Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
за Боки 13 фолирантот има резервирано Утна помош, а за граѓаните се чека 45 минути па кој преживи

Разбира се; Боки е многу битен како сведок, кој може да „пропее„ незгодни песнички, а сите други с(м)е саде обични смртници...Без брендирани торби полни со милиочниња.

Да те прашам ама искрено да ми одговориш, зошто му се овие глупости на бугарскиве политичари во врска со Македонија, кога Бугарија реално популациски пропаѓа?

Нема како да изкриеш мемориjaта на над 2 милиони бугари наследници на бегалци от Вардарска и Егеjска Македониja. И 1 милион да остане во Бугариja, ставот нема да се промени ,тоа ти го тврдам наjотговорно.
Автоматски споено мислење:

Еднаш пред 10тина години во еу "случајно" накратко беше тргнат македонскиот јазик од листата, но на реакција од Македонија, истиот беше вратен. Грешка бе
на страна дебилноста на самиот "јазичен спор" (па и други спорови) и монтипајтоновската декларација во вашиот парламент за нашиот македонски јазик, каде во Договорот Македонија треба да менува јазик односно да го брише терминот "македонски јазик"?

Дали и овој дел од историјата треба да се избрише?
Организираното востание почна во 1941 година кога Првиот прилепски партизански одред го нападна бугарскиот полициски участок и телефонско-телеграфската мрежа во Прилеп, а следниот ден, на 12 октомври, се огласија и партизаните од Кумановскиот одред.
Нема потреба да се брише ништо,се тоа се е десило. Има потреба от откриване на вистината за настаните, коja се премолчува прекалено многу години.

Нема како да изкриеш мемориjaта на над 2 милиони бугари наследници на бегалци от Вардарска и Егеjска Македониja. И 1 милион да остане во Бугариja, ставот нема да се промени ,тоа ти го тврдам наjотговорно.

Нема потреба да се брише ништо,се тоа се е десило. Има потреба от откриване на вистината за настаните, коja се премолчува прекалено многу години.
Е ајде де мене некој да ме убедува на кој јазик зборувам и дедо ми дека не бил Македонец. И после гради добрососедски односи и трпи негирање и навреди. Море мме

Не би да ве прекинувам во тоа што го терате, само една честитка за мојот роденден и како Северџаните се однесуваат кон него!

и прашање, знаете ли зошто Македонците се бореле и против кого?
разбира се: против Северџаните!

Не би да ве прекинувам во тоа што го терате, само една честитка за мојот роденден и како Северџаните се однесуваат кон него!

Ај заебавај ги ама кога ќе влезат во ЕУ знаеш колку Северџанчиња плата ќе земаат...Дај спуштете завеса овие заборавија што лажат дури и сами на себе се смеат.

Македонците биле поделени некој за Бугарите не кој партизани ,незнам кај прочитав тој што го убиле во прилеп прв не бил Бугарин бил Македонец кој бил откај бугартите,исто така и Стив наумов брат му бил за Бугарите а овај бил партизановац.

над 2 милиони бугари наследници на бегалци от Вардарска и Егеjска Македониja.
хехе. Во Вардарска и Егејска Македонија живееле претци на дури 2 милиони бугари. Можи на Марс нема марсовци, можи има венеријанци, којзнае. Интересно, јас пак што сум зборел со луѓе од едно предградие на Софија, тие цели згради биле бегалци од егејска Македонија, но македонци. Ама со оглед на политиката на Бугарија кон македонското малцинство...
вистината е таа која е, тековната. За кои настани се премолчува, за бугарската окупација, за борбата на македонците?
И не се изјасни за циркузантската декларација за нашиот Македонски јазик и ред нови уцени, мешање и диктат на странска држава во нашите внатрешни работи. Знаеш дека на крај Македонецот ќе каже, заеби европска унија со такви членки?

Последно уредено:
Македонците биле поделени некој за Бугарите не кој партизани ,незнам кај прочитав тој што го убиле во прилеп прв не бил Бугарин бил Македонец кој бил откај бугартите,исто така и Стив наумов брат му бил за Бугарите а овај бил партизановац.
Прашањето е 11.октомври се знае кој против кој се борел. Бандити версус Освобидители и нивните спонзори од Мерцедес.

Е ајде де мене некој да ме убедува на кој јазик зборувам и дедо ми дека не бил Македонец. И после гради добрососедски односи и трпи негирање и навреди. Море мме
Па никоj не седнал да ти обеснува на тебе дека не си македонец, но не се пробаj да менуваш идентите на луге,што напишали што са и не са мегу живите. За тоа што и како било, бих те пратил ком архивите на ЦИА па да видиш што пише тамо.

Па никоj не седнал да ти обеснува на тебе дека не си македонец, но не се пробаj да менуваш идентите на луге,што напишали што са и не са мегу живите. За тоа што и како било, бих те пратил ком архивите на ЦИА па да видиш што пише тамо.
И сега дедо ми бил Македонец или ? Што вика ЦИА?

хехе. Во Вардарска и Егејска Македонија живееле претци на дури 2 милиони бугари. Можи на Марс нема марсовци, можи има венеријанци, којзнае. Интересно, јас пак што сум зборел со луѓе од едно предградие на Софија, тие цели згради биле бегалци од егејска Македонија, но македонци. Ама со оглед на политиката на Бугарија кон македонското малцинство...
Не сгради, а цели населби са бежански - тоа ти е Гевгелиjски, тоа ти е Гоце Делчев, во Пловдив имаш цела населба со бегалци, во Хасково имаш македонско маало, по морето имаш почти цели мали градчинja како Несебар и Равда со бегалци.... тоа нема како да го изтриеш от мемориjaва. Еве ти го предходниот председател на БГ - Плевнелиев. Еве ти го бившиот премиер- Станишев, еве ти го един от главните обвинители што беха - Татарчев.
Кога грешно прашаш, грешно ке ти отговорат. Ако ги прашаш дали са македонци ке добиеш отговор - ДА, ако ги прашаш дали са и бугари - ке добиуш исто отговор ДА. :)
Аjде да одиме и двамата и да ги прашаме, сакаш ?

вистината е таа која е. За кои настани се премолчува, за бугарската окупација? За борбата на македонците за формираат држава слободна Македонија?
И не се изјасни за циркузантската декларација за нашиот Македонски јазик и ред нови уцени, мешање и диктат на странска држава во нашите внатрешни работи. Знаеш дека на крај Македонецот ќе каже, заеби европска унија со такви членки?
За многу работи се премолчуват. Като почнете от фактот што се премолчува дека Гоце правел обука на четите во Одринска Тракиja и востанието реално е подготвувано да биде едно, от тоа што се заташква првото име на организациjaта БМОРК, заташкват се факти, што не са во ваша изгода како фактот што германците влегуват во Бугариja преди подпишуването на договора за учество на Бугариja на страната на оската. Премолчува се тивко операциите на бугарската армиja во втората фаза на воjната на териториjaта на Македониja и учеството на бугарските представници на маршот на победата на црвениот плоштад во Москва. Премолчувате тивко што германците влегуват во земите на Jгославиja, а после повеке от 10 дни са поканили бугарските воjски да влезат. Тивко премолчувате например фактот за ВМРО во тоа време на коja страна беше. Много пати прашате за Ваташа, а се ташка, дека командантот е от Крива Паланка. Ташка се дека V бугарска армиja во состав е около 65-70% македонци што са во Македониja. Премолчувате тивко што например Темпо кажува за положбата и какво било тоа партизанско движене до 1943 година. Што пише например КПJ за Шатаров и така натаму... да не наброувам се и сешто.

Както кажав и погоре - отворете страницата на ЦИА и видете што пишет тамо во архивите например за jaзик. Не е тежко.
Слагам се дека рамката изпорачана от Софиja е максималистична и тоа не ми бендисва и на мене.

И сега дедо ми бил Македонец или ? Што вика ЦИА?
Само дедо ти знаел што е. Ти немаш право да мениш ни буква от тоа што бил.

Последно уредено:
Не сгради, а цели населби са бежански - тоа ти е Гевгелиjски, тоа ти е Гоце Делчев, во Пловдив имаш цела населба со бегалци, во Хасково имаш македонско маало, по морето имаш почти цели мали градчинja како Несебар и Равда со бегалци.... тоа нема како да го изтриеш от мемориjaва. Еве ти го предходниот председател на БГ - Плевнелиев. Еве ти го бившиот премиер- Станишев, еве ти го един от главните обвинители што беха - Татарчев.
Кога грешно прашаш, грешно ке ти отговорат. Ако ги прашаш дали са македонци ке добиеш отговор - ДА, ако ги прашаш дали са и бугари - ке добиуш исто отговор ДА. :)
Аjде да одиме и двамата и да ги прашаме, сакаш ?

За многу работи се премолчуват. Като почнете от фактот што се премолчува дека Гоце правел обука на четите во Одринска Тракиja и востанието реално е подготвувано да биде едно, от тоа што се заташква првото име на организациjaта БМОРК, заташкват се факти, што не са во ваша изгода како фактот што германците влегуват во Бугариja преди подпишуването на договора за учество на Бугариja на страната на оската. Премолчува се тивко операциите на бугарската армиja во втората фаза на воjната на териториjaта на Македониja и учеството на бугарските представници на маршот на победата на црвениот плоштад во Москва. Премолчувате тивко што германците влегуват во земите на Jгославиja, а после повеке от 10 дни са поканили бугарските воjски да влезат. Тивко премолчувате например фактот за ВМРО во тоа време на коja страна беше. Много пати прашате за Ваташа, а се ташка, дека командантот е от Крива Паланка. Ташка се дека V бугарска армиja во состав е около 65-70% македонци што са во Македониja.

Както кажав и погоре - отворете страницата на ЦИА и видете што пишет тамо во архивите например за jaзик. Не е тежко.
Слагам се дека рамката изпорачана от Софиja е максималистична и тоа не ми бендисва и на мене.

Само дедо ти знаел што е. Ти немаш право да мениш ни буква от тоа што бил.
Значи ако некој зборува Македонски, јаде Македонски, се вика Македонски, пее Македонски не е Македонски.
Ова како Бугарски џандар во 1941 го докажуваш?

Значи ако некој зборува Македонски, јаде Македонски, се вика Македонски, пее Македонски не е Македонски.
Ова како Бугарски џандар во 1941 го докажуваш?
Не, никоj не е кажал вакво нешто. Во БГ смислата на зборот македонско, македонски е сосем различен. Тоа е тежко да прифатите се гледа и желбата да го монополизираш е проблемот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom