Најекономично греење и ладење

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Vakvi gumici da kupis i da namestis kaj strafovite na drzacite kaj sto e nadvoresnata edinica

Во продавница за авто делови така имаше напишано тој што ги фалеше мислам дека некој бафери за автомобил беа :)

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk
еве, најдов, најубавиот имал скоро пишано.
Уште да каже каде ги има :)
Автоматски споено мислење:

Zarem ima uste sto kupuvaat na novo termopecki ?

Vo denesno vreme podobro inverter klima odkolku nova termopecka.
Даа, ама на клима не моеш да седиш и да сушиш чаршафи. На термо ... :D
Туку, кај да ги најдам оние гумици кои ги постираше погоре за намалување вибрации? И дали надворешната единица треба да е наместена со либела водоравно или тоа зависи од држачите? Оти кога ќе ја извадам за да ставам гумици, ако не знам да ја вратам назад, че ме убијат дома

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Даа, ама на клима не моеш да седиш и да сушиш чаршафи. На термо ... :D
Туку, кај да ги најдам оние гумици кои ги постираше погоре за намалување вибрации? И дали надворешната единица треба да е наместена со либела водоравно или тоа зависи од држачите? Оти кога ќе ја извадам за да ставам гумици, ако не знам да ја вратам назад, че ме убијат дома
So termopecka ne e ekonomicno
Sto se odnesuva do gumenite baferi gi imas vo pogolemive prodavnici za avto delovi ili pak vidi vo Energija za postavuvanje sekako deka treba pod libela ( vagres )
I drzacite za klimata na nadvoresnata edinica treba da se pod libela vagres.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
So termopecka ne e ekonomicno
се зезав за термото. Страв ќе ти е да го пуштиш да дува оти ќе се испразни ем има едночудо прашина и стаклена волна. Сум пишал пред околу 1500 страни, во куќата имавме 3 терма трииполки плус каминче на дрва. Зимно време плаќавме само за струја најниско 6000 па просек 8 до 10000. Сега со инвертериве навистина е спас за џебот.

Бтв, фала ви и на двајцата за инфото за гумиците.

Член од
6 август 2018
Мислења
58
Поени од реакции
101
Добијте грант до 20% доколку инвестирате во нашите енергетско ефикасни технологии/производи!
Сега можете да ја намалите потрошувачката на енергија во вашето домаќинство со примена на мерките за енергетска ефикасност и инвестирање во енергетско ефикасни технологии. На овој начин, можете да заштедите пари, да ја зголемите удобноста на живеење и да придонесете за заштита на животната средина.

Ние се грижиме за финансиите и удобноста на вашиот дом, ви нудиме зелени технологии во Енергија доо насекаде во Р.Македонија, кои се подобни за финансирање во рамките на Европската банка за реконструкција и развој (ЕБОР) Програмaта за Финансирање на Зелената Економија (GEFF). Одобрените производи може да се најдат на онлајн каталогот Селектор на Технологија www.ebrdgeff.com/macedonia/ts, развиен и одобрен од ЕБОР.

Инвестирањето во зелените технологии одобрени од GEFF заштедува пари и енергија. Дополнително можете да добиете грант од ЕУ во висина од 15 до 20% од одобрената вредност на вашата инвестиција.
За повеќе информации, посетете не во Енергија доо или следете го упатството "Како да аплицирате за финансирање на технологија" https://bit.ly/2EoCI1b

30ден/m2* месечна потрошувачка за електрична енергија за греење, ладење и топла вода

*Пресметката е за стан од 150m2 со 15cm топлинска изолација со подно греење, вентилаторски конвектори и топла вода.

080419_Energija_Toplinski pumpi_GEFF-02.jpg

За било какви дополнителни информаци, обратете се на info@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашите салони на
ул. Лондонска 1А, Скопје. или
во ново отворениот продажен салон на
Енергија во Визбегово (до Пантер Мис)
(инвертер клима уреди, топлински пумпи, VRF системи, чилери, вент.конвектори итн.)

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Gree Hansolot e vo aut za greenje i ako ima kupec odi vo aut za stalno. Znaci ako ima zainteresirani slobodno kontaktirajte me vo PP.
Prostorot od Hansolot se zagreva na drva samo sto ne e poveke 22m2 tuku se otvaraat site vrati i se gree cel prostor do skali od 45-50m2. Ednostavno kolku i da se zagasnuva ognot e premnogu toplo pa mora vrati otvaranje. A plus ponesto moze i da se zgotvi. Taka da dupla zasteda.

Mitsubishito SF-50 sega za sega uspesno i ekonomicno gi gree tie 42m2, na podesena temperatura od 24stepeni koja uspesno se odzuva i na 8 metri od klimata i na 50cm od podot. Ispituvav razlicni podesuvanja i kaj mene najdobro se pokaza perkite da bidat postaveni na swing i maksimalen izduv. Maksimalniot izduv vkusnost e auto-fan (za ova imam pisano prethodno) i najgolem del od vremeto raboti na vtora i treta brzina. Sigurno da e celo vreme na maksimalen izduv i potrosuvackata ke bide pomala no toa e toa.

Do sinoka klimata rabotese bez prestan na 24 stepeni. Prosecnata potrosuvacka bese 900W za 42m2 so denski temperaturi od 7-10 stepeni i nokni od 0-3, pomalku od 1000W za 22m2 kaj Hansolot.
So ogled na mokta na Mitsubishito sinoka kaj 23:00 ja izkluciv klimata. Do 6:30 utrinava temperaturata bese padnata na 17 stepeni.
So postavka na 30 stepeni Mitsubishito vlecese po 2500W bez prekin i bez defrost do 7:30 a temperaturata vo 7:30 bese 23 stepeni i toa na nadvoresna temperatura od -2 stepeni i maglivo vreme.

So vakva moknost iskreno ne ni gledam pricina da ne se isklucuva klimata.

Kako i da e, impresioniran sum od SF, posebno koga ke se zemat vo predvid goleminata na prostorot i nemanjeto na nikakva izolacija.

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Во продавница за авто делови така имаше напишано тој што ги фалеше мислам дека некој бафери за автомобил беа :)

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Eve kaj mene se staveni na 7 kw klima koga e mestea i nema nikakvi vibracii. Buferite se kupeni vo prodavnica za avto delovi imas od 200 do 400 denari taka nekako bea cenite.

Attachments

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Термопечка е супер за спални каде несакаш да ти дува и бучи клима. Само се отровно скапи. И прејаки.

Инаку има 1KW мали тенки термопечки што се идеални за спални. Ама по 1000еур се.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
150kw потрошувачка за точно еден месец. За соба од 15м2 во куќа со изолација 8см стиропор, без изолација на таван, на северна страна, соседните соби не се греат. Климата не работи 6-7 часа во текот на работната недела.

Бидејќи ми е прв месец како се греам на клима што мислите за резултатот, многу е, малку е или ок е?
Дајте резултати за компарација ако имате за слична квадратура.

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Член од
5 септември 2019
Мислења
16
Поени од реакции
3
Bidejki nemam merac... Da prasam kako e podobro... Dali na autofan da se stava brzinata ili na odredena jacina?

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.764
Поени од реакции
8.529
150kw потрошувачка за точно еден месец. За соба од 15м2 во куќа со изолација 8см стиропор, без изолација на таван, на северна страна, соседните соби не се греат. Климата не работи 6-7 часа во текот на работната недела.

Бидејќи ми е прв месец како се греам на клима што мислите за резултатот, многу е, малку е или ок е?
Дајте резултати за компарација ако имате за слична квадратура.

А да ја оставиш да работи постојано? Намали ја кога не си дома, поекономично и поудобно отколку да ја сецкаш така со нагли загревања!

Bidejki nemam merac... Da prasam kako e podobro... Dali na autofan da se stava brzinata ili na odredena jacina?
Јас лани терав во втора или трета брзина постојано, годинава двете ми се на аутофан и поудобно ми е некако!

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
А да ја оставиш да работи постојано? Намали ја кога не си дома, поекономично и поудобно отколку да ја сецкаш така со нагли загревања!

Јас лани терав во втора или трета брзина постојано, годинава двете ми се на аутофан и поудобно ми е некако!
Знам тоа, ама не можам со стариве мои да се убедам дека треба нонстоп да работи. Отишле во комшии и им кажале дека они само повремено ја пуштале за греење (а не кажуваат дека им е он/офф клима и дека се греат на ТА печка во зима, а клима за преоден рок). Ќе мора да ги убедам

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Термопечка е супер за спални каде несакаш да ти дува и бучи клима. Само се отровно скапи. И прејаки.

Инаку има 1KW мали тенки термопечки што се идеални за спални. Ама по 1000еур се.
Јас имам две (некогашни) од по 2kW
Ми загреваат (ионака топли) соби од 10-ина квадрати. Кои не се ни за клима ни без. Ако се влоши зимaвa ќе употребам една да ми го оправа COP-от :)

Знам тоа, ама не можам со стариве мои да се убедам дека треба нонстоп да работи. Отишле во комшии и им кажале дека они само повремено ја пуштале за греење (а не кажуваат дека им е он/офф клима и дека се греат на ТА печка во зима, а клима за преоден рок). Ќе мора да ги убедам

Нема да се разбереш со старите. Иначе потрошувачката ти изнесува 200W просек спрема оние киловати што е смешно и е примерно за сијалици.
Кажи им ја математиката па можеби ќе се реазберат некако.

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.842
Јас имам две (некогашни) од по 2kW
Ми загреваат (ионака топли) соби од 10-ина квадрати. Кои не се ни за клима ни без. Ако се влоши зимaвa ќе употребам една да ми го оправа COP-от :)

Нема да се разбереш со старите. Иначе потрошувачката ти изнесува 200W просек спрема оние киловати што е смешно и е примерно за сијалици.
Кажи им ја математиката па можеби ќе се реазберат некако.
200W на час му доаѓа тоа така ?
Па тоа е колку две сјалици што трошат...

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664

150kW:30дена=5kW дневно

5kW:24= 0,208kW или 208 вати на час

За илустрација, мојата Mitsubishi FH50 за ноември потрошила 372 kW или 12,4 дневно или 510 W просек
По средна цена од 4,4 денари тоа изнесува 1637 денари

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853

Ne, malku-mnogu (10pati) poveke od 2 sijalici od starite ... no dobri se TA dvojki za spalna kako rece predhodno Deni. ako nesakas galama (sum) od klimata dodeka spies (nekoi se osetlivi i na 20dB kolku obicno bucat vnatresnite) togas za spalna TA 2kW... ja punis na evtina 4-5casa (potrosis 8-10kW dnevno X 3.5Denari).... ili okolu ili stotka pod iljadarce mesecno! Toa e kompromisot so bucnosta!... tuku ne kaza so koja klima grees soba od 15kvadrati da ne se vrakjam nazad!? Ili si kaza a jas sum propustil!? I ubo ti predlozi nekoj od clenovite, klimata non-stop uklucena, ne bi otisol nad 150kW mesecno, a bi dobil konfor ... Uste edna rabota. Ne nosi zaklucoci za klimata prema potrosuvackata (150kW) vo poslednive 30 dena ako ti e sefte so klima te prva sezona!... ova e meka (topla) grejna sezona te topol Dekemvri (Noemvri isto bese natprosecno topol)...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom