Vo Ohrid vchera beshe najladno, denes dosta potoplo kazuva Accuweather. - 9 najniska. Vchera beshe - 15
И за Битола предвидуваше до -17, па во 3 и нешто покажа -22

Очекувам (за кај нас) денес да е најладното.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vo Ohrid vchera beshe najladno, denes dosta potoplo kazuva Accuweather. - 9 najniska. Vchera beshe - 15

ne me dupi i ja sum vickast ali ne volku[DOUBLEPOST=1546960626][/DOUBLEPOST]
pocnav da ja sledam me paliГерила маркетинг [emoji23][emoji23][emoji23]
https://twitter.com/enews/status/1082179879699968000?s=19

Климата нема влезено во дефрост од ко е пуштена есенеска. Сега ми текна дека лани правеше дефрост, оваа зима, јок
Шчо може да биде? Годината така се погодила сува или? Да стигнам дома и ќе ја проверам со мраз како стои надворешната единица.

За 100м2 10000еу, ова е твоја претпоставка или толку ти барале?
Не би требало термо фасада со стиропор 8цм да те кошта повеќе од 3000/3500еу
Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Decki da spodelam edno iskustvo sto go imav pred 20 min,se raboti za kumbe na peleti od ekospar proizvedeni vo oh montirno vo lokalno kafance od nekoj si 50 do 70 m2 so staklarnik od dvete strani,otvorena kujna so aspirator, so 2 vrati ( sto se otvaraat na 2 pati vo min ) i so losa izolacija na zidovote vnatresnata tem bese 27,5 c i so tepm na izduv od preku 200 c.Dnevna potorsuvacka od 2 vreki na ova ladno vreme. E sega mi bese muabetot jas kako patalec sum se greel na drva,panelka, termo pecka, klima obicna klima inverter i mn malku na parno mozam da kazam i "sovetuvam" lugeto sto si imaat problem so loso izolirani kuki da ne se zaebavaat so drva i klimi tuku da si montiraat edne takov ured i maka ke nemaat.p.s koj ne veruva moze kladba po edno pivce i skara po izbor![]()

Prodadeno hehehne me interesira kako kje ispadne kladbata a za pivce i skara sum uvek
Sent from my iPhone using Tapatalk
Decki da spodelam edno iskustvo sto go imav pred 20 min,se raboti za kumbe na peleti od ekospar proizvedeni vo oh montirno vo lokalno kafance od nekoj si 50 do 70 m2 so staklarnik od dvete strani,otvorena kujna so aspirator, so 2 vrati ( sto se otvaraat na 2 pati vo min ) i so losa izolacija na zidovote vnatresnata tem bese 27,5 c i so tepm na izduv od preku 200 c.Dnevna potorsuvacka od 2 vreki na ova ladno vreme. E sega mi bese muabetot jas kako patalec sum se greel na drva,panelka, termo pecka, klima obicna klima inverter i mn malku na parno mozam da kazam i "sovetuvam" lugeto sto si imaat problem so loso izolirani kuki da ne se zaebavaat so drva i klimi tuku da si montiraat edne takov ured i maka ke nemaat.p.s koj ne veruva moze kladba po edno pivce i skara po izbor![]()
Si pravel matematika kolku izleguva mescno za peleti ?Јас имам таква печка, лани постирав клип со оној ласерски мерач температура на издув 350-400 степени, но се зависи од калоричноста на пелетите.
Неспоредливо е 2х7кв со парно на пелети, со еден инвертер еден спрат од куќа со 5/6 соби и лош распоред неможеш да грееш а богами и бањи/вц-а. Исто ќе плаќаш и за пелети 8000-9000Решение кое дава екстремни вредности на топлина никогаш не е решение.
Тоа решение ќе влече пари за да работи било печка на пелети или 2х7kw клима. Ќе ти влече пари многу за да дава 10кв.
Едно е ако е кафич кој е на скапа струја цело време или индустриска. Кафичот прави пари од тоа. Ако терасата му носи 800еур на ден зошто е топла, има логика тој да даде 1000 еур месечно за да ја грее.
Но тоа не е случај во домови! Домовите не се доходовни. Нема поврат од потрошениот пелет или струја.
Затоа изолацијата, дихтувањето и заптивање е важното кај домовите. Во домовите се спие, нема вработени, домот е дом. Не е работа.
Е така. Затоа од 3000еур дадени за 2х7kw клими или печка за пелети, многу подобро е да се инвестира во најлошиот дел на изолацијата прво и да се постигне истото со помало грејно тело.
П.С. 2х7kw инвертери кои ќе даваат 10kw ќе влечат со scop4 2.5kw во просек. Дали и толку. Во денари тоа е: 9000 месечно. Само 9000...