Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Најлоши се оние што намерно седнуваат на нераскрената маса, а има милион други маси. Ти треба да баталиш све за они да не седат на прљава маса. Овие луѓе ич не ги перцепирам, ги оставам да чекаат, услуга никаква им пружам.
Не размислуваат дека масата стои намерно нераскрената, оти келнерот има нарачки и гледа да биде навремено послужено за да не страда услугата.
И ова ли ве нервира сега:icon_lol: Обично коа ќе фатам ваква маса претпоставувам дека се станати пред 2 минути и дека секако ќе биде расчистена наскоро. Генерално ако седам на кафе саат ипол, пре би седел 5 мин на нерасчистена маса него на некое безвезе место.[DOUBLEPOST=1559082470][/DOUBLEPOST]
Бакшиш е многу повеќе од протокол. Повеќето од конобарите имаат смешни плати, се вадат со бакшиш.
И луѓето што седнуваат на кафе, исто така имаат смешни плати и добиваат бонус само ако ја извршат работата извонредно (некој ни тогаш). Разбирам да не се цепидлачи при кусур и тн. срамота е, али се дур си зимаш дневница за работата не може бакшишот да е по дифолт.
 
Последно уредено:
ако има добри цицки келнерката оти да не
 
И ова ли ве нервира сега:icon_lol: Обично коа ќе фатам ваква маса претпоставувам дека се станати пред 2 минути и дека секако ќе биде расчистена наскоро. Генерално ако седам на кафе саат ипол, пре би седел 5 мин на нерасчистена маса него на некое безвезе место.[DOUBLEPOST=1559082470][/DOUBLEPOST]
И луѓето што седнуваат на кафе, исто така имаат смешни плати и добиваат бонус само ако ја извршат работата извонредно (некој ни тогаш). Разбирам да не се цепидлачи при кусур и тн. срамота е, али се дур си зимаш дневница за работата не може бакшишот да е по дифолт.
Не знаеш колку ме вади од такт кога некој ми седнал на нерасчистена маса. Трчам за нарачки и гледам оп некој седнал на таква маса. И сега јас треба да баталам се оти не е културно и хигиенски некој да седи на таква маса. Плус поспоро иде така бришењето оти гледаш да не му набуташ трошки во скут.
Во странство имаш хостеси и басери. Не можеш да седнеш ти кај сакаш, хостеса ќе те однесе кај што она мисли, додека басерите ти ги собираат масите, а не келнери.
 
Не можеш да седнеш ти кај сакаш, хостеса ќе те однесе кај што она мисли, додека басерите ти ги собираат масите, а не келнери.
Сакаш да ми кажеш дека ако и речам на хостесата сакам да седнам на оваа маса, таа ќе ми рече, аааа не може, јас мислам да седнеш ваму? :D
 
Јас работам келнер, сум работел и во шанк. И тотално подржувам да не се оставит бакшиш на келнер ако не си го заслужил. Ама многу е такт ме извдоја постој по претходни страни, како то многу ве нервирале келнери ако ви кажат дека немаат да ви вратат ситно. Сте за запрашеле дека стварно то можит да е така? Мене ми се имат десено неколку пати, на работа да останиме без ситно и јас се осеќам лошо ко ќе морам да кажам на муштерија дека неам да вратам. Ај од една страна мене ми е непријатно, уште ми треба вие да не судите, дали сме лажеле дека немаме ситно. Не ни е дојдено до тие 20 дрнари, па како цигани да лажиме. И исто не е веројатно дека би го праеле цела вечер то и дека на 20 души по 20-30 денари, ќе собериш 500. Ако знајш како да се понашаш со клиенти, дупло повеќе бакшиш ќе извадиш, без да изиграваш циган или да се устручаваш дека локалот останал без ситно, а ти не си воопшто должен за то.
 
Сакаш да ми кажеш дека ако и речам на хостесата сакам да седнам на оваа маса, таа ќе ми рече, аааа не може, јас мислам да седнеш ваму? :D
Па сигурно нема да ти дозволи да седнеш на маса за 4ца, а вие 2ца. Или пак на нераскрената или резервирана маса. Барем каде што сум работел во странство така си било.[DOUBLEPOST=1559153794][/DOUBLEPOST]
Јас работам келнер, сум работел и во шанк. И тотално подржувам да не се оставит бакшиш на келнер ако не си го заслужил. Ама многу е такт ме извдоја постој по претходни страни, како то многу ве нервирале келнери ако ви кажат дека немаат да ви вратат ситно. Сте за запрашеле дека стварно то можит да е така? Мене ми се имат десено неколку пати, на работа да останиме без ситно и јас се осеќам лошо ко ќе морам да кажам на муштерија дека неам да вратам. Ај од една страна мене ми е непријатно, уште ми треба вие да не судите, дали сме лажеле дека немаме ситно. Не ни е дојдено до тие 20 дрнари, па како цигани да лажиме. И исто не е веројатно дека би го праеле цела вечер то и дека на 20 души по 20-30 денари, ќе собериш 500. Ако знајш како да се понашаш со клиенти, дупло повеќе бакшиш ќе извадиш, без да изиграваш циган или да се устручаваш дека локалот останал без ситно, а ти не си воопшто должен за то.
Постојат и такви. Имам другарка која никогаш не враќа кусур до 30 ден. Не им вика ништо, ако примети дека не стануваат тек тогаш им носи. На овој начин сигурно прави плус 500ден дневно.
По дискотекиве ретко враќаат кусур ако е мал.
 
Последно уредено:
Јас работам келнер, сум работел и во шанк. И тотално подржувам да не се оставит бакшиш на келнер ако не си го заслужил. Ама многу е такт ме извдоја постој по претходни страни, како то многу ве нервирале келнери ако ви кажат дека немаат да ви вратат ситно. Сте за запрашеле дека стварно то можит да е така? Мене ми се имат десено неколку пати, на работа да останиме без ситно и јас се осеќам лошо ко ќе морам да кажам на муштерија дека неам да вратам. Ај од една страна мене ми е непријатно, уште ми треба вие да не судите, дали сме лажеле дека немаме ситно. Не ни е дојдено до тие 20 дрнари, па како цигани да лажиме. И исто не е веројатно дека би го праеле цела вечер то и дека на 20 души по 20-30 денари, ќе собериш 500. Ако знајш како да се понашаш со клиенти, дупло повеќе бакшиш ќе извадиш, без да изиграваш циган или да се устручаваш дека локалот останал без ситно, а ти не си воопшто должен за то.
Немаш ситно? Треба да си обезбедиш. На крај краева треба некој да ви го дотера паметот. Сметка од 720 денари да ви ја плати у десет денарки. Имате банки, имате сеф залиха нешто сигурно, не знам како иде тоа. Ти немаш ситно 20 денари, што ако сметката е 200 а имам 180, тогаш скандал е, нели?
 
Немаш ситно? Треба да си обезбедиш. На крај краева треба некој да ви го дотера паметот. Сметка од 720 денари да ви ја плати у десет денарки. Имате банки, имате сеф залиха нешто сигурно, не знам како иде тоа. Ти немаш ситно 20 денари, што ако сметката е 200 а имам 180, тогаш скандал е, нели?
Ќе му бидам благодарен ако ми ја плати се во десетки.
Ни оставаат почетни ситни, ама тие одма се трошат оти постојат луѓе што плаќаат едно кафе со 2000ка само за дојдат до ситни за паркинг. Дневно можеби 5-6 пати снемува ситно и не е моја работа јас да трчам по дуќани за ситно. Шефовите се за тоа задолжени, ама знаеш кај нас како работат шефови. И се случува многу често да јас покривам маси оти немам ситно.
 
Ќе му бидам благодарен ако ми ја плати се во десетки.
Ни оставаат почетни ситни, ама тие одма се трошат оти постојат луѓе што плаќаат едно кафе со 2000ка само за дојдат до ситни за паркинг. Дневно можеби 5-6 пати снемува ситно и не е моја работа јас да трчам по дуќани за ситно. Шефовите се за тоа задолжени, ама знаеш кај нас како работат шефови. И се случува многу често да јас покривам маси оти немам ситно.
Им наплакам од инает на такви говеда а за кусур чекаат едно 15 минути и со време им кажувам колку ке чекаат па да видиш како наогаат ситни низ џебови
или она друга врста оние шо плакаат со картичка 50 денари као не носам кеш со мене
Кусур се знае 5-2-1 денарчиња за посебна врста на клиенти
Лек има за све и е пет пари
Ко можат тие курот да играат со мене можам и јас не сум ни батал за бакшиш од такви
Луге шо никогаш не ја работеле таа работа само незнаат како е во сите гужви да те напињаат за чаша вода али и за тоа ми дојде неколку пати кец на 10ка коа забранаа пиење на ова од водовод па истите коа ке им спомнеше флаширана само служиме се наплаќат истата некако им горчеше изглеа па не порачуваа шо значит и без вода мојт кафето да се испиет иако 90 % незнает зш се служит вода со кафе
 
Кај нас бакшишот нема врска со услугата и љубезноста. Кај нас бакшишот е покажување сила. Кај странци ќе помине таа љубезност за дали да ти остави бакшиш или не. Македонче уште пред да влезе знае дали ќе остави или не.
Одма ги препознавам луѓето што ќе остават, а кој не. Се познава по изгледот, облеката, начинот на комуникација, претежно овие луѓе не ги замарат келнерите. Додека останатите ќе ти размислуваат по 20мин, ќе побараат вода 20пати, за вифи секој посебно ќе те прашува. И колку и да си љубезен со овие луѓе, нема да добиеш бакшиш.[DOUBLEPOST=1559039920][/DOUBLEPOST]Најлоши се оние што намерно седнуваат на нераскрената маса, а има милион други маси. Ти треба да баталиш све за они да не седат на прљава маса. Овие луѓе ич не ги перцепирам, ги оставам да чекаат, услуга никаква им пружам.
Не размислуваат дека масата стои намерно нераскрената, оти келнерот има нарачки и гледа да биде навремено послужено за да не страда услугата.
Ако не ти се работи друже, излези. Секоја работа си има и позитивни и негативни страни,не си само ти што работиш, секоја работа си носи одговорности и мора да се помириме со тоа.
Не си ништо поразличен од 90% од народот што влага во кафичот, ни по плата, ни по проблеми на раб.место.
Уште од старт правиш селекција по тоа кој би можел да ти остави бакшиш, што е една огромна грешка, јас да сум газда и со вакво размислување веднаш би те избркал.
На работно место треба сите да се исти, а не да судиш по облеката дали ќе ти остави бакшиш или не, значи автоматски работата си ја ставаш во втор план.
Не сум обавезен друже да ти оставам бакшиш, не само јас туку сите, тоа е моја лична воља дали ќе го направам или не.
 
Па сигурно нема да ти дозволи да седнеш на маса за 4ца, а вие 2ца. Или пак на нераскрената или резервирана маса. Барем каде што сум работел во странство така си било.
На резервирана секако дека нема. На маса за четворица, ако сме двајца, зависи кога. Ако нема гужва и сакам, секако дека ќе ме остави. А за нераскрената, ако речам дека баш таму сакам, ќе ме седне на шанк и ќе рече на некој келнер да ја раскрене.
 
Ако не ти се работи друже, излези. Секоја работа си има и позитивни и негативни страни,не си само ти што работиш, секоја работа си носи одговорности и мора да се помириме со тоа.
Не си ништо поразличен од 90% од народот што влага во кафичот, ни по плата, ни по проблеми на раб.место.
Уште од старт правиш селекција по тоа кој би можел да ти остави бакшиш, што е една огромна грешка, јас да сум газда и со вакво размислување веднаш би те избркал.
На работно место треба сите да се исти, а не да судиш по облеката дали ќе ти остави бакшиш или не, значи автоматски работата си ја ставаш во втор план.
Не сум обавезен друже да ти оставам бакшиш, не само јас туку сите, тоа е моја лична воља дали ќе го направам или не.
Добро бе, дали прочита негде дека јас тие луѓе ги третирам на друг начин. Само кажав дека одма сњ знае кој остава, а кој не.
 
Им наплакам од инает на такви говеда а за кусур чекаат едно 15 минути и со време им кажувам колку ке чекаат па да видиш како наогаат ситни низ џебови
или она друга врста оние шо плакаат со картичка 50 денари као не носам кеш со мене
Кусур се знае 5-2-1 денарчиња за посебна врста на клиенти
Лек има за све и е пет пари
Ко можат тие курот да играат со мене можам и јас не сум ни батал за бакшиш од такви
Луге шо никогаш не ја работеле таа работа само незнаат како е во сите гужви да те напињаат за чаша вода али и за тоа ми дојде неколку пати кец на 10ка коа забранаа пиење на ова од водовод па истите коа ке им спомнеше флаширана само служиме се наплаќат истата некако им горчеше изглеа па не порачуваа шо значит и без вода мојт кафето да се испиет иако 90 % незнает зш се служит вода со кафе
Тоа е точно дека не е во ред некој да те замара за вода, но тоа е дел од услугата/работата. Грешката барај ја во газдата поради недоволниот персонал. Секаде е така. На пример (карикирам со бројките), ако има 20 маси во исто време полни, треба да сте 5 души на тие 20 маси. Ама најчесто се 2-3ца и затоа има гужва и не се стига. Можам да ти споредам со некој што ќе ти нарача еден производ, или сметка што ти носи мал ќар, а ти имаш за правење 50 производи за друга компанија. Ама ти мораш да ги третираш исто. Ако сте се договориле дека ќе биде готов производот за 2 дена, треба да го испочитуваш тоа, макар имал и 2000 производи за правење. На крај ќе испадне дека е најстресна работа угостителството, и дека платата треба да се движи од минимум 700 евра без бакшиш до 2000 евра :)
 
Добро бе, дали прочита негде дека јас тие луѓе ги третирам на друг начин. Само кажав дека одма сњ знае кој остава, а кој не.
Значи ти си имаш стаено у крпче ,за твојата љубезност задолжително мора да ти се остава бакшиш, за да не си у таа втора група на луѓе што влага во кафичот..

За работа со луѓе, се знае каков профил на човек се бара,Работата тоа го бара од тебе, да си позитивен и љубезен и за тоа си платен, а бакшиш е воља на гостинот, дали ќе остави или не, ма колку и да си бил ти љубезен..
Имам другар што работи исто, па бакшиш гледа како задолжителна обврска на секој гостин, па уште и ќе го пцуе ако си земи 10,20 денари назад..
 
Имам другар што работи исто, па бакшиш гледа како задолжителна обврска на секој гостин, па уште и ќе го пцуе ако си земи 10,20 денари назад..
Ова. Сите што работат во угостителство а јас ги познавам, го делат истиот став. Се познава кога некој е фин према сите и искрено се труди да си го заработи лебот. Сите други прават лице или се арогантни до бескрај, па затоа и луѓето си враќаат 10 денари :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom