Дилема за кокошката и јајцето?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Освен тоа Што е постаро кокошката или јајцето у глава ми се врти нешо друго за кокошката...

Дали кокошката има мочен меур?
и КАко кокошката Мочка?
можеби малце е глупа темава ама едноставно нешто ме става у заблуда па доколку има некој Ветерина завршено и го знае ова нека ми објасни...не е Шала озбилен сум

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Стварно бе :)

Или зошто секогаш кога цурите стават маскара устата им е подотворена?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Торчо озбилен сум за темава стварно барам објаснување доколку има некој едноставно не ми е јасно

B

BushMan

Гостин
CopyOfDeath напиша:
Торчо озбилен сум за темава стварно барам објаснување доколку има некој едноставно не ми е јасно
И на мене не ми е јасно можеби ке има некој ветеринар на форумот па ке ни објасни.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Кокошката има клоака и све тоа у едно иде. Нема мочање посебно:)

Toreador напиша:

Така мислиш дека имаш поголема контрола врз раката. Иако нема врска али сепак малку се затегнува лицето па има некоја (мала) логична причина. Ок не е причина али е како... Објаснување? :je:

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
аааааааааааааааааааа значи не мочаат не било до мене вистина било:mist:

АуРоРа

Засекогаш
Член од
15 мај 2005
Мислења
1.109
Поени од реакции
15
Toreador напиша:

Oд кај сеа ова а?????

Член од
15 мај 2006
Мислења
167
Поени од реакции
1
(се надевам не се зафркаваш за прашањево)

Кокошките, како и сите други птици си имаат само еден отвор, наречен КЛОАКА и преку тој отвор вршат и мала и голема нужда (тоа е онаа лигаво - гадна смеса што врапчињата и гулабите ви ја испуштаат по балконите :)) плус се размножуваат низ тој отвор и плус несат јајца низ тој отвор.

И еве конечно една слика на фамозниот отвор:

Оваа слика нема везе со темата, ова е само она што излегува од јајцата... се разбира ако не стане кајгана или јајце на око претходно :kajg:

Carlito Brigante

Хаусмајстор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
844
Поени од реакции
8
Мора прашањето да е зафрканција. Нит мочкањето, нит кој бил прв на светов не се филосовски прашања. Зошто се засерува форумот философија?

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
Carlito Brigante напиша:
Мора прашањето да е зафрканција. Нит мочкањето, нит кој бил прв на светов не се филосовски прашања. Зошто се засерува форумот философија?
Прашањето не е зафрканција..инаку темата ја отворив во општи муабети а е префрлена од страна на некој Админ во филозофија

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Ако веќе е дилема може и да се филозофира околу ова прашање!
На добро место е темата!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.226
Поени од реакции
34.520
Вечното прашање - што е прво - кокошката или јајцето, го решиле тројца Британци - научник, филозоф и одгледувач на живина.

Според нивното мислење, одговорот е - јајцето.

Клучот на ова прастаро прашање лежи во фактот дека генетскиот материјал не се менува во текот на животот на некое животно, што значи дека првата птица што еволуирала во пиле, морала најпрвин да егзистира како ембрион во некое јајце, заклучува професорот Џон Брукфилд од универзитетот во Нотингем.

Тој смета дека токму затоа организмот што се наоѓа во лушпата од јајцето морал да ја има истата ДНК како и пилето во кое подоцна се претворил.

Мислењето на овој британски научник специјализиран за еволуциска генетика го поддржуваат и професорот по филозофија Дејвид Папинау од Кралскиот колеџ во Лондон, како и директорот на живинарската фарма Грејт Бритиш Чикен, Чарлс Бурнс.

Папинау, филозоф, смета дека првото пиле излегло од јајце, иако тоа припаѓало на друг вид (птица), но, сепак станува збор за јајце на кокошка, бидејќи во него имало ембрион на пиле.

Теоријата на Бурнс не е изнесена во печатот што ја објавил оваа приказна, а бил забележан само неговиот заклучок дека „јајцата биле тука многу пред да се појави првата кокошка”.

CopyOfDeath

Die Die My Darling!!!
Член од
30 ноември 2005
Мислења
4.186
Поени од реакции
48
што е постаро кокошката или јајцето..јас мислам дека настанокот на планетата земја ..:bip:

Slash_sk

GN'R zavisnik
Член од
9 мај 2006
Мислења
103
Поени од реакции
3
Па види јас мислам дека кокошката е прва бидејќи сега учам за еволуција на чивиот свет мислам дека кокошката е настаната прво од некој друг предок а потоа со текана време еволуирала и добила способност да несе јајца. Не знам тоа е моето мислење.

Kajgana Shop

На врв Bottom