Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Све зависи од местото каде е монтирано. Сум видел доста надворешни со тон прашина на нив, намонтирани за време на градба на недовршен објект каде поминале безброј камиони со шут и ги налупале со прашина надворешните, ако живееш во близина каде се гради зграда, руши, или прометна улица со прашина на тони, или дува ветар со прашина па и изменувачот е полн со прашина нормално дека ке треба и почесто да ја одржуваш чиста надворешната.На колку време треба прашината на изменувачот од надворешната единица да се чисти??
Со мека четка за фарбање пред еден месец го исчистив детално имаше прашина налепено и мушички. Сега гледам повторно се насобрало.
На колку време ги чистите и дали нешто смета насобраната прашина при греење и ладење??
Све зависи од местото каде е монтирано. Сум видел доста надворешни со тон прашина на нив, намонтирани за време на градба на недовршен објект каде поминале безброј камиони со шут и ги налупале со прашина надворешните, ако живееш во близина каде се гради зграда, руши, или прометна улица со прашина на тони, или дува ветар со прашина па и изменувачот е полн со прашина нормално дека ке треба и почесто да ја одржуваш чиста надворешната.
Остај ги овие паушални закључоци на 10год еднаш од магистеров за ширење лажни вести и дипломиран манипулатор....све зависи во каква средина ти е намонтирана, ке си ја пратиш надворешната и ке си ја чистиш ако има потреба, почиста надворешна ке има подобра размена на топлина па следи дека ке има и подобар COP.

[DOUBLEPOST=1552177988][/DOUBLEPOST]Или Кавадаречиот термин за Просечна Моќност небаре просечно се грееме или шо им значи тоа просечното им го...

тука си 100% во право али продавачите не те прашуваат вакви работи со чест на исклучоци од фирми само те прашува м2 и ти понудува ова и ова .. јас имав лично искуство со Прилепска фирма за техника ми понуди А класа заостаната клима од пред 5г .. во друга фирма за техника машкото шо беше веруваш се ме праша ... Ако сакаа да продадат техничка стока се треба да прашаат не само да му отараса од магацинитеВо м2 џабе ако се реални. Само во температура на -7/-10 треба реалност. Ништо повеќе.
М2 се тешки глупости ама се лета народ безврска.
Сме рекле 100 пати, 35м2 изолиран стан со горе и доле стан бара 2кв.
35м2 стан со доле гаража бара 3кв.
35м2 куќа изолирана бара 3кв.
35м2 куќа со неизолиран кров бара 4кв.
35м2 дуќан со единечен излог стакло бара 5кв.
35м2 со одоздола гаража, горе неизолиран кров и фурија прозори бара 18кв.

Дали над плочата има изолација на таванот?
Гледај ги овие модели, не испод овие.
Daikin FXTF50
Toshiba suzumi 18
Gree Hansol 18
Panasonic Z50TKE
Mitsubishi SF50
Грубо тоа ти треба се додека е монтирана на 30цм од таванот(!!!!!!) И надворешната е што подалеку од нечија спална, и бакарните цевки да се подолги од 3 метри, нема да имаш гајле.
Нема изолација тавански соби се. И јас мислев за даикинот ама дали ќе задоволува? Да не е подобра варијанта две помали да се наместат?

А вака опции да не гледам да речиме да ставам Тундра 5.5kw, нема да затопли?30цм камен не само што НЕ е иџолација туку е напротив многу голем преносител на топлина. Односно просторот има големи загуби.
Пожелно е да се изолира тој камен ѕид и да се стави гипскартон врз изолацијата. А и остаточни други корекции на просторот.
Ќе треба парапетна единица на самиот камен ѕид да се стави ако не се изолира тој. И тоа 5.5kw парапетна единица.