Коронавирус (COVID-19)

C

CoolIris

Гостин
И во Грција некако наеднаш се зголеми бројот. Од сите страни сме опкружени со поголемо бројки.
Тешка ќе биде битката...

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Имам фамилија во Чешка /
Брно немало ништо по маркетите 1кг брашно неможеле денес да најдат.
Па онлине пазареле за намирници и две недели требало да чекаат за да ги подигнат
PCSIMG-ebcfc1a8e0773c73fbb4e5f2a526694b.jpg

S.L

Желба по титула :D
Член од
1 јули 2013
Мислења
1.893
Поени од реакции
1.337
Иначе кој сме до брашното... татко ми работа во жито полог и ќе работаат и денес и утре пошо имаат невидена побарувачка... за утре нарачка преку 150 тона брашно :backa:
Вика не се нромални само влегуваат излегуваат шлепери мислиш крај на светот е.

M

Macedon1um

Гостин
Лек од Американска компанија што бил наменет за ебола тогаш не дал ок резултати, но демек имало сега позитивни резултати кај заболените од корона.
Во САД, Италија, Кина и најново Германија веќе се употребувал кај некои пациенти сепак да почекаме..

Remdesivir attacks the virus’s ability to replicate in the body and in animal studies has worked against two more deadly coronaviruses, Sars and Mers, particularly when it is given soon after symptoms appear. It has also shown promise when used against a wider variety of coronaviruses, including those that cause the common cold, and others that infect bats and pigs.

The same replication process occurs in all coronaviruses, raising hopes that if the drug works on one, it will work on all. “For this to be useful you have to really catch the virus as it’s ramping up replication in someone’s body and not after too much damage has been done,” said Sheahan. “If you can intervene prior to the virus topping out, there’s a pretty good chance you can improve outcomes and potentially save people’s lives. For Sars and Mers, in upper airway, virus peaks a week to 10 days after the onset of symptoms, so you probably have five to 10 days to intervene after you start to feel crummy.”

Член од
5 март 2018
Мислења
16.495
Поени од реакции
18.755
Член од
15 ноември 2018
Мислења
83
Поени од реакции
50
Decki samo edno nesto ne sfakjam?? Od 12 do 3 sekoj kafic e poln plus do 6 rabotat a site ste se fatile za ovie sto si praele zurka na vodno ? Polesen nacin da kontroliras covek od toa dodeka e uplasen ne postoi.Situacijata ne e tolku seriozna kolku sto ja pravite.Teskoto e za zemja kako Kina koja i trebalo vreme dur se svesti i sfati sto se desava.Za nas i drugite mnogu bese lesno pokraj toa sto go napravi doktorkata...Pravis lockdown celosen 2 nedeli i toa e toa.Sega sme so edna noga navamu so druga natamu ne razbiram.

D

Deleted member 95595

Гостин
На крај од глад ќе умриме :place:
Vo pravo vreme izgleda stanav vegan :). Od pred 2 meseci sum isklucivo na sieova hrana, bez meso, mleko, mlexhni proizvodi, industriski shekjer vo bilo koja forma, kafe, rafinirana sol i belo brashno :). Toa shto jas i zena mi go jademe, lugjeto nemozat da go kupuvaat vo ogromni kolichini bidejki skapuva oti e svezo, kako brokuli, svezi shampinjoni, spanakj itn. Edino bi mi bilo problem ako se desi nesho so uvozot na bademi, urmi, indiskk orevi, toa bi me zagrizilo :).

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Decki samo edno nesto ne sfakjam?? Od 12 do 3 sekoj kafic e poln plus do 6 rabotat a site ste se fatile za ovie sto si praele zurka na vodno ? Polesen nacin da kontroliras covek od toa dodeka e uplasen ne postoi.Situacijata ne e tolku seriozna kolku sto ja pravite.Teskoto e za zemja kako Kina koja i trebalo vreme dur se svesti i sfati sto se desava.Za nas i drugite mnogu bese lesno pokraj toa sto go napravi doktorkata...Pravis lockdown celosen 2 nedeli i toa e toa.Sega sme so edna noga navamu so druga natamu ne razbiram.
Тие се мерки за да не се направи комплетен карантин и да не не затворат дома, па да пееме како Итаљанине. Народов треба малце осет да има и да види што се дешава у други држави. Италија за неполни недела дена, има над 1000 мртви и над 10,000 заболени. Значи нашиве пробуваат со средни мерки да донесат каква-таква нормала и стабилизација, ама со прост народ неможеш на крај да излезеш (ова е у принцип на цел балкан, исти сме). Распуст им дадоа поради принципи, а тоа се искористува. Забрана имаш за патување, тој копукот ќе носел патници, тура ќе правел.

Ситуацијата е страшна бидејќи не сме свесни кои проблеми ќе излезат ако почнат од различни градови да излагаат позитивни, и со тоа да се зголемува бројката. За да не ни биде и на нас тешко, боље почни полека со време, него ли да дигнеме бројка како некој соседни држави и да не знаеме главите кај ни се. Дали е „лесен“ или “тежок“ вирус, не треба да тестираме.

пс: Но имаш и вакви вести, па ме радува што имаме и друг тип на народ кој слуша наредби:

Член од
4 ноември 2013
Мислења
940
Поени од реакции
1.482
Треба да се спроведуваат драстични мерки само тоа одамна требаше пример Италија да го направи , реално таму се еба цела работа , сегде се паничи баш поради тоа што Италија не се спротивстави првично како што треба кон ваква опасност. Над 10 % се смртните случаеви.Тоа е лудо катастрофално
Јас сум во Келн моментално да ви кажам искрено тука се претпазливи луѓето и се осеќа тоа , ама се разумни и хигиената и превентивите се на највисоко ниво.Ситуацијата до сега не ескалирала.
Јес да треба малку за тоа ама за месец и пол ке пука сонце така да можноста вирусот да се рашири постепено ке се изгуби и бројот на заболени до крајот на јуни ке се доведе до три цифри на глобално ниво.
Само треба да се почитува сегде тоа што ке го дадат како мерки и можноста вирусот да земе огромни жртви ке биде минимална да не речам невозможна.
Ама македончето у гзот црв има така да не му седи на едно место.Не си играјте курташак , седете си дома да не се рашири у невиден размер , Италија ке биде 0 во споредба на нас тоа што ке ни се деси.
На шалтер у болница за обична потврда незнаат што да ти кажат а не пак корона да лечат
Н Е С И И Г Р А Ј Т Е К У Р О Т
С Е Д Е Т Е Д О М А

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Не знам дали беше одговорено, да прашам пак, дали после првиот пат си имун, или повторно можеш да се разболиш?

Член од
17 мај 2016
Мислења
3.672
Поени од реакции
4.153
71 162 луѓе се опоравиле од корона вирусот. Некој да не дошол до информации со што ги лекуваат и како?
Јас колку што знам нема вакцина, антибиотици не делуваа.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
940
Поени од реакции
1.482
71 162 луѓе се опоравиле од корона вирусот. Некој да не дошол до информации со што ги лекуваат и како?
Јас колку што знам нема вакцина, антибиотици не делуваа.
Прочитав негде неможам да најдам
Painkillers
Syrops
Soft drinks(soup,tea)
Овие 3 сигурно беа , имаше и уште нешто
Се користат средства како за нормален грип , сеуште нема вакцина за короната.

Kajgana Shop

На врв Bottom