Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
ajde daj te nekoj predlog za dodaten profit:)

ako raboti so kopanje na kriptovaluti nema potreba od forumov zasto kje se gree samo od grafickite:)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Јас имав 1070 ама ја дадов додека вредеа повеќе. Ама не ја чував на аутофан туку на 68%. Некако таман ми беше 62 степени на јадро ми држеше. А не како некои неефикасни со 70 што работеа едвај на 32МН. И дефрости не правеше, само чат пат апдејт или промена на алгоритам ако правев.

Сега може да си ја земам назад за 2/3 од цената.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
https://streamable.com/xn8n1 Издув 58.3,усис 26.1, при проток на воздух 792 Прашање? кој знае колку киловати се дадени при потрошувачка 1700 вати./QUOTE]
над 8.5 KW ако не се правиш мангуп со цифрите
не знам кој и е максимумот на FH, амберот знам дека е 7.2

Последно уредено:
Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Јас имав 1070 ама ја дадов додека вредеа повеќе. Ама не ја чував на аутофан туку на 68%. Некако таман ми беше 62 степени на јадро ми држеше. А не како некои неефикасни со 70 што работеа едвај на 32МН. И дефрости не правеше, само чат пат апдејт или промена на алгоритам ако правев.

Сега може да си ја земам назад за 2/3 од цената.
ne sum bas upaten u tie raboti:) samo znam deka edno prijatelce ima dosta konfiguracii i ne mu treba greenje :)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Да, да апсолутно. И тоа спаѓа во најекономично греење. 6х580ки си тераат без проблем за греат 20м2. Со 3 рака покриваш спрат, ала мултисплит. Ем нема дефрости и дување ладно. Си држат 65Ц 24часа секој ден. Едино можеш на дуал мајн да ги ставиш ако е под 0, за да кренат цоп на 1.01 со 72ц. :) :)
ne sum bas upaten u tie raboti:) samo znam deka edno prijatelce ima dosta konfiguracii i ne mu treba greenje :)

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Да, да апсолутно. И тоа спаѓа во најекономично греење. 6х580ки си тераат без проблем за греат 20м2. Со 3 рака покриваш спрат, ала мултисплит. Ем нема дефрости и дување ладно. Си држат 65Ц 24часа секој ден. Едино можеш на дуал мајн да ги ставиш ако е под 0, за да кренат цоп на 1.01 со 72ц. :) :)
hahahha

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Nov NAUCNIK na temava.....ko za diplomska se spremil
Miscko ke mi treba vreme da pregledam sve ova...spremi se i ti
хахаха Така треба мило ми е што го преправи постот она откачи ми се не баше баш нешто..

Odnesi mu ja tvojata na Bugarcevo i ke se izrezilis.....gluvcite mu ja izele cela izolacija na tavan,,,,,ne si docital sto sve ima napisano toj Lik.
Kako ke dokazes deka duva so 792 m3 a daljinskoto e na AutoFan ? Pa izvukot narocno ti e iskljucen za da ne se slusne ?
A u start si dokazuvas ona sto go zboram....bez toj izdvoreniot senzor nemas AutoFan so 3ta i 4ta Fan i AutoFanot ide samo do vtora(tuka nemas SCOP=5)...si go dokupil senzorot za da imas i Fan3 i Fan4 na Auto....kraj na prikaskata.
Treba Gratis da vi go davaat toa kutivce so edno metro zica :)
Лесно ќе докажам.
звукот не ми е нарочно исклучен,тоа никако,ги имам оригиналите ќе пробам уште еднаш со стреамабле
ако не бива ќе ги објавам со јутјуб.
@micko88
Sho napraj be brat? Alal da ti e za odluchnosta da naprajs vakva rabota.
Ti si imal toplotni zagubi deka 16 stepeni padnala temperaturata vo sobata bez greenje? Eve ti slika od temperaturata vo sobite shto ne gi gream na spratov od kukjava, pa ti vidi sega......
Прегледај го приврзокот 202156
Ќе видам баш по собите што не ги греам,она 16 беше во соба, само 7 часа без греење.
Ова кај тебе богами е...што е многу многу е.

не знам кој и е максимумот на FH, амберот знам дека е 7.2
Нема што мангуп видиго четвртото или почекај да средам со звукот па види.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
smetka za period od 17.11 do 18.12 3520 denari, greenje, perenje sushenje alishta i site dr domakinski raboti...
zgrean cel trosoben stan bez wc:)
iskreno zadovolen, prezadovolen :)

Super druze
Jas vo kuka 75 m2 gream za od 10.11 do 10.12 4220 den total a gream i wc so panel 10 saati dnevno i klima vo dneven i klima vo spalna .

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
moze da se zakaci nad vrata kako kvarcnite? :) za tamu mi e predvideno grelache.
od kaj go zema i sho pari ako ne e tajna:)

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Погоре едно кажуваш подолу друго кажуваш.Што е сега вистината.
Му велиш на човекот: Sto ke prasuvas levo desno koga se testirani klimive vo laboratoriski frizideri

@Fikshe1989 се сложувам со тебе со повеќето работи но,дека фх35ве е мала 3,5ка не се сложувам.Ќе видиш дека по потрба може да работи и со многу повеќе киловати,
ако не и со дупло повеќе.Може да работи и како петка а богами и седмица,и не само неколку минути туку цело време додека не ја постигне посакуваната температура,ова ќе ти го докажам со видео а не со сликички, и со прикаски за мали деца-од типот "фали ме усто да не те расчешнам"како што некои прават хахах.

So Temp kopceto ke proveris kolku e vnatre(za senzorot) i ke i zadades 2C nad toa sto Temp ke ti go pokaze....posle 20min pak proveri so Temp i zgolemi uste 2C, i sve taka dur nedojdes do 23/24C vnatre.
Смешки.
х35ве2 нема вакви проблеми како хансоло.И во незагреана просторија нема никаков проблем да си створи услови за работа,и тоа,пробано на надворешна -4.
Сигурен сум нема да има проблем и на -1 во собата, ќе си ги даде киловатите за кои е платена.
Кога ја купував климата продавачите не ми рекоа дека климата треба да работи 24 часа нон стоп, а тоа не го пишуваше ниту во гаранцијата.
Фх 35ве јас ќе ја употребувам како сакам а таа мора да ми испорача онолку киловати за колку јас сум платил.Друга е, работата за колку време
ќе ја затопли просторијата, но мора да ми испорачува над 4 килоовати топлина на издув.
Ниеден производител не ги обврзал корисниците да ја употребуваат нон стоп во зима.Производителите кажале колку климата ќе испорача киловати при одредени
услови и тоа е најбитното,кој како сака така ќе си прави.

@Sportage Toa дека амберо имала ваков или онаков компресор и дека изгледа страшно и тежи 62 килограми и влече 3 киловати струја не значи апсолутно ништо,
ако не прикажеш видео колку киловати дава на издув.Тоа е она што нас овде на темава не интересира.Јас климата не ја купив за да ги плашам луѓето.
Па бујрум постави видео да видиме колку е страшна.

@Strelec Ајде сега да видиме дали, другарчето од Бугарија, кој си ја носел швалерката во вилата да ја онади, дали ќе успеел во тоа, доколку наместо хансоло или амберо
во просторијата ја имал фх 35ве.Јас мислам дека ако имал Фх 35ве ќе успеел во тоа, имајќи предвид фактот дека на топло телата се шират хахах, а од видеото ќе видиш
дека фх 35ве дува жешко и тоа на аутофан со издув од 792 м3

Не е точно @Strelec!Замислуваме!сум се вратил од скијанје, дома изладено на +10, пуштам фх 35ве на аутофан, наместено на 24,и, погоди што??Се испотив додека го снимав видеото хахах.

На видеото може да се види дека на издув дава дури и повеќе од 8 киловати во изладена просторија од 16 степени на -4 степени надворешна.Така да Додо со сигурност
ќе онадуе со швалерката хахаха.

Се работи за простор 43 квадрати во неизолирана куќа другиот дел од куќата(95кв) моментално не го загревам.Климата ја исклучив во 2 часот на собна температура 24степени.
Сабајлето околу 9 и 15 паднала на 16 степени.Што значи и јас имам голем проблем со топлотните загуби.
Видеата се снимани со помош на камера бидејќи приклучокот за струја од климата е надвор.
На видеата има четири часовници да не помисли некој онадувам.На некои имам снимано повеќе од десет минути(моја грешка) а на стреамабле не дозволува повеќе од десет мин.
така да ќе се јави разлика од некоја секунда.
@Strelec @Sportage
Еве ги видеата а воедно еве ви шанса вам со хансолите и амберите да прикажете дека сте подобри од фх 35ве.Мило ќе ми биде да успеете,па можеби следна клима ќе ми биде
некоја од нив,може Видео и со укровнот.Дали ваши

https://streamable.com/af0g9 На собна 16 надворшна -4
https://streamable.com/qcn0w
https://streamable.com/og2ep
https://streamable.com/xn8n1 Издув 58.3,усис 26.1, при проток на воздух 792 Прашање? кој знае колку киловати се дадени при потрошувачка 1700 вати.

или просек од 52 56 степени на издув колку се тоа киловати @Fikshe1989 дали ова ти личи на мала 3,5ка.Си ја платил како таква но не е така.
Значи јас мислам превредна е за парите.

Еве уште едно видео на -4:

https://streamable.com/51eck

Е сега на некој ќе му се види голема потрошувачката, но ако се земат предвид киловатите јас мислам без пари е.
Јас на видеово имам потреба од 3.5 киловати топлина,кои климата ми ги испорачува со потрошувачка од 720 вати
просек издув 45.5-26.3усис = 19.2x552x1.2=12718/3600=3.5 киловати или 3.5/0.730= 4.8 .
Ако некој има 1.75 киловати потреба и ако занаеме дека климата на -4 работи со цоп 4.8 нему ќе му троши околу 1.75/4.8 =364 вати,
Bidejki sum spomnat vo tvojot tekst ke ti pisam samo za toa sho sum jas oznacen. Prvo spored toa so go pisa nekako ko pojma da nemash od klimi. Za tebe seedno bilo so kompresor ima klimata dali bil two stage ili ne, dali povlekuvala tolku ili onolku dali tezela 30kg ili 60kg seedno spored tebe. Spored ova I nema potreba povejke so da pram muabet so tebe. A za tvoja informacija ne ni sakav da ja falam klimata so ja imam no bev prasan so klima imam I povrsinata so ja gream I zatoa pisav podetalno. Za merenje pojke I ne se zamaram da pram, lani koga ja kupiv zedov merach I vidov kolku trosi I smesno mi bese deka tolku niska potrosuvacka ima taka da si rekov I duplo da mi trosi ich ne mu se sekiram. Najbitno mi bese da me topli I da sum stoplen kako so treba, a toa se dokaza I togash a posebno I sega na poniskite tempraturi. Ako te interesira potrosuvacka mozi da pobarash I ke vidish, mislam bese okolu 500w na 1°C na odrzuvanje. I so toa zavrsi merenjeto. Posle nekoe vremego izvadiv meracot I pojke ne se zamarav so nisto ednostavno samo uzivav I uzivam vo toplinata I vo ekonomicnosta. Ne sum ni prodavach ni me interesira takvo nesto ednostavno sum zadovolen korisnik iako ponekogash mi idi da zemam I jas meraci I da pocnam raznovidni merenja falenja ili ne znam sho samo radi takvi likovi kako tebe.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
сега не се исплаќа ни да се грееш со нив, имаат COP помал од 1 :D[DOUBLEPOST=1546038661][/DOUBLEPOST]
Не бе друже појма немам што се тоа тие глупости.
не се глупости бе друже, на времето се вадеше министерска плата од тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom