Mene mi beshe pointeresno na strana 16...
P/TBV at disposal Average Balkans 1,2x
Ili analogno kaj nas 8400x1,2=10.000 mkd...
И мене ми е најинтересно тоа . . . Голем дел од банките што ги продадоа имаа и полоша пазарна позиција од ОХБ, а им извлекле p/b=1,2 . . . јас и со p/b>1 би бил пресреќен . . . Јас само немам ич пари да си докупам охридска на 6650 денари
, а додека стигне дивидендата од Комерцијална во Април мислам дека играта ќе биде завршена . . . .
Тоа што ОХБ е 5-та банка по актива не е ново, уште лани Халк ги помина . . . Тоа не значи дека ОХБ лошо работи туку дека Халк одлично работи . . . Охридска и Халк одлично работат, Шпаркасе под хитно да го сменат Бишев . . . со него на чело и со поголем капитал и адекватност од ОХБ не успеаја да се конкурентни со нив, па сега ќе мора да ги купуваат . . . . .
Ме чуди зошто европските банки се толку ефтини они се на p/b=0,6 p/e околу 10 дури и под 10, дивиденден принос над 6%, а таму банкарските камати се негативни . . Овој тренд трае со месеци, последната година цената им се преполови . . .
Ме чуди зошто оние способни македонски фондови не вложуваа сега во француските банки и за година дена па пораснат 50% .Нека покажат резултати па нека солат памет.
@Gnusmas одличен линк, ќе го замениш
@dekis по истражување, тој вака изненадуваше
. . .
Како што гледам во предлозите за членови во Надзорен одбор на Стопанска Банка Битола предложен член е и М. Зечевиќ (истакнат функционер во СДСМ) на предлог на Пелистерка.
@bosko007 дали е веројатно тука па и во ЗИК Пелагонија владејачката гарнитура да си земе дел од бизнисот?
Бизнисмените секогаш се разбираат. Таму каде не поминуваат пари, поминуваат многу пари . . . . Камчев никогаш не бил вмровец, он беше истакнат СДСМ политичар и има конекции таму . . .
Комуњарите го етикетираа за да ја скријат својата неспособност, а Камчев секогаш ќе најде начин да преживее и од целиот тој дил да излезе побогат . . . Само буџетот на МКД е зијан, политичарите со мито, а народот нека се пали на турските мелодрами на СЈО . . .
Во СТТБ пред Зечевиќ беше и Наташа Савова, шеф на кабинет на Б.Ц. . . .
Со години политички полтрони по интернет лечат фрустрации со ФАМИЛИЈАТА, а сега кога фамилијата се прошири и се обедини никаде ги нема
, па дури и на Топлификација не и помогнаа
. . .
СТТБ не е некоја цел, таму нема пари. Главна цел е ЗК Пелагонија таму се парите...
Пазарот околу ЗК Пелагонија групацијата е во тек, ангажирани се сите обвинители, полиција, судови . . . кога ќе се договарат, сите ќе ги ослободат и се ќе си продолжи мирно . . . . Околу ЗК Пелагонија мора разумно да се договорат, млекото и струјата е добар бизнис, а стоката несмее да поцрка нема кај да ја закопаат, кој што ќе жртвува ќе видиме . . .