Ај може ќе поминам, ама незнам кога...BusHav напиша:Дојди кај мене на електро факултет-имаш во копирница книги за Ц и Ц++.тоа учиме ние
Ај може ќе поминам, ама незнам кога...BusHav напиша:Дојди кај мене на електро факултет-имаш во копирница книги за Ц и Ц++.тоа учиме ние
Во право си! Ама мислам дека секој кој сака да учи програмски јазици мора барем да знае како да инсталира Visual Studio ако не друго. Инаку самиот почеток е програмата Hello world.vardarce напиша:Добро како може да отворите топик за некој програмски јазик и само да пишете "се што ве интересира може да прашате тука" и толку? Веќе ако сакате луѓето да научат (ова се однесува на Драган) незнам зошто не почнете од нула, зошто не почнете со едноставно објаснување за лаици, па основите на јазикот, па основни наредби... едноставно топиков да се направи почетен курс за C/C++ кој ќе се тера во 100 и кусур страни. Незнам како сакате да научат ако пишете некоја едноставна програма што кога ќе се изврши ќе пишува "Hello World" кога они незнаат што значи тој код или пак кога не знаат да го инсталираат C/C++.
П.С. Мое мислење е дека топиков е бесцелен и треба да се заклучи или пак да се спои со топикот за "Програмирање и програми јазици".
KaiTekk напиша:#include <iostream>
#include <stdlib.h>
using std::cout;
using std::endl;
int main()
{
cout<<"ZDRAVO""<<endl;
system("PAUSE");
return 0;
}
abe ova e lesno ja 5 dena vise znam C++ i ova e boza.
Направи го истото само да се внесуваат податоци од тастатура (да чита од конзола), за поинтересно...И јас сум почетник во ова, па паралелно како што ќе учам нови работи... ќе гледам да постирам тука примери.
Бидејќи претходните членови накратко ви покажаа за што служат командите ќе одиме на пишење на кратки кодови.
Лекција 1
Површина на триаголник.
#include <iostream>
#include <limits>
#include <cstdlib>
using namespace std;
//Porvsina na triagolnik
int main2()
{
//Deklaracija na promenlivi i konstanti
const int a=5;
const int h=11;
float povrsina=0.0;
//Matematicki naredbi
povrsina=(a*h)/2;
//Pecatenje
cout<<"Povrsinata na tiagolnik so strana "<<a<<" i visina "<<h<< " e "<<povrsina<<"\n";
system("PAUSE");
return 0;
Само ако не нарушува авторски права. Има некои книгички кои се целосно во .html постирани и сосема легални. Се друго, само на ПП.Книга да ви препорачам C for dummies. Закон книгиче. Од онака, скроз од почеток. Администрација, смеам да ставам линк?
Мене на факс прво шо почнаа да ме учат беше структурно програмирање Ц...немаше ексел формули, аксес извештаи ниту па паскал програмчиња (до душа у средно нешо чепкав ама ептен малце). Мислам дека ако сакаш да научиш и имаш желба за програмирање можеш да почнеш со Ц/Ц++....Ме натераравте да се регистрирам со вакви постови.
Оставете ги C и C++ на тие што знаат да ракуваат со нив. Ако сте еден од оние залетани новоформирани rookie програмерчиња, научете се првин да пишувате формули во Excel, да направите глуп извештај во Access илјада глупи или корисни програми во паскал или бејзик, па да преминете на некој High-Level Visual програмски јазик како VB6 или VB.net па после да почнете филозофии за C/C++. ОК? Не се залетувајте. Риспект на колегите коишто знаат.
За оние што навистина сакаат нешто да научат нека ја најдат некаде на нет C++ The complete reference, 3rd edition (Или понова некоја) - Herb Schildt со нејзините ефикасни 1040 страници.