Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.470
Поени од реакции
31.012
Dali mi se cini, ili mickovski se obiduva go emulira gruevski so noviot imidz?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.318
Поени од реакции
15.489
M

Macedon1um

Гостин
Зошто Ковачки е добро решение за Ахмети, а неприфатливо за Заев?

има тука нешто, ама буни што Ахмети изјави дека ќе коалицира со СДСМ и да освои помалку гласови од ДПМНЕ ....
Кај изјавил Ахмети дека ќе коалицира со Сдсм иако освои помалку гласови од Дпмне ? Колку што прочитав единствено изјавија од неговата партија дека нема да коалицираат со партија која сака да го поништи договорот од Преспа и законот за јазици. Тоа ќе биде услов да коалицира со победникот на изборите.

Ахмети си ги остава сите карти отворени до крај, според мене ако Дпмне не победи со 3/4+ пратеници повеќе Дуи пак ќе си ја продолжат владата со Сдсм
Е сега клучниот момент е дали воопшто и они ќе бидат победници кај Албанците или здружената опозиција..

Член од
12 март 2009
Мислења
20.840
Поени од реакции
17.066
Кај изјавил Ахмети дека ќе коалицира со Сдсм иако освои помалку гласови од Дпмне ? Колку што прочитав единствено изјавија од неговата партија дека нема да коалицираат со партија која сака да го поништи договорот од Преспа и законот за јазици. Тоа ќе биде услов да коалицира со победникот на изборите.

Ахмети си ги остава сите карти отворени до крај, според мене ако Дпмне не победи со 3/4+ пратеници повеќе Дуи пак ќе си ја продолжат владата со Сдсм
Е сега клучниот момент е дали воопшто и они ќе бидат победници кај Албанците или здружената опозиција..
ДУИ: Ќе коалицираме со СДСМ и ако имаат помалку пратеници од ВМРО-ДПМНЕ

Член од
11 јули 2008
Мислења
4.801
Поени од реакции
3.903
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.309
Последна вест од Движењето Бојкотирам, - Најпосле имаме решение!
Кога следниот пат ќе се менва име или ќе се врши територијална поделба (федерација) и ќе треба да се излезе пред Собрание да се кобајаги протестира, треба само да се најави дека ќе го пее Дино Мерлин и оп ете ти мало 60.000 грајџани и тоа само од Скопие ами другите, охо хооо!

На сите мои истомисленици им посакувам Успех Среќа и Здравје во Новата 2020, а на оние другите да имаат дијареа во текот на целата година.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.696
Поени од реакции
88.685
Пиаров на гојдава од Бихачка се фалат со излезноста на народот на концертот на Дино Мерлин :facepalm:

Овие веќе не ни разликуваат што е партиски митинг, а што концерт...
:popce:

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.030
Поени од реакции
954
Последна вест од Движењето Бојкотирам, - Најпосле имаме решение!
Кога следниот пат ќе се менва име или ќе се врши територијална поделба (федерација) и ќе треба да се излезе пред Собрание да се кобајаги протестира, треба само да се најави дека ќе го пее Дино Мерлин и оп ете ти мало 60.000 грајџани и тоа само од Скопие ами другите, охо хооо!

На сите мои истомисленици им посакувам Успех Среќа и Здравје во Новата 2020, а на оние другите да имаат дијареа во текот на целата година.
Среќна нова и тебе, и се најдобро, се што ќе замислиш да ти се оствари и да си го вратиме името.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Германски парламентарни избори 2013та.
Прегледај го приврзокот 226396

FDP 2 милиони гласа, AfD 2 милиони гласа, другите помали 2 милиони гласа. 6 милиони гласа “пропаднати“ според патетичните толкувања. Па не видов дека некој вика дека тоа не е демократски и дека треба да се тргне прагот. Туку едноставно, партиите сфатија дека заебала работа, си сменија лидери, и на наредни избори се вратија во Бундестаг.

Ако си неспособен, едноставно си неспособен. Не треба системот да се прилагодува, само за да ти направи да се чувствуваш подобро.
Malku sum kasno so replikava ama Germanskiot model e mnogu kompleksen i vo nego vlagaat istoriski faktori no i federalnata struktura se odlikuva vo izborniot model.

Imeno za granicta od 5% za sobranieto:
Toa e istorisko nasledstvo, zatoa sto vo 1920/30tite (Weimarska Republika) sobranieto sostoese so pratenici od mnogu partii toa dovede da bide ekstremno tesko da se napravi vlada odnosno taa da bide stabilna. Doslo do mnogu raspustuvanja so sto nacistite od izbori do izbori dobile se povekje pratenici. Znaci politicki e posakuvano da ne dojde pak do toa iako taa granica cesto se kritizira. Vo Evropskite izbori na primer nema takva granica.

Izborniot model e klucen vo edna drzava a vo Makedonija ne znam izbornite edinici dali se praveni po nekoja logika ili onaka od rakav se vadeni. Fakt e, deka toj model sto go imame sega e vo korist na golemite partii, mislam najmnogu koristi DPMNE. I da, problem e golem broj glasovi da propadnat vo voda. Ne pravime muabet za stotini tuku imase vo edni od poslednite parl. izbori slucaj da VMRO-NP osvoi 20. ili 30.000 glasovi (ne znam kolku bea tocno) na drzavno nivo i da ostanat bez pratenik. Vo Germanija na primer sepak ima i druga moznost za malite parti preku direkten mandat da vleze nekoj vo sobranie. A edna partija ako osvoi 3 direktni mandati, avtomatski so procentot na osvoienite glasovi vlaga vo sobranie. Normalno tesko vakva konstelacija da ima no mozno e.

Inace, Makedonija e mnogu centralisticka zemja i edna izborna edinica bi bil posoodvetno za taa drzava. Normalno deka ke ima znacitelni posledici.

D

Deleted member 12196

Гостин
Шест изборни единици не е добра опција. 120, како што предлага Мицкоски е ужасно лоша опција. Една изборна единица би била најправедна.
Кога јас би одлучувал во една изборна единица ќе се избираат 100 пратеника, победникот ќе добие бонус од 20 пратеника. Само во наши услови тоа е невозможно.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.840
Поени од реакции
17.066
ПУ ПУ НЕ ВАЖИ - СДСМ и ДУИ сложно го качија лимитот за плаќање во кеш од 500 на 3.000 евра
А овие законски измени ги предложиле група пратеници Ејуп Алими, Реџаиљ Исмаили, Агим Шаќири, Александар Филиповски, Агим Муртезанов и Мирослав Јованов. За измените гласале 54 пратеници, немало против и воздржани.

и не само тоа, и тие 3000 евра ни фискална ни фактура, само на ливче, како кола на старо кога купуваш, во Банка иде фактура за Нотар со цената што ја купил од Отпадот во Германија, а ти му даваш на рака кога ти ја дава колата...
Ако не помине Интерпол, на суд може да го дадеш само за цената што е на фактурата преку Банка што ја плаќаш....

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Po globalno katastrofalna politika, ekstremna zagadenost, dobar rakomet, pederizmot na sosedite, nadez za konstruktivni promeni...
Автоматски споено мислење:

Po globalno katastrofalna politika, ekstremna zagadenost, dobar rakomet, pederizmot na sosedite, nadez za konstruktivni promeni...
Ova utnav tema.. Po sto kje ja pamtime...

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.747
Поени од реакции
35.610
Емилија Александрова си ја вработи ќерката во Фонд за иновации
Крсто Муковски си продужи далје да си лапа тендери
Синот на Владанка Авировиќ си доби условна казна
Синот на Љубен Арнаудов ќе си го лади во Агенција за национална безбедноста
Зекир Рамчилович е нов потпретседател на Собранието
Е.К.М звана Прада, веома врло брзо и е отфрлена кривичната пријава за несовесно работење.

Заклучок:
За напад во Собрание (такозвано тероризам) - вкупно 211 години затворска казна
За кубење на косата на Шеќеринска - 4 години затвор
За шверц 700 килограми кокаин - домашен притвор
За криумчарење на цигари од 5,5 милиони денари градоначалник добива - условна казна
Афера Рекет - To be continued

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom