Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 95595

Гостин
eve jas ke se nadovrzam na tebe posto

eve da se nadovrzam na postot za tundrata:
kako sto pisav vkupna kvadratura sto ja gream e 65kv(dnevna spalana hodnik kupatilo)
za greenje gree tundrata i toa odlicno nemam zborovi,ovaa ke mi bide treta zima so nea
za problemot sto go imav so ventilatorot na vnatresnata edinica kako sto pisav i prethodno,koga koristev odmor se dogovorivme so servisot na energija za termin i deckite si ja zavrsija profesionalno rabotata,go smenija ventilatorot a i dodeka bese rasturena vnatresnata i hemiski ja iscistija(ne deka bese prljava ) seto toa na nivna inicijativa(besplatno)
ako nesto drugo ve interesira slobodno prasajte
@Паланчански Ne se otkazuvaj, seushte ti e vo igra Haierot.
A tebe Orce, alal da ti e shto se nadovrza na muabetov. Neka te gree ushte mnogu godini Haierot, Gospod da ti ja pozivee.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено од модератор:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504

kako sto pisav vkupna kvadratura sto ja gream e 65kv(dnevna spalana hodnik kupatilo)
za greenje gree tundrata i toa odlicno nemam zborovi,ovaa ke mi bide treta zima so nea
za problemot sto go imav so ventilatorot na vnatresnata edinica kako sto pisav i prethodno,koga koristev odmor se dogovorivme so servisot na energija za termin i deckite si ja zavrsija profesionalno rabotata,go smenija ventilatorot a i dodeka bese rasturena vnatresnata i hemiski ja iscistija(ne deka bese prljava ) seto toa na nivna inicijativa(besplatno)
Aj vaka

Veke istovo go imas napisano ama eve da se potsetime na toa sto go imas napisano.
Greenje i Prigrevanje ne e isto kako sto 24C i 19C ne e isto.
Taka da ne e isto koga ednas ke napises gream 37m2 pa posle 65m2 kako ti e keif.
Klimata ti e postavena vo 37m2 i realno samo tie gi grees, ostanatite 28m2 (hodnik spalna i banja) gi prigrevas(tie ne gi grees) i tamu temperaturata ne e ista osven ako ne se postavat znaci za vozduhot da vrti po sobi :)
Eve 2 prasanja od mene.
Kolku ti e smetkata za Januar 2019 ako prethodnata godina ti bila 5800 i toa vo Dekemvri 2017 koga zimata bese blaga.
I vtoro dali koga ke postigne temperatura i kompresorot nadvor ke ugasi, vnatresnata na Tundrata prodolzuva da duva??

A Zadovolni sme tuka site od klimite, samo zadovolstvoto e prvo subjektivno no i realno razlicno ;)

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.336
Поени од реакции
5.412

Moze li da stavis sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica koj tocno model e dali e vakva vnatresnata edinica na Haier

Moj rodnini imaat vakva 5.5kw inverter Haier i se prezadovolni od inverter klimata.

Член од
24 октомври 2015
Мислења
28
Поени од реакции
65
Aj vaka

Veke istovo go imas napisano ama eve da se potsetime na toa sto go imas napisano.
Greenje i Prigrevanje ne e isto kako sto 24C i 19C ne e isto.
Taka da ne e isto koga ednas ke napises gream 37m2 pa posle 65m2 kako ti e keif.
Klimata ti e postavena vo 37m2 i realno samo tie gi grees, ostanatite 28m2 (hodnik spalna i banja) gi prigrevas(tie ne gi grees) i tamu temperaturata ne e ista osven ako ne se postavat znaci za vozduhot da vrti po sobi :)
Eve 2 prasanja od mene.
Kolku ti e smetkata za Januar 2019 ako prethodnata godina ti bila 5800 i toa vo Dekemvri 2017 koga zimata bese blaga.
I vtoro dali koga ke postigne temperatura i kompresorot e ugasen Tundrata prodolzuva da duva??

A Zadovolni sme tuka site od klimite, samo zadovolstvoto e prvo subjektivno no i realno razlicno ;)
tocno deka greenje i prigrevanje ne e isto,mene mi e postavena tundrata vo prostor koj e 37 kv(dvevnatrpezarija kunja),megjutoa rasporedot mi e dobar i taka da so otvorena vrata prema hodnik se PRIGREVAAT spalna kupatilo i hodnikot
koga ja kupuvav planot bese da gi greaam samo tie 37kv,megjutoa uspevase da prigree do 65kv
za prasanjata:
1:za januar 2019 smekata mi e 6400(podesena na 26 stepeni vo 3 brzina)
2:ne se razbiram mnogu vo klimive ali koga ke postigne temperatura nadvoresnata se gasi,a na vnatresnata vetilatorot prodolzuva da duva so ninimalna brzina

Moze li da stavis sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica koj tocno model e dali e vakva vnatresnata edinica na Haier

Moj rodnini imaat vakva 5.5kw inverter Haier i se prezadovolni od inverter klimata.
mojata e bez displej samo 3 sijalicki,ako insistiras ke sliknam i ke pustam sliki

Член од
25 септември 2019
Мислења
24
Поени од реакции
35
Момци да прашам...
На некој од моделите на vivax i gree имат мн голем капацитет на греење.на пример aeyi 12ка има 7200 kw максимален капацитет на греење или gree amber 7200kw.
Додека премиум брендовиве што се x2 поскапи немаат модели со волкави капацитети на греење.
Дали ова се набилдани маркетинг цифри бидејки немаат eurovent,или сепак се толку моќни.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Момци да прашам...
На некој од моделите на vivax i gree имат мн голем капацитет на греење.на пример aeyi 12ка има 7200 kw максимален капацитет на греење или gree amber 7200kw.
Додека премиум брендовиве што се x2 поскапи немаат модели со волкави капацитети на греење.
Дали ова се набилдани маркетинг цифри бидејки немаат eurovent,или сепак се толку моќни.
Како тоа немаат? Тие бројки се релативно фиктивни и се на +7 степени каде и баба ми ќе дува со 7300w. А реално тогаш се потребни 1-1.5kw.

Битното е со колку дува на -7 и ретко има клима со над 5kw дури и најјаките.

Климите реално имаат од 2.0kw до 4.5kw топлинска моќ, без разлика дали се 2.5, 3.5 или 5.5. Ако има некоја бројка што е надвор од овие бројки таа бројка е небитна. Особено ако доаѓа од клима без еуровент или непознат модел или производител.

Значи имаш Daikin FTXF50 за 60000 денари. Имаш Хаиер Тундра 18за 40000 ако ти е океј кинез, и имаш голем простор.
Имаш Хансол 12 ако е океј кинез и имаш мал простор. За 36000.

Ете грубо тоа се климите.

Член од
8 октомври 2015
Мислења
36
Поени од реакции
37
Здраво на сите кои се активни на форумот
Веќе неколку дена читам постови за греење со инвертер и се решив да купам некој посолиден за греење на простор во куќа околу 45м2 со 5 прозорци леснина термопан и 5цм надворешна изолација во опција ми се следниве модели

PANASONIC CS/CU-TZ50TKE
TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS 18
MITSHUBISI MSZ FX50VE

Бидејќи доста од вас имате големо искуство со оваа проблематика би ве замолил за мислење или предлог за друга опција во ценовен ранг на овие модели до 1500 е

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Момци да прашам...
Jas ja imam AmberNordic12 dokazana klima i na -7c so celi 7kw.
Vo Amberot ima skroz druga tehnologoja so dvostepen kompresor koj dvapati go proagja freonot niz kompresor pred da go isporaca vo vnatresnata, zatoa i vadi 7kw.Vivax nema takva tehnologija i na ladno nema da drzi kapacitet kako Amberot.

Последно уредено:
Член од
25 септември 2019
Мислења
24
Поени од реакции
35
Како тоа немаат? Тие бројки се релативно фиктивни и се на +7 степени каде и баба ми ќе дува со 7300w. А реално тогаш се потребни 1-1.5kw.

Битното е со колку дува на -7 и ретко има клима со над 5kw дури и најјаките.

Климите реално имаат од 2.0kw до 4.5kw топлинска моќ, без разлика дали се 2.5, 3.5 или 5.5. Ако има некоја бројка што е надвор од овие бројки таа бројка е небитна. Особено ако доаѓа од клима без еуровент или непознат модел или производител.

Значи имаш Daikin FTXF50 за 60000 денари. Имаш Хаиер Тундра 18за 40000 ако ти е океј кинез, и имаш голем простор.
Имаш Хансол 12 ако е океј кинез и имаш мал простор. За 36000.

Ете грубо тоа се климите.
А перформансите на -7 темп за одредени модели каде може да се видат?и дали има улога фреонот r32 или r410.
Фала ти за одговорот

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
1:za januar 2019 smekata mi e 6400(podesena na 26 stepeni vo 3 brzina)
2:ne se razbiram mnogu vo klimive ali koga ke postigne temperatura nadvoresnata se gasi,a na vnatresnata vetilatorot prodolzuva da duva so ninimalna brzina

mojata e bez displej samo 3 sijalicki,ako insistiras ke sliknam i ke pustam sliki
Fala ti na iskreniot odgovor.
Da zaljucime.
Tundrata koga gree i ladi - logikata za ladenje ja koristi i pri greenje zatoa prodolzuva da duva i na postignata vnatresna temp (kako da e vo mod ladenje)
Licno imam napisano deka na modelov i fali uste pola elektronika za da raboti normalno i pri greenje.
Toa sto duvala so najspora brzina neznaci nisto zasto so 900m3 maximalni minimalno duvanje bi bilo megju 500-600m3 sto e prejako so 25c da te duva i realno go ladi prostorot.
Mislam nekoj imase napisano deka zaradi toa ladno duvanje na greenje perkite mesto najdole(sto e normalno za greenje) so Tundrata gi drzel najgore zasto mu smetalo toa ladno duvanje.
i tuka ekonomija nema, samo visoki smetki.

I vtoro posto klimata ti e kupena odamna 2017ta od Energija za 43.000 a tvojata vikas nema displej toa dokazuva deka odpocetok imalo dve verzii na Thundrata.
Za Skakavcite da se zamislat koja ja imaat kupeno :)

Последно уредено:
  • Хаха
Reactions: GT1
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
А перформансите на -7 темп за одредени модели каде може да се видат?и дали има улога фреонот r32 или r410.
Фала ти за одговорот
Ako me prasuvas za Amberot kako Nordic model imas test na Amber2,5 kata tuka, so izmereni 3,7kw na -15...i toa Bivalentna -15c a ne -7 ;)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1

Kajgana Shop

На врв Bottom