A
apidrone
Гостин
Секогаш може да ја искористи функцијата abs или fabs (таа за float променливи мислам дека беше).Тука ти фали само соритрање, да одземаш поголем од помал. Ако внесам за Х1 = -10 за Х2 = 5 имаш проблем.
Секогаш може да ја искористи функцијата abs или fabs (таа за float променливи мислам дека беше).Тука ти фали само соритрање, да одземаш поголем од помал. Ако внесам за Х1 = -10 за Х2 = 5 имаш проблем.
Абе тој како ќе си го реши тоа, е негов избор... сака abs, сака да ги споредува броевите, битно да му го доловам моментот кај шо можи да има багСекогаш може да ја искористи функцијата abs или fabs (таа за float променливи мислам дека беше).
Ај дечки хелп со задачава, не мора кодот да го пишувате, било каква помош е добредојдена
Напишете програма која ќе пресметува сума (а+b+c) , разлика (а-b-c) и производ (a*b*c) на три произволно внесени броја и соодветно ќе ги печати.
#include <stdio.h>
#include <windows.h>
int main()
{
int a, b, c;
printf("Vnesete a:\n");
scanf("%d", &a);
printf("Vnesete b:\n");
scanf("%d", &b);
printf("Vnesete c:\n");
scanf("%d", &c);
printf("Zbirot na ovie broevi e: %d \n", a+b+c);
printf("Razlikata na ovie broevi e: %d \n", a-b-c);
printf("Proizvodot na ovie broevi e: %d \n", a*b*c);
system("pause");
}
Тенкју тенкјуКод:#include <stdio.h> #include <windows.h> int main() { int a, b, c; printf("Vnesete a:\n"); scanf("%d", &a); printf("Vnesete b:\n"); scanf("%d", &b); printf("Vnesete c:\n"); scanf("%d", &c); printf("Zbirot na ovie broevi e: %d \n", a+b+c); printf("Razlikata na ovie broevi e: %d \n", a-b-c); printf("Proizvodot na ovie broevi e: %d \n", a*b*c); system("pause"); }
Ти фали на крај return 0;Код:#include <stdio.h> #include <windows.h> int main() { int a, b, c; printf("Vnesete a:\n"); scanf("%d", &a); printf("Vnesete b:\n"); scanf("%d", &b); printf("Vnesete c:\n"); scanf("%d", &c); printf("Zbirot na ovie broevi e: %d \n", a+b+c); printf("Razlikata na ovie broevi e: %d \n", a-b-c); printf("Proizvodot na ovie broevi e: %d \n", a*b*c); system("pause"); }
Пробај го ова , го немам компајлирано така да незнам дали работи сигурноmoze nekoj da mi pomogne okolu zadachava ne mi ispagja tochno pochetnik sum
int main()
{
int m,n,c1,c2,c3;
scanf("%f",&n);
c1=n/100;
c2=n-(c1*100)/10;
c3=n-(c1*100)-(c1*10);
m=(c3*100)+(c2*10)+c1;
printf("brojot so obratni cifri e %d\n",m);
return 0;
}
Ај ако можи некој нека ми ги кажи овие задачите:
1. Да се напише програма со која ќе се испишува дали некој број n е прост или не во опсег од n до m.
2. Да се напише програма со која ќе се пронајдат, истечатат и пребројат сите трицифрени броеви со растечки редослед во цифрите. Пр. 123 , 345, 259, а не 435 или 859
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
int a,b;
scanf("%d %d", &a, &b);
for(a; a<=b; a++)
{
int prost=1;
int pom=a;
for(int i=2; i<=pom/2; i++)
if(pom%i==0)
prost=0;
if(prost) printf("Brojot %d e prost broj\n", pom);
}
system("pause");
return 0;
}
Ај ако можи некој нека ми ги кажи овие задачите:
1. Да се напише програма со која ќе се испишува дали некој број n е прост или не во опсег од n до m.
2. Да се напише програма со која ќе се пронајдат, истечатат и пребројат сите трицифрени броеви со растечки редослед во цифрите. Пр. 123 , 345, 259, а не 435 или 859
Ми треба решение за задачава во C++:
Да се пресмета скаларен производ од p-та редица и q-та колона на дводимензионалното поле [ai,j]nxn. (Скаларен производ е збир од производите на првиот со првиот елемент, вториот со вториот...)
однапред ви благодарам![]()
#include <iostream>
using namespace std;
void main()
{
int m,n,i,j;
int a[50][50];
float zbir=0;
cout<<"Vnesete gi dimenziite na matricata: ";
cin>>n;
cout<<"Vnesi gi elementite na matricata:"<<endl;
for(i=0;i<n;i++)
for(j=0;j<n;j++)
{
cout<<"a["<<i<<"]["<<j<<"]=";
cin>>a[i][j];
}
cout<<"Matricata e: "<<endl;
for(i=0;i<n;i++)
{
for(j=0;j<n;j++) cout<<a[i][j]<<" ";
cout<<endl;
}
int p,q;
cout<<"Vnesi gi p i q: ";
cin>>p>>q;
for(i=0;i<n;i++)
zbir+=a[p][i]*a[i][q];
cout<<"Skalarniot proizvod e: "<<zbir<<endl;
cout<<endl;
}
Благодарам за решениетоКод:#include <iostream> using namespace std; void main() { int m,n,i,j; int a[50][50]; float zbir=0; cout<<"Vnesete gi dimenziite na matricata: "; cin>>n; cout<<"Vnesi gi elementite na matricata:"<<endl; for(i=0;i<n;i++) for(j=0;j<n;j++) { cout<<"a["<<i<<"]["<<j<<"]="; cin>>a[i][j]; } cout<<"Matricata e: "<<endl; for(i=0;i<n;i++) { for(j=0;j<n;j++) cout<<a[i][j]<<" "; cout<<endl; } int p,q; cout<<"Vnesi gi p i q: "; cin>>p>>q; for(i=0;i<n;i++) zbir+=a[p][i]*a[i][q]; cout<<"Skalarniot proizvod e: "<<zbir<<endl; cout<<endl; }