- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.785
- Поени од реакции
- 5.060
Се убаво, само се се базира на раст на добивка, а ако паднат добивките ќе паднат и дивидендите. А според мене очекувањата за константен раст на добивка и дивиденда може да се нереални. Веќе 6-7 години растат добивките. Вечно нема да растат барем не со експонеционален раст.Po naski kazano KMB na vlozeni 5350-5400 se dobiva 400 den dividenda na TNB vlozeni 15300-15500 dobivas 1500 dividenda ili STB na vlozeni 1230-1260 dobivas 180 denari .
Smesno no ispaga deka i pokraj cifrite na MSE najprihodna e STB pa TNB a na kraj KMB?
Dzabe p/b dzabe babini devetini i magii se se sveduva na opsta matematika !!
Site si gi falite svoite ama jas kako sopstvenik na akcii vo site banki nekako najmnogu se raduvam na TTK i UNi
Vo vrska so Ohridska i mene mi e zal za nas akcionerite i mislam deka NBRM ke ima dobra pricina za da kaze zosto bas Spark ?
Генерално добри се дивидендите приноси и има раст на исплатената дивиденда, мислам дека нема ова да трае константно сигурно не со овој ритам. Со раст на добивка има раст на конкуренција а со тоа и приходите и маржите ќе опаднат. А нормално постои и ризик посебно кај банките за зголемување на каматните стапки. Сега се на дно најниски во историја на МК ако не и СФРЈ, така да има повеќе шанси да одат горе од уште доле.