Не вредело тогаш за курва(може малку грубо ама мое мислење) да се замараат и да напаѓаат некој.И да го уплашеле него тоа девојче утре пак ќе се "закачи" за некоја таков лик кој има пари и глуми фаца.А се знае дека кога ќе нападнеш муслиман(барем 90% од нив) можеш да очекуваш ваков епилог зошто они не размислуваат два пати како нас а и за нив е голема срамота ако изедеш ќотек онака мушки(шо викате вие Скопјани) и мислат дека е крај на светот па првата работа која се фаќаат е ножот/пиштолот.Случката со Саздо е пример за тоа какво племе се(најголемиот дел од нив) и колку не размислуваат за нивниот живот а не пак за туѓите.Сигурен сум дека и во Скопје ги има оние ликови кои се поцивлизирани и кои потекнуваат од по ситуирани семејства ама додека тој процес да се смени и да почнат да преовладуваат овие кои сега се малцинство не знам дали нема да се случи уште една или повеќе вакви жртви.Само што како што јас гледам луѓето во Скопје(по другите градови кур ги боли никаква солидарност омразата провинција-Скопје не донесе до распад на државата ама тоа е друга тема) ни најмалку не се замараат.
Кога бев помлад (веројатно да прочепкам мислења од пред 10 години) имав многу поинакво мислење на овие теми, но потоа сфатив дека овие теми „ги болат“ само оние кои се засегнати од истото. Тоа што сакам да го кажам е дека во нормално семејство од Скопје, веројатноста никој никогаш да не чул за етничка тепачка е скоро сигурни 100%.
Моите да немале навивач во фамилија, никогаш немало да бидат запознаени со овие работи. Кога некогаш ќе се чепнат вакви теми на некои фамилијарни собири, сфаќам колку луѓето од моите најблиски фамилијарни кругови, врска немаат од настаните од оваа тема.
Засегнати се фамилиите на децата што со автобуси мора да поминат низ индијанскиве населби (не оние што живеат во населбите, туку оние што минуваат), фамилиите на децата што учат во етнички мешани училишта, кои најчесто се училишта од стручен карактер во кои (без навреда) учат воглавно момчиња од поруралните средини на Скопје и слично. Многу ретко страдаат деца од Центар, Карпош или било која од поцентралните општини. Аеродромци се посебна приказна, секогаш важеле за негостопримливи за оние кои доаѓаат во нивна населба, а самите малку излегувале надвор од Аеродром. Они се најблиску до гетата од Чаир по однесувањето, а разликата е што не користат оружје за разлика од морониве. И татко ми памти дека на времето Водњанците излегувале во групи и сакале само да натепаат некого, си барале закачки. И јас памтам дека кога бевме помали РЕДОВНО имавме проблеми со Припорчани од истиве причини, девојки, што си ми влегол во мое маало итн. Едноставно луѓето со мало IQ си бараа проблеми онаму каде што ги немало, а така е и со денешниве шипои и разни босанчероци, турици и циганарија. Тоа што биле Водњанците од времето на татко ми, Припорчаните од мое време, сега се муслиманските деца од Скопјево. За оние од селана да не правиме муабет, тие се 600 години поназад во цивилизираност.
Разликата е што во нашите случаи оружје не се користело, веројатно затоа што полицијата била бог и батина. А, сега може дома да ти влезат сред бел ден и да те збрцаат, до толку се нема страв од законот. Кажав и во претходниот пост, мешавина од храброст која ја добиваат поради немоќниот противник (болна вистина), разликата во нивото на интелигенција и гледиштата кон животот и најважно немањето закони за нив. Помини на бит пазар, на првата тезга се продаваат милион видови на ножеви и пиротехника за која ние се мачиме да ја набавиме со денови, со вртење телефони, наоѓање на скришно место мислиш дилаш дрога.
Сум зборел и порано на форумот, ова е „битка“ што македонците не можат да ја добијат, затоа што во твоето друштво 99% не чуле за „проблемите од овој тип“, едноставно такви проблеми за нив не постојат. Децата од мали се возеле со коли, учеле по етнички чисти училишта, излегувале во места во кои ваков џган не припарува, едноставно немало ни како да се најдат во ситуација на реална опасност. И ако на спротивна страна имаш група од 15-тина машки што ти се настрвела да те тепа, кога тогаш ќе те најде во ситуација да си сам. Затоа што ти не си како нив, излегуваш и сам со девојка, не си од исто маало со цело твое друштво, не излегувате по 20 машки со цел да се тепате, учиш во училиште кое се наоѓа на другиот крај на градот, едноставно си тераш цивилизиран начин на живот. И тогаш бам.
Да нагласам дека дека во голем дел од случаите страдал некој откако го наместила девојка...
Да ги земеме во предвид навивачките групи. Комити е група од цело Скопје, но ние никогаш не сме излегувале навечер заедно, сме биле другари на трибина, но надвор од неа можеш да се дружиш со некој кој ти е од блиско опружување. Од друга страна Шверцери ти се група од иста населба со огромен наталитет и младо население, во кое сфаќањата за животот се сосем поинакви. И многу е лесно да натепаат некого на кого ќе му го удрат пикот на ФБ. Фати го во автобус што минува низ бит пазар, начекај го во чаршија, влетај му после школо од мешан етнички карактер, па дури и поекстремни случаи во кои некој ќе те намести да дојдеш сам на одредено место и епилогот е познат. И јавноста дознава за овие случаи само кога има трагичен карактер, затоа и луѓето немаат поим.
Јас ти гарантирам дека 90% од Скопјево нема поим што зборуваме на темиве. За нив се степале некои деца, не ја гледаат суштината на проблемот дека децата од муслиманска вероисповед многу лесно посегнуваат по оружјето. И во тепачки со македонци и во меѓусебни тепачки кои тврдам дека се многубројни само не стигнуваат информациите до нас.
Зошто е тоа така?
Прво, Скопје е огромен град.
Ако ова се случи кај мене во населба, веројатно ќе дознаеме сите (барем во населбата каква што изгледаше пред 10-тина години, ќе објаснам подоле), затоа што сите се знаеме. И во населба никој никогаш не може да ме истепа, господ да се симне, не може да ме тепа

Затоа што во секое време некој ќе ми помогне, за разлика од тоа некој да ме нападне во Центар, каде што луѓето прво нема да знаат што се случува, ниту пак ќе им значат нешто ликовите кои се тепаат. Луѓето овде живеат ПРОЕВРОПСКИ, односно полека не се познаваме со комшиите и кога со некого не си близок, не чувствуваш потреба да му помогнеш, што од непознавање на ситуацијата, што од самата природа на човекот.
Второ, Скопје наликува на големите градови, бидејќи комшиите со кои си растел, повеќе не се оние кои живеат крај тебе во моментов. Луѓето интензивно се селат во странство. Ако „провинција“ дојде во Скопје, Скопјани фатија џаде на страна. Да и другите градови се испразнија, ама куќите останаа и студентите се враќаат во нив од време на време. Нема нови луѓе, пак се истите луѓе, само што сезонски ги снемува.
Во Скопје не е така. Таман си навикнал на еден комшија, а веќе ти дошол друг. Ти дошле луѓе од други градови, растени поинаку, со други сфаќања за односите со муслиманското население во Скопје. Да знаеш какви типки од цела Македонија рендаат функционериве од ДУИ, косата ќе ти падне. Тие се оние кои ги имаат парите, а где пара буши, ни бургија не буши. Албанците во Скопје се јаки, затоа што тие се оние кои работат за луѓето кои работат за нашиве политичари или пак самите они се во самата власт. И никакво џандарче не им може ништо. Во серијава вработувања во МВР, примени беа еден куп Комити и деца што ги знам. Викаат оди да казниш некого, одма се фаќа за телефон и место да добијат казна, ем ќе добиеш ќотек, ем ќе те префрлат во Арачиново или ќе те казнат од плата. Полицијата ти е само како гарда на власта, така што ако сам не знаеш да се одбраниш, никој нема да те одбрани.
Имам роднини во овие НВО-ава што проповедаат европски вредности, за кои Комити се главен трн во око. И овие навистина мислат дека Албанците се оние кои јадат ќотек во Скопје и неправедно се осудувани. Едноставно медиумската пропаганда е таква и ако не си ги живеел настаните, нема да ја знаеш реалната ситуација. Секогаш сум кажувал какво млатење добив дома после инцидентот во Нерези, БЕЗ ВООПШТО моите да ја чујат мојата страна од приказната. Слушнале на вести дека сме тепале жени и деца и удри по тебе, едноставно таква ни е културата. Кај инцестиве ќе го добиеш истото тапшање по рамо, како што за жал би ти го дале и многу родители Македонци, воглавно од „поселски“ средини. Знам многу вакви „сељачишта“ низ Скопскиве населби, да не ги набројувам сега
Со оглед на тоа што постојано работам со млади (децава на трибина се веќе по 12-3 години помали од мене и некои работи што се случуваат и се случувале порано одамна ми се веќе смешни), гледам дека кај албанската младина полека има промени. Бавно, но има. Ќе се зачудите колку од нив имаат поинакви амбиции за иднината, за разлика од порано кога се селеа во странство за физички работи или дилаа дрога низ Скопјево. Во нагорна линија одат и нивното женско население. Кај можело да се случи порано да видиш женско друштво албанки излезено во Скопје, пицнати во сукњи и деколтиња? Научна фантастика. Нормално, тука ги имаш и затуцаните буламфери, кои никогаш нема да се променат, но ако се сменат на генерално ниво, тие ќе станат малцинство во општеството, освен ако нема некој удар на светско ниво според кое ваквите би завладеале со светот.
Не знам како дојдов до ова, но всушност со модерната технологија веројатно сите ќе се асимилираме во Европејци и националностите веќе нема да бидат важни. Секогаш ќе има исклучоци, особено во земји како Балканските во кои се уште тлеат искрите од војните меѓу тукашниве народи и разликите во религиите и каде што пред се на самите политичари им одговара да има вакви работи за да ќаруваат поени на карта национализам. За 2-3 генерации од сега, типувам дека на вакви теми повеќе нема да се прави муабет, затоа што ќе бидат минато.