Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
J

joli1

Гостин
ахаха. тие што немале да гласаат немале да имаат право да кукаат.

па на нас младите вие постарите, пензионерите и вие што од 91ва па наваму го гласате шлајмов секои избори ни го усравте животот уште пред да се родиме.

ме заболе мене искрено кој ќе дојде на власт сега, кога иднината моја не си ја гледам овде, а и да дојде одредена трета опција, бенефитите нема да се осетат наредните 10 год.

Член од
9 мај 2018
Мислења
1.628
Поени од реакции
2.168
Океј за некој што не си ја гледа иднината тука, но некој сака да остани. Но поради неговиот револт не треба да седи дома на изборен ден, туку да му залепи шамар на двеве партии.

Јас дефинитивно сум за тоа дека не треба да има секој право на глас. Незнам еве тоа нека се утврдува со некое тестирање или било како. Но неможи бабами да има право на глас која врска нема за проблемиве во државава и некој сељак шо си тетовира СДСМ или се крсти во Грујо.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Ова го кажувам и јас. Не излегувале на гласање за да ги казнат?! WTF глуп народу!?
Казна е ако излезиш на гласање и речиш НЕ за СДССМ и ДПМНЕ. Како што кажа, 10-15 пратеници од трета опција да влезат во парламент нештата ќе бидат малце поинакви. Полошо не може да биде!

Истото и за референдумот. Бојкотот беше намерно пуштен од Мицко и ДПМНЕ на кои им беше од корист да се смени името. Можда е нелогично и глупаво, но дефинитивно треба да се гледаат гласовите од оние кои излегле а не и на оние кои бојкотирале, за кој би рекол дека им било сеедно за името со таквиот потег.

Оние кои ќе бојкотираат, односно нема да излезат на избори за да кажат НЕ на СДСМ и ДПМНЕ немаат право да кукаат после зошто било вака, зошто онака.
За референдумот не се согласувам, за другото да. Референдумот и таков каков што беше беше неуспешен бидејќи истиот немаше цензус. Не можи во една зграда ако живеат 40 станари, 10 од нив да ти дојдат на куќен совет 30 да не дојдат и од тие 10 присутни 7 да сакаат да се рушат скалите во зградата па да остани само лифтот и ти да речеш еј супер мнозинството сакаше така. Ете баш тоа беше референдумот кај нас.

Финтата е што касно се освестивме. Јас исто како Никола преку миле ми беше долго време и за избори и за гласање и за вмро/сдс кој и да дојди беа исто гомно. НО, со тоа уствари му даваш право утре да се соберат 10 будали и да ти речат ама мнозинството вака сакаше. Кое мнозинство?
Мнозинството од 40% излезност (пошто толку сега на овие избори очекувам да биди, народот едноставно е разочаран) ќе ти одлучува следните 4 години во името на цел народ? Во името на сите?

Во право си за делот после дека ќе имаме помало право да кукаме пошто или ние сами сме ги избрале или некој друг ни ги избрал дури си седевме дома. Сепак, како и да свртиш, се' додека го има овој изборен модел не ни останува ништо друго освен да гледаме класична апатија кај гласачкото тело.

Така да, можам да ги разберам сите што се разочарани и не излегуваат на избори - и тоа е јасна порака, а таков бев и јас порано (два пати додуша, другото време гласав), сепак мора да најдиме начин да ги промениме работите, а во овој момент тоа е можно само ако му го свртиме грбот сите колективно на црно/белиот свет што не ебава вмозок еве веќе 30 години.
ахаха. тие што немале да гласаат немале да имаат право да кукаат.

па на нас младите вие постарите, пензионерите и вие што од 91ва па наваму го гласате шлајмов секои избори ни го усравте животот уште пред да се родиме.

ме заболе мене искрено кој ќе дојде на власт сега, кога иднината моја не си ја гледам овде, а и да дојде одредена трета опција, бенефитите нема да се осетат наредните 10 год.
тие што ги викаш стари, пензионери и слично најверојатно се твојот татко, дедо, роднини... кои, како и сите други жители на оваа држава имаат исто право на глас како што го имаш ти на твои 18 (кога ќе ги имаш). така да, сигурно твоите дома ти го мислеле тебе доброто и гласале на избори до сега со најдобри намери и надеж. тоа што политичарите се преваранти и гомна е друга приказна.
Не вервуам дека некој излегува на избори да гласа со помислата „чекај да видам како можам сега да се заебам и да ја заебам иднината на моите деца“ - иако во принцип политиката ја донесе оваа држава до тоа дереџе.

Секој еден сака попристоен живот првенствено за себе, а потоа за поколенијата кои идат по него.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.797
Поени од реакции
17.023
И тука Дундарион ја ширеше таа теза... а патем, Родителите на убиените деца се ГНЕВНИ, нивните деца ги претставија како УЦЕНУВАЧИ !!!
МВР до сега мораше да открие и КАЗНИ барем некој од ПРАВОКАТОРИТЕ кој лажно ги ОЦРНУВАА жртвите од Смилковско езеро

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Не бе друже народот го прифати овој муабет, не само профитерите од партија.На овој народ полесно му беше да прифати дека нешо партиски било убиството него дека локални Албанци за православен празник убиваат македонски деца.
Се шегуваш нели?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Daj be Puno kazi tvoja teorija na nastanot. Sto tebe ti se mota niz glavata. Koj gi ubil, zosto, koj stoi pozadi toa. Taka vo kratki crti.
Не знам, ниту е топикот да нагаѓаме со теории.
Ама знам дека за мене нема смисла мотивот на обвинетите убијци, тоа никогаш не сум можел да го сварам.
Теоријата на буревесник ми е сомнителна, зошто некому би му текнало ваква теорија, зошто баш него, зошто тој мотив.

Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Што полза од вакви партиички кои едвај опстануваат, а не пак да освојат некој пратеник (за да бидат релевантен фактор во државата па да не зборуваме)? Според мене отприлика треба да има толку партии колку што има идеологии

Да речеме:
- Комунистичка
- Социјалистичка
- Социјал-Демократска
- Либерална
- Конзервативна
- Фашистичка/Националистичка

Па кој во која идеологија се пронаоѓа таму нека цели. Видете овде Партии во Македонија какви смешки од партии имаме. Повеќето се етнички партии (и тоа по две-три од секоја, една за вмро една за сдсм), нешто што блага веза нема од политичка партија, овие немаат идеологија, само збир на Албанци, Срби, Бошњаци итн... Друг дел се ситни партии дел варијации на ВМРО, дел варијации на Социјал демократи, а најмногу се таканаречени човек партии. Друго нешто треба да се укине предизборно коалицирање, а не коалиција вмро или сдсм да има 50 партии соберено, врска нема тоа.
А всушност, сите побитни партии имаат иста идеологија - клептократија и булшитинг

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.358
Поени од реакции
21.777
Нит Трајко нит Грујо ги спомнав,само те прашав кога ќе ги објават снимките кои ни ги најави уште од 2017год.
Ги објавија веќе. Екс-СЈО шиптaрката од Боговиње ги пушти во судница, и испадна дека за субвенции за земјоделие биле. Наводната вмешаност на власта во масакрот.

За жал, не е само Заев монструмот кој лажеше и си играше со нивните судбини, туку цела нивна секташка партија и членство испаднаа умоболни монструми и тешки психопати кои си поиграа со трагедиите на семејствата.

Изборна кампања водеа со лаги и манипулации за умрени деца и луѓе, без око да им трепне, само за да дојдат на власт. И откако дојдоа, испадна дека бомбите биле за субвенции за компири. Кој тежок психопат треба да си, кој болен ум треба да си за на таков начин да си поигруваш со чувствата на семејствата на загинатите!?

Заев: Разговорот на Азири од „Монструм“ и Бејта е за субвенции

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.274
Не знам, ниту е топикот да нагаѓаме со теории.
Ама знам дека за мене нема смисла мотивот на обвинетите убијци, тоа никогаш не сум можел да го сварам.
Теоријата на буревесник ми е сомнителна, зошто некому би му текнало ваква теорија, зошто баш него, зошто тој мотив.
Ako de lupni nesto, ne deka ke ti e prv pat. A deka si imas nekoja svoja teorija koja ete barem tebe bi ti bila logicna, si imas. Toa povekje od sigurno. E bas taa sakam da ja procitam, posto celo vreme cim nekoj siptаr zatvorat, obvinat, osudat odma skokas kao se nevini, nepravedno osudeni. E pa bujrum da ja procitame tvojata logicna verzija na nastanite.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.000
Поени од реакции
51.182
Tаман си беш теоријата со Трајко и си ја одигра својата улога кај категоријата население за кое и беше наменета . Категоријата е таа што верува на Народни гласови, саше политико, твитер-Видани и Васиљи и слични што ја пласираа теоријата. Тоа беше период кога секој фејк њуз проаѓаше, нешто како што е сега со теориите околу Рекет .

Обично кога гомнарија се сака да се закопа, рецептот е истата да се тера во баналност и да изгуби секаква смисла
И тогаш и сега највиновни се вмро. Тогаш зашто не ги прекинаа сите односи со оноа говно од држава Косово откако одбија екстрадиција, не застана позади резултатите од истрагата и со тоа не даде до знаење дека стои позади пресудата, и откако такво нешто не беше направено се отвори простор за секакви шпекулации што подоцна си беше искористено од СДС да си направи своја вистина и таа да се продаде.

Сега со Рекет е исто. Имаат и снимки и документи и со нив се ценкаат и уценуваат со СДС под маса, наместо да земат да објават па да се види кој што правел, вака секој ојде дојле со фб акаунт дава своја теорија и се банализира и разводнува случајот и пак на крај на Трајко ќерка му јадела реденка.

Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Ako de lupni nesto, ne deka ke ti e prv pat. A deka si imas nekoja svoja teorija koja ete barem tebe bi ti bila logicna, si imas. Toa povekje od sigurno. E bas taa sakam da ja procitam, posto celo vreme cim nekoj siptаr zatvorat, obvinat, osudat odma skokas kao se nevini, nepravedno osudeni. E pa bujrum da ja procitame tvojata logicna verzija na nastanite.
Кога се затвораат невини сите треба да скокаме, ама банана општество, ако е шшиптар обвинетиот тој е виновен подифолт.
После ќе плаќаме милионски обесштетувања како за случајот сопот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.274
Кога се затвораат невини сите треба да скокаме, ама банана општество, ако е шшиптар обвинетиот тој е виновен подифолт.
После ќе плаќаме милионски обесштетувања како за случајот сопот.
Puno site so netrpenie cekame da ja procitame tvojata verzija na nastanite. Ke ne udostois ili ke prodolzis kalimero da glumis.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
И тука Дундарион ја ширеше таа теза... а патем,
:lolzz:Абре ретарди,
никад не сум рекол, нити сум мислел дека Вељановски е убиецот. Цело време викам дека се овие.
Автоматски споено мислење:

Ги објавија веќе. Екс-СЈО шиптaрката од Боговиње ги пушти во судница, и испадна дека за субвенции за земјоделие биле. Наводната вмешаност на власта во масакрот.

За жал, не е само Заев монструмот кој лажеше и си играше со нивните судбини, туку цела нивна секташка партија и членство испаднаа умоболни монструми и тешки психопати кои си поиграа со трагедиите на семејствата.

Изборна кампања водеа со лаги и манипулации за умрени деца и луѓе, без око да им трепне, само за да дојдат на власт. И откако дојдоа, испадна дека бомбите биле за субвенции за компири. Кој тежок психопат треба да си, кој болен ум треба да си за на таков начин да си поигруваш со чувствата на семејствата на загинатите!?

Заев: Разговорот на Азири од „Монструм“ и Бејта е за субвенции
не се објавени јавно сите бомби за Смилковско

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom