Не сакаат Пеџа, сакаш верувај ми, сакаш не. Еве со циганиве да поченеме. Братучедка ми преку невладина работеше со деца циганчиња. Да си циган имаш бенефити во образование кои можеш да ги искористиш преку невладиниве и тоа многу поволни. Не сака да работи, не сака да учи.
Другар тука од форумов да не го именувам може ќе го прочита ова и сам ќе се јави неретко ја раскажува реакцијата на татко му кога ќе дојдат цигани да му бараат пари. Ги вика кај него на нива да поработат и секако да им плати за тоа. Не сака, полесно му е да проси и да дрпне нешто отколку да работи. Е каква реакција после очекуваат на тоа? Нормално татко му а ни јас да сум бил од некоја основна култура нема да им каже-Мрш бе циган во контењер. Може не е културно, може е сељачко и дефинитивно е скроз политички некоректно, ама после таков муабет тоа е валидна реакција.
Ќути бе шќиптар, марш назад во планина е по тој основ сосем валидна реплика. Помини негде кај што делуваат они. Еве на пластичарска. Такви слики можеш да видиш во Бангладеш, во индиски села, на некој пазар во Ашхабат. Иде инкасатор да наплати за струја цело село се собира да го тепа. Затоа што уапсиле жени потенцијални терористки (оти нели жени не можат да бидат криминалци) он ќе го пали со бенѕин. Он сака некој негов компјутор да го гледа македонски компјутор.
Ај кажи ми овие за кај се, абе планина е цивилизирано место, овие се за Карачи директно депортација
10 000 души застанале зад овие џихадистички знамиња значи не 5-10 малцинство. Навивачите на Шкендија се викаат балисти по ФАШИСТИЧКАТА групација од Втора Светска Војна. Штета што на другар мој баба му (од Дебарско) е почината да ја снимам и да ја аплоудирам тука да раскажува што правеле. И место гнасиве да се срамат од тоа, овие се идентификуваат со нив и ги слават. Замисли германски клуб навивачите да се крстат СС Дивизија. И после ќе дојде Африм и ќе се љути зашто сме ги викале орки и ќе ми кажува дека бил атеист он и уште 10 души. И после ќе ми се жалат немало соживот. И после ќе ми бараат да ги има повеќе во функции, а кога ќе му згусти самиот он кај каурот оди да се лечи, кај Жан Митрев оди да оперира срце, не оди кај Љуљзим што влегол по некоја државна квота за малцинства што не знае што е артерија, а што е вена. А тоа што има Албанци што успеале е доказ дека ако сакаш можеш и никој не те дискриминира. Од друга страна тоа што нема многу такви укажува на нивниот капацитет и ментален склоп. Полесно е да шверцне некој Ероин да опљачка 2-3 мерцедеси и беемвиња вечерва него да фати книга, да осознае за светов нешто. Исто како и примерите со Тачер и Меркел и зошто феминстиките се глупи ко кур. Ако успеале Тачер и Меркел да завземат највисоки политички функции во светски најмоќни држави паѓа глупиот феминистички аргумент дека се дискриминирани. Значи можело. А чим можело а малку примери се значи не сакаат. Ако се ретки примери на Албанци успешни доктори, инжинери, програмери, а
СЕПАК ПОСТОЈАТ тоа значи дека до нив е. И токму ова е логиката позади онаа тезана-Исклучоците го потврдуваат правилото.
И ќе повторам, ова не го кажувам како македонец оти живеам тука или слично. И бразилец да бев и да ја знаев ситуацијава истово ќе го кажев. Ако на нас треба да ни забранат пристап северно/западно од Белград, за нив максимумот Анкара, ни метар позападно од тоа.