Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Вчера прашав за мислење. Једино што 2ца одговорија да се земат daikinite. Па еве уште еднаш ќе прашам за мислење
„Здраво на сите. На форумов сум нов. Деновиве сум во потрага за нова клима, па би ми дошла добра помош. Имам дневна соба + кујна одвоени се со една врата (50м2) со супер изолација и нови рехау прозори и дневната и кујната имаат по 2 внатрешни и 2 надворешни ѕида. На мислење сум за 5.5kw па ми треба предлог за клима. Буџет со се монтажа ми е 62.000 денари. Исто така потребна ми е уште една клима за соба 20м2 и ходник 7 квадрати со иста изолација како дневната соба ( + ходникот е внатрешен) и се мислам за 3.5kw, тука буџетот ми е околу 25.000 денари.До сега од бреднове ги гледав Toshiba, Gree, Carrier, Haier и Daikinод салоните Gree i Energija i Daikin во City Mall. Секоја информација и секоја помош е добредојдена.“

@Strelec Кажи ми дали 5.5kw Fairy ќе заврши работа за дневната. за 3.5kw Fairy знам дека ќе заврши за малата соба
Автоматски споено мислење:

Не е дека сум без ич греење, имам моментално 3 вида на греење меѓутоа неекономично. Пари имам моментално за 2 клими да земам, трета ќе земам околу 5ти 10ти декември. Во секој случај фала на советот и на грижата :)
So Garancija ke ti zavrsi Fairy 5.5 rabota za dnevnata 50m2.

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
@Trajchee да те прашам дали климава е 5.5kw FTXF50A ? Доколку е таа за колкав простор ја зема? Сеуште не сум одлучен за кај мене а треба што поскоро да земам со мало бебе сум.
da toj model e skoro 45 kv treba da zgrejam kuka so stiropor izolacija 5sm...iskustva korisnicki uste nemam...

Член од
5 ноември 2019
Мислења
11
Поени од реакции
16
So Garancija ke ti zavrsi Fairy 5.5 rabota za dnevnata 50m2.
Ќе поминам уште еднаш до салонот утре. Треба да падне одлука утре задутре дур не фатило кочан зима и високи сметки :D

da toj model e skoro 45 kv treba da zgrejam kuka so stiropor izolacija 5sm...iskustva korisnicki uste nemam...
Фала на инфо Trajchee. И со здравје да те служи :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Slusam deka Daikin Sensirata 50kata nemala temperaturna kompenzacija na senzoritre...pa denovive koga i nema nekoja potreba za greenje bezpotrebno krevala i do 26C vnatre so zadadena 23.
rabotela nonstop ne isklucuvala ama diga bezpotrebno temperatura 3C nad zadadena
Nekoj so info za ova da izmeri pokaze na zadadena 23 kolku mu e Temp vo sobata?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.878
Вчера прашав за мислење. Једино што 2ца одговорија да се земат daikinite. Па еве уште еднаш ќе прашам за мислење
„Здраво на сите. На форумов сум нов. Деновиве сум во потрага за нова клима, па би ми дошла добра помош. Имам дневна соба + кујна одвоени се со една врата (50м2) со супер изолација и нови рехау прозори и дневната и кујната имаат по 2 внатрешни и 2 надворешни ѕида. На мислење сум за 5.5kw па ми треба предлог за клима. Буџет со се монтажа ми е 62.000 денари. Исто така потребна ми е уште една клима за соба 20м2 и ходник 7 квадрати со иста изолација како дневната соба ( + ходникот е внатрешен) и се мислам за 3.5kw, тука буџетот ми е околу 25.000 денари.До сега од бреднове ги гледав Toshiba, Gree, Carrier, Haier и Daikinод салоните Gree i Energija i Daikin во City Mall. Секоја информација и секоја помош е добредојдена.“

@Strelec Кажи ми дали 5.5kw Fairy ќе заврши работа за дневната. за 3.5kw Fairy знам дека ќе заврши за малата соба
Автоматски споено мислење:

Не е дека сум без ич греење, имам моментално 3 вида на греење меѓутоа неекономично. Пари имам моментално за 2 клими да земам, трета ќе земам околу 5ти 10ти декември. Во секој случај фала на советот и на грижата :)
А кога веќе си решен да штедиш и имаш буџет да инвестираш... зошто не видиш и Панасоник z-50TKE ?
Од хипер-инвертерите тој е најефтин моментално(77-78к) заедно со помалиот z-35TKE(52 000ден)!
Барем за големиот простор тој ќе биде совршена опција.За собата и ходникот можеш и фаири или нешто сл.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
za stan so dobra izolacija konkretno za dnevna soba do 30 m2
Za 30 m2 .... Ili japonska 3.5kW klima koja cini nad 50.000 (na primer Panasonic Etherea vo Tehnomarket) Toshiba Suzumi i tn... ili 5.5ka kineska klima od 35-40.000 (Haier Gree Vivax). Zaboravi go predlogot na Lepiot deka so klima od 17.900 ke grees 30m2... toa nikako!
Tadiran se Izraelski klimi, ovoj model sto go posoci e so Panasonic Wanbao kompresor koj se izraborabotuva vo Gvanzu Kina, sto bi rekle kineski Panasonik, kakov na net gledam go koristele i Gree vo 09ka Hansol kako i Cooper&Hunter (verojatno istata klima so nalepnica C&H) ...Ovaa klima e so poprilicna tezina na nadvoresnata edinica, celi 35kgr, sto na prv pogled impresivno deluva ... no sepak malku ili nisto ne znaeme za Tadiran, osven toa deka e stara izraelska kompanija za klimi, a od ovoj proizvoditel, nitu imase do lani vo ponuda, nitu ima nekoi korisnicki iskustva na forumive... interesno e sto onaka pesacejki na ubo vreme po uzbrdica (Przino Crnice)... naidov na barem 4-5 Tadiran klimi po kukite! A edna od mini zgradickite so klima na sekoj stan od ovoj proizvoditel... I site nabaveni godinava (novi)... taka da ke kazat kakvi se ama vo April 2020ta... ;)
Postoi i treta opcija osven dvete koi gi navedov, kako kompromis. A toj se vika nabavka na Tadiran + dodatno grejno telo koe ke se upotrebuva za dogrevanje 5-6 ili 10 dena vo godinata! Ona sto nekoj od clenovite spomna... na niski temperaturi na -6-7*C golema e verojatnosta deka i Tadiran 3.5ka dava toplotna energija od 2.4-2.8kW, a spored formula 1kW = 10m2 ova e malku za vasite 30m2... no malku se i takvi denovi vo godinata osobeno malku preku den koga se koristi dnevnata...zatoa rekov nekomu prifatliv e i takov kompromis.

Последно уредено:
Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Slusam deka Daikin Sensirata 50kata nemala temperaturna kompenzacija na senzoritre...pa denovive koga i nema nekoja potreba za greenje bezpotrebno krevala i do 26C vnatre so zadadena 23.
rabotela nonstop ne isklucuvala ama diga bezpotrebno temperatura 3C nad zadadena
zadadena 22 potrosuvacka i temperatura vo sobata vo slikive

Attachments

Член од
5 ноември 2019
Мислења
11
Поени од реакции
16
А кога веќе си решен да штедиш и имаш буџет да инвестираш... зошто не видиш и Панасоник z-50TKE ?
Од хипер-инвертерите тој е најефтин моментално(77-78к) заедно со помалиот z-35TKE(52 000ден)!
Барем за големиот простор тој ќе биде совршена опција.За собата и ходникот можеш и фаири или нешто сл.
Panasonicot e samo 77900 bez montaza. Mene vo momentov mi treba 5.5kw do 62.000 so montaza za 50m2 za dnevna so dobra izolacija i edna 3.5kw za soba 20m2 i hodnik 7m2 budzet momentalen mi e 25.000 so montaza.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.878
Panasonicot e samo 77900 bez montaza. Mene vo momentov mi treba 5.5kw do 62.000 so montaza za 50m2 za dnevna so dobra izolacija i edna 3.5kw za soba 20m2 i hodnik 7m2 budzet momentalen mi e 25.000 so montaza.
Јасно.За помалата клима прочитај го погорниот пост на @Dr Zmigo истото важи и за твојот случај.
За дневна од 50м2 сепак не би се зафркавал па макар и со убава изолација!
Дајкинот FTXF-A важи за бест-бај моментално и како што можеш да прочиташ прилично е популарен.Меѓутоа исто можеш да видиш дека за испорака и монтажа се чека.Плус Панасоникот е цела класа над него.Грее У-Краун 5.5ка е околу 60к(прочитај поназад мислења околу цените на помалата Краун) меѓутоа факат ѕвер клима!

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
24 во собата, a 26 покажува на wifi модулот ваљда мери горе кај неа. Кај мене гаси после тоа.На зададена 24 работи цело време со 320 вати.

Член од
5 ноември 2019
Мислења
11
Поени од реакции
16
Јасно.За помалата клима прочитај го погорниот пост на @Dr Zmigo истото важи и за твојот случај.
За дневна од 50м2 сепак не би се зафркавал па макар и со убава изолација!
Дајкинот FTXF-A важи за бест-бај моментално и како што можеш да прочиташ прилично е популарен.Меѓутоа исто можеш да видиш дека за испорака и монтажа се чека.Плус Панасоникот е цела класа над него.Грее У-Краун 5.5ка е околу 60к(прочитај поназад мислења околу цените на помалата Краун) меѓутоа факат ѕвер клима!
Dali zborime za ovaa klima?

A za U-Crown nekako se otkazav radi toj freon r410 kako sto procitav po forumov ke prekinel da se proizveduva za nekoja godina.

Член од
17 март 2017
Мислења
93
Поени од реакции
176
Po sadašnjim cenama, Daikin ti je ubedljivo najbolja kupovina (na popustu), bar za tu veću prostoriju

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.878
Dali zborime za ovaa klima?

A za U-Crown nekako se otkazav radi toj freon r410 kako sto procitav po forumov ke prekinel da se proizveduva za nekoja godina.
Таа е таа,такозвана Etherea серија.Ама мислам поефтина беше на клими.мк
Оваа е 3.5ка пази! Јас ти викав за дневната 5.5ка оваква.Инаку хипотетички комбинација од овие две би било совршено... ама 2000€

За фреонот имавме поназад дискусија!Побарај.И ич да не се секираш која клима каков фреон има,ни па дека ќе го снема за брзо време :)

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
24 во собата, a 26 покажува на wifi модулот ваљда мери горе кај неа. Кај мене гаси после тоа.На зададена 24 работи цело време со 320 вати.
koja aplikacija ja imas simnato?interfejsot e nekako razlicen...

Kajgana Shop

На врв Bottom