Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ми замрзна соларното
Цевката шо оди горе
Помош како да ја одмрзнам ? :)
Земи греалка што дува и греј ,или чекај да се стопли времето нема друг начин.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Prvo staviv vnatresna vo dnevniot prestoj 2008 god ,taka edno 2 godini pa na spalnite gore i na plafonot edna po edna slednite 3 god 2010 -2012 pa na kraj nadvoresna 2015 i toa samo na 2 zida.
Zatoa ti kazuvam stavi vnatresna kaj sto grees pa za god dve po spalni pa nekogas koga ke dojde vujce vladika ;) stavaj od nadvor.
Токму така. А ќе видиш и дека не ни морало од надвор.

Многу често се споменува волку троши, онолку стоплени итн. Најголем дел од корисниците на клими овде се во станови, чии станови најголем дел од времето се затоплени од 5 страни а 1 е орворена кон надвор.

Станови кои на папир се 50-60-70 квадрата, па коа ќе одбиеш, балкон, и веќе надворешни ѕидови спаѓаат во квадратура, доаѓаме до реални 40-53-63 квадрата.

Такви простори и со свеќа на -10 ќе се стоплиш.

Примерот на дечкото од Прилеп кој е во куќа само со блокови, без никаква изолација, и кој со ќумбе од 8 кв топлина не успева да затопли 45 квадрата.

Клима човекот треба да заборави во таков простор, освен ако има таква да на -10 дава 10 kw топлина со 5 cop.

Инаку ќе излезе од пари за струја.

Тој човек треба сите пари на светот што ги има да ги даде за изолација па после клими.

Чисто за референца, разлика куќа од стаб, мојатс која е со најдобрите пвц на пазарот со целосно нова дограма, однадвор фасада без изолација со алубонд кров.
Температура на внатрешни скали/ одмаралиште кога е надвор -8
fde2b87176e8acca7d763ec7a7c0d9cc.jpg

bca30f82b35a6337a4dfe3dd6fa1550e.jpg

Температура во спалната соба кога е надвор -9, на 2 спрат кој е и најтопој бидејќи е во средина, мојата спална е над неа и ја грее fh25, и треба да е уште поладна од таа доле.

f3981de93e425441be284e694b1b6b37.jpg

f4aebb272c5bd689cb6eaefaf3cd558a.jpg

Ај споделете вие во вашите простории станови колку е најладно кога е не греете,
14-15 степени???

Дечкото кој не успев ќумбето да го згрее во 45 квадрати, би му препорачал да земе уште едно ќумбе на другата страна и така да се загрее.
Ставање на клима каква и да е во таков простор е правење пари на евн.
Поарно да стави графички нешто нека копаат бар ќе добие нешо криптовалути.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kolki za sporedba na stan. Novi pvc dzamovo sekade izolacija i svasta lokacija izmegu druga zgrada i stan. 28kvadrata dneven prestoj bez greenje 24casa uste od pocetokot na esenta/zimata.

IMG_20190108_142145.jpg Screenshot_2019-01-08-14-22-24-590_com.miui.weather2.png

Bese poveke za lik na kukava(calam):D
Па нема ваљда на цигла да стои. Секако дека ќе има фасада, ама немора да е термо-фасада ако инвестицијата е преголема. И ако не се завршени поважните работи за греење.

Битола моментално -7 на мојот мерач кој гледа на сонце (колку и да го има).

Вечерава се очекуваат најниски температури.

Ако вечерава поминиме добро (сите климаџии) немаме гајле на подолги патеки :)

Битола моментално -7 на мојот мерач кој гледа на сонце (колку и да го има).

Вечерава се очекуваат најниски температури.

Ако вечерава поминиме добро (сите климаџии) немаме гајле на подолги патеки :)
Vo Ohrid vchera beshe najladno, denes dosta potoplo kazuva Accuweather. - 9 najniska. Vchera beshe - 15

Onoj filmon so rojal burger kao pocna ja vikam ova ke urne gledanost ke ima ovde dzumbus kadri tarantino lincovi mincovi finceri vlagat jako koa kako prodolzi brat mi drn drn dupki maliov demek tepal sve zivo i divo pred nego neznam svarci terminator vietnam :pos:ne me dupi i ja sum vickast ali ne volku[DOUBLEPOST=1546960626][/DOUBLEPOST]
Герила маркетинг [emoji23][emoji23][emoji23]

https://twitter.com/enews/status/1082179879699968000?s=19
pocnav da ja sledam me pali

Климата нема влезено во дефрост од ко е пуштена есенеска. Сега ми текна дека лани правеше дефрост, оваа зима, јок :)
Шчо може да биде? Годината така се погодила сува или? Да стигнам дома и ќе ја проверам со мраз како стои надворешната единица.

Климата нема влезено во дефрост од ко е пуштена есенеска. Сега ми текна дека лани правеше дефрост, оваа зима, јок :)
Шчо може да биде? Годината така се погодила сува или? Да стигнам дома и ќе ја проверам со мраз како стои надворешната единица.

kjuti si traj si , da dade gospod niednas da ne naprai do kraj na zimovo :)

За 100м2 10000еу, ова е твоја претпоставка или толку ти барале?
Не би требало термо фасада со стиропор 8цм да те кошта повеќе од 3000/3500еу

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Termo fasada so 15cm grafiten stiropor komplet materijal i raka 30eu m2

• Ми се допаѓа
Reactions: dwa
Decki da spodelam edno iskustvo sto go imav pred 20 min,se raboti za kumbe na peleti od ekospar proizvedeni vo oh montirno vo lokalno kafance od nekoj si 50 do 70 m2 so staklarnik od dvete strani,otvorena kujna so aspirator, so 2 vrati ( sto se otvaraat na 2 pati vo min ) i so losa izolacija na zidovote vnatresnata tem bese 27,5 c i so tepm na izduv od preku 200 c.Dnevna potorsuvacka od 2 vreki na ova ladno vreme. E sega mi bese muabetot jas kako patalec sum se greel na drva,panelka, termo pecka, klima obicna klima inverter i mn malku na parno mozam da kazam i "sovetuvam" lugeto sto si imaat problem so loso izolirani kuki da ne se zaebavaat so drva i klimi tuku da si montiraat edne takov ured i maka ke nemaat.p.s koj ne veruva moze kladba po edno pivce i skara po izbor:)

Decki da spodelam edno iskustvo sto go imav pred 20 min,se raboti za kumbe na peleti od ekospar proizvedeni vo oh montirno vo lokalno kafance od nekoj si 50 do 70 m2 so staklarnik od dvete strani,otvorena kujna so aspirator, so 2 vrati ( sto se otvaraat na 2 pati vo min ) i so losa izolacija na zidovote vnatresnata tem bese 27,5 c i so tepm na izduv od preku 200 c.Dnevna potorsuvacka od 2 vreki na ova ladno vreme. E sega mi bese muabetot jas kako patalec sum se greel na drva,panelka, termo pecka, klima obicna klima inverter i mn malku na parno mozam da kazam i "sovetuvam" lugeto sto si imaat problem so loso izolirani kuki da ne se zaebavaat so drva i klimi tuku da si montiraat edne takov ured i maka ke nemaat.p.s koj ne veruva moze kladba po edno pivce i skara po izbor:)

ne me interesira kako kje ispadne kladbata a za pivce i skara sum uvek:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom