Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Прашање до корисниците на
PANASONIC CS/CU-Z35TKE, и поискусни корисници на инвертер клими, професионалци, дали може да се загрее добро изолиран простор од 45 м2?
Zemi si konzolna na Gree 18K, klimata e idealna za takov prostor. Jas gream 70m2 so nea.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
На комшијата да му кажеш да си го продужи оџакот минимум 1.5-2м за да може подбро да повлече воздух од просторијата за да дојде до согорување на пелетот.
Не го праќај да се брука! Прво оџакот за пелети не функционира на конвекција како нормален оџак,ни па ќумбето природно си повлекува како обично ќумбе на дрва. Не за џабе си има вентилатор,ги согорува пелетите под притисок. Затоа и неможеш огништето да го отвориш како кај нормално ќумбе.

@rusrus кај нас за жал ништо по легален пат неможеш да направиш,"банана" република сме!

По повод денешниот празник Прочка...

51orDsR43PL.jpg

Не го праќај да се брука! Прво оџакот за пелети не функционира на конвекција како нормален оџак,ни па ќумбето природно си повлекува како обично ќумбе на дрва. Не за џабе си има вентилатор,ги согорува пелетите под притисок. Затоа и неможеш огништето да го отвориш како кај нормално ќумбе.

@rusrus кај нас за жал ништо по легален пат неможеш да направиш,"банана" република сме!
Во право си, додека пишував мислев на брикети како гориво. Тотално моја грешка

НАЈНОВО од HAIER, модел FLEXIS inverter Full Carbon Edition – целосно ЦРНА МАТ боја на внатрешната единица:
• A+++ / A++ неверојатно висока енергетска класа на ладење / греење
• 180° sine wave DC Inverter технологија со Intelligent Air

• Eco sensor кој го скенира просторот и го адаптира дувањето према просторијата

• Фабрички вграден WiFi уред вклучен во цената;

• 3M филтер за воздух (опција), антипрашест филтер, функција на одвлажување
• Функција на самочистење и самодијагностицирање, Auto-restart, 24h тајмер
• опсег на работа ладење / греење при надвор. темп. од -10 ÷ 43°C / -15 ÷ 24°C

280220_Energija_HAIER Flexis Inverter-01.jpg

За било какви дополнителни информаци, обратете се на info@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашите салони на
ул. Лондонска 1А, Скопје. или
во ново отворениот продажен салон на
Енергија во Визбегово (до Пантер Мис)
(инвертер клима уреди, топлински пумпи, VRF системи, чилери, вент.конвектори итн.)

Повторно здраво :)
Иако на претходниот пост што го поставив ниеден јунак не ми помогна за решение за мојот дом во реновирање, еве што ја испитав од актуелните понуди на пазарот, па би ве замолил за мала помош повторно. Инаку се работи за куќа со супер изолација реновирана каде што по неколку совети од лица кои што се поспецијализирани на темава би ставил 2 инвертер клими со кои што би ги загревал двата спрата, долу 5,5 kw и горе 3,5kw.

Се мислам помеѓу неколку опции и тоа би биле следниве:

-Daikin FTXB-C 5 kW и DAIKIN SENSIRA FTXF-A 3,5kw
-Мitsubishi Electric MSZ-SF50VE 5,5 kW и Mitsubishi Electric MSZ-SF35VE 3,5 kW
-TOSHIBA RAS-B16PKVSG-E SUZUMI и TOSHIBA RAS-B13BKVG-E1

Ме советуваа да размислам и за GREE, но сепак мислам кога веќе ке ги користам како примарен уред за греење дека не треба да се иде на кинези, сепак на долги патеки Јапонец си е Јапонец. Исто така би сакал да посочам дека на некои страни налетав на дискусии дека за Daikin многу од битните делови а некаде се споменува и дека AIRFEl произведува се за нив, па ме заплаши тоа и некако се ме тера дека Toshiba си е Toshiba, башка многу убави зборови имам за нив од луѓе што ги познавам а веќе 5 година ги користат.

Слободно дајте некој совет или мислење.

Иако на претходниот пост што го поставив ниеден јунак не ми помогна за решение за мојот дом во реновирање, еве што ја испитав од актуелните понуди на пазарот, па би ве замолил за мала помош повторно. Инаку се работи за куќа со супер изолација реновирана каде што по неколку совети од лица кои што се поспецијализирани на темава би ставил 2 инвертер клими со кои што би ги загревал двата спрата, долу 5,5 kw и горе 3,5kw.

Ме советуваа да размислам и за GREE, но сепак мислам кога веќе ке ги користам како примарен уред за греење дека не треба да се иде на кинези, сепак на долги патеки Јапонец си е Јапонец. Исто така би сакал да посочам дека на некои страни налетав на дискусии дека за Daikin многу од битните делови а некаде се споменува и дека AIRFEl произведува се за нив, па ме заплаши тоа и некако се ме тера дека Toshiba си е Toshiba, башка многу убави зборови имам за нив од луѓе што ги познавам а веќе 5 година ги користат.

Drugar, 68m2 odlichno izoliran prostor, kukja velish i dva sprata? Kako izgleda toa?
Inache SF50 i SF35 da stavis ke ti s ei povkeje od dovolno za tolkav prostor. Ako vekje sakas kvalitetno da stavish kakonshto vikash, za primarno greenjentogash podobro od Mitsubishi nemash, a SF modelot e so odlichni karakteristiki.

Drugar, 68m2 odlichno izoliran prostor, kukja velish i dva sprata? Kako izgleda toa?
Inache SF50 i SF35 da stavis ke ti s ei povkeje od dovolno za tolkav prostor. Ako vekje sakas kvalitetno da stavish kakonshto vikash, za primarno greenjentogash podobro od Mitsubishi nemash, a SF modelot e so odlichni karakteristiki.
Два спрата - долу 35 горе 33 - Две спални со Тоалет горе и Дневна, кујна и гостински тоалет долу. Ќе се распрашам добро и ќе го земам во предвид твојов совет за Mitsubishi, но се некако ме влече накај Toshiba, можеби од пријателиве што ги имам ми влегло потсвесно во глава дека се најдобри :) Инаку со ценава сите се тука некаде во таа рамка.

Два спрата - долу 35 горе 33 - Две спални со Тоалет горе и Дневна, кујна и гостински тоалет долу. Ќе се распрашам добро и ќе го земам во предвид твојов совет за Mitsubishi, но се некако ме влече накај Toshiba, можеби од пријателиве што ги имам ми влегло потсвесно во глава дека се најдобри :) Инаку со ценава сите се тука некаде во таа рамка.
Bidejki sakas Toshiba togas 2 vakvi na sekoj sprat po edna i top plus imas izolacija PVC prozori sto e odlicno za ekonomicno greenje i ladenje.

ras-16pavsg-e.jpg

Bi ti sovetuval da ne se palis i da ne biras spored brend tuku spored pogoden i dokazan model na baza na korisnicki iskustva..
Licno nikad ne bi kupil novo izlezen model za koj nema dovolno korisnicki iskustva i dostapna tehnicka dokumentacija..

Vnimavaj ,nemoj da zemes ud vlezni modeli za primarno greenje -od bilo koja marka,sepak se poslabi ,primer kako sto napisa ,MIRAI-vlezen model ili SEIYA od Toshiba,kako na eden sto mu dadoja SEIYA 16-demek nemalo SUZUMI 16,zamena SHORAI ako nema SUZYMI,a ne SEIYA.

Vnimavaj ,nemoj da zemes ud vlezni modeli za primarno greenje -od bilo koja marka,sepak se poslabi ,primer kako sto napisa ,MIRAI-vlezen model ili SEIYA od Toshiba,kako na eden sto mu dadoja SEIYA 16-demek nemalo SUZUMI 16,zamena SHORAI ako nema SUZYMI,a ne SEIYA.
А сенсира е влезен модел ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom