Најекономично греење и ладење

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.616
Поени од реакции
11.677
Како сте со сметкиве кон ЕВН ?
Кај мене со 24/7 греење 80m2 грејна површина со 2 клими и овој распоред:

Октомври 3.524 ден
Ноември 3.003 ден
(ова е паушал сметка...100% недошол да измери)
Декември 5.780ден (овојпат не е паушал)
Просечна сметка преку лето е 2000ден
Прегледај го приврзокот 204218

Зa месец Јануари неам сеуште сметка но рачунам да е под 5.500ден(го видов инкасаторот кога мереше)....АmberotNordik12 или мојата главна клима која го бутка скоро целото греење на просторот или според мене 85% просторот потрошила 650Kw...или со DDV овие 2.924ден би биле околу 3.450ден (5,5ден скапа и 2,8ефтина е зададена во апликацијава т.е без ДДВ18%).

Прегледај го приврзокот 204217
Извините ако имам помали сметки од вас ама тоа е тоа...ГРЕЕ има SCOP 5.2 :D
извини и ти што споредуваш куќа со стан
ама стварно извини

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Како сте со сметкиве кон ЕВН ?
Кај мене со 24/7 греење 80m2 грејна површина со 2 клими и овој распоред:

Октомври 3.524 ден
Ноември 3.003 ден
(ова е паушал сметка...100% недошол да измери)
Декември 5.780ден (овојпат не е паушал)
Просечна сметка преку лето е 2000ден
Прегледај го приврзокот 204218

Зa месец Јануари неам сеуште сметка но рачунам да е под 5.500ден(го видов инкасаторот кога мереше)....АmberotNordik12 или мојата главна клима која го бутка скоро целото греење на просторот или според мене 85% просторот потрошила 650Kw...или со DDV овие 2.924ден би биле околу 3.450ден (5,5ден скапа и 2,8ефтина е зададена во апликацијава т.е без ДДВ18%).

Прегледај го приврзокот 204217
Извините ако имам помали сметки од вас ама тоа е тоа...ГРЕЕ има SCOP 5.2 :D
izvini i od mene ama ova e vo najladnoto :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
jas bi ti ja preporacal tundra 18, istata ja imam doma, ako nemas procitano gream okolu 45m2:)
3.913 или прибилижно 4.000ден имаш сметкаа za 45m2....како за моиве 80м2 би имал сметка од најмалце 7.000 ден ако не и 8.000 :D

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
izvini i od mene ama ova e vo najladnoto :)

Po slobodna procenka, sekoja od trite klimi mi potroshila po 2000 denari za mesec Januari, nekoja plus, nekoja minus ama prosekot e toj. Shteta shto nemav merach za FHto da izmeram kolku taa potroshi ama toa e toa, koga kazav pred edna godina na forumov deka sakav dva merachi od AliExpress da poracham nekoj od clenovive (ne mozam da se setam koj) me napadna i lom me napraj deka ne sum znael so pari da rakovadam i deka toa bilo makedonski sindrom da se rasfrluvame so pari koga ne e potrebno :) Ama za naredna godina ke si poracham ushte eden merach.

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
3.913 или прибилижно 4.000ден имаш сметкаа za 45m2....како за моиве 80м2 би имал сметка од најмалце 7.000 ден ако не и 8.000 :D
Slabi ste.... jas so Sensirata 597 kw za 32 dena vo koj imashe denovi kade sto beshe -16 vo Tetovo. Grejam 40m2 i toa na modulacija 28 stepeni preku den 24 navecer i toa celo vreme duva gore. Koga bi ja namestil kako sto treba da raboti sigurno ushte pomala bi bila potroshuvackata.....
Koga bi zele prosek 4 den za KW/h potroshuvackata bi bila za mesec Januari okolu 2400 den.
pozzzzzz:cool::cool::cool:

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Slabi ste.... jas so Sensirata 597 kw za 32 dena vo koj imashe denovi kade sto beshe -16 vo Tetovo. Grejam 40m2 i toa na modulacija 28 stepeni preku den 24 navecer i toa celo vreme duva gore. Koga bi ja namestil kako sto treba da raboti sigurno ushte pomala bi bila potroshuvackata.....
Koga bi zele prosek 4 den za KW/h potroshuvackata bi bila za mesec Januari okolu 2400 den.
570kw za 31 den isto koga bese najladnoto...

D

Deleted member 95595

Гостин
A 40m2 kukja ili stan?

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Интересно како си го мерат со сметки дечкиве шо живеат у станчиња од по неколку квадрати залепени одозгора одоздола одстрана греени од сите комшии :)

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Сметка за јануари 4500. Во споредба со декемвриската која што беше 2500, значително повисока, но климата не ме изневери дури и на ладните битолски ноќи од -20 (и помалку) степени. Ја работев на 23°c ауто кога не сме дома, а дома 25°c ауто или 3/4 брзина кога ни беше потребно потопло (после капење или кога од ладното ќе се приберевме дома). Температурата на другиот крај од собата (5m) беше од 21.5°c до 23.5°c константно. Дефрости колку што можев да забележам дури бев дома, во најладното беа на 2 - 2.5 саати, по 4-5 минути стандард. Кога малку затопли (-5°c до 0°c) и кога падна магла, дефростите зачестија (на саат, саат и пол), но мислам дека беа пократки, некаде по 2-3 минути. Една вечер го имав истиот „проблем“ како @Fikshe1989 , ме разбуди гласното крцкање од климата, најверојатно поради наслагите од мраз перката зафаќаше, но по 15тина минути (после дефрост), звукот значително се намали и можев повторно да заспијам.

Шеќер да ги јади гркот парите што му ги дадов за климата. Ќе пробам да го убедам дедото да стави барем еден инвертер во куќата, барем за преодните периоди да не пали ќумбиња уште од октомври.

D

Deleted member 95595

Гостин
Сметка за јануари 4500. Во споредба со декемвриската која што беше 2500, значително повисока, но климата не ме изневери дури и на ладните битолски ноќи од -20 (и помалку) степени. Ја работев на 23°c ауто кога не сме дома, а дома 25°c ауто или 3/4 брзина кога ни беше потребно потопло (после капење или кога од ладното ќе се приберевме дома). Температурата на другиот крај од собата (5m) беше од 21.5°c до 23.5°c константно. Дефрости колку што можев да забележам дури бев дома, во најладното беа на 2 - 2.5 саати, по 4-5 минути стандард. Кога малку затопли (-5°c до 0°c) и кога падна магла, дефростите зачестија (на саат, саат и пол), но мислам дека беа пократки, некаде по 2-3 минути. Една вечер го имав истиот „проблем“ како @Fikshe1989 , ме разбуди гласното крцкање од климата, најверојатно поради наслагите од мраз перката зафаќаше, но по 15тина минути (после дефрост), звукот значително се намали и можев повторно да заспијам.

Шеќер да ги јади гркот парите што му ги дадов за климата. Ќе пробам да го убедам дедото да стави барем еден инвертер во куќата, барем за преодните периоди да не пали ќумбиња уште од октомври.
A sho klima imas brat, da ne listam sega?

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Интересно како си го мерат со сметки дечкиве шо живеат у станчиња од по неколку квадрати залепени одозгора одоздола одстрана греени од сите комшии :)

mojot e od tri strani nadvor, cetvrtata e pola so stan pola vo vlez, odozgora se gree a vo dolniot stan ne zivee nikok i ne se gree... ne vikam nisto, normalno e pozaebano vo kukja, jas samo si spodeluvam moe iskustvo so klimata...

Kajgana Shop

На врв Bottom