Ерменија - flawless performance. Песнава ми е во топ 5 годинава, вокалот извонреден, феноменална. Само ми фалеше некој танчер плус на сцена, многу осамено делуваше, аскажувајќи ја целата приказна
Ирска - вокално многу лошо, девојкава исплашена до немај каде, порано влезе во песната, но се врати некаде кај првиот рефрен. Ама сепак, генерален впечаток - лош.
Молдавија - веќе видено (и тоа баш на ESC) и под просек.
Швајцарија - Лука е најдобриот танчер меѓу пејачите годинава. Феноменален staging, совршено изведено, ама вокално - ужасно. Од пола песна натака се измори од играње, па и дишењето му се слушаше и едвај здив зеде. Тешко дека ќе победи, иако е еден од топ 5 фаворитите за победа, ама кога Серхат за Сан Марино и Тамта за Кипар се пласираа во финале, и тоа не е исклучено.
Латвија - немам коментар - Црна Гора на второто полуфинале. Најслаби!
Романија - WOW! Е ова беше најпријатното изненадување за мене до сега на целиот фестивал. Преубаво, во секој поглед. Единствено само имаше 2-3 чудни кадри со камерата, се останато - прекрасно. Е ова може да ни ги замрси конците и да не се пласираме во финале.
Данска - This is just not my cup of tea. Не е лошо, може и да се пласира, ама едноставно мене ми е прездодевна песнава,
Шведска - Ако не победи, топ 5 ќе биде, дефинитивно. Го немаше тој изненадувачки момент со придружните вокали од настапот на домашното финале, ама сепак, убаво.
Австрија - уште еден сигурен non-qualifier. Досадно!
Хрватска - Ау, јас таман се израдував дека му ги извадиле крилјата, тие му ги наместија! Cringy до бесвест. Единствено што чини тука, е всушност, неговиот глас.
Малта - WOW! Браво, браво, браво, браво, браво! Уште еден од моите фаворити, или поточно моето 4 место. Предобро! Малку вокално очекував да биде подобро, но staging-от... За секоја пофалба!
Литванија - барем лав да имаше на сцена и да го бркаше, барем ќе беше повозбудливо. Претпоследно место ќе биде, I bet!
Русија - искрено, подобро изгледаше на пробите отколку во живо. Немаше некој surprise factor. Ама сепак, мислам дека ова ќе се бори за победа, дефинитивно.
Албанија - она е една од подобрите вокали годинава. И песната е супер, ама некако го утнале настапот. Премногу кадри од далечина, неинвентивна употреба на светло и пиротехника, се ми беше некако премногу рандом - ко да ги оставиле сами режисерите на шоуто да им го изрежираат и настапот. Тешко дека ќе се пласира, а мислев дека е сигурна. Романија наместо ова.
Норвешка - анимацијата зад нив ко на тетрис да ја правеле. Ова е сигурен квалификант во финале, ама едноставно, јас не ја можам песнава.
Холандија - БРАВО! Маестрално отпеано, исто како студио верзијата. И Салвадор Собрал немаше WOW настап, ама вокално перфектен, песна супер, па победи. Мислам дека ова нема конкуренција
Македонија - Солидно, супер беше, се, само некако не ме заскокотка, не почувствував да ме полазат морници. Who knows...
Азербејџан - И за крај, МОЈОТ ПОБЕДНИК!!!