од што да земат плата.

Тие што не земаат одмор и си чуваат денови за лето изгледа има кој да им ги чува децата или пак ги оставаат сами.
Ако е толку за одмор тогаш ќе си земаш неплатен две недели.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
Dali nekoj razmislil shto ke se sluci koga ke go ukinat karantinot? Dali togash magicno ke bide reshen virusot?
Virusot ne izgleda kako da moze da se izlekuva i so krevanje na karantinot ke se krene i cifrata na novo zaboleni.
Do koga mozeme da ostaneme vo karantin?

Vo toj pogled mislam deka Angliskata vlada razmisluva mnogu po dolgorocno i bi rekol deka go imaat pravoto reshenie.
Karantinot (pogotovo ovoj preemptivniot) ne se dolgorocni reshenija zatoa sto se doneseni pod panika i pod pritisok.
eне ти ја Италија, кај шо не донесоа карантин на време оти немаа паника и притисок
затоа сега имаат паника и притисок пута сто

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
@Емкаа не е дека сите одат на работа.
Возовите утрово. Многу слики има низ групите.
10EB4A47-C988-46E3-BE19-EBD2E015C9D6.jpeg

И без официјалните затварања на школите, со скоро цел ИТ сектор од дома, плус сите други што можат.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
ја па незнам и што им ги купуваат...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Испаничен народ, на крај овие хипохондриците ќе си го ебат имунутетот со хемикалиите и први ќе се заразат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Aма зошто средства за дезинфекција за по дома купувате бе? Влагаш дома, патиките во шкаф, јакната исто, се пресоблакаш по алишта за по дома/миеш раце и крај. Не дека ги оправдувам овие што креваат цена, треба Владата да ги замрзне цените, таков е периодот ама на крај од што ќе држат луѓево дома стерилно, други здравствени проблеми ќе си предизвикаат.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.664
Поени од реакции
14.539
Од вакви ретардирани слики со фискални нема фајде.

1. Никаде не пишува количина во продуктот. Од каде да знаеме како е внесен продуктот кај нив во фискалниот апарат, може 10L гел да е ова за 1600. Може да е цела кутија/пакување. Исто како вчера што кружеше една слика од медицински ракавици и цената беше 600 денари и мамички плакаа колку било скапо, а на фискалната пишуваше 100x количина...
2. Зошто побогу го купуваш воопшто ако е 1600? Да го сликаш и да се жалиш по социјалниве мрежи отпосле како некоја пичкица?

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.425
Поени од реакции
9.759

Германија и Англија на сличен начин со пристап

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
generalno, ova e najracionalen pristap.

pisav i prethodno, ovie opstestva se baziraat na stats, modeli i scenarija za sekoja mozna situacija.

treba da go prifatime faktot deka sirenjeto kje prodolzi, so kakvi i da se merki.
ova kje bide ekstremen test i za zdravstvenite sistemi na site zemji i za nosenje odluki,
balans pomegju restrikcii/zabrani i funkcioniranje na ekonomijata.

kaj nas se prezemeni mnogu merki vo nasoka na sprecuvanje na sirenjeto. naredno treba da se razmisluva
kako da se koordinira toa so ekonomijata.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.035
Поени од реакции
83.470
generalno, ova e najracionalen pristap.

pisav i prethodno, ovie opstestva se baziraat na stats, modeli i scenarija za sekoja mozna situacija.

treba da go prifatime faktot deka sirenjeto kje prodolzi, so kakvi i da se merki.
ova kje bide ekstremen test i za zdravstvenite sistemi na site zemji i za nosenje odluki,
balans pomegju restrikcii/zabrani i funkcioniranje na ekonomijata.

kaj nas se prezemeni mnogu merki vo nasoka na sprecuvanje na sirenjeto. naredno treba da se razmisluva
kako da se koordinira toa so ekonomijata.
Здравството не може да издржи флагрантна состојба.
Ако идат со лабав пристап, тоа што ќе ескалира и ситуацијата тогаш што ќе биде на сила, многукратно повеќе ќе ја уништи економијата, одколку овие мерки.
Нашиот пристап е строг, у однос на некои земји, но треба да е уште построг. Ние сме мала земја и ни се може така. Треба да го искористиме тоа.
Погрешно е да се споредуваат мерките помеѓу скроз различни земји. Секоја држава треба да избира стратегија која е најпогодна за нејзините карактеристики.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.314
Почнале ретардиве да се берат по бензински на кафе и таму седенки да си прават. Треба некој со камшик да трча по градов или? Земи пиштолот со гориво, попрскај ги и фрли го отпушокот, природна селекција.
Daleku e ova od prirodna selekcija osven ako ne ocekuvas vo idnina nekoj da razvie imunitet na ogan. Znam deka se zaebavase okolu toa prirodnata selekcija (ne sum tolku siguren vo namerata so prskanjeto i palenjeto :cautious:) no vekje ako se zalagas za prirodna selekcija znaes koj e nacinot.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Aма зошто средства за дезинфекција за по дома купувате бе? Влагаш дома, патиките во шкаф, јакната исто, се пресоблакаш по алишта за по дома/миеш раце и крај. Не дека ги оправдувам овие што креваат цена, треба Владата да ги замрзне цените, таков е периодот ама на крај од што ќе држат луѓево дома стерилно, други здравствени проблеми ќе си предизвикаат.
Не дека креваат цена, гледам во коментарите се извинуваат за можна грешка. А и такви луѓе...Наместо на лице место за 2 производи да праша зашто толкава цена, таа оди дома, слика фискална и ја става на фб. Што е многу нерационално од страна на дотичната персона.

Треба да се запамети и разговорот со двајцата доктори од вчера. Цените знаат да се качат и од фирмите од каде се набавува, овде или од странство така да во овој хаос не знам колку аптеките се виновни.

Kajgana Shop

На врв Bottom