Коронавирус (COVID-19)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.015
Читав во врска со маски, слушам различни мислења од повеќе страни и во мала двоумица сум. Дали тие што се со N95 индекс или како беа помагаат во превенција или не? Малку шубе ми е од ситуацијава, па ако знае некој нека пише.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Nitu edna maska ne pomaga osven ako slucajno nemate hazmat suit ili NASA po doma. Maskite se za veke bolnite da ne gi zarazat ostanatite, ne za zdravite. Virusot se prenesuva i preku oci, preku dopiranje lice ako si doprel povrsina izlozena na istiot.
60-70% sekako ke se zarazat, borbata e da se sopre rapidnoto sirenje za da ne se preoptovarat zdravstvenite sistemi ako na site odednas im e potrebna bolnica. Zatoa izolacija, zatoa sedenje doma a ne u kafici. Maski, toaletni hartii itn. se samo panika i na kraj ke nanesat poveke steta.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
N-95 се препорачува заради намалување ако ништо друго на ризикот од овој вирус. Е сега, колку ќе се залепи на лице, тело, маска, колку ќе влезат (не ја знам големината), тоа не знам. Треба да се прочита и како и колку време се користи.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.496
Поени од реакции
24.741
Nitu edna maska ne pomaga osven ako slucajno nemate hazmat suit ili NASA po doma. Maskite se za veke bolnite da ne gi zarazat ostanatite, ne za zdravite. Virusot se prenesuva i preku oci, preku dopiranje lice ako si doprel povrsina izlozena na istiot.
60-70% sekako ke se zarazat, borbata e da se sopre rapidnoto sirenje za da ne se preoptovarat zdravstvenite sistemi ako na site odednas im e potrebna bolnica. Zatoa izolacija, zatoa sedenje doma a ne u kafici. Maski, toaletni hartii itn. se samo panika i na kraj ke nanesat poveke steta.

maski se i za zdravi... nekoj pisa ovde deka ja namaluva sansata da zakacis virus za 5 pati. ne se celosna prevencija ama pomaga.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
На 2 различни работни места (приватен сектор) не им е дозволено на родители да заминат, а имаат деца дома. На едниот сопругата е здравствен работник и мора да иде на работа, така да нема друга опција. И ај сеа жали се.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
maski se i za zdravi... nekoj pisa ovde deka ja namaluva sansata da zakacis virus za 5 pati. ne se celosna prevencija ama pomaga.
Eve postirav link od WHO koga treba zdrav da koristi maski. Ako site navalat da kupat maski ke nema za medicinskiot personal kojsto najmnogu e izlozen na virusot. Ako pocne medicinskiot personal da otpagja poradi korona, ke naebat site, zatoa Francija konfiskuva maski, zatoa vo Germanija ima apeli da ne se kupuvaat, zatoa vo Italija doniraat maski ostanati drzavi i firmi. Potrebna e kolektivna svest i odgovornost, ne panika. Kinezite kupuvaa maski celi kutii ama dodeka ne gi zatvorija site doma ke ispocrkaa do eden.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
На 2 различни работни места (приватен сектор) не им е дозволено на родители да заминат, а имаат деца дома. На едниот сопругата е здравствен работник и мора да иде на работа, така да нема друга опција. И ај сеа жали се.
Ако се двајцата вработени, за едниот е задолжување/препорака да седи дома со децата. Ако е само едниот вработен, нема да го пуштат според упатството. Лошо што за приватен сектор сега засега се препорачува. Совесна фирма ќе ги ослободи, меѓутоа колку фирми и газди се совесни е прашање.
Макар за децата мора наредба и казни, како и за бремените и високоризичните групи.

Сега засега најмногу на удар мислам дека се лица во јавниот превоз и шоферите како и продавачите и шалтерските работници. На страна здравството

Член од
12 март 2009
Мислења
20.198
Поени од реакции
16.338
Проблемот е што ова нема да трае 14 дена, ќе трае многу повеќе.
Приватниот сектор нема да го издржи товарот, и ќе има доста отпуштања, убеден сум.
чаре е да им се одземат пари на партиите што се фрлаат за политички пропаганди на разни медиуми..
А приватен сектор не што ќе отпушта, може и да го затвори бизнисот... не само за боледувања на родители со деца, туку ако настане паника и се испразнат кафани и слични работи, одма катанец...
Па еве и Туризмот е на тапет, почнувајќи од Италија, ама и Франција, Шпанија, Грција, Хрватска се туристички орјентирани држави

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
чаре е да им се одземат пари на партиите што се фрлаат за политички пропаганди на разни медиуми..
А приватен сектор не што ќе отпушта, може и да го затвори бизнисот... не само за боледувања на родители со деца, туку ако настане паника и се испразнат кафани и слични работи, одма катанец...
Па еве и Туризмот е на тапет, почнувајќи од Италија, ама и Франција, Шпанија, Грција, Хрватска се туристички орјентирани држави
Zos
Ме нервираат навреди, ама ова е чиста вистина.
Прегледај го приврзокот 237398
Nikoj ne kazuva sto so zenite sto se vratija od proslava na 8mi mart.Od Bitola konkretno bea na proslava vo Atina i okolinata,bas kade sto ima najpoveke zaboleni,Grcija spaga vo srednorizicni drzavi a tie sto se vratija si odat najnormalno na rabota kade e samoizolacijata?Mora postrogi merki!!!

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
@INDIJANEC123, со твоие линкови кај и да е ќе внесеш паника во нашите редови... Лошо влијаеш на нашето и онака кревко ментално здравје :)

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
slusajte vistina i dajte mi odgovor ke ve molam
imam 8,5 g kerka znaeme skoli,fakulteti,gradinki se e zatvoreno IZLEZE FILIPCE I RECE (podocna i se objavi deka i ke kaznuva so clen 205 i 206 od krivicniot zakonik koj nema da se pridrzava na preporakite) odam utrovo na rabota mu velam na sefot ne e zapoznaen sto dokumentacija trebalo i vitka ramenici isto i direktorot PA LUGE NEKOJ OVDE NEKOGO PRAVI MUTAV DO KAVGA za na kraj da dadam svoeracna izjava i izvod od maticna kniga na rodeni
DALI NEKOJ ZNAE ??? KOJ DOKUMENTI SE PRILOZUVAAT PRECIZNO
I DALI OTSUSTVOTO NA RODITELOT -RABOTNIK KE MU E PLATENO
POZZ VE MOLAM ZA PRECIZEN ODGOVOR ZOSTO IZGLEDA SEKOJA OPSTINA KAKO DRUGA DRZAVA DA E B.T.W rabotam vo javna administracija

Kajgana Shop

На врв Bottom