Коронавирус (COVID-19)

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
i uste ova deca sme na CERNOBIL kako go preziveavme ??? se jadese otstojano vo voda ovosje zelencik 24 casa a vodata se prevaruvase pa zivi sme e sega sto krlavosta dojde prerano to e njus pojava

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.294
Поени од реакции
7.652
Да се продолжеше со работа на вакцина кога беше првиот САРС, досега ќе имавме нешто в рака. Но, како САРС-от се изгуби, така интересот (парите) за тоа ги снема.
А кај се изгуби ... Како се изгуби... Од каде толку сигурни дека следна година нема да се појави, па што се откажале од вакцини :toe: .

можеш да умреш од вирус кој си го закачил од човек кому никогаш ништо нема да му биде од истиот вирус.
Интересно интересно, опасен, ама за некого безопасен.

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
ahhhhhhhh pusta dusa ima i hrana trajni konzervi jas sum jadel od 63 g pa nisto ke ti butnat paket suva hrana i cepaj cela nedela ,za poedinka kolku pasulj konzerviran u trajnu konzervu isardine ima exeee pa vi ne ste svesni i b.t.w ampulata postarite generacii ja pamtat vo but ja udiras pa gledate deka ima se za hemisko biolosko atomsko koja korona ke i najdat lek bez panika neka pomine vreme treba biznis so izvinuvanje pozzzzzzzz

Член од
20 август 2018
Мислења
170
Поени од реакции
299
i uste ova deca sme na CERNOBIL kako go preziveavme ??? se jadese otstojano vo voda ovosje zelencik 24 casa a vodata se prevaruvase pa zivi sme e sega sto krlavosta dojde prerano to e njus pojava
Брат искрено, без лутење, јас те мислев дека си некој типичен 15-16 годишник, пубертетлија. Ти деца си имал и рмбаш државно. Не ми е јасно цело време бирократска дејност вршите а тука за еден документ параноја те фати. Таму на работа шо работите? Искрено.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.192
Поени од реакции
16.330
Добар фотошоп.
Осака флу беше името во таа епизода.
фотошоп на сите страни... или фотошоп на Датуми..
ете онаа слика со прикази на вируси, наводно од СФРЈ, 1971... и кажуе ризичен е само за ХиВ позитивни пациенти ..
А ХиВ е познат од 1981 и тоа во УСА, всушност 2 години поим немаа што е...
А пази сега, на Вики ќе видиш дека ХиВ имало од пред 140 години, ама СЕГА откриваат...
Така и за короната....

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Први смртен случаj во Бугариja, 66 годишната жена коja вчера беше хоспитализирана во тежка состоjба е починала днес. Лекарите продолжуват да се борат за живота на сопруга, коj е на 74 години.Лошото е што и неговата состоjба се влошава.
Во момента има потврда за уште един пациент - 62 годишна лекарка коja се е вратила от конгрес во странство но не е на работа. Последно е била на работа на 22 Февруари.
Армиjaта деблокира от своите резерви 70 000 маски за лекарите и 70 000 специална облека.

Последно уредено:
Член од
5 март 2018
Мислења
16.543
Поени од реакции
18.796
E ajde de, da se tepaa za supi, za chaevi , ovosja i zelencuk ke razberam ama koka kola be :tapp:
Имаше и слика во истиот маркет, кај рафтовите за зеленчук се празно само брокулата не чепната, и одоздола коментари, луѓето пре би умреле одколку брокула да каснат :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.192
Поени од реакции
16.330
Убава анализа од стручен еким имало на Broprah, и убаво сумирано на офф нет. Вреди да се прегледа .

https://off.net.mk/video/razno/ako-neshto-ne-izvadi-od-pamet-ova-ne-izvadi-od-pamet

Клучни точки од муабетов што бажи не влеваат надеж.

* Мајкл Остерхолм проценува дека срањево со коронавирусот ќе биде 10 до 15 пати полошо од најлошите сезони на гипот (тоа е 1.000% до 1.500%).
* Прочита писмо од доктор во Милано дека поради исполнетост на капацитетите, болниците веќе се принудени да решаваат кого ќе остават да умре.
* Да се спречи ширењето е залудно како обид да се спречи ветарот.
* За инсистирањето за миењето раце признава дека малку се неискрени околу ефикасноста на сето тоа, ама мора на луѓето да им се понуди некој (добар) ритуал заради самодоверба.
* Доволно е да се дише. Не мора да ти се кашла или кива во лице. Доволно е да се дише. И можеш да умреш од вирус кој си го закачил од човек кому никогаш ништо нема да му биде од истиот вирус.
* Затворањето на школите е контроверзна одлука бидејќи се осакатуваат сектори кои се најбитни во ситуацијата (38% од медицинските сестри во САД имаат деца на школска возраст).
* Секоја земја има свои специфики за тоа кои се ризични групи. Ако во Кина беа мажи, стари, пушачи, во САД ќе бидат дебелите.
* Маски џабе, сауни џабе.
* Затворањето луѓе по крузери е тотално нехумано бидејќи така се оставаат луѓето внатре да се испозаразат (заради циркулацијата на воздухот).
* Проблем не е само она што ќе го направи вирусот туку можниот комплетен колапс на системите, финансиски, трговски, ланците на набавки....
* Ситацијата ја покажува глупоќата на политичките приоритети кои се преточуваат во буџети. Економијата во моментов не ја рушат странски непријатели и балистички ракети туку вирус со една црта РНК.
* Да се продолжеше со работа на вакцина кога беше првиот САРС, досега ќе имавме нешто в рака. Но, како САРС-от се изгуби, така интересот (парите) за тоа ги снема. Тоа што сега се работи на вакцина за коронавирус е исто како среде дивеење на пожар да се почне со проект за набавка на пожарникаско возило.
Бонус за шизофреноста на времето во кое живееме: пробиотиците во кои верувал и самиот Остерхолм се покажале бесполезни. Најнов третман за луѓе кои претерале со антибиотици се - фекални транспланти. Да, токму тоа на што помисливте.
Нек си ебе матер.
ова со вирус кој убива селективно имало и порано, па и обичниот грип...
А кај нас Лекарите нема да имаат проблем со приоритет кого да лечат, ќе си добијат родбинско партиски СПИСОЦИ, исто како што тука било од секогаш за СЕ, почнувајќи од во која болница ќе се родиш, градинка, школо, вработување, купување стан на одредена атрактивна локација ... итн
Е сега само Коронава да почне у Бутел да праќа и од ВИП списокот :cool:

kalimero456

Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
Брат искрено, без лутење, јас те мислев дека си некој типичен 15-16 годишник, пубертетлија. Ти деца си имал и рмбаш државно. Не ми е јасно цело време бирократска дејност вршите а тука за еден документ параноја те фати. Таму на работа шо работите? Искрено.
IZVINI IMAS APETIT ZA JAVNO OTKRIVANJE NA IDENTITET EPA VAKA JAS STO RABOTAM SAMO VO VOJNA NEMA STOJ VRNELO DUELO JAS PO KAMIONOT VOJSKATA PO TENKOT NEPRIJATELI LEVO DESNO ZEMI NEUTRALIZIRAJ VRATI DAJ TI NESTO OD TVOJATA INTIMA PA DA NASTAVIME MENE MI TREBA ODMOR MESEC DENA KOSKI I MUSKULI DA ODMORAM

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
https://www.libertas.mk/pavle-bogoevski-vo-slednite-2-nedeli-ќe-bidam-vo-samoizolacziјa-bideјќi-bev-vo-germaniјa/
'
Најважно од сѐ: Без паника! Што сѐ не поминавме, па за една корона ли… :) - цитат од текстот

Заради денешново модерно време каде сите сме интелектуалци и гледаме на другите од горе т.е цитатов е причина што сме у ваква ситуација. Без паника! - Цела Италија во изолација огромни суми на пари пренасочени за вирусот.

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Што се запнале да се тестираат повеќе луге (сите изолирани) кога не сте стручно упатени како вирусот функционира/се детектира. Тоа се должи на фактот дека вашите информации ги црпите од квази-интернет медиуми, Фејсбук постови и рекла-кажала методи.
Вирусот не може да се детектира веднаш по заболувањето, треба време да инкубира за да може тестот да го детектира.
Молим те. Боље сппречити него лечити. Упати се ти што е инкубација.

Инкубација е период од време кога некој е контаминиран со заразна болест, се додека пројави симптоми. (воглавном период дури вирусот/бактеријата зема замав врз организмот, тука веќе имаш контаминација)

А не дека не се детектира во тој период. Те молам информирај се пред да даваш лажно инфо.

Kajgana Shop

На врв Bottom