Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Ne mi se veruva deka lugje za koj sekoj poteg na patorot bese maestralen prodavaat nekoja intelegencija i moralna superiornost na temata. Vsusnost ne ni gleam nekoj da ja brani vlasta tuka, ama pa zarem nekoj so zaokruzuvase protestanti na sliki ima doblest da kritikuva? Site iame krivica za toa kaj sme, ne zatoa sme glasale za vmro ili sdsm tuku zaso toa e reprezentativen primerok na populacijata koja zivee tuka.
Прво тебе најмалце сакам да те самоцитирам, бидејќи си еден од ретките кои си признаа и го искритикуваа изигрувањето на владата со гласот и чувствата на народот, иако доста закаснето. Но сепак ќе морам бидејќи се јавуваш како адвокат на некои членови на форумот, на кои најмалце во моментот треба да му бидеш. А во твојот пост иако не сум тагнат се препознав и јас..,

Не пробувај да глумиш жртва од името на досега разобличените манипуланти, со нивни цитати од пред година две. На форумот не сме од вчера (како некои последните месец дена), посебно не на темата. Приближно колку тебе сум член на форумот и моите ставови за Грујо можеш слободно да ги провериш 2012, 2013, 2014...

3 години на форумот неколку членови трпевме навреди (небањати, сендвичи, вморони...) зошто? Затоа што предупредувавме дека ќе дојди до вакво нешто, а тогаш нашите мислења ги исмејуваа и споредуваа со напади на НЛО и вонземјани, чат-пат некој посериозен без вреѓање ќе напишеше дека тоа не можно ради икс причини. Видовме колку испаднаа во право од оваа временска дистанца, во која останаа само навредите.

Сега откако одново се активираат на темата и солат памет, им ги вадам сите :гомце: што ги сееа на форумот. Еден од нив, најгласните до лани, не собра храброст да се извини на неколку членови за навредите. Туку се активирааат и минимизирааат. Демек не ја бранат власта (а и неможат), ама некако на Mute се за пиздариите на сегашната власт и лупањето глупости секој втор ден на ТВ на Заев. За криминалите на оваа власт да не правиме муабет, додека свршаваа на криминалите на претходните преку секојдневно глорифицирање на СЈО и бомбите, кои се удавија во поплава...

Ова си ти 2011 год. Кога се штанцаа лаги во тогашните про-опозициски медиуми дека Грујо прифатил промена на името.

Ја ке искочам за името макар и сам..Се шушка дека во скоро време ке дојде и тоа,подржано и од самата власт..Па да видиме колку Македонци и оние кој глумеа патриоти долго време ке застанат заедно во одбрана на името...против партијата.
А Македонија ке постои сакал ти или не,се дур има бар еден македонец кој се луствува така..Држава со сменето име нема да е држава,само некое залажување во кое нема више смисла да живееме.
Ова си ти 2012

Инаку да не биде све офтопик,ја сум за влагање од проста причина што има придобивки,и политички и економски за македонија колку сакајте хејтајте го тоа.Али името не сакам да го мењам како услов за влез,и ако тоа е условот за влез слободно нека ги прекинат преговорите.
А ова си ти веќе 2015 год.

Зашто сме пренебитна земја што лесно ќе се стави под контрола за разлика од Грција (од каде што првично треба да пројде) и Србија(најголем нивни сојузник). Тешко ви е да признаете дека сме сојузник на Америка,и тоа нема врска дали Вмро или Сдсм е на власт. Ако Америка притисне нема да се гради и тоа е тоа, Груевски попушташе за далеку попопулистички работи како амнестијата за учк така да ако го притиснат и од внатре(Албанците) и од надвор ќе попушти без Заев или кој било да се меша.

Иначе зашто се фати за таа реченица,од цел мој пост. Анализирај го целиот текст и кажи ми дека не е кооперациска глупост,кој е интересот на Америка да бута влада за Заев името да го смени?
И дури 2018 г. откако името беше готово, си се освестил за тоа што си трубел на форумот сиве овие години.

Курвинска работа било:icon_lol: А не е курвинска владата да го користи државниот механизам и буџет за да го протурка договоров на вмровски начин? Не е курвински циганите на Амди Бајрам и сендвичите на дугме да не прекрстуваат?

Нека го протурка слободно, бар ќе се знае дека утре Заев и полтроните негови го смениле името, ама од народот нема да земе легитимитет туку само од курви ко вас.
И ако НАТО безбедноста ти била изговор дека промената на името е кнедла која мора да се голтне... морам да те разочарам, ама...

пред референдумски...

ВЛЕЗОТ ВО НАТО ЌЕ ГИ ЗАЦЕМЕНТИРА ГРАНИЦИТЕ НА НАШАТА ДРЖАВА, РЕЧЕ ПЕНДАРОВСКИ ВО БИТОЛА
2 септември 2018

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/vlezot-vo-nato-ke-gi-zatsementira-granitsite-na-nashata-drzhava-reche-pendarovski-vo-bitola/
после референдумот...

11. Март 2019. / 13:14
Пендаровски: Северна Македонија ќе биде колатерална штета ако дојде до размена на територии меѓу Србија и Косово

https://lider.com.mk/makedonija/pendarovski-severna-makedonija-kje-bide-kolateralna-shteta-ako-dojde-do-razmena-na-teritorii-megju-srbija-i-kosovo/
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.816
Поени од реакции
29.401
Што е толку полошо што се случило во однос на минатите 10-тина години, па да треба да се превзема одговорност за даден глас?
Македонија не можеше да падне од тоа што беше во моментот кога вмро ја напушти власта.
Си ме читал на темава и знаеш какви ригорозни мерки сум предлагал за сите политичари во државава, за наредните конечно да се свестат. Кога претходната власт не падна насилно, тогаш за очекување беше дека ништо драстично нема да се смени во поглед на непотизмот, делење тендери, никакви права на работникот во државава итн.
Продажбата на името и законот за јазици е нешто за кое може посебно да дебатираме. Едниот закон е небитен, поради тоа што албанците секако се држава во држава и без да бидат мнозинство ја имаат власта, па таков популистички потег за добивање гласови е тотално неважен, а за промената на името вината е кај сите подеднакво. Не боли толку промената на ФИРОМското име, колку што боли премолчувањето на блиската историја (за антиката, глупаво е да се повикуваме). Но, стојам на ставот дека такво нешто мораше да се случи, бидејќи бевме во мртва позиција без никаква опција за преговарање и сите имаме подеднаква вина, од народ до последниот политичар.
Што да се каже за останатите работи?
Нема помрднување од мртва точка на ниедно поле, ама ако сакаме во ЕУ (а, јасно е дека одиме на таков пат) и овие работи мора да се менуваат. Пример, ретко кои беа избркани од работните места како што беше пракса на претходната влада. Не гледам секојдневни монолози како оние на Латас од времето, луѓето се научија слободно да критикуваат, нешто што порано беше дискутабилно.
Полошо секако не е, но не е ниту многу подобро. Има простор за промени по бурниот период, да видиме што ќе се случува.



Што кога не ти се напушта државата? :D
Тоа дефинитивно се случува во државата, младите бегаат и не помислуваат да се вратат, макар и да работат ко аргати цел живот. Не планирам да гласам на наредниве избори, затоа што не гледам опција која би ја поддржал. И во минатото имало такви избори, но тогаш гласот сум го давал на рандом помали партии кои во моментот ми ги освоиле симпатиите. Ниту една од нив не успеала да избори место во парламент. Од друга страна, ако не излезеш да гласаш, може магично да заврши твојот глас за некоја партија. Секогаш го кажувам примерот кога гласав за мала партија пред десетина години и на крајот имаа 0 гласови во моето гласачко место :D



Хаха, сигурно ќе се правдам пред луѓе кои не ги знам за тоа на кого сум го дал гласот.
Требало да го прочиташ постот, затоа што ќе сфатеше дека во ниту еден момент не сум очекувал дека сдс ќе ги подобри работите во државата, туку дека оние кои им помогнаа да дојдат на власт, ќе ги земат работите во свои раце и ќе ја средат државава (нормално, Заев само ќе ги реализираше нивните наредби). И вчера да беа изборите, пак ќе гласав за смена на претходната власт, затоа што тоа владеење остави НЕПОПРАВЛИВА ШТЕТА врз духот на народот во Македонија.
Мене многу повеќе ме боли што некои кои важат за десница, го убија духот на младиот човек во државава, отколку што некои од кои и сум очекувал вакви работи, направиле неколку промени на хартија со кои ја збришале историјата на народот кој одамна е клинички мртов.
Претходната власт е таа која не доведе во оваа безизлезна ситуација, да мораме да натртиме гол газ ко сакаме да просперираме. Македонија е во толку лоша ситуација, што влез во некои европски организации не звучи воопшто лошо, во поглед на стабилноста на државата и секако, она за многу млади гласаа на референдумот (бојкотирав бтв), а тоа е издејствување на полесен начин за одење во странство. Промената на името се знаеше дека е неизбежна. Ама, место патор дача да го повлечеше тој потег кога имавме многу поповолни услови, чекаа сдс да бидат тие кои ќе останат запаметени дека ја извршиле распродажбата која ја поддржуваат и двете партии.
Се' уште има простор да се подобрат некои работи од областа на економијата, веројатно допрва фокусот ќе оди во таа насока.
Двете партии пустош направија во државава, разликата е што вмро имаше таква медиумска покриеност, а веројатно и поглупаво гласачко тело, што се' уште нивните приврзаници како слеп за стап ги бранат по форумиве.
Јас искрено не гледам дека некој ги брани сегашните власти на форумов, за разликата од плејадата кретени што муда отекувавте за време на претходното владеење.
Затоа, смешно изгледа повикот за некој да се засрамел што гласот го дал за сдс, од луѓе што мајка им ќе ја дадеа во одбрана на претходната власт за време на нивното владеење, а уште имаат лице да се јават на темава, па уште и се горди дека го направиле правиот избор.
Алооо, на изборите на кои велите дека останатите сме згрешиле, вие гласот сте го дале за партија која матер им еба на Македонците во претходната декада, има ли подолно нешто од тоа?

Во глупата дискусија се вклучив дека на темава гледам момци што како паднати од марс се однесуваат. Демек растел криминалот, албанците добивале права и што ти ја знам, заборавајќи дека истото (и далеку полошо) се случуваше со претходната власт. Да не ви копам слики од патронот со околните мафиози од Грчец и слични места во кои полиција не смее ни да стапне.
Затвор за пола водство на ФА, затворање на ЦПБ, уништување на Комити и Чкембари, Скопско Кале за Комитите, Смилковско езеро и Диво Насеље, премногу патриотски моменти од владеењето на „Македонската десница“.

Караванот врви, децата на вашиот патрон си одат на одмор на кој даваат по 10000 евра од ден.
Скромно, за така скромни луѓе кои беа на браникот на татковината.
,,. ,,,,facepalm,,,
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.657
Поени од реакции
28.032
А па јас помислив некој од ДУИ уапсиле :/
Овој имаше некои бизнис релации со криминалци од дуи,баш да видиме дали ке падне некој со него
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Стевчо највеќе треба да лежи од сите обвинети за Крвавиот Четврток.
Во секоја втора зграда во Карпош има стан.
Криминалец невиден. Којзнае што се друго правел а ние обичните смртници не знаеме.

Истото е и за другата политичка гарнитура во Македонија, но сеуште не е стигнато до неа, а и тешко да ќе стигне.
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ne mi se veruva deka lugje za koj sekoj poteg na patorot bese maestralen prodavaat nekoja intelegencija i moralna superiornost na temata. Vsusnost ne ni gleam nekoj da ja brani vlasta tuka, ama pa zarem nekoj so zaokruzuvase protestanti na sliki ima doblest da kritikuva? Site iame krivica za toa kaj sme, ne zatoa sme glasale za vmro ili sdsm tuku zaso toa e reprezentativen primerok na populacijata koja zivee tuka.
Не треба да те чуди тоа воопшто. Груевите мадиња кои моментално продаваат морал го прават тоа за трндер или вработување со опис на работно место клати врата земај плата.
Всушност да им беше стало за македонштината и православието ќе прекинеа со чешање на груевите јајца уште откако нивниот робовладетел ги амнестира животните кои вршеа експерименти ала Менгеле врз мавровските работници.
Ама ги заболе нив за патриотизам, христијанство, чест, достоинство и останатата магла која ја продаваат. Битно им е газето да го тупнат во државно, па нивните сонародници нека цркнат ако треба.
Ебате патриотите на батерии.
 
Член од
24 октомври 2014
Мислења
2.803
Поени од реакции
2.446
Голема работа ако го уапсиле, треба да направат и конфискација на цел имот што го стекнал незаконски. Ќе го осудат на 5-6 години, ќе си ги истера лабаво во Идризово во пун пансион ( доручек, ручек, вечера, телевизор, лаптоп и интернет, телефон) ама битно си го обезбедил син му кошаркарот за цел живот и наредни 2-3 поколенија.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.809
Поени од реакции
17.598
Haha me vrati mnogu nazad so postovite. Iskreno poise me iznervira nacinot na koj se smeni imeto nego samata promena. Iako use sum protiv toa i kje si kritikuvam vo sekoja prilika, pred 7 godini daleku poise kje sum bil revoltiran.
Zatoa zaso sme omeknale vo ova prasanje (ne e samo jas) verojatno od postapkite na politicaritrle no i samite gragjani koj niv gi podrzuvaat.
Ali nazad na temata, pobaraj mi i drugi postovi od izborite kolku so pamtam nikogas ne ocekuvav patriotizam od sdsm. Ama go ocekuvav toa od vmro i toa go vidovme. Na kraj i ednite i drugite sme zaebani, so razlika so ne gleam nekoj da ja brani vlasta tuka. Sekoj so glasal snosi odgovornost zaso na krakot na denot dvete partii kumuvaa, a milion glasaci glasavme i za ednite i za drugite.

Na kraj nepotrebno dolg post napisav, ja licno ocekuvav podobri prvi godini od ovie i se nadevam kje si go platat toa. Megjutoa deka vmro morase da padne, tuka go iam istiot stav zaso use dobro pamtam kako vladea poslednite godini i ne znam do kaj kje ne doterase toa. Ja licno verojatno kje se iselev.
 
Член од
7 ноември 2011
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.691
lazar31,

јас не поаѓам од никакви претпоставки, туку од законската регулатива и од резултатите од рефeрендумот, кои власта ги прескокна, оти не и‘ беа по мерак па истата таа власт си донесе одлука како што и‘ одговара.

За апсурдноста од подметнатото прашање на референдумот, кој одеднаш стана констултативен, поарно да не пишувам.

Какво референдумско прашање-таков гласачки одговор.

Толку од твојот гениј...
Баш си правиш претпоставки. Поаѓаш од претпоставка дека тие што не гласале биле против договорот. А факт е само дека на референдумот не се донесе никаква одлука. Нито За ниту Против. Кога не се донесе никаква одлука, одлуката мораше да ја донесе власта. Дали власта има право да донесува одлуки?
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
36.816
Поени од реакции
29.401
Haha me vrati mnogu nazad so postovite. Iskreno poise me iznervira nacinot na koj se smeni imeto nego samata promena. Iako use sum protiv toa i kje si kritikuvam vo sekoja prilika, pred 7 godini daleku poise kje sum bil revoltiran.
Zatoa zaso sme omeknale vo ova prasanje (ne e samo jas) verojatno od postapkite na politicaritrle no i samite gragjani koj niv gi podrzuvaat.
Ali nazad na temata, pobaraj mi i drugi postovi od izborite kolku so pamtam nikogas ne ocekuvav patriotizam od sdsm. Ama go ocekuvav toa od vmro i toa go vidovme. Na kraj i ednite i drugite sme zaebani, so razlika so ne gleam nekoj da ja brani vlasta tuka. Sekoj so glasal snosi odgovornost zaso na krakot na denot dvete partii kumuvaa, a milion glasaci glasavme i za ednite i za drugite.

Na kraj nepotrebno dolg post napisav, ja licno ocekuvav podobri prvi godini od ovie i se nadevam kje si go platat toa. Megjutoa deka vmro morase da padne, tuka go iam istiot stav zaso use dobro pamtam kako vladea poslednite godini i ne znam do kaj kje ne doterase toa. Ja licno verojatno kje se iselev.
,,,a sega do kaj ke doterame,,
,,,seushte postirash od Makedonija,,,[DOUBLEPOST=1552996911][/DOUBLEPOST]
Баш си правиш претпоставки. Поаѓаш од претпоставка дека тие што не гласале биле против договорот. А факт е само дека на референдумот не се донесе никаква одлука. Нито За ниту Против. Кога не се донесе никаква одлука, одлуката мораше да ја донесе власта. Дали власта има право да донесува одлуки?
,,,vo chie ime da se nosat takvi krucijalni odluki,,,
 
Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
..Исто така тврдеше дека проектот на СДС за граѓанско општество „едно за сите“ бил идеален во ситуацијата и дека работите значително би се подобриле, ако се тера таа приказна...
Декларативно, како парола убаво и хумано звучи. Но, кај нас под еднаква застапеност се реализира партиско „гнетење“ на неработници и тотални дудци на работа по државните институции и фирми.
Никој нема против квалитетни работници, но кај нас има само примачи на плата.[DOUBLEPOST=1552997656][/DOUBLEPOST]
Баш си правиш претпоставки. Поаѓаш од претпоставка дека тие што не гласале биле против договорот. А факт е само дека на референдумот не се донесе никаква одлука. Нито За ниту Против. Кога не се донесе никаква одлука, одлуката мораше да ја донесе власта. Дали власта има право да донесува одлуки?
А зошто власта да мора да донесе одлука? Според кое правило? Може да констатира дека недоволно број на „љуѓе“ се за договорот, па ќе се одложи „работава“, да го поправиме, да го направиме поприфатлив, да не е вака понижувачки, па да гласаат повеќе за него...[DOUBLEPOST=1552998302][/DOUBLEPOST]
Еве сега истиот циркус се префрла и во Србија. Да, Вучиќ е катастрофа (исто како и Груевски), но не е тешко да се претпостави кој стои зад циркузот и зошто сакаат да го тргнат од власт.
Зошто мислиш дека Вучиќ е катастрофа? Позицијата и економијата се прилично подобрени во негово време.
Инаку, поддршката за него е 50-на %, а на оние што протестираат заедно дали е 10%
 
Последно уредено:
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
,,,vo chie ime da se nosat takvi krucijalni odluki,,,
По твое ако излезеа Вмро-Дмпне колку ќе беше излезеност ??? Сите знаеме избирачкио список е ЛОМ над 400к има запишани а се надвор од МК + имаме на список запишани а ич не излегуваат и владата да распише реферундум сами да си акниме Нукреака нема да излезат да гласат .. Јас сум за Англискио модел колку што ќе се пријават за гласење толку да се запишат
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom