Македонска берза

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Вреднувањето на компаниите по сектори е различно. Во фармацевтската индустрија фирмата може и да работи тековно со загуба а цената да расте доколку има изгледи за некој перспективен лек.
Ова што го пишуваш е точно, но е апликативно за иновативни/оригинаторски компании каде што создавањето на нов лек во светски рамки може да ја порасне вредноста на компанијата до небо....АЛК е сепак генеричка компанија... два различни света се тоа

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ова што го пишуваш е точно, но е апликативно за иновативни/оригинаторски компании каде што создавањето на нов лек во светски рамки може да ја порасне вредноста на компанијата до небо....АЛК е сепак генеричка компанија... два различни света се тоа
Алк е најдосадна компанија на МСЕ, што е добро и лошо. Не очекувам некој голем раст на цена ама мислам и дека има многу мал потенцијал за пад. Една од поскапите компаративно акции, ама апсолутно не е и има уште простор за раст.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Зголемените приходи се резултат на покачување на цените на нивните производи, а не волуменот тоа што се генеричка компанија значи дека за нивните лекови има неограничена субституција. Во просек производите кои што ги купувам од нив во последните 2 години се качени за 14-25% зборувам за широка потрошувачка што ги продаваат во маркети. Веке не се во плафонот веке претераа.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Вреднувањето на компаниите по сектори е различно. Во фармацевтската индустрија фирмата може и да работи тековно со загуба а цената да расте доколку има изгледи за некој перспективен лек.
Повеќе има смисла ова во период на рецесија во економски циклус можно е компанијата да работи и подобро од претходно заради тоа што произведува лекови кои независно од нивото на агрегатна побарувачка секако би се продавале

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Понуда за преземање за сите регистрирани обични акции по цена од 6.298,79 денари од акција.
Ouuu tonch!

Bole kako valuaciite? Poslednata ti bese, cinam, 8000?[DOUBLEPOST=1551342702][/DOUBLEPOST]Sega, nikoj ne gi tera so sila malite akcioneri da prodadat. Ama, iskustvoto kazuva deka toj sto ne prodal se zzzzz

Posebno ko ke vidis koj e kupuvacot. So dokazana istorija za upropastuvanje akcionerski kapital

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Cela dobivka od 2018ta vo dividenda kje odi... okolu 1000ka cisto...

Nikoj nema da izgubi nishto, ama I dobivkata na ovaa pazarna cena I sprema ocekuvanjata nema da bide woww...

Последно уредено:
Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
https://www.euscoop.com/en/2018/3/30/societe-generale-pulls-out

Според мене доколку дојде до продажба на банката цената би била околу 30% пониска од куповната цена што ја плати СоцГен за ОХБ, односно 8.157,00 - 30% = ~5.700,00 МКД.

Инаку, на 04.април се навршуваат 12 години откако Французите влегоа на пазарот и не постигнаа ништо посебно, не пенетрира ниту еден поголем француски бизнис во МКД, ниту имаа некаква забележителна пазарна улога.

Затоа, не би ме изненадило брзо да ја продадат ОХБ па дури и на некој домашен играч (на Халк или Шпаркасе на пример) оти за тоа нема да се мачат со добивање на дозвола од гувернерот, ниту со пазарна концентрација.
Тука некаде испадна.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Momentalno gledam seir kako tonat uzaguba dodeka ja ismejuvaa mojata kalkulacija deka poveke od 6000 nikoj za ovaa krntija ne bi platil.
Ej ova e trojanska prikazna od epski razmeri da kupuvas ohb na 6500++ da plakjas brokerska provizija na ovaa cena i da cekas 12000. I na kraj da potones vo zaguba. Bosko. Bubi.Dekis... eksperti pozdrav. Drukajte so mozni dividendi i razni spekulacii. Namerata e objavena papala maca.

Kajgana Shop

На врв Bottom