Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.551
Поени од реакции
18.801
Колку леба, короноекспертите од земји кои пропаднаа ради тоа, препорачуваат да се купат наеднаш за цела недела за 8-члено семејство?
Од мое искуство гледано за 8 члено семејство ти препорачувам брашно да си купиш најисплатливо а ако домаќинката не ја бива за месење тогаш на диета дури трај апокалипсата :ROFLMAO:

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Од мое искуство гледано за 8 члено семејство ти препорачувам брашно да си купиш најисплатливо а ако домаќинката не ја бива за месење тогаш на диета дури трај апокалипсата :ROFLMAO:
Пример давам, не прашувам за мене.

Не збориме за вештачка вестерн култура, зборуваме за македонска; кај што има примери што си живеат 3-4 генеации во една куќа- колку леба да купат според препораките на некој од Тревизо или Вухан? 26? Па да го ставаат кајганолози на ѕид на срам.
А ако месат леб, да купи 10 кг брашно, па пак да го ставаат на ѕид, кајганолози?
Македонија е посебна култура, и фала богу што си е посебна, и треба да си живее како таква.

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Денес чекав 40 минути во маркет на каса за да купам ајвар и леб. Имам хронична алергија веке 20 години и баш во маркетот преполн со старци короништа ми дојде благ алергиски напад на гушење, течење на нос и ќивање. Со сите сили се воздржував да не кивнам, бидејки ке ме линчуваа коронашите... Се препотував и не дишев додека да дојдам до каса. :)
Страшно е тоа што се дешавање по маркетите денеска.
Ме потсети на еден статус ова. Порано кашлавме да го прикриеме прдежот, сега прдиме да го прикриеме кашлањето. :))))

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Разбирам да се осудува за собиранки и ја сум против али не може никој да ми кажува што да купувам побогу или можда треба шубе да ми биде ако купам нешто што според некого не е приоритетно па ако за некој не е можеби мене ми е јас еве на пример леб ретко јадам поприоритетно ми е чоколадо да имам дома отколку леб и воопште не ме интересираат туѓите корпи и колици ниту пак приметувам што купиле...

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.524
Поени од реакции
29.026
@коцка
Може да споделиш инфо како е изведен карантинот во Италија? Во Чешка само што прогласија карантин на ниво на цела држава, ама никаде нема информации како тоа ќе се изведе. Не знам какво значење има ова на работата, напоменаа само дека дозволено е излегување за храна и лекови, ама кој ќе го регулира тоа?

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.696
Поени од реакции
8.121
Разбирам да се осудува за собиранки и ја сум против али не може никој да ми кажува што да купувам побогу или можда треба шубе да ми биде ако купам нешто што според некого не е приоритетно па ако за некој не е можеби мене ми е јас еве на пример леб ретко јадам поприоритетно ми е чоколадо да имам дома отколку леб и воопште не ме интересираат туѓите корпи и колици ниту пак приметувам што купиле...
За мене не проблем кој што купува. Проблемот е што сега навалија сите во маркети да пазарат повеќе залиха од еден или два, три производи. Нема да ти биде проблем и утре, задутре и било кој друг ден пак да отидеш да си пазариш. Со таа паника и купување наеднаш сите во маркети се ствараат гужви таму пред полиците и касите. Така се шират вируси а вработените и дистрибутерите не можат да постигнат од работање.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Во ред е, некој купил 80 кила брашно и р
50 квасеци а другите после него неможат да земат едно кило.

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
За мене не проблем кој што купува. Проблемот е што сега навалија сите во маркети да пазарат повеќе залиха од еден или два, три производи. Нема да ти биде проблем и утре, задутре и било кој друг ден пак да отидеш да си пазариш. Со таа паника и купување наеднаш сите се ствараат гужви во маркетите, така се шират вируси, вработените не можат да постигнат.
За залихи и ја сум против за одреден тип на намирници се однесува постот, читам се осудува некој ако купи чипс и кока кола, кој што сака нека купува само со усул да не се прават гужви, на пример во рамстор работи касата што е за 5 производи или уште подобро ако имате мала набавка подобро во локална продавница да се купи.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.026
@Спојлер @Igorcemk подетално да кажете нешто околу моменталната ситуација за Германија.Какви се најавите за од утре и дали на целокупната територија ќе се затвори се, освен аптеките и маркетите?
Дали од утре ќе биде прогласено карантин во Германија.
Денеска на работа менаџерот ни кажуваше дека во Северна Германија се затворени рестораните за брза храна од нашиот ланец, најверојатно истото ќе се случело и кај нас.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.607
Поени од реакции
17.441
kafetin mi e kako holy grail :cool: vo sekoj ranec koj go koristam ima rezerva, ni na pat
ne trgnuvam bez nego.

malku sme off-topic, ama da prasam gledam ima strucni za ovie raboti.

ima problem ako se koristi kafetin pocesto (mislam na 2-3 pati nedelno), minuvam ogromno vreme pred ekran,
cesto drasticna promena na vreme (imav problemi so sinusi i operacija), i of course - work stress :D
Јас мн мака имам со глата и со синусите. Златен кетонал форте :love:

Да се избегават сеа pain killer-и?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
@Спојлер @Igorcemk подетално да кажете нешто околу моменталната ситуација за Германија.Какви се најавите за од утре и дали на целокупната територија ќе се затвори се, освен аптеките и маркетите?
Не секаде, засега само Баварија прогласи вонредна состојба. Таму ќе работат само маркети, аптеки, банки и бензински. Ќе нема укинување на слободата на движење. Во Берлин се затвораат барови, кафеани, кина итн. Во NRW се затвораат кина, теретани, театри. Секоја федерална држава си одлучува сама, затоа зависи од тоа каде живееш.

Од утре затвораат неколку граници и скоро сите сојузни држави ја прекинаа наставата. Ќе се менува и регионалниот и градски јавен превоз поради прекинот на наставата и ќе нема контроли во регионалните возови. Островите на север се затвораат целосно.

Јас утре морам да одам во канцеларија иако работам ИТ. Да им се мочам во таа работна етика и старомодни сфаќања, 10 врати ќе допрам и 50 души ќе се разминам додека дојдам до работно место само. Не е проблем, кој нејќе карантин и пневмонии...

Kajgana Shop

На врв Bottom