M
machine
Гостин
Референдумот помина, а анкета за од понеделник? Или останува јас сум од Пехчево? А мудоњи? 3 дена 33% или корекција?
Точно така, тоа е странскиот инвеститор минатиот месец. Инаку кај МБИ10 компаниите нема ЕДНА кај што уделот на странски инвести расте. Напротив, кај повеќето паѓаАкциите на Нова Осигурување АД Скопје се продадоа за вкупно 3,2 милиони евра во две блок трансакции, објави Македонската берза. Во двата блока практично е продаден целиот капитал на осигурителната компанија, што значи дека купувачот сега поседува 100 отсто од Нова осигурување АД. Според нашите информации, кои неофицијано и се потврдени, купувач е Халк банка.
не е точно ова, кај е СТБ, КМБ кои се над 1000 вработени, НЛБ над 800....????Еве малку за топ 50 те работодавачи во Македонија
Вкупно се вработени 63417 луге во тие 50 компании
Од странските инвестиции на Грујо има 9 компании
Дрексел 6381 +922
Кромберг 4326 +1534
Адинт (Џонсон) 1965 +219
Гентерм 1358 +690
Амфенол 1221 +318
Ки Сејфти системс 1151 +764
Леар 1088 +738
Џонсон Мети 764 +89
Ван Хоол 728 +56
Вкупно 18982 +5330
малку ми е чудно што за една година имаат за третина зголемување на вработените, ама нема да коментирам додека не најдам податоци зошто е тоа така.
Тука е и Тав Македонија кој Грујо го донесе како инвестиција,
Булмак е новиот сопственик на Злетово и Тораница (бугарска компанија, пред тоа беше индијска).
Државни претпријатија 10 со 17500 вработени
Со други зборови инвестициите на Грујо се многу штетни за државата бидејќи вработуваат 19к луѓе (само 9 компании).
https://kapital.mk/koj-najmnogu-vrabotuva-vo-makedonija/
Koga go vidov nalogot od 100akcii za MPT na 50.000 koga vidov deka se sobira se do 15000 kaj TNB pa se pusti srce i KMB da se sobere se do 5377 po podolgo vreme moja pretpostavka e deka ovoj skok kasnese so ogled na toa sto se bese dogovoreno sega e redno + 10% so ogled na dividendite koi sto ke sledat !!Очекувате ли поголем скок на мсе во понеделник ?
Македонија економски нема ништо добро да добие од ЕУ туку најверојатно непотребна регулатива. Така да нема економска логика берзата да расте поради евроинтеграции.Francija ne dozvoli otpocnuvanje na pregovori tuku datum koga ke se odluci da se odluci za datum, poradi losoto sudstvo. E sega koga ke dojde juni ke bide nokaut, poradi celosnata amnestija za teski kr.dela. I za nato ne e izvesno Kamenos najavi napustanje na koalicijata pred da se glasa. I ako se izglasa ke treba site clenki da go ratifikuvat pa moze bilo koj pak pa go zakoci.
Банките можеби се на посебна листа,не е точно ова, кај е СТБ, КМБ кои се над 1000 вработени, НЛБ над 800....????
Референтната каматна стапка е најниска од постоењето на НБРМ ако не и подолго. Така да нема уште многу место надоле да оди. А од друга страна има зголемување и затегнување на централните банки на САД и ЕЗ. Но, како што оди затегањето така се појавуваат наталожените проблеми...и нема да ме изненади да заглави глобалниот и регионален раст па да има пак олабавување . Но генерално спредовите на банките се намалуваат во последниве фази на бизнис циклусот како и сите маржи. Ова ме прави доста внимателен кога се во прашање инвестиции во акции.Се намалува маргината за профит кај банките