Дилема за кокошката и јајцето?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Целиот болд ЛОЛ. Логикава ти вришти искрено да ти кажам.
Да те прашам како ја одредуваш сложеноста на живите суштества? Кои ти се критериумите? Средината во која живеат, начинот на исхрана, начинот на размножување, интелигенцијата што ја поседуваат... ШТО?

Јајцето очигледно ти го гледаш само како жолчка и белка :jaj: па ти изгледа едноставо. Тоа што оплодено јајце ги содржи сите информации да се развие, дали во влечуга (змии некои гуштери...) дали во животно (желка на пример) или пак птица било која е занемарлив податок. :nenene:

Еве малку да се повикаме и на “еволуцијата“ (претпоставувам на неа се повикуваш ти) како идела.
Живот “најпрост“ се појавува во водата и таму нели се развива во посложен.
Животот полека излегува на копното значи уште посложен и ги имаме влечугите.
Уште посложен живот на копно - Цицачите а дел од животот нели иде во воздухот ете ги птиците.
И сеа имаш посложен живот како цициач некој, кој што деградира со еволуцијата и се враќа во водата (китовите, делфините...)
Имаш дури птици кои што деградираат со еволуцијата и се враќаат делумно во водата, ете ти ги пингвините.
Имаш да не заборавам и риби кои што пробуваат да летаат (над вода). :toe:
И се кои од кои се посложени објасни ми ти.
Дали птиците кои што живеат на копно и воздух и се размножуваат со јајца кои што ги квачат, се посложени од еве делфините кои живеат во вода ама се размножуваат раѓајки живи делфинчиња?????
Животот секогаш си наоѓа начин да опстане, дали притоа ќе се развие условно во посложено или попросто животно не е битно.

Јас темава не ја сватив буквално и дека сеа ние треба тука да откриваме топла вода од типот: како тоа тригодишната кокошка Велика од Виничко Блаце снесе јајце со нашиот вековен симбол шеснаесткракото сонце. Кој е постар сеа Велика или Јајцето? :uvo:

Ако прочепкаш (разбуричкаш) и двете ќе дојдеш до вистинското прашање кое всушност е поставено со темава а тое.
Дали случајноста го створи животот или животот ја створи случајноста?
Кога ќе се најде вистинскиот одговор на ОВА прашање е тогаш ќе бидат решени сите дилеми.
И да те прашам која од овие две можности тебе ти изгледа по “therefore“ . :smir:
првата...т.е. big bang - micro organisms - all living things

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
И една огромна црна дупка во центар на галаксијата. :vozbud::pos2:
И една огромна црна глупост во центарот на темата.

Треба гениј да бидеш за да можеш да разликуваш КЛЕТКА од ПОВЕЌЕ КЛЕТОЧЕН ЖИВ ОРГАНИЗАМ и да знаеш што од што е по сложено?

Anti Spam Master

Anti Spam Master
Член од
22 октомври 2009
Мислења
100
Поени од реакции
1
стварно ова е зафркнато прашање.
мислам дека доаѓа прво јајцето(нема везе со религија или со нешо друго атеист сум ама ова нема врска со тоа)
кокошката се испилува од јајце па несе јајце па од тоа друга кокошка и се така си се повторува.

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
И една огромна црна глупост во центарот на темата.

Треба гениј да бидеш за да можеш да разликуваш КЛЕТКА од ПОВЕЌЕ КЛЕТОЧЕН ЖИВ ОРГАНИЗАМ и да знаеш што од што е по сложено?
Црната дупка ти е ептен голема за начинот (буквалистички) на кој што ти ја “анализираш“ дилемава.
Ако веќе реплицираш фер и коректо е да го прочиташ целиот пост во кој ти поставив повеќе прашања и ако мислиш дека имааш соодветни одговори со задоволство ќе ги прочитам, па можеби и ќе научам нешто нели. Вака со вадење од контекст на зборчиња и терање на инает, нема поента да дискутираме на ова тема и во овој подфорум повеќе.
Вака чисто информативно да те прашам.
Дали ти вака како голем генијалец, искрено мислиш дека си ја дознал (осознал) и разбрал тајната на животот?

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Црната дупка ти е ептен голема за начинот (буквалистички) на кој што ти ја “анализираш“ дилемава.
Ако веќе реплицираш фер и коректо е да го прочиташ целиот пост во кој ти поставив повеќе прашања и ако мислиш дека имааш соодветни одговори со задоволство ќе ги прочитам, па можеби и ќе научам нешто нели. Вака со вадење од контекст на зборчиња и терање на инает, нема поента да дискутираме на ова тема и во овој подфорум повеќе.
Вака чисто информативно да те прашам.
Дали ти вака како голем генијалец, искрено мислиш дека си ја дознал (осознал) и разбрал тајната на животот?
Темата:
Освен тоа Што е постаро кокошката или јајцето у глава ми се врти нешо друго за кокошката...

Дали кокошката има мочен меур?
и КАко кокошката Мочка?
можеби малце е глупа темава ама едноставно нешто ме става у заблуда па доколку има некој Ветерина завршено и го знае ова нека ми објасни...не е Шала озбилен сум
Ти си, чинам, једини што бара некаква смисла на живот во темава.

Што се однесува до другите прашања, искрено, ги прочитав, и се покајав. Ми споредуваш птици со мајмуни со чуда кои немаат никаква врска нити со темата, нити со тоа ја што го кажав.
Али, вред, ќе ти го пофторам мојот став:
Јајцето.
Зошто?
Зошто е по просто градено.
Каква врска има тоа?
Има. СЕ' се развива од по просто кон по сложено, а не обратно.
И доколку е создадено од *што_и_да_е* логиката ми е дека би било попрво создадено пошо е по едноставно за креација.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
мене ме чуди како ти не сфаќаш дека сите атеисти одговараат и ќе одговараат дека јајцето е прво
верниците викаат дека е кокошката прва бидејки господ ги создал животните
Атеистите се луѓе без став ако верниците викаа дека јајцето е прво они ќе навиваа за кокошката.

Вистината е дека ни кокошката ни јајцето не се први, прв е петелот!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.901
Поени од реакции
12.450
Вака така, стигнавме до Белимбегово со јајцава. Сеир тема

Вистината е дека ни кокошката ни јајцето не се први, прв е петелот!
У ствари прв е газдата кој го купил петелот, а пред тоа пазарџијата...

Зошто имам некој осет дека Ада од негде ќе ми ја акне една?

Дали кокошката има мочен меур?
и КАко кокошката Мочка?
Ондак ако навистина му е ова прашањето-има меур, а мочката и фецесот ги исфрла заедно. Затоа е толку течно, затоа ако те посере птица, има да те усере од раме до појас - среќа џанам.

Затоа е посебно опасно за шасија на кола, ја гори као киселина.

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Ти си, чинам, једини што бара некаква смисла на живот во темава.

Што се однесува до другите прашања, искрено, ги прочитав, и се покајав. Ми споредуваш птици со мајмуни со чуда кои немаат никаква врска нити со темата, нити со тоа ја што го кажав.
Али, вред, ќе ти го пофторам мојот став:
Јајцето.
Зошто?
Зошто е по просто градено.
Каква врска има тоа?
Има. СЕ' се развива од по просто кон по сложено, а не обратно.
И доколку е создадено од *што_и_да_е* логиката ми е дека би било попрво создадено пошо е по едноставно за креација.
Ти реплицав на твојот пост кој што го поставуваш како ултимативна вистина, а немаш одговор на многу едноставни прашања и полн си со котрадикторности и нелогичности. Прво се повикуваш на еволуција па сега на креатор. Реши се. :toe:
Тоа што не си ме разбрал во предходниот пост (со споредбите) сакав да ти укажам дека твојата небулоза да секогаш „од попросто настанува се развива посложено“ апсолутно не е точна. Природата во многу случаи тоа го покажала и докажала.

Едноставното јајце го скршиш и на рингла загреана на 100 степени го правиш „јајце на око“ и го јадеш. :jaj:
Но оплоденото јајце го ставиш во инкубатор (ако немаш квачка) на температура од 37-38 степени три недели (21 ден) и од него ќе искочи “сложеното“ пиле.
Е како?
Епа јајцето го има го содржи кодот (днк-та) информацијата за тоа во што да се развие.
Е кој ја поставил (искреирал) днк-та баш така за да од “простото“ јајце излезе баш пиле (кокошка)?
Епа знаеш... оваа... мутациии... абе услови... дрн. дрн.

Ти го имаш дефинитивниот и ултимативно точен одговор на последново прашање?

Темава е со стварно лош воведен пост ама е поставена многу одамна и во меѓувреме припоени и неколку други обиди за поставување на истото прашање. На темава има и некои содржајни постови а оние со сеир и заебанции незнам зошто не се остранети. Јас мислам дека се придржувам до темата и не терам сеир. За другите, вклучувајќи те и тебе... вие си знаете.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ти реплицав на твојот пост кој што го поставуваш како ултимативна вистина, а немаш одговор на многу едноставни прашања и полн си со котрадикторности и нелогичности. Прво се повикуваш на еволуција па сега на креатор. Реши се. :toe:
Тоа што не си ме разбрал во предходниот пост (со споредбите) сакав да ти укажам дека твојата небулоза да секогаш „од попросто настанува се развива посложено“ апсолутно не е точна. Природата во многу случаи тоа го покажала и докажала.

Едноставното јајце го скршиш и на рингла загреана на 100 степени го правиш „јајце на око“ и го јадеш. :jaj:
Но оплоденото јајце го ставиш во инкубатор (ако немаш квачка) на температура од 37-38 степени три недели (21 ден) и од него ќе искочи “сложеното“ пиле.
Е како?
Епа јајцето го има го содржи кодот (днк-та) информацијата за тоа во што да се развие.
Е кој ја поставил (искреирал) днк-та баш така за да од “простото“ јајце излезе баш пиле (кокошка)?

Ти го имаш дефинитивниот и ултимативно точен одговор на последново прашање?

Темава е со стварно лош воведен пост ама е поставена многу одамна и во меѓувреме припоени и неколку други обиди за поставување на истото прашање. На темава има и некои содржајни постови а оние со сеир и заебанции незнам зошто не се остранети. Јас мислам дека се придржувам до темата и не терам сеир. За другите, вклучувајќи те и тебе... вие си знаете.
Стварно момак незнам што читаш.
У 10 наврати пишав "МОЈОТ СТАВ Е:" многу јасно и едноставно напишано.
Ултимативна вистина? Што трипаш?

Се повикувам на еволуција, а не на креатор, затоа и ја користам фразата "И да беше...", капираш?
Побогу, ЧИТАЈ МЕ.

На крај краева, да претпоставиме дека не се повикувам на ништо.
Тоест не се повикувам ни на еволуција ни на интелигентен креатор. Се повикувам само на тој прост закон во природата дека се' иде од по едноставно кон по сложено.
Рече, не е така?
Докажи ми.
Тоест, дај ми само еден пример што ти држи вода.

Е како?
. . . . .. . . . . . . . . . . ,.-‘”. . . . . . . . . .``~.,
. . . . . . . .. . . . . .,.-”. . . . . . . . . . . . . . . . . .“-.,
. . . . .. . . . . . ..,/. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ”:,
. . . . . . . .. .,?. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .\,
. . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,}
. . . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:`^`.}
. . . . . . . ./. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ,:”. . . ./
. . . . . . .?. . . __. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . :`. . . ./
. . . . . . . /__.(. . .“~-,_. . . . . . . . . . . . . . ,:`. . . .. ./
. . . . . . /(_. . ”~,_. . . ..“~,_. . . . . . . . . .,:`. . . . _/
. . . .. .{.._$;_. . .”=,_. . . .“-,_. . . ,.-~-,}, .~”; /. .. .}
. . .. . .((. . .*~_. . . .”=-._. . .“;,,./`. . /” . . . ./. .. ../
. . . .. . .\`~,. . ..“~.,. . . . . . . . . ..`. . .}. . . . . . ../
. . . . . .(. ..`=-,,. . . .`. . . . . . . . . . . ..(. . . ;_,,-”
. . . . . ../.`~,. . ..`-.. . . . . . . . . . . . . . ..\. . /\
. . . . . . \`~.*-,. . . . . . . . . . . . . . . . . ..|,./.....\,__
,,_. . . . . }.>-._\. . . . . . . . . . . . . . . . . .|. . . . . . ..`=~-,
. .. `=~-,_\_. . . `\,. . . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . .`=~-,,.\,. . . . . . . . . . . . . . . .\
. . . . . . . . . . . . . . . . `:,, . . . . . . . . . . . . . `\. . . . . . ..__
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .`=-,. . . . . . . . . .,%`>--==``
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . _\. . . . . ._,-%. . .

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Ааах не. Јас мислев дека дискутирам со возрасен а испаѓа дека си инаетливо дете.
Ај отпочеток. Ќе пробам да ги објаснам работите како на двегодишно дете што му се објаснува па разбереш разбереш ако не здравје, млад си ќе научиш.
Значи.
ТЕМАТА Е:
ТИ ОДГОВАРАШ дека е Јацето прво бидејќи:
По логика, битијата на светов настануваат од посложени кон поедноставни, или обратно?

Односно

Ја на тоа прашање ти одговарам дека тоа јајце, кој и како и да го создал, настанало прво, затоа што е по едноставно за креација одолку цела кокошка, не?

И закон над законите ти е дека:

СЕ' се развива од по просто кон по сложено, а не обратно.
Е сеа вака.
Одговорот на прашањето ти е погрешен односно 50-50 се шансите да ти е точен.
А логиката по која си дошол до тој одговор ти тотално нелогична глупост која што незнам од каде воопшто си ја слушнал, смислил или незнам, прочитал.
ФАКТ Е:
Се на светов е СОСТАВЕНО (се состоти) од се поситни и попрости делови (соединенија тие од молекули тие од атоми...)
И факт е дека сеуште не ја знаеме односно не сме ја потврдиле дека постои НАЈСИТНАТА, а тоа ќе е бозон ли... божествена честичка ли некоја не е битно, која и да е, не ја знаеме.
Што од што НАСТАНАЛО и како настанало со сигурност не знаеме и се ни се заснова на теории и претпоставки.
НАСТАНАЛО со СОСТАВЕНО не е ИСТО. Мешаш поими.

За деградивниот (назаден) еволуцицки развој на некои видови ти наведов примери (цичи вратени од копно во вода, птици вратени од небо на земја и во вода итн. итн.) ти тоа очигледно не го разбираш и тука неможам да ти помогнам треба да си прочиташ некоја книга може и ќе разбереш.

Во врска со темата. Јас викам дека дилемава нема точен и конечен одговор.

Еве да речеме постои кретаор „ШТОИДАЕ“.
Тој си вика ај ќе направам едно јајце многу е едноставно. :vozbud: Го “креира“ едноставното јајце ама сеа си вика што ќе се развие од ова јајце. Ај нека биде кокошка (си ја замислува во глава како сака да му изгледа кокошката да личи на Велика :pos2:). Му додава еве и ген (информација) за изгледот на кокошка. Јајцево е оплодено спремно за инкубација се.
И сеа???? Што правиме со јајцево. Ќе му го подметнеме (како кукавицата) на друго животно или птица за до квачи? ЛОГИКА ЈОК. :pos2:
Ако одговориме дека креаторот „ШТОИДАЕ“ ја создал целосно кокошката (па и петел нели) и тие си немаат проблем понатака да си несат јајца и да си се размножуваат, се појавува прашањето: Кој го создал креаторот? :toe: И, тканди, се затнало. (ова друга тема)

Ако идеме по теоријата на еволуцијата.

Во време на јура да речеме си постоела птица Додо.
Е сеа на природата (можеби и на самата птица Додо :vozbud:) и текнува „Сакам од Додо да “настане“ кокошка“
Ова парафразирам, може нели и од рептили се раздвоиле некои на кои што желба им било да личат на кокошки :toe:. Како и да не е битно него, животно што носи јајца поради Х причини мутација на ген ли, се спарило со друго слично животно ли ватевер испилува животно различно малку од него. Тоа животно односно негов потомок ли, испилува друго исто различно од самото себе и се така со генерации нели, ново испилените пилиња се повеќе наликуваат на денешните кокошки (па и на Велика) Кога го достигнале конечниот (посакуваниот) изгед престанале со (мутации, варијации бла бла)
Што се десило прво?
Прво КОКОШКАТА да снесе јајце со ист (дефинитивен) ген и од јацето да искочи пиле кое што ќе биде кокошка?
Или, се појавило јајце (по предходна последна финална мутација) кое што го содржи генот на кокошката и одкако се испилило завршил процесот. Односно новата “креација“ кокошката конечно е задоволна и од тогаш носи само јајца од кои искачаат нови кокошки.
Шансите за точен одговор се како што реков 50-50.
Кој и да ни е одговорот нема да може да го докажеме со АПСОЛУТЕН непобитен факт.

Толку од мене на оваа тема. :pipi:

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Занемари ме мене, доста интелигентни фаци не се слагаат со тебе.
Ги разгледав посочените линкови и никаде нема напишано нешто во врска со темава и тврдењето дека :
СЕ' се развива од по просто кон по сложено, а не обратно.
не го сретнав.

Не разбирам, конкретно со кој дел од тоа што го напишав јас не се слагаат интелигентните фаци.

Ископирај и болдирај на точно што мислиш.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Ги разгледав посочените линкови и никаде нема напишано нешто во врска со темава и тврдењето дека :

не го сретнав.

Не разбирам, конкретно со кој дел од тоа што го напишав јас не се слагаат интелигентните фаци.

Ископирај и болдирај на точно што мислиш.
Поентата: Теориите што ти ги пастирав говорат за почетокот на животов на земјата. Како настанал животот, од каде, што.
Еволуцијата почнува од едно клеточни микро организми од кои се создаваат по комплексни битија, и тако даље, и тако даље...
Сеа, како го прерипнуваш ти тој почетен дел, мене малце не ми е јасно. Како стигаш до повеќе клеточен организам, од кој создава едно клеточен организам (јајце).
Еве, да бидеме и буквалисти, да збориме само за Кокошка како птица, и за нејзино јајце.
Кокошката како птица сигурно не се создала у еден миг, сигурно не се создала од прашина, чирибу чириба, туку преку еволуција/дееволуција (као сааш) од труг вид птици/летачи преку мутации на генотип и промени во фенотип.
Е сеа ти баш тој прв момент на појавување на кокошка, незнам како си го доловуваш, али мене логиката на нештата ме влече да таа птица/летач предок на кокошката снела јајце, од кое се испилила кокошката.
А не родила жива кокошка, која потоа несела јајца.

VoniVaraS

Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Поентата: Теориите што ти ги пастирав говорат за почетокот на животов на земјата. Како настанал животот, од каде, што.
Еволуцијата почнува од едно клеточни микро организми од кои се создаваат по комплексни битија, и тако даље, и тако даље...
Сеа, како го прерипнуваш ти тој почетен дел, мене малце не ми е јасно. Како стигаш до повеќе клеточен организам, од кој создава едно клеточен организам (јајце).
Еве, да бидеме и буквалисти, да збориме само за Кокошка како птица, и за нејзино јајце.
Кокошката како птица сигурно не се создала у еден миг, сигурно не се создала од прашина, чирибу чириба, туку преку еволуција/дееволуција (као сааш) од труг вид птици/летачи преку мутации на генотип и промени во фенотип.
Е сеа ти баш тој прв момент на појавување на кокошка, незнам како си го доловуваш, али мене логиката на нештата ме влече да таа птица/летач предок на кокошката снела јајце, од кое се испилила кокошката.
А не родила жива кокошка, која потоа несела јајца.
Ништо јас не сум скокнал туку ти не читаш внимателно.
Ова парафразирам, може нели и од рептили се раздвоиле некои на кои што желба им било да личат на кокошки :toe:. Како и да не е битно него, животно што носи јајца поради Х причини мутација на ген ли, се спарило со друго слично животно ли ватевер испилува животно различно малку од него. Тоа животно односно негов потомок ли, испилува друго исто различно од самото себе и се така со генерации нели, ново испилените пилиња се повеќе наликуваат на денешните кокошки (па и на Велика) Кога го достигнале конечниот (посакуваниот) изгед престанале со (мутации, варијации бла бла)
Што се десило прво?
Прво КОКОШКАТА да снесе јајце со ист (дефинитивен) ген и од јацето да искочи пиле кое што ќе биде кокошка?
Или, се појавило ЈАЈЦЕ (по предходна последна финална мутација) кое што го содржи генот на кокошката и одкако се испилило завршил процесот. Односно новата “креација“ кокошката конечно е задоволна и од тогаш носи само јајца од кои искачаат нови кокошки.
Шансите за точен одговор се како што реков 50-50.
Кој и да ни е одговорот нема да може да го докажеме со АПСОЛУТЕН непобитен факт.

Kajgana Shop

На врв Bottom