Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Русија денес му порача на Западот дека истоварувањето во Нормандија во 1944 година не било одлучувачко за крајот на Втората светска војна и дека улогата на западните сојузници не треба да се преувеличува.
Најпрвин Американците сакале Западна Европа. Британија не била спремна за тоа тогаш, а и не биле условите созреани за таму тогаш. Затоа заеднички се одлучиле за преку Северна Африка. На Американците, објективно, пред да го отворат Западниот им требало некоја уводна епизода - Да се окрвавават малку пред главното, да не идат директно и одма преку западна Европа.Ајзенхауер сакал да отвори фронт во Франција, Черчил во Италија. Кога заглавиле во Италија се решиле дефенитивно да одат со сета сила во Франција.
Се разбира интересна приказна. Но ако (според Википедија) имало 50-60 илјади имигранти од Македонија пред WW2 (тогаш САД има 100 милиони) , значи од 2000 Американци еден е со македонско потекло. Тоа значи од 10 илјади загинати Американци во Нормандија околу петорица се со македонско потекло. Исто и околу 200-300 загинати во Пацификот, Франција, Италија итн..Инаку имало и наш човек што загинал во Нормандија. Денес прв пат слушнав за ова.
Прадедо ми, по почетокот на војната на Балканот, отишол на Крит, па во Северна Африка, па во САД.
Патем, еве една споредба по модели од Источен Фронт:
![]()
Не сум ја толку зумиран на тенкови како повеќето кои се интересираат за Втора Светска и скроз може табелава да содржи невалидни споредби, затоа што не ги правеле они сите свои тенкови во функција да бидат пандан на некои противнички. Инаку, ја најдов сликава у интернет група за воени игри.Hummel vs SU-152 им е погрешна класификација.
Има некоја логика класификацијата ако се изостават податоците кога станале оперативни како дел од борбените формации.
Извор ме интересира и во кој контекст е поставена.
како и многу други датуми (намерно, за да незамарам стално)HummelПатем речено го пропушти одбележувањето на датумот на отпочнување на операција Барбароса.
,,Освободена Македонија''бугарската окупација ,картата на цела Македонија во позадина ама неможам да прочитам точно што пишува![]()