Гастритис

  • Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Си изгугла, ништо не свати што напишав како и обично и си продолжи да си живее во својот паралелен свет "среќно" и несватено. Што се трпи земјава... тоа е чудо.
 
Господе боже. :facepalm:

Еве да ти објаснам за креонот пошто не успеа да најдеш со гуглање, а пошто немаш никакви познавања од медината и да прочиташ нешто важно ќе "замижиш" и ќе "умреш како магаре на зелена трева"

Креонот во кисела средина со ниско pH веднаш би се деактивирал и затоа е обложен со слој којшто го штити од киселината на желудникот и треба заштитниот слој да се отстрани кога ќе дојде во алкална средина. Доколку се зема со храната pH средината во желудникот ќе се промени и со тоа ќе се деактивира заштитниот слој на медикаменот и да дојде во негово ослободување во желудникот а со тоа и да се деактивира медикаментот. Доколку се земе за време на јадење прво ќе дојде во дванаесетпалечното црево храна а медикаметот не ни стигнал до таму па така пациентот би имал болки и дискомфорт. Попросто како да ти кажам здравје, мада знам дека и ова нема да го разбереш!.
Заштитната обвивка на гранулите се разградува на pH > 5.5 според упатствата. pH на желудник со храна и некако да отиде над 5.5, ензимиве ќе се ослободат, но нема да се разградат во огромна мера зашто пепсинот скоро е неактивен над 5.5 pH (на 6 е деактивиран). На pH > 5.5, липазите, панкреасните амилази и протеазите не се денатурираат, а и да се денатурирани во некоја мала мера, станува збор за реверзна денатурација. Според ова, што може да и' се случи на активната супстанција во сценарио каде во желудникот pH > 5.5?

Гранулите ќе се дисперзираат подеднакво во химусот додека се во желудникот поради перисталтиката, па заедно со химусот ќе влезат во дуоденумот, а не после.

Грешам ли нешто, Кадаифе?
 
Последно уредено:
@Vlatko_Gjorce уште ли не си среден ти со стомачните проблеми? Водиш ли дневник на јадење за да забележиш патерн?

Оди земи по 100г кумин и анасон од Виола во Центар до слаткарница Венера, речи им да ти ги измелат, и конзумирај пола лажиче кумин, пола анасон со 30мл млака вода два пати дневно веднаш после оброци.
 
На pH > 5.5, липазите, панкреасните амилази и протеазите не се денатурираат, а и да се денатурирани во некоја мала мера, станува збор за реверзна денатурација. Според ова, што може да и' се случи на активната супстанција во сценарио каде во желудникот pH > 5.5?
Грешам ли нешто, Кадаифе?

Објасни го ова подетално
 
Објасни го ова подетално
Освен ако не ја претераш со кисело/базно, некои ензими си ја враќаат терциерната структура откако pH ќе се врати во рамките на нивната активност. Всушност ензимите кои се активната компонента на ФДФ не се ни денатурирани на pH>5.5. Затоа и тогаш се распаѓа заштитната обвивка, ти текнуе?

Сеа, можеш да дадеш едно сценарио во кое храната ќе ја качи pH вредноста на желудникот над 5.5?
Откако ќе го смислиш (нема да успееш), пробај да објасниш подетално како медикаментот ќе се деактивира на такво pH.

После пробај да објасниш како побогу прво ќе влезе химусот во цревата, па после ензимите, со што пациентот би имал болки и дискомфорт.
 
Освен ако не ја претераш со кисело/базно, некои ензими си ја враќаат терциерната структура откако pH ќе се врати во рамките на нивната активност. Всушност ензимите кои се активната компонента на ФДФ не се ни денатурирани на pH>5.5. Затоа и тогаш се распаѓа заштитната обвивка, ти текнуе?

Сеа, можеш да дадеш едно сценарио во кое храната ќе ја качи pH вредноста на желудникот над 5.5?
Откако ќе го смислиш (нема да успееш), пробај да објасниш подетално како медикаментот ќе се деактивира на такво pH.

После пробај да објасниш како побогу прво ќе влезе химусот во цревата, па после ензимите, со што пациентот би имал болки и дискомфорт.
Најди ми студија која го потврдува тврдењето дека ензимот си ја враќа терцијарната структура
 
Најди ми студија која го потврдува тврдењето дека ензимот си ја враќа терцијарната структура

https://scholar.google.com/scholar?q=reversible+denaturation&hl=en&as_sdt=0,5&as_vis=1


https://www.google.com/search?clien...41.0j2j2......0....1.........0i71.d7VjNXfcLqk

Треба да фатиш и ти да гуглаш како бијонс. Ако завршивме со елементарна ензимологија, ќе ми одговориш на прашањата или и ти не разбираш што зборуеш?

Дај да го скратиме мачењево. Тресеш глупости. На pH 2-3 глеј што пишуе за химотрипсиногенот. Ние зборуеме за pH > 5.5. Ако воопшто разбираш основна хемија, знаеш дека водородите цело време им се прикачуваат и откачуваат на азотните атоми со што ја инхибираат можноста за создавање водородни врски, а со тоа се дешава и денатурација. Зборуваме за процент на водороди закачени за N во единица време. Тоа ја детерминира шансата да се заебат повише протеини. Кога протеинот се денатурира, гибсовата слободна енергија опаѓа. Но денатурацијата не е џа или бу. Процентот на протеини кои се денатурирани расте со опаѓање/растење на pH под/над референтните вредности, а процентот на протеини кои може да се ренатурираат се намалува зашто е потребен поголем скок во гибсовата слободна енергија кај се' повеќе протеини. За панкреасни ензими, тоа е pH > 10 и pH < 3. На 10 > pH > 5.5 бројот на иреверзибилно денатурирани ензими и реверзибилно денатурирани е екстремно многу мал во споредба со нативните, затоа и обвивката е смислено да се разградува на такво pH.

Протонските пумпи на желудникот лачат се' повеќе H+ како што внесуеш храна и добиваш пуфер кој нема да надмине pH = 5.5 како што ти си замишљаш, туку ќе си се разгради во дуоденумот. А и да надмине, лекот нема да се деактивира. Тие што ги прават ФДФ се луѓе кои прават многу фармакокинетички испитувања, па препорачуваат како да се внесе лекот, не за ти да измислуеш гола вода и да тресеш глупости. Затоа постои арна работа како клиничка фармакологија пошто вие лекарите најчесто сте дупки за медицинска хемија.
 
Последно уредено:
Zdravo decki neznam veke kaj da pisam kade da odam ziveam vo germanja imam 15 god pred 1ned bev vo mk vo medika napraviv eho na cel abdomen celudnik mi e vo red se pocna pred 4 meseci koga piev antibiotik 2 nedeli i iboprofen i od togas imam polki okolu zelidnik grp i malko gradi ima preiod koga ne me boli isto taka i koga se pretiskam napred mnogu boli no koga si vrtam iam strasni bolki vo grp nekoj sovet nesto bev i ovde vo de na lekar rekoa nesto gastritis mi zedoja krv aw bese ok o gotovo ve molam nesti nekoj neka dade sovet
 
Zdravo decki neznam veke kaj da pisam kade da odam ziveam vo germanja imam 15 god pred 1ned bev vo mk vo medika napraviv eho na cel abdomen celudnik mi e vo red se pocna pred 4 meseci koga piev antibiotik 2 nedeli i iboprofen i od togas imam polki okolu zelidnik grp i malko gradi ima preiod koga ne me boli isto taka i koga se pretiskam napred mnogu boli no koga si vrtam iam strasni bolki vo grp nekoj sovet nesto bev i ovde vo de na lekar rekoa nesto gastritis mi zedoja krv aw bese ok o gotovo ve molam nesti nekoj neka dade sovet


Аман дете, зарем на 15 години гастритис!?
Прочитај ја темава, ќе најдеш многу слични мислења, но сепак, тебе ти треба добар преглед, точна дијагноза, соодветно лекување идр.
Значи мораш под итно да си појдеш на доктор.
 
Аман дете, зарем на 15 години гастритис!?
Прочитај ја темава, ќе најдеш многу слични мислења, но сепак, тебе ти треба добар преглед, точна дијагноза, соодветно лекување идр.
Значи мораш под итно да си појдеш на доктор.
Okej Fala ti bev vo germanija tuka pisav gore znci krv detalno ekg bese ok se vo red vo mk pravev eho na celosen abdomen bese se vo red neznam veke kaj da odam roditelite veke ne me slusat a umiram od bolki velat sters nesto ali veke 4 mesci ne mozam da se vrtam neznam fala ti
 
Совет од сличен паталец - испитај си Хеликобактер, испитај си рефлукс и направи гастроскопија за да видат дали имаш оштетувања (ранички) на хранопроводот (од киселината) и дали имаш хијатална хернија.
 
Совет од сличен паталец - испитај си Хеликобактер, испитај си рефлукс и направи гастроскопија за да видат дали имаш оштетувања (ранички) на хранопроводот (од киселината) и дали имаш хијатална хернија.
Ahm okej fala ti ke odam denes ili utre ke napravam termin ova ne odi veke taka a isto se somnevam da ne imam nesto ismesteno bidejki do sega ne sum imal macnini povrakanje iam apetit za jadenje ali sepak ke odam
 
Zdravo ova ne je za ova ali,dali moze kila na zeludnik da se prikazat na eho ili samo preku toa so kamera?
 
Здраво на сите , и јас лечам хеликобактер моментално (со гастритис хроничен во блага форма) со тројна терапија, немам големи болки, дали е можно од терапијата да осеќам како пецкања низ цел стомак околу и во градите така повремено? Или е тоа од бактеријата и гастритисот? Благодарам
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom