Македонска берза

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Jas ne veruvam deka e vekje prodadena, societe se premnogu seriozna strana toa da go krijat (daj boze da gresham, zoshto imam dosta ohb :cool:), ama eve edna prognoza I od mene...

Pesimisticko scenario: 8.500- 9.500 :eek:

Realno scenario: 9.500-10.500 o_O

Optimisticko scenario: 10.500-12.000 :vozbud:

P.s. na sredina od realisticko scenario (10.000mkd) ima prostor za zarabotka na momentalna pazarna cena od tocno 50% (10.000/6650=1.5)... nemoj posle chicho deki ne kaza, jas ne bev na chas, kravata mi ja izede tetratkata so domashnoto itn, itn... :tapp:

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Jas ne veruvam deka e vekje prodadena, societe se premnogu seriozna strana toa da go krijat (daj boze da gresham, zoshto imam dosta ohb :cool:), ama eve edna prognoza I od mene...

Pesimisticko scenario: 8.500- 9.500 :eek:

Realno scenario: 9.500-10.500 o_O

Optimisticko scenario: 10.500-12.000 :vozbud:

P.s. na sredina od realisticko scenario (10.000mkd) ima prostor za zarabotka na momentalna pazarna cena od tocno 50% (10.000/6650=1.5)... nemoj posle chicho deki ne kaza, jas ne bev na chas, kravata mi ja izede tetratkata so domashnoto itn, itn... :tapp:
моја прогноза
оптимистичко нереално 6700дена само будали од ОТП на Орбан плакаат, веке се блокирани во романија и соседните земји.

оптимистичко 5400дена

реално Нема купувач што ке даде 5400ден. и што ке наседне на фората, тоа може само некој локален мн. стручен .

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
моја прогноза
оптимистичко нереално 6700дена само будали од ОТП на Орбан плакаат, веке се блокирани во романија и соседните земји.

оптимистичко 5400дена

реално Нема купувач што ке даде 5400ден. и што ке наседне на фората, тоа може само некој локален мн. стручен .
Sekoj ima pravo na sopstveno (pa makar I pogreshno) mislenje, neli vikaat MISLENJETO E KAKO GAZ, SEKOJ GO IMA :cool:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
последното собрание без одлука за дивиденда од пред 4 години и да видиш што сме барале... тоа е легендарно собрание за македонското акционерство
Како присутен на горе наведеното собрание можам да потврдам дека напишаното не е претерување, а и би било корисно за помладите членови да извлечат некои поуки од него:

Нагласувам и петпати потцртувам: доколку поседувате акции у некоја компанија и имате слободно време или можете да се ослободите у тој период, ОБАВЕЗНО ИДЕТЕ НА АКЦИОНЕРСКИ СОБРАНИЈА, секако добро подготвени со податоци од ревидираните извештаи и спремни за дискусија по точките од дневниот ред!

Иако веќе 5-6 години порано почнав со купување акции, дури таа година почнав да одам по собранија. На сите претходни си течеше уиграната претстава: инсајдерите од компанијата ништо не дискутираат и си ги изгласуваат предложените одлуки. За жал, дури и претставниците на пензиските и инвестициските фондови идат таму само колку формално да покажат дека водат грижа за туѓите пари што им се доверени на управување и никогаш немам видено нешто да оспоруваат или било како да таласаат.

Меѓутоа, во ОХБ во тој момент беше наталожено незадоволство поради субординираниот кредит од СоЖе со камата од мислам 13%, а и имаше неколку луѓе што немаа никаква врска со компанијата и не мораа да молчат пред управата. Мислам дека токму тој ден се запознавме со Бошко, а и тој имаше најмногу акции од сите аутсајдери и беше најпоткован со аргументи во врска со спорните прашања. Дискусијата на моменти беше и вжештена, а воглавно контрираа локалните инсајдерски лигуши, додека управниот одбор на чело со новопоставената директорка Бранка беше поповлечен. Еден од директорите што го потпишал субординираниот беше толку посрамен што не можеше ни да го гледа во очи Бошко туку гледаше у земја додека одговараше иако седеа на два метри еден од друг. На крајот директорката кажа дека ќе ги земе предвид сите забелешки изнесени од малите акционери и дека ќе се обиде да ги реши. Остатокот е историја: почнаа со исплата на каква-таква дивиденда, ја подобрија транспарентноста и го преиспреговараа субординираниот со пониска камата од мислам накај 7%.

Не знам колку за тие позитивни промени имало врска што порталите ги разнасаа за субординираниот, или можеби нагазиле некој јак човек од Народна банка или Влада, или пак претставниците на СоЖе се смилувале па почнале да се однесуваат со западноевропски наместо со источноевропски манири, ама важно е дека НИЕ КАКО МАЛИ АКЦИОНЕРИ СИ ГО КАЖАВМЕ СВОЕТО на местото и во времето кадешто е и најбитно да се каже. Џабе ќе кенкаме по форуми и со друштво ако не отидеме на акционерско собрание да си ги застапуваме своите интереси како сопственици!

П.С. Колку што знам, второто најлегендарно собрание било некое од Скопски пазар, кајшто наводно цела екипа составена од управа и акционери ја затерале од коктелот па по кафани до 1 навечер :pijani:

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Ако Максимус и Бранко ( @Xibalba ) знаат во моментов да пресметаат book и p/b на Стопанска банка јас ќе си го потскратам некој сантим . . . Ако знаат нека наведат некоја поскапа банка на балканот според p/b нека набројат, барем една . . .

@dekis добредојде назад на форумот, ретки се така квалитетни членови што со задоволство ги читам . . . Само гледам дека пак брзо ќе се откажеш . . . Овде имаш само навивање и инаетење, а многу малку наука, читање, истражување и логика . . . .
Интересна одлука да излезеш од СТБ и влезеш во ОХБ . . . Штом Максимус тврди дека така ниско ќе се продаде верувај дека добро ќе поминеме. Кога си ти до мене посигурно се осеќам. Само Максимус и Бранко да не ни дојдат во ОХБ, ќе не урочат :D:D.

@therealgrim убави препораки напиша и добро е што си тука за да потврдиш . . . Кажи им на шареноликите инаетливи револуционери од Стопанска на колку СТБ акционерски собранија заедно сме ратувале, кој бил најгласен и како стигнавме и таму до дивиденда ;). . . Кажи им на колку си ги купил најголемиот дел СТБ акции и дали некој тогаш имаше мадиња да купува СТБ . . . Максимус тогаш тргуваше КМБ и Топлификација . . . .
Раскажи им ја приказната за СТБ како од Грдо Пајче кој никој не го сакаше стана прекрасен бел лебед :D:D.
Нив ги мрзи да читаат годишни извештаи и записници, не одат по акционерски собранија, ама се знаат за СТБ . . . . .

p.s.
Ајде штом сите знаете дека ОХБ е продадена некој нека го шепне Купувачот немора цената . . .
Јас типувам на продажна цена од 8000 до 9500 денари.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Mi se dopaga kako si go duvate balonot ??
Pa po vasa matematika denes da ja kupat UNi treba da ponudat 4000 denari ladno :)
Ama cudno gledam nikoj ne veruva vo toa sto go gleda pred ochi duri i KMB im e skapa na 5300 a se znae deka ke bide rekordna godina so dobivkata plus ke se dokupuva banka ???

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
IMG_1.jpg "Нема правда нема мир" е новиот 15Сеп... да видиме како судот ќе го спинува ова...

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Reseno e veke ima procenka na steta samo se ceka noviot budzet i da se zatvori ova so ogled na toa sto nemoze da se ima monopol i na prenos i na prodazba na gas ;)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ако Максимус и Бранко ( @Xibalba ) знаат во моментов да пресметаат book и p/b на Стопанска банка јас ќе си го потскратам некој сантим . . .
Нема што да кратиш сантими Боле, и така ти фалат, си има инфо на официјалната страна, вика Коефициент цена/добивка = 10,63, што за мене е прифатлив параметар. Очекувам за некој месец и да биде подобрен овој коефициент, кога ќе излезат годишните извештаи за 2018.

Ако знаат нека наведат некоја поскапа банка на балканот според p/b нека набројат, барем една . . .
И Мерцедес е скап кога не можеш да си го дозволиш ;)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Може некој Бид аск да стави ? Работи денес берзава или ?

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Сите тактизираат да видат како ќе помина гласањето во Јужна Македонија денес.
Не знам за другите колега, ама јас не тактизирам(в), 100% сум во акции, и со исто толкав процент сум сигурен дека страните на светот ќе бидат изгласани во парламентот на Грехеланд.

Да не остане некажано, пред два дена НБРМ извадила податоци како банките ја завршија 2018, и секако и депозитите и кредитите beat the estimate, првите завршија со double digit раст, а вторите имаат силен раст од 7,3%.

Kajgana Shop

На врв Bottom