Коронавирус (COVID-19)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Застрашувачки е колку брзо се шири во Италија, пред некој ден само 450 потврдени, денес 2500.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.525
Поени од реакции
37.375
...не ги извртувајте моите зборови...јас реков „ромчиња“ не реков „децата“, имате проблем со почитување на туѓо мислење?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.493
Поени од реакции
24.740
Во Милано денес сите одделениа во болниците се пренасочуваат за потребите на корона вирусот. Сите лечења, терапии кои не се од живот или смрт важност се стопирани
Сите доктори кои се во пензија ги враќаат назад и спремаат можда нова црвена зона :(

Италјанците и кинезите последниве 2 дена овде ги испразнија супермаркетите. Нема тестенини, ориз, тоалетна хартија... Паника шират на големо. Како ти е таму, бар сте снабдени со основни работи? Се очекува АУС да им стави забрана за летови на Италија како што има за Кина и Иран.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.040
Поени од реакции
83.476
Италјанците и кинезите последниве 2 дена овде ги испразнија супермаркетите. Нема тестенини, ориз, тоалетна хартија... Паника шират на големо. Како ти е таму, бар сте снабдени со основни работи? Се очекува АУС да им стави забрана за летови на Италија како што има за Кина и Иран.
Тешка глупост е што забраниле за Иран иКина, а не за Италија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.493
Поени од реакции
24.740
Тешка глупост е што забраниле за Иран иКина, а не за Италија.

Апсолутно. Незнам зошто чекаат, стварно во АУС имаме огромна италјанска заедница тука се некој милјон два, така да треба да се ургира. Добра работа за АУС е што 99% мора да поминат низ аеродромите а овде имаме одличен систем, практично секоја безбедносна камера е и термо а се извершуваат проверки на СИТЕ летови од ризични подрачја. Нормално нема се да се открие али доста добро се спремни сега за сега.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.525
Поени од реакции
37.375
Имунитет!

... спомнувајќи ги ромчињата „како голи и боси“ во споредба со други деца „голи и боси“ во предходниот пост (каде не бев разбрана) укажував на едниот фактор од што зависи нашиот имун систем т.е „наследниот фактор“ или вроден имунитет, што ромската популација сакале или не, верувале или не, тој фактор им е посилен отколку кај некој друг токму поради нивното номадско потекло и тешкиот живот започнат од Индија со патувањата низ целиот свет во тешки животни услови, каде токму тој фактор „вроден имунитет“ со години е во нивниот наследен фактор!

... истите тие зависно како живеат понатаму (спомнати се дека се најприсутни во инфективна клиника, рахитис, слепило, хепатит, ТБЦ ...итн) тоа е веќе друг фактор што спордбено нема врска со првиот наведен фактор на кој делува имуниот систем кој се стекнува од околината и условите каде се живее или работи, тоа е тој втор фактор наречен - стекнат имунитет!
... така да едно е вроден, друго е стекнат имунитет!

како што постои нели, активен и пасивен имунитет, што во пост погоре објасни друга членка, укажувајќи дека :

- активни имунитет се однесува на активната улога на нашата антитела во организмот која се бори против сите извори на болести, да речеме конкретно кон вируси и самиот имунитет на ваков начин стекнат трае подолго време, па и цел живот, ако еднаш ме обори вирусот „доле“ моето тело ќе се бори со него создавајќи антитела, па ако истиот по извесен период пак ме нападне веќе нема да ме обори, оти ќе биде прочитан веднаш од таа антитела што кружи низ телото!

- пасивен имунитет, би рекла „туѓ имунитет“, пренесен од „друга личност“ со веќе створена антитела, да речеме преку млекото што го цица бебето од својата мајка или пак уште порано преку постелката во утробата на мајката и затоа велиме децата кои цицаат мајчино млеко се поздрави од другите тому поради тој „пасивен имунитет“ што „се слива“ преку мајчиното млеко!

... и сега ние најчесто укажуваме за зајакнување на имунитетот само со внесување на витамини или подобрување на исхраната, што не се зема во обзир и други симптоми што укажува на паднат имунитет, зарем ние мора да се разболиме често па да речеме дека немаме баш добар имунитет?

...симптоми на пад на имунитетот не мора секогаш да биде поврзано и значајно само за разболување, пад на имунитетот е знак на секојдневно неоправдано заморување, мрчење, нерасположеност, кожни промени, опаѓање на коса, чести алергични реакции,
... совет за подобрување на имунитетот со внес на витамини, добра исхрана, редовен сон, намален стрес, физичка активност, сексуална активност, позититвни мисли и најдобриот совет да не мрчиме цел ден туку да се смееме и дружиме...

* кој дел од сето ова наведено ги имаме како присутно, толку ќе бидеме силни со нашиот имун систем, затоа има различни примери со различно однесување на индивидуата кон заразните болести, ете конкретно и кон корона вируси те најновиот појавен мутиран корона вирус Covid- 19 !

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Имунитет!

... спомнувајќи ги ромчињата „како голи и боси“ во споредба со други деца „голи и боси“ во предходниот пост (каде не бев разбрана) укажував на едниот фактор од што зависи нашиот имун систем т.е „наследниот фактор“ или вроден имунитет, што ромската популација сакале или не, верувале или не, тој фактор им е посилен отколку кај некој друг токму поради нивното номадско потекло и тешкиот живот започнат од Индија со патувањата низ целиот свет во тешки животни услови, каде токму тој фактор „вроден имунитет“ со години е во нивниот наследен фактор!

... истите тие зависно како живеат понатаму (спомнати се дека се најприсутни во инфективна клиника, рахитис, слепило, хепатит, ТБЦ ...итн) тоа е веќе друг фактор што спордбено нема врска со првиот наведен фактор на кој делува имуниот систем кој се стекнува од околината и условите каде се живее или работи, тоа е тој втор фактор наречен - стекнат имунитет!
... така да едно е вроден, друго е стекнат имунитет!

како што постои нели, активен и пасивен имунитет, што во пост погоре објасни друга членка, укажувајќи дека :

- активни имунитет се однесува на активната улога на нашата антитела во организмот која се бори против сите извори на болести, да речеме конкретно кон вируси и самиот имунитет на ваков начин стекнат трае подолго време, па и цел живот, ако еднаш ме обори вирусот „доле“ моето тело ќе се бори со него создавајќи антитела, па ако истиот по извесен период пак ме нападне веќе нема да ме обори, оти ќе биде прочитан веднаш од таа антитела што кружи низ телото!

- пасивен имунитет, би рекла „туѓ имунитет“, пренесен од „друга личност“ со веќе створена антитела, да речеме преку млекото што го цица бебето од својата мајка или пак уште порано преку постелката во утробата на мајката и затоа велиме децата кои цицаат мајчино млеко се поздрави од другите тому поради тој „пасивен имунитет“ што „се слива“ преку мајчиното млеко!

... и сега ние најчесто укажуваме за зајакнување на имунитетот само со внесување на витамини или подобрување на исхраната, што не се зема во обзир и други симптоми што укажува на паднат имунитет, зарем ние мора да се разболиме често па да речеме дека немаме баш добар имунитет?

...симптоми на пад на имунитетот не мора секогаш да биде поврзано и значајно само за разболување, пад на имунитетот е знак на секојдневно неоправдано заморување, мрчење, нерасположеност, кожни промени, опаѓање на коса, чести алергични реакции,
... совет за подобрување на имунитетот со внес на витамини, добра исхрана, редовен сон, намален стрес, физичка активност, сексуална активност, позититвни мисли и најдобриот совет да не мрчиме цел ден туку да се смееме и дружиме...

* кој дел од сето ова наведено ги имаме како присутно, толку ќе бидеме силни со нашиот имун систем, затоа има различни примери со различно однесување на индивидуата кон заразните болести, ете конкретно и кон корона вируси те најновиот појавен мутиран корона вирус Covid- 19 !
Штета што можам само еден лајк на ова да ставам.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.296
Поени од реакции
7.655
Не викам дека ако има јак имунитет нема да се разболи, туку полесно ќе се избори организмот. И не, не реков ништо од тоа ти што си сфатил. Останува само уште да ви нацртам, ама за жал услови за тоа немам.
Ако имаме јак имунитет, овие бактерии ќе ги имаме ли во телото или "војската" ги сотрела

Ако ги имаме, зашто се таму, имаат ли некоја функција за човекот...
Ако ги имаме, зашто "војската" не ги сотрела...
Ако ги имаме, што го предизвикало нивното ширење...
Зашто бактериите/вирусите мутираат, што е тоа што ги предизвикува на таков процес :toe:,
Како тие учат побрзо/менуваат од "војската" задолжена за краш кил ен дистрој > KKnD

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
a koja preventivna zastita ja koristime nie eve jas disam amonjaci maska ne mi dava firmata i malku i na smea a toa parite od starite se znae deka vo parata ima najmnogu bakterii niz sekakvi race zaminuva sekade se stava zosto ne se prezema nisto a ??? ili para slatka para
Автоматски споено мислење:

e aj sega da ve vidam site kasierki bankari,menacnici treba da nosat sega koga e navidum pendemija hiruski rakavici

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.171
Поени од реакции
13.781
Тука се си е во ред, супермаркети полни, луѓе опуштени...бар јас лично не осеќам ништо (освен што ми страда работата)

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
@bijons abe neli go zborevme toa toa proaga skoro imase i na t.v na detektor toa proaga so oval skara i tri sisinja viski pred inspekcija ako e preventivna zastita jas sum ucestvuval vo emigrantskiot bran zadolzitelno hiruski rakavici,prskanje pa suga deset vreki alista gi zapretovme nesmeele da se palat toa e naj opsta preventiva hiruski rakavici maska od 10 den i anti bakteriski gel pred idenje u w,c i izlaganje a za parite eve ne e smea stavi ja pod mikroskop ke vidite kolku e polna so bakterii od ovie preventivi nema nisto ZADOLZITELNO pa ako na nekoj ne mu e gajle zosto drugi da stradat bilo od corona ili sezonski grip

B.T.W neznam koja tocno godina bese ama 99 se mi se cini na granicnite premini imase i voda kolata da zamine da gi dezinficira trkalata AKO E ZADOLZITELNO NEKA E ZADOLZITELNO

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.171
Поени од реакции
13.781
Другар ми што работи во нолницата во Бергамо за заболените од корона ми прати видео од тој дел. Празно, празни кревети, нема пациенти. Зошто тогаш би ги затварале сите други болници? Се очекува толку лошо да тргне?

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
@bijons abe neli go zborevme toa toa proaga skoro imase i na t.v na detektor toa proaga so oval skara i tri sisinja viski pred inspekcija ako e preventivna zastita jas sum ucestvuval vo emigrantskiot bran zadolzitelno hiruski rakavici,prskanje pa suga deset vreki alista gi zapretovme nesmeele da se palat toa e naj opsta preventiva hiruski rakavici maska od 10 den i anti bakteriski gel pred idenje u w,c i izlaganje a za parite eve ne e smea stavi ja pod mikroskop ke vidite kolku e polna so bakterii od ovie preventivi nema nisto ZADOLZITELNO pa ako na nekoj ne mu e gajle zosto drugi da stradat bilo od corona ili sezonski grip

B.T.W neznam koja tocno godina bese ama 99 se mi se cini na granicnite premini imase i voda kolata da zamine da gi dezinficira trkalata AKO E ZADOLZITELNO NEKA E ZADOLZITELNO
Точно имаше базенти за дезинфекција до 2007/8 арно ама ги укинаа пошто никаква дезинфекција не се вршеше обична вода, се наплаќаше по 5 до 15 евра за дезинфекција зависно од вид на возилото.
Го укинаа тоа од како европска комисја им даде до знаење дека не пасат трева и дека " дезинфекцијата" треба да биде на трошок на државата.
Инаку за таква дезинфекција која што се наплаќаше по правило требаше да ти го прскаат возилото со рачна користејки средство за дезинфекција.
Кога видоа апашите од владата дека
е треба џабе да даваат плата на вработените ја укинаа "дезинфекцијата"

Kajgana Shop

На врв Bottom