Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.529
Поени од реакции
18.445
А што би било доколку функционираше правото во државава :D... наместо да канализирате незадоволство према шќиптарите, треба пљукате и обвинувате по македонските политичари. Тоа дека им е ниска свеста и @puno го знае, затоа и се преселил од Чаир во Аеродром, ама лесно се менува тоа, доколку се сака.
Косоварите кои тепале и малтретирале македонци биле виновни, а не системот што не ги казнува и воведува во ред :icon_mrgr:. Не се виновни удбашките структури што шќиптарите слободно си работат со бело и разни криминали. МВР, УЈП, ДБК,СУД од 45та па до сега Македонци ги водат, како се виновни шќиптарите не ми е јасно :toe: .
Доста Димовска која ги избрка сите квалитетни безбедносни службеници шќиптарка ли беше ... Грујо,Мијалков, Верушевски, Шеќерка,Заев, Димитров тие шќиптари ли се (не се ни македонци, ако имаат локални имиња, ама нели тоа не е битно) Смешно ми е 80% население да обвинува 20%, дека поради нив не може да пркнат.

Ај спореди источна со западна Македонија која е поразвиена. Да не беа нивните пари од Германија и Швајцарија, Македонија којзнае со девизи како ќе беше.

Баш да ја видиме пораката на 7ми Мај од газдата на овие територии :cool:
@vlavot Колку време ќе трае промената на името ... Сепак ти најсреќен беше од кога помина во собрание ;)
Бафра, јас таа лекција дека системот не ебе во секој поглед оддамна сум ја научил. И дека проблемот се и самите Македонци. Имено, пред години се случува следново: недела беше, попладне, се слушаше некој чука нешто пред зграда кај што живеам. Гледам од прозор, некој батка си решил монтажни рампи да си стави на паркинг простор, кој ионака е презафатен. Се симнувам доле, здраво кој сте вие што правите, кој ви дозволил рампа да ставате, знаете ли дека не смеете, на тоа добив одговор дека сум требал аирлија работа да кажам, и да прашам дали треба помош. На господинот лично Имер Селмани му дал дозвола да стави рампа, и ми вика бегај од тука да не го дадам чекичот по глава. Јас може гаќите сум ги наполнил од страв, ама не отстапувам, викам фрли го чекичот па да се обрачунаме ако Господ ти дал мадиња. Е тогаш, улетуваат уште двајца негови пријатели као демек ме смируваат со апел да не правам проблеми и да си одам, вообичаена тактика за тој што си имал работа со нив знае. Јас не се померам и го чекам господинот да одговори на предизвикот, а комшиите Македонци, во уста да ги ебам, како по обичај, гледаат од прозор, меѓу кои имаше и десетина мажи и никој не се симнува да застане со мене. У меѓувреме доаѓа полиција, Македонец главен и двајца Албанци, некој од комшиите викнал, и Македонецот ми вика дека не може ништо да се направи и да се откажам. Ете тогаш ми стана јасно дека и системот, и грото Македонци си имаат проблем, и тоа е тоа. И ти сега ќе ме убедуваш кај да ја барам кривицата, кога знам генерално како функционира и зошто дојдовме до овде.

Туку муабетот беше во идеални услови ние немаше до тука да стигнеме, ама што може сега да се направи, кога имаш пасивен и слеп народ и албански шовинизам спроти тебе. Иди пробај реши го проблемот, има одма плачење да има по сите медиуми, глеј што направија за еден Стоилов кој не е никаков фактор за ништо, одма Македонците биле расисти фашисти јаделе мали деца. Ете ти дај практичен пример како да почне правото да функционира, ако не барем како ние овците Македонци, ако не не штити државата и правото, да се организираме и да праиме нешто добро за нас.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Малку надвор од темата
Кај има неколку членови да гукнат нешто?
Ги вработија и сега нема потреба?

Инаку, по Манчевски, Шеќеринска и Десковска кој следен од сдс ќе бара избори?
Испаѓа го сторивме тоа за што сме дојдени, ај да бегаме.
Не. Донесете раст, еу, па бегајте

Член од
11 декември 2008
Мислења
397
Поени од реакции
212
здр ме интересира пошо овиа си изгласаа за северна Македонија дали почнаа да ги менуваат пасошите има ли некој скоро да вадел пасош и да му пишува во него северна и ред др раб или ке се чека од страна на грчка дозвола

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Грујо и Хорхе се криви што ја дадоа државата без отпор исто како и Љубчо и Трајковски за 2001.
Се виде кој ја даде без отпор. И тој малку отпор што дава, Иванов, го сметаат за душман.
Зајко твој се направи што не сакаше Грујо. И затоа го снајде прогонот.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Се виде кој ја даде без отпор. И тој малку отпор што дава, Иванов, го сметаат за душман.
Ај прочитај го пак и расуди ... Грујо и Хорхе му ја дадоа на Зајко без отпор....

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
арбанаси немаат никаква врска со денешните Шќиптари... не зборат ист јазик.... и башка 9ти век црквата не е поделена.... така да приказната што се кажува за католици тоски е смешна....

поместувања на народот на Балканот има во приодот на Самоил и неговите наследници и нешто претходно, кога против византија на негова страна застанале сектите на Балканот... богумили, павлиќани.... како се менувале властите т.е. како почнувал или престанувал прогон, секташите мигрирале северна Италија и кога прогоните престанувале истите (дел од нив) се враќале делумно латинизирани.
Никаде не пишав нешто за црквата во однос на народноста на денешните Шќиптари. Иначе за арбанасите се дел од тоск јазичната група која се населува подоцна околу Атина. Денешниот јазик Шќип е насилно конфлуиран во еден јазик, и затоа иде забуната иначе гег и тоск(потекнуваат од јужна Италија) се два различни јазика во минатото.[DOUBLEPOST=1547990986][/DOUBLEPOST]
Иванов се сведе на Жмицковската реторика „ставот не го даваме“. Има конкретни механизми како да се спречи. Сеуште! Еве професорот Јанев даде конкретни насоки, како може да делува Иванов во ООН, но изгледа и он....

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Колку и да сум ги осудувал МАНУ и Љубчо Георгиевски за промовирање на таа идеја, после 17 години гледам дека тоа било визионерство за тоа време. Но дали е веќе можеби доцна? Најпаметната работа која Хрватите ја направија беше олујата и си решија секакви проблеми со малцинства и права. Па после нека се лечат сами, ред и закони сами нека поставуваат, сами нека се образуваат, сами меѓу себе економија нека прават, фирмите сами нека си ги водат, сами нека си искачаат у чајџилница, сами нека јадат донер и ќебап. Нас и така за кур не не бива фалеше уште овие да паразитираат на нас и да ја кочат државата со уцени и плачки. Една идеја освен орли и мапи нема излезено од Албанец за овие 27 години, не знам кој курац ќе ни се освен штета што прават.
Само што за време на Олујата Нато ги блокираше радиоврските и ги бомбардираше сите предаватели во Крајина,и не дозволија да полетаат авионите на Војската на таканаречената Српска Крајна.Овде ке имаме обратна ситуација[DOUBLEPOST=1547993239][/DOUBLEPOST]Сухоите одамна ни ги раскрчмија а од тие хеликоптерите ми-24 само два се во состојба да летаат.А да не беа сухоите у Радуша доста наши војници и полицајци ке наебеа.Влегоа од Косовски заштитен корпус преку 10.000 шкиптаришта

Член од
20 јануари 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дај да ни дадеме на албанците оваа територија за да више нема проблеми со нив. А овие што се во Скопје и околните села да си спакуват куферите и да си одат во нивната Голема Албанија што ке ни ја подариме.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Имав гости еден Американец и еден Италијанец 98ма година во време кога почињаше на Косово.Им ја имав објаснето ситуацијата со шконоите,а поседоа доволно долго и самите увидоа каква неправда ни се прави.Убаво се сеќавам на зборовите на Американецот,нема да успеете воено да ги поразите зашто ги подржуваат од западот,ако сакате да ги ослабнете само бојкот.Бојкотирајте ги не им пазарете,економски ке ослабнат бидејки се зависни од вас Македонците.Ама иди објасни и на некоја рандом Македонка курва да не се кљафти со шконоине на пазар за да и дадат поевтини патлиџани.Сега за бадник,премрзнати бабички и дедиња продаваа бадникови гранчиња на пазар у Ѓорче а нашите домаќинки ги прескокнуваа и од деца љокови купуваа.Вакво гомно смрдено од луге ко нас не постојат[DOUBLEPOST=1547993901][/DOUBLEPOST]За да им доведеме умот на љоковите,само бојкот

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Дај да ни дадеме на албанците оваа територија за да више нема проблеми со нив. А овие што се во Скопје и околните села да си спакуват куферите и да си одат во нивната Голема Албанија што ке ни ја подариме.
Тоа им е целта, без капка крв да ја земат. Само што остатокот од дотогаш тотално обезличената творевина нема да има минимум капацитет да опстои како држава.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Имав гости еден Американец и еден Италијанец 98ма година во време кога почињаше на Косово.Им ја имав објаснето ситуацијата со шконоите,а поседоа доволно долго и самите увидоа каква неправда ни се прави.Убаво се сеќавам на зборовите на Американецот,нема да успеете воено да ги поразите зашто ги подржуваат од западот,ако сакате да ги ослабнете само бојкот.Бојкотирајте ги не им пазарете,економски ке ослабнат бидејки се зависни од вас Македонците.Ама иди објасни и на некоја рандом Македонка курва да не се кљафти со шконоине на пазар за да и дадат поевтини патлиџани.Сега за бадник,премрзнати бабички и дедиња продаваа бадникови гранчиња на пазар у Ѓорче а нашите домаќинки ги прескокнуваа и од деца љокови купуваа.Вакво гомно смрдено од луге ко нас не постојат[DOUBLEPOST=1547993901][/DOUBLEPOST]За да им доведеме умот на љоковите,само бојкот
Економски да ги ослабнеме да не им правеме промет. А како кога се поевтини. Се шверцуваат, данок и други давачки не плаќаат и ќе бидат поевтини. А македонците не се економски моќни па гледаат што поевтино да купат.
А за тоа може и на владите да им заблагодарат. Воведуваат фискализации, такси, лиценци кои само нашите трговци ги плаќаат, затоа што страв им е на инспекторите кај албанците да одат.
Лиценци за пазарџии воведоа сега колку да ги избркаат нашите продавачи од пазарите. Се прават за нашите трговци да ги уништат. И сет промет ка албанците оди. Сите влади последните 20 години за албанците работат.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Економски да ги ослабнеме да не им правеме промет. А како кога се поевтини. Се шверцуваат, данок и други давачки не плаќаат и ќе бидат поевтини. А македонците не се економски моќни па гледаат што поевтино да купат.
А за тоа може и на владите да им заблагодарат. Воведуваат фискализации, такси, лиценци кои само нашите трговци ги плаќаат, затоа што страв им е на инспекторите кај албанците да одат.
Лиценци за пазарџии воведоа сега колку да ги избркаат нашите продавачи од пазарите. Се прават за нашите трговци да ги уништат. И сет промет ка албанците оди. Сите влади последните 20 години за албанците работат.
И кога не се поевтини,знаеш тој на ќошот шошонот најјубави патлиџани имал.Абе да му згади на човек од сопствениот сој

B

Bafra

Гостин
Бафра, јас таа лекција дека системот не ебе во секој поглед оддамна сум ја научил. И дека проблемот се и самите Македонци. Имено, пред години се случува следново: недела беше, попладне, се слушаше некој чука нешто пред зграда кај што живеам. Гледам од прозор, некој батка си решил монтажни рампи да си стави на паркинг простор, кој ионака е презафатен. Се симнувам доле, здраво кој сте вие што правите, кој ви дозволил рампа да ставате, знаете ли дека не смеете, на тоа добив одговор дека сум требал аирлија работа да кажам, и да прашам дали треба помош. На господинот лично Имер Селмани му дал дозвола да стави рампа, и ми вика бегај од тука да не го дадам чекичот по глава. Јас може гаќите сум ги наполнил од страв, ама не отстапувам, викам фрли го чекичот па да се обрачунаме ако Господ ти дал мадиња. Е тогаш, улетуваат уште двајца негови пријатели као демек ме смируваат со апел да не правам проблеми и да си одам, вообичаена тактика за тој што си имал работа со нив знае. Јас не се померам и го чекам господинот да одговори на предизвикот, а комшиите Македонци, во уста да ги ебам, како по обичај, гледаат од прозор, меѓу кои имаше и десетина мажи и никој не се симнува да застане со мене. У меѓувреме доаѓа полиција, Македонец главен и двајца Албанци, некој од комшиите викнал, и Македонецот ми вика дека не може ништо да се направи и да се откажам. Ете тогаш ми стана јасно дека и системот, и грото Македонци си имаат проблем, и тоа е тоа. И ти сега ќе ме убедуваш кај да ја барам кривицата, кога знам генерално како функционира и зошто дојдовме до овде.

Туку муабетот беше во идеални услови ние немаше до тука да стигнеме, ама што може сега да се направи, кога имаш пасивен и слеп народ и албански шовинизам спроти тебе. Иди пробај реши го проблемот, има одма плачење да има по сите медиуми, глеј што направија за еден Стоилов кој не е никаков фактор за ништо, одма Македонците биле расисти фашисти јаделе мали деца. Ете ти дај практичен пример како да почне правото да функционира, ако не барем како ние овците Македонци, ако не не штити државата и правото, да се организираме и да праиме нешто добро за нас.
Те сфаќам не се секирај, од левата страна на Вардар и јас сум израснат. Но ете ти го примерот твој. Доаѓа полицаецот и ти вика оди си. Наместо да спроведе редот, тој к го боли уште ти кажува оди си. Тука е целиот проблем.

Инаку тој со чеканот нема врска дал е шќиптар или македонец. И сега кај што сум има такви, а не се шќиптари. Насилници имало и ќе има, ама зашто тогаш даноци плаќам, за таа свињата во сино да си го прчи и да ме казнува за ништо, за политичарите да крадат милиони ... Ако си го истепал, ти ќе си го кркал од системот, а ако било обратно, системот (платен од тебе и мене, не од него) него немало ни да го чепне. Системот не ни функционира. Западот се уште поголеми варвари, ама кај нив системот за 95% од население е еднаков. Беше бар до пред 7-8 години, сега и тие ќе го кркаат. :D

Инаку како што на сите ни е јасно шќиптар е силен само во чопор, затоа во глутница секаде шетаат од десна страна на Вардар. А ние сме сеирџии, затоа ние сами сме виновни и никој друг. А лекот е како што спомнале и други:
no,,dokolku narodot masovno I vo celina kazhe ne na takvata politika brzo ja menuvaat stranata i naednash se soglasni so narodnoto mislenje povtorno manipulativno izigruvajki demek ete ja demokratijata na delo so dotichniot narod,,,
Затоа јас велам, шќиптарите (70% иако сеуште се со свест како од камено време) не ми се виновни. Комшијата македонец, моите роднини, како сеирџии и верници кои чекаат (се надеваат) друг ќе им реши проблемот тие се најголеми виновници. Тој од Гостивар што си ја штитеше фамилијата, колку од нас излеговме да го браниме, а колку македонци излегоа на страната на шќиптарите ... Колку и каков инпут, таков аутпут ќе добиеш. Многу просто, а ние ни тоа не можеме да го сфатиме и примениме. Јбг социјализам, очекуваме системот ќе реши се, а во случајов системот е највиновен.
Вработените во МВР, ДБК, СУД најголемите индиректни виновници се зашто ваков ни е скапан системот, а ние директни, што не мрдаме со прст и не бараме одговорност.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.826
Поени од реакции
17.052
https://www.slobodnaevropa.org/a/sukob-demonstranata-i-policije-u-atini/29720521.html#player-set-time=21.47478

не им текнало да ја запалат вилата на Вицето во Муданиа...
а оној со бемката сега на ТВ ќе не убедува за сличноста на поимот за државјанство и нација на англиски јазик и други гомнарии
Значи НЕ само што Грција не признава македонска националност во Грција ( малцинство) туку ниту тука, во Фир или Северна Македонија, сеедно !!!
Со Преспанскиот договор Зајко само го Бетонирал непризнавањето, т.е. НЕ е решена етничката припадност, идентитет на 70% од населението на Севeрна Македонија !!!
каков попис, какви будалаштини....

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom