Коронавирус (COVID-19)

Член од
5 март 2018
Мислења
16.543
Поени од реакции
18.796
Докторов вика дека со топлото време ќе се смири, но дека ќе го има секоја сезона.
Колку шо знам нигде нема сигнали дека вирусот ќе го снема со топлото време.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Колку шо знам нигде нема сигнали дека вирусот ќе го снема со топлото време.
Даде пример со Того - Африка, таму италијани го однеле и тие се заболени но не се шири.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
1583865622470.png

... и покрај тоа што нема објавени податоци за клиничко испитување за безбедноста или ефикасноста на лекот против компликации на коронавирус, сепак во Кина се применува кај пациенти со тешки респираторни проблеми лекот Actemra Roche, го блокира синдромот на ослободување на цитокин кога имунолошкиот систем станува претерано стимулиран и почнува да го напаѓа сопственото тело на пациентот при напад со коронавирус Covid 19!

maxresdefault.jpg Actemra-Roche.jpg

... Actemra (tocilizumab) како биолошки лек се применува при ревматоиден артритис тонизирајќи го имунолошкиот одговор со инхибиција на интерлеукин исто како што е нападот на корона вирус Covid19 кој најсериозен фатален симптом е токму пореметување на цитокин со негово некотролирано ослободување, Roche фирмата вложила 2,5 мил долари за да може до 18 мај 2020 год. заклучно, се дојде до клинички резултати кои се вршат над 200 пациенти заразени со коронавирус во тежок стадиум, дали е на повидок лек кој како некои други лекови се применуваат за друга индикација, а ќе најдат примена и за друга сосема друга болест?
останува да видиме до 18 мај, кога званично ќе го прогласат лекот Actemra Roche можеби за лек на избор против коронавирус со тешки белодробни компликации!

ice_screenshot_20200310-194605.png

...моментално кај нас се применува во ревматолошка клиника (цена на една доза околу 9 000 ден)!

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.470
Поени од реакции
87.273
Сега видов, почнаа и по супермаркетиве на каси да продаваат антисептици за раце...

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.385
Поени од реакции
7.018
За тие што прашуваа како ќе се одвива работата за ослободување на едниот родител. Еден човек пред мене на телефон баш го објаснуваше тоа на некого. По муабетот делуваше ко да знае што збори. Во ситуација каде работат двајцата росители, тој што ќе реши да седи дома, треба на работа да однесе извод за детето, за утврдување на возраста, а треба да однесе и потврда од фирмата каде работи другиот родител, дека тој ќе продолжи да оди на работа.
Иначе и јас негде прочитав дека вирусот не може да опстои на топло. Може да го имаше тоа пишано и некој тука на форум, не ми текнува.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Докторов вика дека со топлото време ќе се смири, но дека ќе го има секоја сезона.
Небитно, валда ќе измислат вакцина и ефикасна терапија за тоа време.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.363
Сега видов, почнаа и по супермаркетиве на каси да продаваат антисептици за раце...
...антисептици се општи препарати за дезинфекција, дали некој воопшто чита што содржат или дали воопшто се ефикасни за уништување на коронавирус, оти за таа ел се купуваат сега нели?

...заштита од Covid 19 т.е. истиот се уништува за неколку минути само со раствор од алкохол најмалку да биде 60%, раствор од хидроген или раствор од хипохлорид или активен хлор како што е варекината, све друго не го уништува коронавирусот, а претежно овие антисептици се состав со бензалколиумхлорид кои се на база на амониумови соедниненија што ама баш ништо не помага против уништување на коронавирус!

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Абе ти уште не си покоен? Паничар, кога ќе ти јадеме пченица?
Барем биди маж, цитирај друг пат кога ќе вреѓаш за да може соодветно да ти реплицираме. Хипохондрик левел МИЛИОН.
p.s. Таа што ја нарекуваш гуска постапи донекаде најправилно. Дојде и се упати директива во болница, за разлика од некои други.

Остави го, само такви безгрешни има на ова парче земја. Гарант во животот на мравка нема стапнато. Лепотан. :)

НЕ и суди. Со кое право? Кој си ТИ за да одредуваш кој, кога и зошто? Тебе треба да ти се правда?

Ве изеде паниката, па ќе се изедете едни со други. Смирено малку брат. Не кревајте паники, полесно ќе се справите со било што. Барем таа која ја цитира е една од најодговорните во своите пишувања тука на темата (плус медицинско лице, можеш нешто да научиш. сите можеме.), а сигурно и во приватниот живот не е нешто различна. Така да не им судите на луѓето и гледајте да сте во океј односи бидејќи ако сите шириме паника и хистерија побрзо ќе ни пресуди нешто друго отколку корона.

Он топик.
Филипче не е за осуда. Партизирана ни е цела држава па докторки т.е. директорки како онаа будалата што не се стегнаа во самоизолација имаш на секој чекор. Менталитет е во прашање, а не партија, министер или не знам што. ЈАС барем од ова до сега што го гледам од човекот навистина сум позитивно изненаден. Прави човекот колку можи, со инка не се тура тоа.

Пазете повеќе на лична хигиена, тоа е единственото што можи да го правите во ваква ситуација. Паниката нема да ви помогне во никој случај.
Ај потврди дека гуската ти е нешто барем да не јадиш толку по форуми поздраво ќе е за тебе. Патиме ние од луѓе со такви глави како тебе. Иди у курац.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.448
Поени од реакции
17.884
...антисептици се општи препарати за дезинфекција, дали некој воопшто чита што содржат или дали воопшто се ефикасни за уништување на коронавирус, оти за таа ел се купуваат сега нели?

...заштита од Covid 19 т.е. истиот се уништува за неколку минути само со раствор од алкохол најмалку да биде 60%, раствор од хидроген или раствор од хипохлорид или активен хлор како што е варекината, све друго не го уништува коронавирусот, а претежно овие антисептици се состав со бензалколиумхлорид кои се на база на амониумови соедниненија што ама баш ништо не помага против уништување на коронавирус!
Ова уништува се, ако најдете по аптеки не се мислете.

Sent from my SM-A505F using Tapatalk

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Днес во Софиja 2 нови случаи - семеjство возрастни. 66 годишна жена и 77 годишна маж. Жената е во тежка состоjба. Мажа во малко подобра состоjба.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Баш водителката го чепна на таа тема и овај вика секој човек греши и можи да не е свесен за грешката која ја прави.
Па пичка му матер, директорка на клиника ако не е свесна за ваква "грешка" не знам кој би бил свесен.
Не може некој што учел 15 години сосе специјализација да погреши за вакво нешто, дури и ако правиме муабет за најслабиот доктор во Македонија. Од прв ден учат за вируси и болести, по секој предмет учат за компликации и имунолошки одговори, тенеќе да си ќе ти влезе во главата. Што е најтрагично гнојов фатила Фулбрајт стипендија и поминала година дена на студиски престој во Америка.

Знаеш што значи година дена да си во американска болница? Една млада наша докторка што ја знам беше во Тексас 3 месеца и рече дека научила повеќе за тие 3 месеци отколку за вкупно 8 години тука, па сега види.

Не е тука до незнаење работата, до "кур ми е, двор ми е" комплексот што си го има партиски инсталираниот кадар по менаџментот. Ми се може бе, директорка сум, ќе си шпарам, каква корона, мене тоа ќе ме фати, пффф. Скраја да е ако има смртни случаи, треба на гускава да и се испишат имињата на лист и секаде да ги гледа, во влез, пред зграда, од тераса, до крај на живот да ја прогонуваат. Поради вакви народот изгуби верба во медицинската професија.

И редно беше еднаш да се јаде backfire од партиската распределба, 15 години (со чесни случајни исклучоци) не е ставен асолен директор по клиникиве и еве каде го јадевме, за два дена масакр по цела држава.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.814
Поени од реакции
17.395
Првата жена што се врати болна од Италија е веќе излечена.
Смирете се малку побогу,не е крај на свет.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Не е сеуште ставена во категорија recovered...

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
jas prasav dali ke opstoi nad 30 stepeni ,rekoa deka ne se znae a inaku od islustvo se koristi antibakteriski gel 45 den e namazuvas vednas se susi i dezinficirani ti se racete go koristevme vo begalskata kriza i hiruski rakavici
Автоматски споено мислење:

... одговара на мојот коментар да биде најмалку алкохол 60%, ТУКА ! (y)
ajde zemaj destilat ili imam prepecenica od 80% na prirodna baza

Член од
10 март 2020
Мислења
127
Поени од реакции
188
Sakam da prasam dali nekoj znae koi se sredno rizicni zemji od koi sto patnicite sto doagaat treba da se stavat samoizolacija i dali zenite koi slaveja 8mi mart vo Grcija,Turcija,Ceska,Avstrija,Madzarska i se vratija vcera vo zemjava treba da odat vo samoizolacija i dali ke odgovaraat krivicno dokolku ne se vo domasna izolacija,bidejki poveketo se vratija na rabotnite mesta

Kajgana Shop

На врв Bottom