Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Еве малку за топ 50 те работодавачи во Македонија
Вкупно се вработени 63417 луге во тие 50 компании

Од странските инвестиции на Грујо има 9 компании
Дрексел 6381 +922
Кромберг 4326 +1534
Адинт (Џонсон) 1965 +219
Гентерм 1358 +690
Амфенол 1221 +318
Ки Сејфти системс 1151 +764
Леар 1088 +738
Џонсон Мети 764 +89
Ван Хоол 728 +56
Вкупно 18982 +5330
малку ми е чудно што за една година имаат за третина зголемување на вработените, ама нема да коментирам додека не најдам податоци зошто е тоа така.

Тука е и Тав Македонија кој Грујо го донесе како инвестиција,
Булмак е новиот сопственик на Злетово и Тораница (бугарска компанија, пред тоа беше индијска).

Државни претпријатија 10 со 17500 вработени

Со други зборови инвестициите на Грујо се многу штетни за државата бидејќи вработуваат 19к луѓе (само 9 компании).

https://kapital.mk/koj-najmnogu-vrabotuva-vo-makedonija/
TOP-50-rabotodavci.jpg

/Барањето е одобрено, едитирано од модератор

Банките секогаш се на посебна листа, тој што прати знае . . .

Инаку све освен стабилно тргување без некој посебен раст е пумпање на балонот . . . А ќе има проба за пумпање . . . .
Tака да People of the North памет во глава, ако не ви дојде минатиот пат сега се надевам дека ќе ви кликне . . .
Ако берзата порасне за 3 дена 33% јас се ќе продадам и ќе паузирам година дена :).

Последно уредено од модератор:
Ja ne znam kako go vodite rastot ? Pa KMB bese i 5500 pa dojde 4700 toa kako rast se vodi ili sto .Uste ne moze da dojde na tie vrednosti a kamo li da knizime nekakov rast ?
Taka da nema rast na berzava tuku bese golem padot pa ke vi se gleda i golem rastot izgleda :)
Ovaa situacija plus pozitivnite izvestai ke si go napravat svoeto a sporedbi so americki ili turski berzi za mene e ziva smeska prvo od pricina sto tie berzi vo izminative 2-3 godini se zgolemoja za 300%

Ja ne znam kako go vodite rastot ? Pa KMB bese i 5500 pa dojde 4700 toa kako rast se vodi ili sto .Uste ne moze da dojde na tie vrednosti a kamo li da knizime nekakov rast ?
Taka da nema rast na berzava tuku bese golem padot pa ke vi se gleda i golem rastot izgleda :)
Ovaa situacija plus pozitivnite izvestai ke si go napravat svoeto a sporedbi so americki ili turski berzi za mene e ziva smeska prvo od pricina sto tie berzi vo izminative 2-3 godini se zgolemoja za 300%
Турска берза е зголема 20% Американска 40% Македонска 100% за последните 3 години. Не да имаме среќа со МСЕ немате појма.

Турска берза е зголема 20% Американска 40% Македонска 100% за последните 3 години. Не да имаме среќа со МСЕ немате појма.

http://www.fedprimerate.com/nasdaq-composite-history.htm#recent-nasdaq-close

Aj vazi samo mene ova bas mi izgleda kako nasava samo sto kaj nas daleku od vakvi rastovi gledame pogotovo ne od 2009 pa do sega .
Kaj niv sto e 2009 kaj nas e 8 godini podocna vprocem neli i nie odime kon referentna kamata nadole godinive a seuste ne sme doprele do nula a kaj niv od lani pocna da raste pa znaci realno e berzava doprva da raste dopolnitelno ?

http://www.fedprimerate.com/nasdaq-composite-history.htm#recent-nasdaq-close

Aj vazi samo mene ova bas mi izgleda kako nasava samo sto kaj nas daleku od vakvi rastovi gledame pogotovo ne od 2009 pa do sega .
Kaj niv sto e 2009 kaj nas e 8 godini podocna vprocem neli i nie odime kon referentna kamata nadole godinive a seuste ne sme doprele do nula a kaj niv od lani pocna da raste pa znaci realno e berzava doprva da raste dopolnitelno ?
Точно е тоа дека од 2009 до некаде 2013та катастрофа беше МСЕ, а САД одеше напред, така да имаше период кога каматната стапка опаѓаше ама МСЕ одеше надолу или настрана. За САД тоа не е случајот.
Берзата поради тоа што е со ниски валуации сеуште или барем релативно, на долг рок би требало да расте во просек, ама на краток и среден рок мозни се доста многу флуктоации па и падови. Посебно тоа што е мозно да расте каматната стапка (а тоа генерално е лошо за берзата, обично после раст на каматни стапки има пад на берзите) барем на краток и среден рок мозен е пад, посебно поради тоа што има знаци на забавување во САД и ЕУ.

Точно е тоа дека од 2009 до некаде 2013та катастрофа беше МСЕ, а САД одеше напред, така да имаше период кога каматната стапка опаѓаше ама МСЕ одеше надолу или настрана. За САД тоа не е случајот.
Берзата поради тоа што е со ниски валуации сеуште или барем релативно, на долг рок би требало да расте во просек, ама на краток и среден рок мозни се доста многу флуктоации па и падови. Посебно тоа што е мозно да расте каматната стапка (а тоа генерално е лошо за берзата, обично после раст на каматни стапки има пад на берзите) барем на краток и среден рок мозен е пад, посебно поради тоа што има знаци на забавување во САД и ЕУ.

Obicno posle slika kako mojata so gola zenska ne se diskutira za lajsna na zavesa taka da ne filozofiraj !!!Ako e preubava slikata ne se plasi deka mozno e da se desi posto sekade se slucuva samo makedonce cim zeme dva denari u dzeb se raduva kako za milioni vprocem fakt e deka gi kupija cello sobranie za dve torbi so lizavcinja ;)

Како беше тоа Нато и ЕУ не влијаат ?
Дојде живот на берзава :)
Никако живот да дојде, изгледа некои ќе почекаат малку, за оние од пред 7,8 години стигна од пред некоја година :D:D . . .
Да не му фалам на БРАНКО ;).
Втор пат НАТО и пак не поминува . . . исто како референдумот :D, , , дури неможат веќе ни да попумпаат . . .
Со мучки и далавери пари не бидуваат само стабилно и здраво тргување носи пари . . .

/Барањето е одобрено, едитирано од модератор
Инаку све освен стабилно тргување без некој посебен раст е пумпање на балонот . . . А ќе има проба за пумпање . . . .
Tака да People of the North памет во глава, ако не ви дојде минатиот пат сега се надевам дека ќе ви кликне . . .
Ако берзата порасне за 3 дена 33% јас се ќе продадам и ќе паузирам година дена :).

Изгледа дека дојде памет во глава, нема НАТО еуфорија, нема лажен оптимизам...
Но гледам и депресија никој ништо да прокоментира.
Изгледа поголем дел се разочарани дека денес не прокнижија по 10% . . .
Нека не ви се брза за богатење вистинските пари доаѓаат после 5-6 години :D:D . . .

p.s.
Бранко помалку сечи некогаш ќе исечеш нешто битно !!!!

Od iskustvo vi kazuvam, stom brojot na postovi vo tekot na eden den e < ili = 1, modelot pokazuva deka e vreme za dokupuvanje... :cool:

Cim vo eden den MPT pominuva so 150 akcii i po cena od 51.000 nema sto da pisuvas tuku kupuvas :)
Posledni informacii i drzavata i makpetrol imaat svoi proceniteli za gama znaci prasanje na vreme e isplata i spogodba :)
Imam insajderska deka uni prodala korporativnata uspesno i deka imaat namera da ja vratat na pravi vrednosti akcijata !! Dali e na povidok konecno nekoja dividenda?
Posledni informacii se deka hari daval 400 a adora baral 600 denari dividenda ?
Granit nekoj jako kupuva izgleda se ceka dobar bum tamu po isplata na dividenda plus tenderi od ovaa godina ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom