Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Еве малку за топ 50 те работодавачи во Македонија
Вкупно се вработени 63417 луге во тие 50 компании

Од странските инвестиции на Грујо има 9 компании
Дрексел 6381 +922
Кромберг 4326 +1534
Адинт (Џонсон) 1965 +219
Гентерм 1358 +690
Амфенол 1221 +318
Ки Сејфти системс 1151 +764
Леар 1088 +738
Џонсон Мети 764 +89
Ван Хоол 728 +56
Вкупно 18982 +5330
малку ми е чудно што за една година имаат за третина зголемување на вработените, ама нема да коментирам додека не најдам податоци зошто е тоа така.

Тука е и Тав Македонија кој Грујо го донесе како инвестиција,
Булмак е новиот сопственик на Злетово и Тораница (бугарска компанија, пред тоа беше индијска).

Државни претпријатија 10 со 17500 вработени

Со други зборови инвестициите на Грујо се многу штетни за државата бидејќи вработуваат 19к луѓе (само 9 компании).

https://kapital.mk/koj-najmnogu-vrabotuva-vo-makedonija/
/Барањето е одобрено, едитирано од модератор

Банките секогаш се на посебна листа, тој што прати знае . . .

Инаку све освен стабилно тргување без некој посебен раст е пумпање на балонот . . . А ќе има проба за пумпање . . . .
Tака да People of the North памет во глава, ако не ви дојде минатиот пат сега се надевам дека ќе ви кликне . . .
Ако берзата порасне за 3 дена 33% јас се ќе продадам и ќе паузирам година дена :).

Последно уредено од модератор:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ja ne znam kako go vodite rastot ? Pa KMB bese i 5500 pa dojde 4700 toa kako rast se vodi ili sto .Uste ne moze da dojde na tie vrednosti a kamo li da knizime nekakov rast ?
Taka da nema rast na berzava tuku bese golem padot pa ke vi se gleda i golem rastot izgleda :)
Ovaa situacija plus pozitivnite izvestai ke si go napravat svoeto a sporedbi so americki ili turski berzi za mene e ziva smeska prvo od pricina sto tie berzi vo izminative 2-3 godini se zgolemoja za 300%

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Ja ne znam kako go vodite rastot ? Pa KMB bese i 5500 pa dojde 4700 toa kako rast se vodi ili sto .Uste ne moze da dojde na tie vrednosti a kamo li da knizime nekakov rast ?
Taka da nema rast na berzava tuku bese golem padot pa ke vi se gleda i golem rastot izgleda :)
Ovaa situacija plus pozitivnite izvestai ke si go napravat svoeto a sporedbi so americki ili turski berzi za mene e ziva smeska prvo od pricina sto tie berzi vo izminative 2-3 godini se zgolemoja za 300%
Турска берза е зголема 20% Американска 40% Македонска 100% за последните 3 години. Не да имаме среќа со МСЕ немате појма.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Турска берза е зголема 20% Американска 40% Македонска 100% за последните 3 години. Не да имаме среќа со МСЕ немате појма.

http://www.fedprimerate.com/nasdaq-composite-history.htm#recent-nasdaq-close

Aj vazi samo mene ova bas mi izgleda kako nasava samo sto kaj nas daleku od vakvi rastovi gledame pogotovo ne od 2009 pa do sega .
Kaj niv sto e 2009 kaj nas e 8 godini podocna vprocem neli i nie odime kon referentna kamata nadole godinive a seuste ne sme doprele do nula a kaj niv od lani pocna da raste pa znaci realno e berzava doprva da raste dopolnitelno ?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Има огромна побарувачка како на 22/10?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
http://www.fedprimerate.com/nasdaq-composite-history.htm#recent-nasdaq-close

Aj vazi samo mene ova bas mi izgleda kako nasava samo sto kaj nas daleku od vakvi rastovi gledame pogotovo ne od 2009 pa do sega .
Kaj niv sto e 2009 kaj nas e 8 godini podocna vprocem neli i nie odime kon referentna kamata nadole godinive a seuste ne sme doprele do nula a kaj niv od lani pocna da raste pa znaci realno e berzava doprva da raste dopolnitelno ?
Точно е тоа дека од 2009 до некаде 2013та катастрофа беше МСЕ, а САД одеше напред, така да имаше период кога каматната стапка опаѓаше ама МСЕ одеше надолу или настрана. За САД тоа не е случајот.
Берзата поради тоа што е со ниски валуации сеуште или барем релативно, на долг рок би требало да расте во просек, ама на краток и среден рок мозни се доста многу флуктоации па и падови. Посебно тоа што е мозно да расте каматната стапка (а тоа генерално е лошо за берзата, обично после раст на каматни стапки има пад на берзите) барем на краток и среден рок мозен е пад, посебно поради тоа што има знаци на забавување во САД и ЕУ.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Точно е тоа дека од 2009 до некаде 2013та катастрофа беше МСЕ, а САД одеше напред, така да имаше период кога каматната стапка опаѓаше ама МСЕ одеше надолу или настрана. За САД тоа не е случајот.
Берзата поради тоа што е со ниски валуации сеуште или барем релативно, на долг рок би требало да расте во просек, ама на краток и среден рок мозни се доста многу флуктоации па и падови. Посебно тоа што е мозно да расте каматната стапка (а тоа генерално е лошо за берзата, обично после раст на каматни стапки има пад на берзите) барем на краток и среден рок мозен е пад, посебно поради тоа што има знаци на забавување во САД и ЕУ.
Obicno posle slika kako mojata so gola zenska ne se diskutira za lajsna na zavesa taka da ne filozofiraj !!!Ako e preubava slikata ne se plasi deka mozno e da se desi posto sekade se slucuva samo makedonce cim zeme dva denari u dzeb se raduva kako za milioni vprocem fakt e deka gi kupija cello sobranie za dve torbi so lizavcinja ;)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Како беше тоа Нато и ЕУ не влијаат ?
Дојде живот на берзава :)
Никако живот да дојде, изгледа некои ќе почекаат малку, за оние од пред 7,8 години стигна од пред некоја година :D:D . . .
Да не му фалам на БРАНКО ;).
Втор пат НАТО и пак не поминува . . . исто како референдумот :D, , , дури неможат веќе ни да попумпаат . . .
Со мучки и далавери пари не бидуваат само стабилно и здраво тргување носи пари . . .

/Барањето е одобрено, едитирано од модератор
Инаку све освен стабилно тргување без некој посебен раст е пумпање на балонот . . . А ќе има проба за пумпање . . . .
Tака да People of the North памет во глава, ако не ви дојде минатиот пат сега се надевам дека ќе ви кликне . . .
Ако берзата порасне за 3 дена 33% јас се ќе продадам и ќе паузирам година дена :).
Изгледа дека дојде памет во глава, нема НАТО еуфорија, нема лажен оптимизам...
Но гледам и депресија никој ништо да прокоментира.
Изгледа поголем дел се разочарани дека денес не прокнижија по 10% . . .
Нека не ви се брза за богатење вистинските пари доаѓаат после 5-6 години :D:D . . .

p.s.
Бранко помалку сечи некогаш ќе исечеш нешто битно !!!!

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Od iskustvo vi kazuvam, stom brojot na postovi vo tekot na eden den e < ili = 1, modelot pokazuva deka e vreme za dokupuvanje... :cool:

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Cim vo eden den MPT pominuva so 150 akcii i po cena od 51.000 nema sto da pisuvas tuku kupuvas :)
Posledni informacii i drzavata i makpetrol imaat svoi proceniteli za gama znaci prasanje na vreme e isplata i spogodba :)
Imam insajderska deka uni prodala korporativnata uspesno i deka imaat namera da ja vratat na pravi vrednosti akcijata !! Dali e na povidok konecno nekoja dividenda?
Posledni informacii se deka hari daval 400 a adora baral 600 denari dividenda ?
Granit nekoj jako kupuva izgleda se ceka dobar bum tamu po isplata na dividenda plus tenderi od ovaa godina ?

Kajgana Shop

На врв Bottom