C/C++

nelo

Смрта е сигурна, животот не е!
Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Може да ми каже некој од каде можам да го симнам C++, ама да не биде trial верзија:love1: и ако може неколку туторијали за почетници :)

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
Почнав да учам C++ и нормално почнав да правам едноставни програмчиња како Hello World! и слично. Ама мене како што ме дал Господ одма сакам да знам се сакам да научам како може да се направи калкулатор ама не во Console Applicatiоn туку во Windows Application и нормално да има копчиња :icon_bigg

D

drle

Гостин
Почнав да учам C++ и нормално почнав да правам едноставни програмчиња како Hello World! и слично. Ама мене како што ме дал Господ одма сакам да знам се сакам да научам како може да се направи калкулатор ама не во Console Applicatiоn туку во Windows Application и нормално да има копчиња :icon_bigg
За такво нешто ти треба VisualC++ и тоа не спаѓа во вистинскко програмирање. Прво научи структурно програмирање па објектно ориентирано програмирање после можиш да се занимаваш со визуални апликации онака колку да пополниш слободно време.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
За такво нешто ти треба VisualC++ и тоа не спаѓа во вистинскко програмирање. Прво научи структурно програмирање па објектно ориентирано програмирање после можиш да се занимаваш со визуални апликации онака колку да пополниш слободно време.

Se soglasuvam. Vikaat deka onie koi ke pocnat so vizuelno programiranje ne stanuvaat vistinski programeri

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Se soglasuvam. Vikaat deka onie koi ke pocnat so vizuelno programiranje ne stanuvaat vistinski programeri
Ме интересира како стигнавте до овие заклучоци? :vozbud:

nelo

Член од
29 мај 2008
Мислења
109
Поени од реакции
0
И што можам да правам со структурното и објектно ориентирано програмирање :icon_bigg

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ne smetam deka vizuelnoto ne e vistinsko programiranje, tuku poveke gi pocituvam (vo nedostig na termin) lugeto koi znaat objektno

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Ne smetam deka vizuelnoto ne e vistinsko programiranje, tuku poveke gi pocituvam (vo nedostig na termin) lugeto koi znaat objektno
Си пукам сега едно добро програмче во C# такозвани Visual C#.NET и пази, ем е визулен ем пукам многу интересна објектно-ориентирана архитектура. Значи читај, класи, интерфејси, полиморфизам, компоненти и бла бла бла.

Нешто не штима...

Она што ние го знаеме за визуелен програмски јазик е грешка. Сите познати како VC++, VB, VC#, VJ#, Delphi се всушност визуелно потпомогнати јазици. Постојат чисто визуелни јазици кај кои се градат програми без линија код. Башка во .net си постои designer за секоја форма, компонента или user контрола, а designerot е 100% код и пази, објектен.

Така да, да не тролувам, убаво што се интересирате и занимавате, ама секој поим користете го кога ќе стигнете на потребното ниво и кога ќе знаете за што зборувате.

D

drle

Гостин
Ме интересира како стигнавте до овие заклучоци? :vozbud:
Па визуелното програмирање е само шминка која е мн. полесна за разбирање и употреба од ООП за крајните корисници (банкари,продавачи....) додека во позадина имаш чисто ООП. Така да без минимум познавање од ООП нема ни визуелно или можи да се замараш со готови кодови кои не ги разбираш и тераш едноставно copy paste па си среќен ако нешто не тргни наопаку.

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Не сфатив.

Банкари и продавачи пукаат на визуелни програмски јазици. Или не?

D

drle

Гостин
Не сфатив.

Банкари и продавачи пукаат на визуелни програмски јазици. Или не?
Па програма изработена во визуелен јазик е поедноставна за користење(имаш копчиња, менија клик ваму клик таму) од колку програма во ООП (имаш конзола па внеси ова, внеси она, притисни 1 за ова, притисни 2 за она).Мислам дека сега е појасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom