Македонска берза

M

machine

Гостин
Референдумот помина, а анкета за од понеделник? Или останува јас сум од Пехчево? А мудоњи? 3 дена 33% или корекција?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Акциите на Нова Осигурување АД Скопје се продадоа за вкупно 3,2 милиони евра во две блок трансакции, објави Македонската берза. Во двата блока практично е продаден целиот капитал на осигурителната компанија, што значи дека купувачот сега поседува 100 отсто од Нова осигурување АД. Според нашите информации, кои неофицијано и се потврдени, купувач е Халк банка.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Акциите на Нова Осигурување АД Скопје се продадоа за вкупно 3,2 милиони евра во две блок трансакции, објави Македонската берза. Во двата блока практично е продаден целиот капитал на осигурителната компанија, што значи дека купувачот сега поседува 100 отсто од Нова осигурување АД. Според нашите информации, кои неофицијано и се потврдени, купувач е Халк банка.
Точно така, тоа е странскиот инвеститор минатиот месец. Инаку кај МБИ10 компаниите нема ЕДНА кај што уделот на странски инвести расте. Напротив, кај повеќето паѓа

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Еве малку за топ 50 те работодавачи во Македонија
Вкупно се вработени 63417 луге во тие 50 компании

Од странските инвестиции на Грујо има 9 компании
Дрексел 6381 +922
Кромберг 4326 +1534
Адинт (Џонсон) 1965 +219
Гентерм 1358 +690
Амфенол 1221 +318
Ки Сејфти системс 1151 +764
Леар 1088 +738
Џонсон Мети 764 +89
Ван Хоол 728 +56
Вкупно 18982 +5330
малку ми е чудно што за една година имаат за третина зголемување на вработените, ама нема да коментирам додека не најдам податоци зошто е тоа така.

Тука е и Тав Македонија кој Грујо го донесе како инвестиција,
Булмак е новиот сопственик на Злетово и Тораница (бугарска компанија, пред тоа беше индијска).

Државни претпријатија 10 со 17500 вработени

Со други зборови инвестициите на Грујо се многу штетни за државата бидејќи вработуваат 19к луѓе (само 9 компании).

https://kapital.mk/koj-najmnogu-vrabotuva-vo-makedonija/

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Очекувате ли поголем скок на мсе во понеделник ?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Еве малку за топ 50 те работодавачи во Македонија
Вкупно се вработени 63417 луге во тие 50 компании

Од странските инвестиции на Грујо има 9 компании
Дрексел 6381 +922
Кромберг 4326 +1534
Адинт (Џонсон) 1965 +219
Гентерм 1358 +690
Амфенол 1221 +318
Ки Сејфти системс 1151 +764
Леар 1088 +738
Џонсон Мети 764 +89
Ван Хоол 728 +56
Вкупно 18982 +5330
малку ми е чудно што за една година имаат за третина зголемување на вработените, ама нема да коментирам додека не најдам податоци зошто е тоа така.

Тука е и Тав Македонија кој Грујо го донесе како инвестиција,
Булмак е новиот сопственик на Злетово и Тораница (бугарска компанија, пред тоа беше индијска).

Државни претпријатија 10 со 17500 вработени

Со други зборови инвестициите на Грујо се многу штетни за државата бидејќи вработуваат 19к луѓе (само 9 компании).

https://kapital.mk/koj-najmnogu-vrabotuva-vo-makedonija/
не е точно ова, кај е СТБ, КМБ кои се над 1000 вработени, НЛБ над 800....????

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Очекувате ли поголем скок на мсе во понеделник ?
Koga go vidov nalogot od 100akcii za MPT na 50.000 koga vidov deka se sobira se do 15000 kaj TNB pa se pusti srce i KMB da se sobere se do 5377 po podolgo vreme moja pretpostavka e deka ovoj skok kasnese so ogled na toa sto se bese dogovoreno sega e redno + 10% so ogled na dividendite koi sto ke sledat !!
Nikoj ne spomna kako od sala ka kupja ovaa osiguritelna kompanija kako da kupuvaat kola taka ke sledat i ponudi vo naredniot period so ogled na toa sto NATO e veke realnost !!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ова што се случи вчера со гласањето беше извесно и не е никаков шок. Видовме колку се задржаа цените од еуфоријата пред 1 ипол месец.

Сега побитно ќе биде дали Заев ќе го прифати предлогот на Мицко за избори, ако тоа се случи отиде пола 2019та во статус кво за економијата.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Francija ne dozvoli otpocnuvanje na pregovori tuku datum koga ke se odluci da se odluci za datum, poradi losoto sudstvo. E sega koga ke dojde juni ke bide nokaut, poradi celosnata amnestija za teski kr.dela. I za nato ne e izvesno Kamenos najavi napustanje na koalicijata pred da se glasa. I ako se izglasa ke treba site clenki da go ratifikuvat pa moze bilo koj pak pa go zakoci.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Francija ne dozvoli otpocnuvanje na pregovori tuku datum koga ke se odluci da se odluci za datum, poradi losoto sudstvo. E sega koga ke dojde juni ke bide nokaut, poradi celosnata amnestija za teski kr.dela. I za nato ne e izvesno Kamenos najavi napustanje na koalicijata pred da se glasa. I ako se izglasa ke treba site clenki da go ratifikuvat pa moze bilo koj pak pa go zakoci.
Македонија економски нема ништо добро да добие од ЕУ туку најверојатно непотребна регулатива. Така да нема економска логика берзата да расте поради евроинтеграции.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ni jas ne sum nekoj fan na ovakva nadvoresna politika no iskreno site vidovme kakvi shupaci ispadnaa site koga se pari i uceni vo prasanje !!
Vprocem ova e dokaz zosto tuka nemalo nitu ke ima drzava ova e pleme koe sto zivee ciganska idila od denes do utre .
Moja prognoza za rast od 10% e samo prosta matematika t.e. ako dividenda na KMB e 500-600 denari realno e da odi cenata i do 100 evra na MPT dividenda bi bila skoro 100 evra pa realno e da ja vidime i 60.000 denari a ako se kupi gama ova moze da eksplodira do 80.000?
TNB ako ide dividenda 1500 normalno e da odo i do 16000 ladno isto sto i STB po finansiskiot izvestaj ?
TTK eve ja cuka na 1400 i mozna e dividenda pogolema od 100 denari MTUR so nivno portfolio koe sto e delovna tajna ne bi me iznandila da dojde i do 5600-5700 i ako se sumira se ova ispaga deka prosek e 10% no samo od minat trud a realno e da se ocekuva konecno da se trgne na ekonomija dokurcija so imeto jazik ova ona narod bara pari vprocem zaradi toa i gzot pod kirija go dadoa !!!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
не е точно ова, кај е СТБ, КМБ кои се над 1000 вработени, НЛБ над 800....????
Банките можеби се на посебна листа,
исто и кога ги прикажуваат ТОП компаниите по приход и ТОП компаниите по профит банките не се на листата.

Еве ти како ги рангираат.
https://eurobc.mk/utd_200_mk.html

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Се намалува маргината за профит кај банките
Референтната каматна стапка е најниска од постоењето на НБРМ ако не и подолго. Така да нема уште многу место надоле да оди. А од друга страна има зголемување и затегнување на централните банки на САД и ЕЗ. Но, како што оди затегањето така се појавуваат наталожените проблеми...и нема да ме изненади да заглави глобалниот и регионален раст па да има пак олабавување . Но генерално спредовите на банките се намалуваат во последниве фази на бизнис циклусот како и сите маржи. Ова ме прави доста внимателен кога се во прашање инвестиции во акции.

Kajgana Shop

На врв Bottom