Дилема за кокошката и јајцето?

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
зашо кључ? ова е старо филозофско прашање... античко упм.
никој не го знае одговорот екшуели. тие што веруваат дека нештата се "креирани" од виша сила, ќе кажат кокошката. тие што веруваат во еволуцијата ќе кажат јајцето. до сеа неам сретнато прав одговор...

едит-pos
едит2-
Theistic writings indicate the creation of birds along with the rest of the universe.
As species change over time, in the process of evolution, the first modern chicken was the offspring of the last direct ancestor of domestic chickens to not share that classification (likely the Red Junglefowl). Therefore, a non-chicken did, in fact, lay the first egg.
ај сеа -)
едит3-за јофче-не знаев, фала. ду ес ју вил, олмајти админс. спојка или скок пук -)

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
јајцето е клетка (најголема) сите живи организми се составени од клетки (добар сум досега ?) занчи кокошката е составена од клетки..... па видете сега

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
зашо кључ? ова е старо филозофско прашање... античко упм.
никој не го знае одговорот екшуели. тие што веруваат дека нештата се "креирани" од виша сила, ќе кажат кокошката. тие што веруваат во еволуцијата ќе кажат јајцето. до сеа неам сретнато прав одговор...

едит-pos
едит2-
Theistic writings indicate the creation of birds along with the rest of the universe.
As species change over time, in the process of evolution, the first modern chicken was the offspring of the last direct ancestor of domestic chickens to not share that classification (likely the Red Junglefowl). Therefore, a non-chicken did, in fact, lay the first egg.
ај сеа -)
едит3-за јофче-не знаев, фала. ду ес ју вил, олмајти админс. спојка или скок пук -)
јас мислам дека иам решение

вака...порано нели немало кокошки и тие настанале од старите добри потомци птици....е сеа, тие птици воопшто не биле како овие птици, но со тек на време и мутација (или спиење со друг вид птица) една птица снела малце мутирано јајце/а...тоа се уште не била кокошката, но близок роднина, одкако таа мутирана птица се спарила со друг вид на птица, излегло уште помутирано јајце/а...по долги мутации било снесено јајце/а, кое всушност била кокошката...така да: јајцето е пред кокошката !!! Тадааааам....

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Не е мое лично размислување , но штом ја погледнав темава знаев дека морам да го постирам овој краток , но интересен пост од еден наш блогер
http://orthodox.blog.com.mk/node/175845

Што е постаро: кокошката или јајцето?
„....или ќе поставуваме прашања што е постаро јајцето или кокошката?“
Извадокот погоре е дел од коментар на еден блогер што го прочитав денеска.
Ова е омилено прашање на луѓето. Обично се однесува на две причинско-последични состојби кои се во меѓузависни и наизменично се менуваат. Кога во некоја дискусија некој ќе го постави ова прашање, не очекува одговор, и така мисли дека ја завршил дискусијата.
Сега ќе покажам дека вистинскиот христијанин го знае одговорот, за разлика од атеистите. При тоа не мислам дека атеистите се тупави или смотани, туку дека се недоволно информирани.
Да се потсетиме на создавањето на светот од Првата книга Мојсеева. Бог го создаде светот за шест дена. Во првите четири дена Бог ги создаде: небото и земјата од ништо (ex nihillo), светлината; ја оддели водата и го создаде небесниот свод; го создаде растителниот свет. Четвртиот ден Бог ги создаде Сонцето, Месечината и ѕвездите. Што е создадено во петтиот ден?
20 Потоа рече Бог: „Водата нека се исполни со живи суштества, а низ небескиот свод над земјата нека полетаат птици!” (И така стана).
21 И Бог создаде големи риби и секаков вид животни влекачи, што живеат во водата, според нивниот род, како и секаков вид крилати птици, според нивниот род. И виде Бог дека тоа е добро.
22 И ги благослови Бог, велејќи: „Плодете се и множете се, и наполнете ја водата во морињата, и птиците нека се намножат на земјата!”
23 И настапи вечер, и настапи утро –петти ден.
Колку величествено! Речта Божја создава! Откако се создадени растенијата и морските животни, Бог рече „...низ небескиот свод над земјата нека полетаат птици“ одненадеж воздухот се исполнува со птици во лет. Прекрасно, величествено, неописиво! Сите птици се создадени со Речта Божја!
Значи, одговорот е јасен: КОКОШКАТА Е ПОСТАРА ОД ЈАЈЦЕТО.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Еволуциски гледано јајцето е постаро, меѓутоа во овој случај со кокошка, јајцето од кое излегла првата кокошка не било од кокошка туку од друга птица, така да ни самото јајце не било од кокошка, и според тоа, кокошката е постара(од своето јајце). :)

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
И јас мислам дека прво е кокошката,затоа што таа прво таа мутирала од некој друг вид птица,па затоа според мене прво кокошката,па потоа јајцето..

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Сега ќе покажам дека вистинскиот христијанин го знае одговорот, за разлика од атеистите. При тоа не мислам дека атеистите се тупави или смотани, туку дека се недоволно информирани.
Еве друже, јас сум Атеист.
И ко за беља , информиран сум . Доволно , колку да покажам дека атеистите не се неинформирани луѓе.
И дали тоа што сум ја слушнал таа приказна за создаванње на светот мене ме прави ВИСТИНСКИ ХРИСТИЈАНИН ?!?!?!

Он Топик !!! Одговорот лежи во јајцето!!!

еве го мое мислење, кое не вклучува ниту ТЕОРИЈА НА ЕВОЛУЦИЈА , ниту ТВОРЕЦ со виша сила.
Затоа што , Позади која страна да застанете, лежат убедливи факти кои покажуваат на огромни пропусти како во ТЕОРИЈАТА НА ЕВОЛУЦИЈАТА така и на СОЗДАВАЧОТ.

Прво треба да се има на ум , дека прашањето не се однесува буквално на Кокошка и јајце. Може да биде тоа пингвин и јајце.Може Магаре и јајце.А може и некој мислител што донел јајце напнувајќи се да го најде одговорот:toe:.
Сакам да кажам , Дека прашањето е поставено метафорично.

ШТО ПРЕТСТАВУВА ЈАЈЦЕТО ?????
Јајцето го претставува системот за размножување. Правење на копија од Сопсвеникот.Мултиплицирање на ниво на клетка.
И затоа , јајцето може и да се однесува на МАГАРЕ.Затоа што и тоа има сопствен систем за репродукција.

А КАДЕ Е ОДГОВОРОТ???

Зарем не залкучивте дека прво треба да постои ОРИГИНАЛ(кокошка) за потоа од него да се направи КОПИЈА(јајце).
Инаку , ШТО би копирале ако постои прво јајце ??? тоа што претходно постоело пред него?!!? НИШТО!!!!

Ако постои прво , ЈАЈЦЕ , од каде е тоа ?????
теоријата дека ,тоа е снесено од некој "роднина" на КОКОШКАТА се потпира на ЕВОЛУЦИЈА, која и покрај тоа што сеуште е општо прифатена , секојдневно и се закануваат се повеќе и повеќе факти.

А за оние што сметат дека постои СОЗДАВАЧ.
Нека , прво нека се докажат КОЈ е тој создавач Зефс , буда ,харе, вишна,алах,некоја енергија , господ бог ,биг бенг, комшијата??????
и што тој прво создал ???? Може треба него да го прашате, ако се сеќава да ви каже, оти сигурно заборавил ,од толку творење што правел , и каде ли се нема деца божји.

ЈАС мислам дека точниот одговор на прашањето е КОКОШКАТА.
а вие , прегледајте ги сите факти , па одлучете сами.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
еве го мое мислење, кое не вклучува ниту ТЕОРИЈА НА ЕВОЛУЦИЈА , ниту ТВОРЕЦ со виша сила.
Затоа што , Позади која страна да застанете, лежат убедливи факти кои покажуваат на огромни пропусти како во ТЕОРИЈАТА НА ЕВОЛУЦИЈАТА така и на СОЗДАВАЧОТ.
А КАДЕ Е ОДГОВОРОТ???

Зарем не залкучивте дека прво треба да постои ОРИГИНАЛ(кокошка) за потоа од него да се направи КОПИЈА(јајце).
Инаку , ШТО би копирале ако постои прво јајце ??? тоа што претходно постоело пред него?!!? НИШТО!!!!

Ако постои прво , ЈАЈЦЕ , од каде е тоа ?????
теоријата дека ,тоа е снесено од некој "роднина" на КОКОШКАТА се потпира на ЕВОЛУЦИЈА, која и покрај тоа што сеуште е општо прифатена , секојдневно и се закануваат се повеќе и повеќе факти.

А за оние што сметат дека постои СОЗДАВАЧ.
Нека , прво нека се докажат КОЈ е тој создавач Зефс , буда ,харе, вишна,алах,некоја енергија , господ бог ,биг бенг, комшијата??????
и што тој прво создал ???? Може треба него да го прашате, ако се сеќава да ви каже, оти сигурно заборавил ,од толку творење што правел , и каде ли се нема деца божји.
Самиот кажа дека прво е создавачот..Непознавањето на тоа кој или што е создавачот не го први истиот непостоечки,а со тоа не го става јајцето напрво место,сепак е на второ,титулата сепак и припаѓа на кокошката..

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Самиот кажа дека прво е создавачот.Непознавањето на тоа кој или што е создавачот не го први истиот непостоечки,а со тоа не го става јајцето напрво место,сепак е на второ,титулата сепак и припаѓа на кокошката..
,еве што напишав
ЈАС мислам дека точниот одговор на прашањето е КОКОШКАТА.:)
И се што се обидувам е , да најдам друг показател на кокошката, а тоа да не биде ниту бог ниту теоријата на еволуцијата.
Иначе да имаш право , непознавање на создавачот, не го прави отсутен.
, иначе во последно време се повеќе и повеќе сум убеден дека мора да постои создавач.....но не и бог,
а во никој случај не некоја приказна за некој тип како мафта со магично стапче и создава таму цвеќиња , тука птички, онде водопад.

Demon_Lord

May the force be with you!
Член од
11 септември 2008
Мислења
428
Поени од реакции
9
Ако одговорите дека јајцето дошло прво според мене е погрешно, бидејќи еволуцијата не се врши само со една клетка како што би било во случајот со јајцето, најпрвин значи мора да имало еволуција во некое вид на животно да добие карактеристики на птица (пердуви,крила) па за за да почни да неси јајца...
А пак од друга страна ако гледаш дека секое повеќеклеточно сложено животно потекнува од една јајце клетка (не јајце) дури и во тој случај јајцето не би бил точниот одговор бидејќи треба некое животно да ја носи таа клетка...

А

Ајсшутер

Гостин
Јас мислам дека прва настанала кокошката според мене кокошката е некој праисториски мал диносаурус кој сеуште е жив и сл.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Освен тоа Што е постаро кокошката или јајцето у глава ми се врти нешо друго за кокошката...

Дали кокошката има мочен меур?
и КАко кокошката Мочка?
можеби малце е глупа темава ама едноставно нешто ме става у заблуда па доколку има некој Ветерина завршено и го знае ова нека ми објасни...не е Шала озбилен сум
:pos2::pos2::pos2:истово ова професорката по македонски ни го постави..
јас мислам дека постара е кокошката..со создавањето на светот прво се создале животните и така со ред нивните потомци т.е. за да се создаде јајце мора да постои животно

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.812
Поени од реакции
44.141
Јајцето или кокошката??

Оваа е една интересна мистерија и навистина сакам да знам,што уствари настанало попрво:јајцето или кокошката???

Ако кажеме јајцето прашањето ќе биде: -Од што настанало јајцето??Бидејќи сите знаеме дека кокшката несе јајца...
Ако кажеме кокшката тогаш би се запрашале:-Од што настанала кокшката??Бидејќи сите знаеме дека таа излегува од јајцето...

Мене лично ме интересира,можда вас ќе ви биде смешна оваа тема,но навистина ако знае некој ве молам дека напише со некакво образложение :)

Kajgana Shop

На врв Bottom