Бегство од Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата STEALTH
  • Време на започнување Време на започнување

Во која европска држава е најдобро да се емигрира?

• Германија

Гласови: 72 26,9%
  • Шведска

Гласови: 48 17,9%
  • Италија

Гласови: 11 4,1%
  • Франција

Гласови: 6 2,2%
  • Малта

Гласови: 8 3,0%
  • Обединетото Кралство

Гласови: 23 8,6%
  • Ирска

Гласови: 15 5,6%
  • Белгија

Гласови: 5 1,9%
  • Холандија

Гласови: 24 9,0%
  • Данска

• Австрија

• Словенија

• Полска

Гласови: 11 4,1%

• Вкупно гласачи
    268
Кој заминува со жена,девојка и дели трошоци за стан и транспорт,во тој случај и со минимална плата на Запад може да се живее ок.

Но ако отидеш сам,прво што ќе те изеде (се ова зависи од човекот,но како некој кој 7 години живее ван зборам за себе и за стотиците примери на луѓе од Македонија и Балкан што сум ги видел тука низ годините) е:

1.Сам си,тотално и сеопшто,во Македонија цел живот си градел и запознавал,сега доаѓаш и почнуваш од нула,сите тие човечки или просторни познанства кои цел живот си ги градел што со умисла што случајно и спонтано,тука не постојат,почнуваш од нула,рачунај ко вчера да си се родил.

2.Тотално друг свет и поредок,друг мајндест,до тој степен што нешта што пример ти се смешни на тебе и ги кажуваш ко заебанција,на кои луѓе од Македонија ќе сезгазат од смеење,овој од запад ќе те гледа како муле,не те разбира што си сакал да кажеш,значи буквално неможеш да споиш ништо подлабок муабет од како си,што правиш,еј времево ама е добро и тој стил или некои општи клише заебанции и муабети...

3.Ти си граѓанин од трет можеби и четврти ред,на многу места разни агенции за недвижности,рентање на коли,работно место...ќе забележиш дека еден однос има кон тебе а друг кон тие што се домашни...

4.Недостаток на живост,работното време на многу места почнува од 6 часот наутро,огромен дел од продавници и слично работат до 6 попладне,остатокот 8 навечер.
Истотака не е како во Македонија законски да има 8 часовно траење на работен ден,има места каде се работи по 10 и 12 саати,така да денот почнува рано и завршува рано,8 саат сите спијат,на едно место каде што живеев имаше убав поглед кон целиот станбен комплекс,се сеќавам кога во 10 саат навечер броев во колку стана свети светло,од стотина,светло имаше во три,вклучувајќи го и мојот.
Во населените места преовладува некаква дури страшна смиреност и тишина,на моменти мислиш дека ни врапче неможеш да слушнеш да пее.
Навечер пред да падне длабока ноќ,уличното осветлување во многу населени места се гаси...значи самите власти не очекуваат некој да се шлае после 12 саат,ни по грешка.
Споредено со ова,во Скопје во Вторник во 10 и 45 навечер,сите станови светат,музика од кафана преку улица ечи,коли,пешаци,кафичи препуни...
Луѓето го креираат системот,па всушност самите луѓе се такви,не се социјализираат често и долго,а за време на работни денови и воопшто.
Во Скопје секое паркче пред зграда има еден куп клупи за седење,тука имаш паркови ко третина Скопје големи со неколку клупи-пластичен пример што се однесува на социјален живот и џаболебарење.

5.Не е како Скопје,ти текнало у 2 саат навечер ти се јаде бурек,идеш пешки јадеш бурек,немаш млеко у фрижидер,пред зграда имаш продавница,се симнуваш купуваш млеко...него овде за скоро се треба да палиш кола и возиш 10,15,25,30 минути до најблискиот голем супермаркет...и унапред да планираш,да купуваш храна за цела недела.
Значи во еден збор монотоно но динамично,глава неможеш да кренеш од тој круг работа-транспорт-домашни потреби.

5.Јавен превоз изгор скап,поисплатливо кола да имаш,а ако не сте двајца за кола да делите трошок,си го јадел.

6.Живееш под кирија,за разлика од Македонија каде сите имаат некаков имот,тука си под кирија,си останал без работа или не работиш-неможеш кров над глава да имаш.

Ова се мал дел од мал милион нешта,ги издвоив овие како најударните уште на старт промени што ќе те здрмаат,пак викам,зависи од човекот,на некои луѓе дел од ова и ќе им одговара,ќе се пронајдат.

Ме потсети постов на две случки што уште ми се смешни...

1. Живеев во мал град и нормално барам работа ама пошто имав небарана струка нормално одеше тешко. Еден ден гледам оглас за работа точно у моја струка, огласов веќе стои два месеца значи немаат кандидати и си викам топ, сега ќе бидне работа.

Влегувам се претставувам дека идам за огласот, гледа газдата дека сум странец и ми вика ама нас ни треба женско :))). Нормално во огласот полот воопшто не беше спомнат ниту беше битен за работата пошто немаше врска со продажба или односи со луѓе, повеќе дизајнерска работа за која ни јазик не беше потребен.

2. На друго работно место на газдата нешто не му работеше принтерот (заедно работевме у канцеларија) се врти накај мене и вика да не знаеш зашто не ми работи принтерот? Јас на смеење му викам поим немам да не фатил нешто негативна енергија па престанал да работи. Чоеков се врти и мртов озбилен вика јас секако не сум му пренел ништо. Јас ваков :confused:.

Ако налеташ на вистински луѓе и имаш барана струка знае да е супер во обратен случај ако не ти се поклопат коцките знае да биде бајаги мачно додека се снајдеш и стекнеш искуство како системот функционира :).

Било каде да си сиромашен е заебана работа. Не можам да споредувам ама тука во овие кризи единствено што не одржа е засолништата дека се наши, ами замислете да беше процентот голем хипотека и под кирија. Сите на улица имаше да завршиме.
А што тоа реално не одржало, кога секој втор веќе размислува или работи на тоа да се пресели? Во ред, имаш стан или куќа, значи еве да речеме дека станбено прашање ти е решено, а не ти е реално, зашто ќе видиш дека ќе дојде моментот кога ќе сфатиш дека полудуваш живеејќи во заедница, под претпоставка да формираш семејство, сега си дете и курата не ти чуе за тоа ама еден ден ќе те здоболи и тоа, формираш семејство и ти и жена ти работите под претпоставка за просечни плати од 400 евра ( настрана што реалноста е сосема друга) ти се раѓа дете и ставаш на листот: храна, сметки, градинка, пелени, можеби и вештачко млеко, превоз, кредит за факинг телевизор или телефон ( зашто побогу за мочани 500 евра најверојатно ќе си принуден потрошувачки кредит да подигнеш) и не ти останува ни денар на крајот на месецот. Каде е облека, каде е вечера со жена ти во ресторан, каде е едно разболување на дете кое чини од 1000 денари па нагоре, во просек 50 евра, каде е одмор, зимување ај не ни помислуваме на тоа. И ко ќе видиш те одржало тука да останеш бедниот и простачки живот каде прашање на време е кога ќе ти пукне нешто во глава.

Е сеа у странство се други математиките, мене пример уопште не ме тангира дали ќе сум бил далеку од пријатели и слично. Мене материјалното ме занима, а тука сум на раб на егзистирање, зашо за мене не е животот јади сери и плати ги сметките. Збориме сам да си во животот и сам да се снаоѓаш, а не на секоја тешкотија мама тато. Мене ми се десило на крај на месец да останам без пари, детето болно - лекови 3000 денари, па сум морал да се позајмувам пари за лекови на крај на месец. И сеа тоа као треба ок да ми биде, битно татко ми ми оставил стан ама да живееме 4 во него како шипците и ѓупците што прават? Јас оставам и државна работа што вие ја викате и ви е влажен сон на многумина, зашто е далеку од идеално и спремен сум да се коцкам со се што имам само да избегам од тука, реално имам и среќа што спаѓам во дефицитарен кадар за Германија па некако сите ѕвезди ми се наклонети, па што сака нека биде, а очекувам да биде подобро секако.

Мислам не под хипотека и не под кирија.

Инаку апдејт пријателов мој четири дена веќе работи во Мекдоналдсо, збор не знае германски, па му рекле дека потекнува од познат скараџиски крај па затоа печи плескавици и пакува сендвичи. Некои бугари имало со нив можи да се разбери, тие кнауф нешто работеле. Го вади тоа што работата ресторанот е на 10 мин. пешки одење од станот односно креветот негов. Сам таму, ама тие 600-800 евра чисти секој месец тоа го лажи.

П.С. Поздрави ги цимерите од соба :icon_lol:.

Epa toa e be brat. Mcdonalds. Dojdovme do moment da bideme kako pakistancite.
Jas nemam nikakvi problemi da se preselam vo Germanija, ama ne sakam od prichina shto ne go znam jazikot i ne sakam da rabotam vo McDonalds kako kloshar za najniska saatnica i posle da doagjam na forumov i da vi kazhuvam kolku e losho vo Germanija.

Jas toa i bi go preporachal na site koi se nekvalifikuvani da ne odat vo zemja kako Germanija bez jazikot.

Tuka vo Malta se iznakotija balkanci, a pola neznaat da formiraat rechenica na angliski i seushte koga baraat dushek za spienje, na gazdata mu vikaat “dormeo”.

Mora da si gi reshite tie raboti pred da trgnete od Makedonija za posle da ne bide nema rabota ili pak ste bile tretirani kako gragjani od neznam koj red.

McDonalds moze samo da bide osnova da pocnes i da imas pari da opstanes. Sve drugo od tebe zavisi do nekade. I na domasnite ne im padnalo sve od nebo, znaat jazik, da, ama pominale obrazovanie tuka, naucija struka ili zavrsile faks znaci konkuriras so takvi lugje. Ako nemas sto da ponudis, primer barana struka, pocnuvas dolu. Ako imas sreka ke pocnes negde na montaza ili vo fabrika za povisoka plata ama i bez toa ke gledas sto pobrzo jazik da naucis i da baras drugo. Ednostavno e. I da, se plakja kirija no ako ne si vo skapite gradovi moze i ok da pomines kako poedinec na pocetok i ne ti treba Golem stan.A so 60--800 Evra cisti pari moze eden covek ok da pomine. Hranata ne e skapa, Transport vo vid javen prevoz ke platis ako treba a sve drugo ti e reseno. Ako imas zdravsten Problem odis na lekar i ne plakas nisto na primer. Germanija e zemja so golemi razliki vo populacijata imas ekstremno bogati i dobro situirani lugje pa do siromasni no siromastijata e relativna. Ne ostanuvas bez platen stan (makar i da e nadvor negde) i bez barem 420€ socijalna pomos mesecno. Ako si par a dvajcata zemaat minimalna plata ete ti 2ipol iljadi evra. Uste 2 deca ete uste 400 Evra od drzavata za decata blizu 3000 evra. Mislam so toa moze komotno da se zivee.

A toa dali zivees pod kirija ili svoj stan. I edno i drugo ima prednost. Ako si resen cel zivot da zivees vo eden grad mozes da kupis stan i da odplakas do penzija, dali gi davas parite za kirija ili za svoj stan sekako gi davas. Ako planiras nekojpat da se preselis podobro odi pod kirija. Inace toa so visokite kirii vo Germanija e nov fenomen maks 10 godini unazad. Pred toa germanskite kirii vazea za niski vo sporedba duri ne se isplakjase da kupis stan. Toa so krizive i niskive kamati normalno se smeni.[DOUBLEPOST=1549466132][/DOUBLEPOST]
Epa toa e be brat. Mcdonalds. Dojdovme do moment da bideme kako pakistancite.
Jas nemam nikakvi problemi da se preselam vo Germanija, ama ne sakam od prichina shto ne go znam jazikot i ne sakam da rabotam vo McDonalds kako kloshar za najniska saatnica i posle da doagjam na forumov i da vi kazhuvam kolku e losho vo Germanija.

...QUOTE]

Drugar, za satnica od 9ipol Evra lugje od drugi zemji sve bi rabotele. Porano idele Poljaci rabota za po 5Evra pa idea Bugari i Rumuni za po 2-3 Evra na Saat, mnogu im bea. Toa zavisit od kade ides. Na kraj bitno e sto pari ke zemes. Za Norveski plati i ti i ja i mnogu lugje bi rabotele i tie "niski" raboti. Oti da ne? Bitno e toa sto na kraj ti izlaga.

Големиот пад на најмоќната европска економија ги нокаутираше берзите

https://www.faktor.mk/golemiot-pad-na-najmokjnata-evropska-ekomonija-gi-nokautirashe-berzite

Германите маките наши, сериозно мислам дека ќе почнат да се враќаат од таму :icon_lol:.[DOUBLEPOST=1549467546][/DOUBLEPOST]Еведане речите не критикувам за тука, комшијава се жали два месеци плата нема земено, побарал аванс од газдата немал пари во него еј. Мала фабрика со 80 вработени плата само на неколку души на рака, ама фирмата лапна грант 150 000 евра од фонд за иновации.

И Киселиот сакаше да му помогни со фејсбук кампањата за вработување :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Последно уредено:
McDonalds moze samo da bide osnova da pocnes i da imas pari da opstanes. Sve drugo od tebe zavisi do nekade. I na domasnite ne im padnalo sve od nebo, znaat jazik, da, ama pominale obrazovanie tuka, naucija struka ili zavrsile faks znaci konkuriras so takvi lugje. Ako nemas sto da ponudis, primer barana struka, pocnuvas dolu. Ako imas sreka ke pocnes negde na montaza ili vo fabrika za povisoka plata ama i bez toa ke gledas sto pobrzo jazik da naucis i da baras drugo. Ednostavno e. I da, se plakja kirija no ako ne si vo skapite gradovi moze i ok da pomines kako poedinec na pocetok i ne ti treba Golem stan.A so 60--800 Evra cisti pari moze eden covek ok da pomine. Hranata ne e skapa, Transport vo vid javen prevoz ke platis ako treba a sve drugo ti e reseno. Ako imas zdravsten Problem odis na lekar i ne plakas nisto na primer. Germanija e zemja so golemi razliki vo populacijata imas ekstremno bogati i dobro situirani lugje pa do siromasni no siromastijata e relativna. Ne ostanuvas bez platen stan (makar i da e nadvor negde) i bez barem 420€ socijalna pomos mesecno. Ako si par a dvajcata zemaat minimalna plata ete ti 2ipol iljadi evra. Uste 2 deca ete uste 400 Evra od drzavata za decata blizu 3000 evra. Mislam so toa moze komotno da se zivee.

A toa dali zivees pod kirija ili svoj stan. I edno i drugo ima prednost. Ako si resen cel zivot da zivees vo eden grad mozes da kupis stan i da odplakas do penzija, dali gi davas parite za kirija ili za svoj stan sekako gi davas. Ako planiras nekojpat da se preselis podobro odi pod kirija. Inace toa so visokite kirii vo Germanija e nov fenomen maks 10 godini unazad. Pred toa germanskite kirii vazea za niski vo sporedba duri ne se isplakjase da kupis stan. Toa so krizive i niskive kamati normalno se smeni.[DOUBLEPOST=1549466132][/DOUBLEPOST]

Drugar, za satnica od 9ipol Evra lugje od drugi zemji sve bi rabotele. Porano idele Poljaci rabota za po 5Evra pa idea Bugari i Rumuni za po 2-3 Evra na Saat, mnogu im bea. Toa zavisit od kade ides. Na kraj bitno e sto pari ke zemes. Za Norveski plati i ti i ja i mnogu lugje bi rabotele i tie "niski" raboti. Oti da ne? Bitno e toa sto na kraj ti izlaga.

Значи детскиот додаток е по 200 евра на дете ако добро разбрав
А до кога се исплаќа? И дали важи за секој работник без разлика на покраината и платата?
Исто имам прочитано дека помалку данок на плата се плаќал доколку имаш деца. Дали тоа е всушност детскиот додаток или е плус ослободување?

Значи детскиот додаток е по 200 евра на дете ако добро разбрав
А до кога се исплаќа? И дали важи за секој работник без разлика на покраината и платата?
Исто имам прочитано дека помалку данок на плата се плаќал доколку имаш деца. Дали тоа е всушност детскиот додаток или е плус ослободување?

Мислам дека само со пасош од ЕУ добиваш детски додаток, или грешка сум?

Детско додаток добива секое дете ПРИЈАВЕНО на адреса во Германија без ралика дали е ЕУ или НЕ се додека оди на училиште.

Грешка си, и со мк пасош ако имаш работна виза и повлечеш деца ти следуваат 200 евра од дете.

Ме мрзи да го цитирам членот од пред некоја страна? Јавниот превоз изгор скап?? Каде, на марс? Германија има најисплатлив јавен превоз. Максимум најскапа карта во град во германија да е 100 евра месечно ( а помалце е ). Да речеме дека на ден заработуваш по 50 евра. Тоа ти се два работни дена. Кај нас за два дена ќе заработиш 1000 денари (ако си на минималец). Нас месечниот билет ни е 1400 денари ко што памтам. За 1400 денари шо добиваш, крш автобуси, каснат, возачите се дерат и пцујат, контролорите исто. И сега 100 евра во Германија се многу пари, за автобуси што се горе доле чисти (барем се нови), возачите иако се балканци, си имаат правила и не се понашаат ко мајмуни. Не ве разбирам, живеете (или земате примери) од луѓе кои живеат во вукојебина, и најблискиот маркет им е на 2 километри од дома. Земете од некој што живее во Берлин, Штутгарт, Минхен. (Добро со мекдоналдс плата нема многу работа да заврши во овие градови). Различни правила и различни закони. Се истакнуваат позитивните работи кај нас. Ајде од другата страна: Разговараат двајца германци, и едниот му вика, бреј ама им е лошо, доживуваат оргазми кога ќе јадат во мекдоналдс, врзуваат крај со крај, сликаат телефони кога купиле ко да е вселенско летало, зимаат кредит за да одат на одмор и да се покажат пред комшиите.

Ама не, битно немало кај да се купи кафе и цигари и бурек ноќеска. И у Берово/Виница/Каменица нема кај да се купи бурек ноќеска.

А зашто да не инвестираат во себе додека да отидат и да научат нешто германски па да влезат директно во некој ресторан а не да работи во McDonalds со 9/саат кога во ресторан претпоставувам ќе добие повеќе, плус бакшиш што му дава основа да продолжи понатаму со подобра основа.
Македонија не е Уганда или Буркина Фасо па да луѓето што одат на запад го работат најтешкото и преживуваат.
Ние имаме некоја предност пред нив.
Кога во еден ресторан своето CV би го оставиле три кандидати, од кои еден е македонец, друг пакистанец и третиот африканец, македонецот би го вработиле.
Сигурен сум да имате основата на јазикот ќе успеете, или барем, поголеми ви се шансите за тоа.

Последно уредено:
Да инвестира во себе да научи германски и келнер. Па после ќе напредува во шеф на кафана, па газда на кафана и на крај синџир од кафани :icon_lol:.

Ајде проста логика колку се платени келнерите во Македонија спрема други професии? Па така и во Германија е, прави споредби келнери со инжинери доктори па сега ти види. И цел живот келнер не можеш да бидеш....

Да инвестира во себе да научи германски и келнер. Па после ќе напредува во шеф на кафана, па газда на кафана и на крај синџир од кафани :icon_lol:.

Ајде проста логика колку се платени келнерите во Македонија спрема други професии? Па така и во Германија е, прави споредби келнери со инжинери доктори па сега ти види. И цел живот келнер не можеш да бидеш....
Ако го разбира бизнисот и ги има потребните контакти, зошто да не? Од таму се почнува. Баш за оваа професија не се прави споредба, на запад од бакшиши си ги вадат платите, тука прашање и дали некој бакшиш ќе остави, али заради тоа услугата е никаква. До душа и ако оставиш, пак ќе биде никаква.

Поентата на муабетот во оваа тема е дека луѓето кои потекнуваат од овој регион, со чесни исклучоци, немаат капацитет да изградат свој систем кој функционира (барем сега за сега), па ако сакаат и на Марс можат да се иселат. Среќата не е место на живеење и тоа што поседуваш, туку е состојба на свеста. Милиони луѓе денес мигрираат, светот е глобално село, и не само од причини кои им се битни на Македонците (егзистенцијалистички), и никој не прави драма околу тоа ко што се прави на темава. Не е дека просечен Швеѓанец е нешто многу попаметен од просечен Македонец, разликата е во свеста, кај просечен Швеѓанец постои свеста за колективното добро, во Македонија кај обичниот човек такво нешто не постои, барем не во пракса. Проблемот е во луѓето, и искрено ги разбирам оние кои избегнуваат Балканци откако ќе се преселат, не дека светот не видел полошо од Балканци.

Кој бизнис кои контакти, луѓето се секогаш луѓе, остај косполитизам глобализам глупости, дискриминација голема има, читај погоре од луѓе со години што се таму па што пишуваат тука.

Кој бизнис кои контакти, луѓето се секогаш луѓе, остај косполитизам глобализам глупости, дискриминација голема има, читај погоре од луѓе со години што се таму па што пишуваат тука.
Без навреда, но мислам дека поголем песимист нема од тебе на оваа тема :)

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom