Фудбалски/трансфер дискусии

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Овој пак со критики кон клубовите што заработуваат многу повеќе и можат да си дозволат да потрошат многу пари за еден играч и да ги исполнат барањата на клубот, а на него да му побараш играч ќе побара 3 пати повеќе од реалната цена. :D
До вчера плачеше што му го земаа Пепе, а пред тоа дека Реал не му го дава Хамес на позајмица како на Баерн, сега ова.

Де Лаурентис е шупак и тежок човек и тешка будала и све, ама за ова е скроз во право. Ако оние играчи во Енглеска се продаваат и вредат стварно онолку пари, тогаш Кулибали по таа логика стварно вреди 250 милиони ако напраиш споредба.

Точно е тоа дека англиските тимови заработуваат појше и затоа им е полесно да лупаат онакви тагови и суми на трансфери, ама треба да се имаат предвид и околностите кои им дозволиле да заработуваат толку пари.

На финансискиот систем во фудбалот очајно му треба коренита реформа, тоа е факт, ФФП не само што не си ја завршува работата, туку можда и јазот го праи поголем, а преварантите поинвентивни само. Реално куповната моќ на енглезите и нивната заработувачка зависи од нивната локална регулатива (на Островот), а од друга страна влијае на сите тимови, на цел пазар, поготово во Европа. А тоа не е фер малце. Као, ги заболе Евертон рецимо, може да лупнат 70 милиони на везњак, не ги дира многу има јаки ТВ права и што знам јас, им дозволиле условите, ама тие со тоа влијаат на пазарот и во Италија и во Шпанија.

Мене ми е јасно, сопствените стадиони си го праат своето, ТВ правата исто, Италија заостана назад целокупно и све тоа, ама затоа постои ФИФА за да обезбеди структуиран однос во фудбалот и во финансиите, а не да се остави тоа само да се развива нехотично, затоа што еве до каде стигна.

Појма немам на кој начин и со што, ама финансиското функционирање на тимовите низ цела Европа, најмалку, мора да се среди одново, со нова алатка различна од ФФП, тоа е факт.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Де Лаурентис е шупак и тежок човек и тешка будала и све, ама за ова е скроз во право. Ако оние играчи во Енглеска се продаваат и вредат стварно онолку пари, тогаш Кулибали по таа логика стварно вреди 250 милиони ако напраиш споредба.

Точно е тоа дека англиските тимови заработуваат појше и затоа им е полесно да лупаат онакви тагови и суми на трансфери, ама треба да се имаат предвид и околностите кои им дозволиле да заработуваат толку пари.

На финансискиот систем во фудбалот очајно му треба коренита реформа, тоа е факт, ФФП не само што не си ја завршува работата, туку можда и јазот го праи поголем, а преварантите поинвентивни само. Реално куповната моќ на енглезите и нивната заработувачка зависи од нивната локална регулатива (на Островот), а од друга страна влијае на сите тимови, на цел пазар, поготово во Европа. А тоа не е фер малце. Као, ги заболе Евертон рецимо, може да лупнат 70 милиони на везњак, не ги дира многу има јаки ТВ права и што знам јас, им дозволиле условите, ама тие со тоа влијаат на пазарот и во Италија и во Шпанија.

Мене ми е јасно, сопствените стадиони си го праат своето, ТВ правата исто, Италија заостана назад целокупно и све тоа, ама затоа постои ФИФА за да обезбеди структуиран однос во фудбалот и во финансиите, а не да се остави тоа само да се развива нехотично, затоа што еве до каде стигна.

Појма немам на кој начин и со што, ама финансиското функционирање на тимовите низ цела Европа, најмалку, мора да се среди одново, со нова алатка различна од ФФП, тоа е факт.
Може Мегваер е претплатен како и мноу други, ама никако Кулибали не му вреди 250 мил и ако направиш споредба Кулибали е 30 мил поскап од она што е платено за Мегваер ништо повеќе. Ама стандард неговите играчи вредат три пати повеќе, а другите претплатени.

Еве некој нека му ја плати клаузулата од 150 мил ако навистина вреди и онака дојде време дефанзиците да се поскапи од напаѓчите.

Mad_Coko

blow me!
Член од
21 август 2010
Мислења
7.383
Поени од реакции
12.813

Не се проблем ТВ правата во Англија, проблем се тимовите со џеб без дно, тимови помогнати од цела држава(Сити,ПСЖ), тимови помогнати од цели општини( Реал,Барса), тие повеќе ги дигаат цените на играчите.
За Премиер Лига да биде тоа што е денес се работи уште од 1985та, нема сега што да се плаче, во тој период ко што се сеќавам добро Италијанците дрмаа со вртоглави суми за играчи.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
До пред да се десат скандалите со местење италијанците беа тие што фрлаа огромни суми за пари, така да они треба последни да се бунат.
Погрешно изиграа во тоа време, наместо да инвестираат во инфраструктурата и ширење на фан базата кон остатокот на светот они ги фрлаа сите пари во играчи. И тие пари не беа од профитот на клубовите туку пари на газдите. И нормално кога секнаа парите на газдите они пропаднаа оти немаа други извори на средства.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Не ми беше тоа поентата, али тоа е тоа газдинско понашање на енглезите во моментов као што било на таљаните на времето, као: Ми се може, трошам, кој ве ебе вас што не можете, ќутите и не се буните.

Поентата ми беше што без разлика кој е понапред, кој поназад и зошто, кои и да се причините и кој и да почнал прв, финансиското работење на СИТЕ тимови, поготово оние од најголемите лиги мора да се регулира некако на нов начин. На времето таљаните фрлале пари, енглезите не, во ред, ама и тоа не чинело! Затоа енглезите напраиле стратегија, еве ја премиер лига е тоа што е сеа и тоа пак не чини. Италијанските тимови полека ќе фатат приклучок, еве ги, се реструктуираат као бизниси, независни од газдите и ќе почнат и тие да трошат 100 милиони на голман. Ама не е тоа поентата на муабетот мој, затоа што во меѓувреме додека се изедначат позициите и условите се дешава домино ефект и еден трансфер на Брајтон од 30 милиони, влијае на пазарот и односите во Серие А на пример.

И не е доволно да се рече: кој ги ебе, тие трошеа на времето, сеа ние трошиме, ни се може, нека праат што сакаат, а после да се удираш по глава ко навивач како Дибала можел да бара плата од 15 милиони и како Ругани можел да кошта 40 милиони, бил ебана резерва во Јувентус и 5ти избор. Или па кој е тој Де Лаурентис да ми бара 150 милиони за Кулибали иде од просечниот Наполи од слабата Серие А. Епа ете, така, може. Ако вреди 30-40 милиони играч од Брајтон/Њукасл којидае, тогаш треба да се очекува и домино ефектот кој ќе ти донесе играч од ебаниот Генк за 20 милиони во Хул и играч од ебаната Аталанта во Мидлсброу за 30 милиони и играч од факинг Лајпциг во Ливерпул за 70 милиони.

И тоа така може да си функционира, како што го изградиле Енглезите ќе го изградат и другиве, покасно, ама ќе го изградат. Или ќе му перне на шеик ќе дојде Каљари ќе го купи и ќе напраи нов Сити за 10 години. Ама не е тоа поентата. Не е доволно да се остаи само така, јебига, ако им се може и кому се може нека трошат. Мора некако да се изедначат условите и затоа и уствари постои ФИФА како надвладино фудбалско тело и како што читав више изглеа се работи на нов систем, различен од ФФП кој е пука фарса. Еве чак и со Милан последно, се покажа тоа. Заради пари и моќ, направија преседан, седнаа и се испазарија.

Член од
26 јануари 2019
Мислења
3.634
Поени од реакции
5.628
Мартин Шкртел на медицински прегледи во Аталанта. Паметен трансфер.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Ерик Пулгар во Фиорентина. Многу добар, а потценет играч. Во многу статистички категории беше еден од најдобрите средњаци во Италија изминатава сезона, ми се чини и таа пред неа. И не само тоа, и во репрезентација и за Болоња сум го глеал, топ играч, модерен средњак, мислам дека им е чак и апгрејд на Верету.

Фирентина вака така, склапа фина, млада екипа. Додуша тие увек се тука некаде и увек фина екипа имаат, ама сеа поготово Киеза ако го задржат бар уште сезона - две ќе бидат интересни за глеање. Драговски голман, одличен потенцијал. Милинкович во одбрана, Пулгар, Лирола го зедоа десен бек, имаат пар срби, полјаци со јак потенцијал. Баш да видиме Комисо дали ќе ја користи како маркет или ќе проба да напраи нешто посериозно.

Штета што ги мрзам гнидите љиљакови појше од Интер и Јувентус заедно и нема да ги глеам. И наравно, штета што онаа велелепна будала Хулио Цезар со коса им е тренер и ќе ги упропасти начисто децата.

Uli Hoeneß

Präsident
Член од
6 август 2010
Мислења
14.414
Поени од реакции
26.411
Ivan Perišić's transfer to Bayern is on the verge of being completed. Bayern and Inter have agreed a one year loan deal with option to buy for €30m. If Perišić says yes, then the move will be done [Bild]
Не се смејте :oops::D, ќе се купува секако уште еден офанзивец..туку проблемот е оти снемува опции. Сега сигурно и Кутињо ќе биде тема :cautious:

PEP on LeroySane19 injury) I don’t know. Normally this kind of injury, I don't know - six or seven months? Hopefully February or March?

:(

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
14.561
Tаман на 60% од цената на зимо/наредно лето :) Нека го лекуваат сега кога се идиоти.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.992
Поени од реакции
23.988
Не знам дали се толку будали од Јуве да прифатат таква трампа Дибала-Икарди.Али дури и да се ако не го продадат Игуаин не глеам шанси тоа да се случи.Игуаин со 9,5м плата нема шанси да го остават да грее клупа на Икарди.
Ама Игуаин му е омилен на Сари.
Ако остане, очекувам да е стартер на натпревари против СПАЛ, Лече и оние моменти кога ќе се играат по 3 натпревари во седмица.

Kajgana Shop

На врв Bottom