Најекономично греење и ладење

Член од
12 февруари 2016
Мислења
313
Поени од реакции
381
Pa se utepavte falenje so SCOP=5,1 i mala potrosnja, se falite so mala potrosnja na +10C nadvor i togas setate po gakji doma....ama koa ke fati ladno cvrc i dzepmerite.
Epa sea e moeto vreme, na ladno da vi go vratam milo za drago i Euroventot i sve po spisok koa sami cvicite dali deka prvo negrejt ubo klimata, kriv bil trajko i petko so krovot i izolacijata....da beee... pa zadavas 27 a nepostiga ni 22 vnatre, defrosti prajt na sekoj saat(am ke prajt 25kg e), pa COPot vi padnal
Druze na ladno sekogas iskaca vistinata na videlo oti koga ke ti zastudi si kazuvas vistina....ti si nov pa ne si primetil kako se razlikuvaat postovite na edni isti pri ladno od onie postovi koga e Oktomvri so +10C nadvor.
Tvoja najgolema utka e WN35 i toa kupeni 2 komada, po 38.000den ili 40 kolku gi plati se tinja klimi so 25kg nadvoresna i kompresor od 7.000btu, za tie pari imase Hansol ama lobito tebe ne ti cinese i te lazese.....sea zali se kaj Energosistem i monterot sto te izlazale a ne kaj gree Lobito.
Погоре едно кажуваш подолу друго кажуваш.Што е сега вистината.
Му велиш на човекот: Sto ke prasuvas levo desno koga se testirani klimive vo laboratoriski frizideri

Eve ti druze 4 klimi so nivnite eurovent podatoci staveni vo Excel tabela.
MUZ-SF35VE/MSZ-SF35VE
RAS-137SKV-E6/RAS-137SAV-E6"NEW !"
AOYG12LLC / ASYG12LLC
MUZ-HJ35VA/MSZ-HJ35VA
Sto ke prasuvas levo desno koga se testirani klimive vo laboratoriski frizideri...falat samo podatoci za dimenzii/tezina na istive, filtri i opcii na daljinskite upravuvaci(isto bitno) pa konecno da se odlucis.
Vaka najlesno ke se odlucis koga gi imas site podatoci...
Rece ke dogrevas so panelki vo poladnite denovi...ako e taka ustedi si 10000ki i 4tata HJ35VA e OK klima, poslabi performansi od Fujitsu no 500KW pomala godisna potrosuvacka vo mod greenje (885 nasproti 1388).
Mozea na pochetokot da me izlazat tie shto bea zlonamerni, ama sega ne, si vidov kolku e saatot. Auto fan e odlichna opcija kaj inverterite SAMO koga klimata e odlichno dimenzionirana, odnosno i malku predimenzionirana. Samo radi toa shto FH35kata e 63000 ne znachit deka e magichna i odednash ke stane 7,5ka. Taa si e 3,5ka, skapa 3,5ka ama si e za do 35m2 i toa e toa. I da imas ultra izolirana 45m2 soba, nema da stavis 3,5ka, ke si stavis 5,5ka i ke si kuliras TEK togas na AUTO FAN, vo site drugi slucaevi ke si shaltash sam so brzinite. Mnogu se lazit ovde na forumov i se gledat da se omalovazet tugjite klimi, ito to najmnogu gree lobivo go prajt. Mnogu e glupo.[DOUBLEPOST=1545953751][/DOUBLEPOST]
najgolemiot problem so tebe vo situacijava e sho ushte mislis deka Japoncive ja naprajle klimava so maana. Ama to ti sho go gledas kako mana, jas go gledam kako fantastichna rabota naoravena od Japoncite, klima, fenomenalna klima, napravena da raboti na perfekten nachin, so ultra komfor, da te zgree, evtino da te zgree, a da ne osetis deka greenjeto ti dogja so duvanje.
@Fikshe1989 се сложувам со тебе со повеќето работи но,дека фх35ве е мала 3,5ка не се сложувам.Ќе видиш дека по потрба може да работи и со многу повеќе киловати,
ако не и со дупло повеќе.Може да работи и како петка а богами и седмица,и не само неколку минути туку цело време додека не ја постигне посакуваната температура,ова ќе ти го докажам со видео а не со сликички, и со прикаски за мали деца-од типот "фали ме усто да не те расчешнам"како што некои прават хахах.

Ova e defrost se gleda pobelena e, a zasto toa go pravi cesto ke si povikas monterot sto ti montiral pa ke posedat kaj tebe nekoj 2-3saati da vidat sto se desava.
Ako vnatre e 15C a ti si zadal 26 ova neminovno ke se slucuva -Defrost.
Zatoa ke si posedat podolgo kaj tebe i ke pocekaat da se stopli vnatre, pa ke vidat dali ti si vo pravo i ti raboti cel den klimata na 18C ili 22 ili 25 ili na kolku ti raboti pred dase vratis....sto ke pokaze prosto merenje na vnatresna temperatura a ke izmerat i posle koga ke se vratis so vnatre barem 23 i zadadena 26 kako sto go imas snimeno daljinskoto.
Ako sega e 23 znaci imas termometar da izmeris, a kolku bese Temperaturata koga dojde doma i ja pusti klimata na 26C?
Nad 18C nebilo sigurno.....od tepka kazuvam a moze i pomalku.
Toa sto ti kazuvas deka klimata e upalena so zadadena 18 preku den e isto kako da e iskljucena, za 5min toa nema da napravi vnatre 25 pa i 30C da zadades samo ke imas pocesti defrosti.
So Temp kopceto ke proveris kolku e vnatre(za senzorot) i ke i zadades 2C nad toa sto Temp ke ti go pokaze....posle 20min pak proveri so Temp i zgolemi uste 2C, i sve taka dur nedojdes do 23/24C vnatre. So odma zadavanje najvisoka Temperatura a vnatre na usis e laden vozduh nema da zgrees pobrzo, samo pocesti Defrosti i pauzi ke dobies.
So Temp kopceto ke proveris kolku e vnatre(za senzorot) i ke i zadades 2C nad toa sto Temp ke ti go pokaze....posle 20min pak proveri so Temp i zgolemi uste 2C, i sve taka dur nedojdes do 23/24C vnatre.
Смешки.
х35ве2 нема вакви проблеми како хансоло.И во незагреана просторија нема никаков проблем да си створи услови за работа,и тоа,пробано на надворешна -4.
Сигурен сум нема да има проблем и на -1 во собата, ќе си ги даде киловатите за кои е платена.
Кога ја купував климата продавачите не ми рекоа дека климата треба да работи 24 часа нон стоп, а тоа не го пишуваше ниту во гаранцијата.
Фх 35ве јас ќе ја употребувам како сакам а таа мора да ми испорача онолку киловати за колку јас сум платил.Друга е, работата за колку време
ќе ја затопли просторијата, но мора да ми испорачува над 4 килоовати топлина на издув.
Ниеден производител не ги обврзал корисниците да ја употребуваат нон стоп во зима.Производителите кажале колку климата ќе испорача киловати при одредени
услови и тоа е најбитното,кој како сака така ќе си прави.

Znaci prvo ne se postavuva 3.5ka vo tolkav prostor pa posebno koga se raboti za pogolemi toplotni zagubi pa ne mitsu bila pa koj sakash brend neka e I zatoa postojat pojaki klimi 5.5ki I pojaki, to druze ne e gabe izmisleno. Za autofanot nema potreba poopsirno da ti pishuvam zasto I prethodno pishav kako bi trebalo da raboti. A vtori so me prasa so klima imam pishano ama eve pak ke pisham gree amber nordik 5.5ka ama kako 7ka e. Ima two stage kompresor so vkupno 7 brzini ( vklucuvajki quiet I turbo ) , max izduv od 1200m3, kojasto mozi da povleci 3.3kw max , bidejki se palish na golemi nadvoresni edinici kako so imashe prethodno pishano da ti kazam deka strasno izgleda I tezi 62.5kg. Se na se zver klima kojasto mi zagreva 50m2 dnevna trpezarija I kujna izolacija pvc dograma I 8sm stiropol. Nad mene plocha bez izolacija pod mene otvoren prostor stubovi kojsto samo edniot zid e sozidan.
@Sportage Toa дека амберо имала ваков или онаков компресор и дека изгледа страшно и тежи 62 килограми и влече 3 киловати струја не значи апсолутно ништо,
ако не прикажеш видео колку киловати дава на издув.Тоа е она што нас овде на темава не интересира.Јас климата не ја купив за да ги плашам луѓето.
Па бујрум постави видео да видиме колку е страшна.

Влаот откри и други форуми, мислеше дека од Кајгана и ИТ се родиле климиве....
Оф леле Сапуница да снимав Влавопапуча ке је крстев.....
Ало Vlaf, кога веќе го читаш Бугарскиот форум и таму некој по тебе у паметот близок ДОДО,
Ко прво што не појасниш....DODO НЕ грее стан или куќа во која престојува, туку грее викендица-вила за викенди со швалерките, преку WiFi пушта клима и одма mu iska да им е топло.
А "Вилата" на Додо е градена во 60ти години..... со пластика на таван, нит изолација нит бутур, овде недај боже да беше Митсубиши ала FH наместена
https://forum.setcombg.com/attachments/климатици-hisense-gree-chofu-bard/29008d1540801901-gree-amber-gwh12yd-s6dba1-или-gree-fairy-gwh18acd-k6dna1d-02.jpg
Прегледај го приврзокот 201841 Прегледај го приврзокот 201840
...."Вилата" не ја грее со денови, и даљинското му е во најлончето па нема ни чуено за IFeeel, не па за Indirecdt-Direct i Sensor
Прегледај го приврзокот 201842
.....и ти овој го најде да го цитираш ? очиглено тука сте со интелектот со ДОДО а него кој го...оти не е наш, само што ти штипски утре ке имаш звање доктор и со ваков интелект ти ко доктор ни бубуљица нема да дијазгностицираш како треба, тебе таа ке ти се гледа ко тумор :D
@Strelec Ајде сега да видиме дали, другарчето од Бугарија, кој си ја носел швалерката во вилата да ја онади, дали ќе успеел во тоа, доколку наместо хансоло или амберо
во просторијата ја имал фх 35ве.Јас мислам дека ако имал Фх 35ве ќе успеел во тоа, имајќи предвид фактот дека на топло телата се шират хахах, а од видеото ќе видиш
дека фх 35ве дува жешко и тоа на аутофан со издув од 792 м3

AutoFanot na FH mora da raboti...ako ne raboti , ondak klimata e Defektna!!
klimata ne e gjaba tuku e 60.000den, zar za tie pari treba i maaani da ima?
Sto ti znaci toa go opravil AutoFanot? AutoFanot e Defekten pa treba da se oprava ?
DEFEKTO znaes sto znaci.....se vrakjas od skijannje i na +10vo soba zadavas +30 i nemrda od vtora brzina ili 384m3 na Fan, da prdnam ke izvadam 400m3, aloo Amber vo prva Fan ima 430m3.
Ete toa e Defekto druze.....sakas kupi edna pa proveri dali ne e taka...samo 60k ke te kosta.
I SCOPot i vazi za Defektni.
Не е точно @Strelec!Замислуваме!сум се вратил од скијанје, дома изладено на +10, пуштам фх 35ве на аутофан, наместено на 24,и, погоди што??Се испотив додека го снимав видеото хахах.

На видеото може да се види дека на издув дава дури и повеќе од 8 киловати во изладена просторија од 16 степени на -4 степени надворешна.Така да Додо со сигурност
ќе онадуе со швалерката хахаха.

Се работи за простор 43 квадрати во неизолирана куќа другиот дел од куќата(95кв) моментално не го загревам.Климата ја исклучив во 2 часот на собна температура 24степени.
Сабајлето околу 9 и 15 паднала на 16 степени.Што значи и јас имам голем проблем со топлотните загуби.
Видеата се снимани со помош на камера бидејќи приклучокот за струја од климата е надвор.
На видеата има четири часовници да не помисли некој онадувам.На некои имам снимано повеќе од десет минути(моја грешка) а на стреамабле не дозволува повеќе од десет мин.
така да ќе се јави разлика од некоја секунда.
@Strelec @Sportage
Еве ги видеата а воедно еве ви шанса вам со хансолите и амберите да прикажете дека сте подобри од фх 35ве.Мило ќе ми биде да успеете,па можеби следна клима ќе ми биде
некоја од нив,може Видео и со укровнот.Дали ваши

https://streamable.com/af0g9 На собна 16 надворшна -4
https://streamable.com/qcn0w
https://streamable.com/og2ep
https://streamable.com/xn8n1 Издув 58.3,усис 26.1, при проток на воздух 792 Прашање? кој знае колку киловати се дадени при потрошувачка 1700 вати.

или просек од 52 56 степени на издув колку се тоа киловати @Fikshe1989 дали ова ти личи на мала 3,5ка.Си ја платил како таква но не е така.
Значи јас мислам превредна е за парите.

Еве уште едно видео на -4:

https://streamable.com/51eck

Е сега на некој ќе му се види голема потрошувачката, но ако се земат предвид киловатите јас мислам без пари е.
Јас на видеово имам потреба од 3.5 киловати топлина,кои климата ми ги испорачува со потрошувачка од 720 вати
просек издув 45.5-26.3усис = 19.2x552x1.2=12718/3600=3.5 киловати или 3.5/0.730= 4.8 .
Ако некој има 1.75 киловати потреба и ако занаеме дека климата на -4 работи со цоп 4.8 нему ќе му троши околу 1.75/4.8 =364 вати,

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Nov NAUCNIK na temava.....ko za diplomska se spremil
Miscko ke mi treba vreme da pregledam sve ova...spremi se i ti

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Значи не е проблем сам ке купам квалитетни држачи. Само ме нервира кога ме прават будала на здрав памет. Затоа и барам некој да каже некој совет. Па ако треба и сам ке ги купам држачите. А не да ме убедува монтерот дека така треба или дека од гумиците што ги ставиле се навалила климата и бербат цел балкон да ми го прави.
Вчера Стрелчото имаше поставено едно видео во врска со кондензот. Снимени беа и држачите човекот има поставено дупли држачи и мене ме бендиса како беше сработено. Нека ти слика како е наместено а и нема да мораш да ја вадиш надворешната за да се намести. Инаку држачи најубаво сам направи си од винкла

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ајде сега да видиме дали, другарчето од Бугарија, кој си ја носел швалерката во вилата да ја онади, дали ќе успеел во тоа, доколку наместо хансоло или амберо
во просторијата ја имал фх 35ве.Јас мислам дека ако имал Фх 35ве ќе успеел во тоа, имајќи предвид фактот дека на топло телата се шират хахах, а од видеото ќе видиш
Odnesi mu ja tvojata na Bugarcevo i ke se izrezilis.....gluvcite mu ja izele cela izolacija na tavan,,,,,ne si docital sto sve ima napisano toj Lik.
Kako ke dokazes deka duva so 792 m3 a daljinskoto e na AutoFan ? Pa izvukot narocno ti e iskljucen za da ne se slusne ?
A u start si dokazuvas ona sto go zboram....bez toj izdvoreniot senzor nemas AutoFan so 3ta i 4ta Fan i AutoFanot ide samo do vtora(tuka nemas SCOP=5)...si go dokupil senzorot za da imas i Fan3 i Fan4 na Auto....kraj na prikaskata.
Treba Gratis da vi go davaat toa kutivce so edno metro zica :)

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
@micko88
Sho napraj be brat? Alal da ti e za odluchnosta da naprajs vakva rabota.
Ti si imal toplotni zagubi deka 16 stepeni padnala temperaturata vo sobata bez greenje? Eve ti slika od temperaturata vo sobite shto ne gi gream na spratov od kukjava, pa ti vidi sega......
IMG_20181227_063309.jpg

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Znaci prvo ne se postavuva 3.5ka vo tolkav prostor pa posebno koga se raboti za pogolemi toplotni zagubi pa ne mitsu bila pa koj sakash brend neka e I zatoa postojat pojaki klimi 5.5ki I pojaki, to druze ne e gabe izmisleno. Za autofanot nema potreba poopsirno da ti pishuvam zasto I prethodno pishav kako bi trebalo da raboti. A vtori so me prasa so klima imam pishano ama eve pak ke pisham gree amber nordik 5.5ka ama kako 7ka e. Ima two stage kompresor so vkupno 7 brzini ( vklucuvajki quiet I turbo ) , max izduv od 1200m3, kojasto mozi da povleci 3.3kw max , bidejki se palish na golemi nadvoresni edinici kako so imashe prethodno pishano da ti kazam deka strasno izgleda I tezi 62.5kg. Se na se zver klima kojasto mi zagreva 50m2 dnevna trpezarija I kujna izolacija pvc dograma I 8sm stiropol. Nad mene plocha bez izolacija pod mene otvoren prostor stubovi kojsto samo edniot zid e sozidan.
@Fikshe1989 убаво ти кажува човекот, ама не важи тоа за тебе, не е Mitsubishi :D

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Mitsubishi i so eftini drzaci stoi ko puska oti e Brent, tie i so mana da se ke gi pokazat za odlicni :D[DOUBLEPOST=1546034142][/DOUBLEPOST]@Fikshe1989
Ima na Hrvatskiot Forum eden so nik Edgar, on celo vreme se fali deka so Suzumi16 gree cel stan od 85m2 vo Zagreb.
Nebitno modelot i markata 3,4Kw dava i taa na -7
NO znaes li kako gree 85m2 so edna klima i 3,4kw na -7 ?
"samo" 20.000evra go kostala izolacijata na prostorot :)

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
@Strelec Ako mislis deka ima nekoj tuka shto ke ti poveruva deka FHto shto si ja imal si ja prodal radi AutoFan shto ne digal povekje od vtora brzina, prokleto si se izlazal. Ti bate si znael koja e najdobra klima shto postoi kaj nas, si imal pari i si ja kupil, ama vo megjuvreme si se vrabotil vo Gree za lebot da si go vagjas (ili mozda si i glaven menadzer za Makedonija) pa si moral da ja menjavas pod itno za da ne se brukas pred vrabotenite/kolegite i pred prijatelite tvoi da te gledaat deka prodavas Gree, a ti doma se grees na Mitsubishi. Si kupil FH35 od MITSUBISHI za koja si se oprchil 1000€, si ja koristel, AutoFanot "ne rabotel" pa si se vratil eden den doma ti i si i rekol na zena ti "Kukle, abe autofanov ne ojt pojke od vtora, koj ke se machit da menvit od vtora vo treta brzina po potreba na dalinskovo, ajde ke ja prodajme i ke si kupime kineska klima, Amber se vikat, AutoFan-ot nea i rabotit."

Sedi te molam[DOUBLEPOST=1546034641][/DOUBLEPOST]
Mitsubishi i so eftini drzaci stoi ko puska oti e Brent, tie i so mana da se ke gi pokazat za odlicni :D[DOUBLEPOST=1546034142][/DOUBLEPOST]@Fikshe1989
Ima na Hrvatskiot Forum eden so nik Edgar, on celo vreme se fali deka so Suzumi16 gree cel stan od 85m2 vo Zagreb.
Nebitno modelot i markata 3,4Kw dava i taa na -7
NO znaes li kako gree 85m2 so edna klima i 3,4kw na -7 ?
"samo" 20.000evra go kostala izolacijata na prostorot :)
zato i jas ke stam izolacija :)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Погоре едно кажуваш подолу друго кажуваш.Што е сега вистината.
Му велиш на човекот: Sto ke prasuvas levo desno koga se testirani klimive vo laboratoriski frizideri

@Fikshe1989 се сложувам со тебе со повеќето работи но,дека фх35ве е мала 3,5ка не се сложувам.Ќе видиш дека по потрба може да работи и со многу повеќе киловати,
ако не и со дупло повеќе.Може да работи и како петка а богами и седмица,и не само неколку минути туку цело време додека не ја постигне посакуваната температура,ова ќе ти го докажам со видео а не со сликички, и со прикаски за мали деца-од типот "фали ме усто да не те расчешнам"како што некои прават хахах.

So Temp kopceto ke proveris kolku e vnatre(za senzorot) i ke i zadades 2C nad toa sto Temp ke ti go pokaze....posle 20min pak proveri so Temp i zgolemi uste 2C, i sve taka dur nedojdes do 23/24C vnatre.
Смешки.
х35ве2 нема вакви проблеми како хансоло.И во незагреана просторија нема никаков проблем да си створи услови за работа,и тоа,пробано на надворешна -4.
Сигурен сум нема да има проблем и на -1 во собата, ќе си ги даде киловатите за кои е платена.
Кога ја купував климата продавачите не ми рекоа дека климата треба да работи 24 часа нон стоп, а тоа не го пишуваше ниту во гаранцијата.
Фх 35ве јас ќе ја употребувам како сакам а таа мора да ми испорача онолку киловати за колку јас сум платил.Друга е, работата за колку време
ќе ја затопли просторијата, но мора да ми испорачува над 4 килоовати топлина на издув.
Ниеден производител не ги обврзал корисниците да ја употребуваат нон стоп во зима.Производителите кажале колку климата ќе испорача киловати при одредени
услови и тоа е најбитното,кој како сака така ќе си прави.

@Sportage Toa дека амберо имала ваков или онаков компресор и дека изгледа страшно и тежи 62 килограми и влече 3 киловати струја не значи апсолутно ништо,
ако не прикажеш видео колку киловати дава на издув.Тоа е она што нас овде на темава не интересира.Јас климата не ја купив за да ги плашам луѓето.
Па бујрум постави видео да видиме колку е страшна.

@Strelec Ајде сега да видиме дали, другарчето од Бугарија, кој си ја носел швалерката во вилата да ја онади, дали ќе успеел во тоа, доколку наместо хансоло или амберо

Не е точно @Strelec!Замислуваме!сум се вратил од скијанје, дома изладено на +10, пуштам фх 35ве на аутофан, наместено на 24,и, погоди што??Се испотив додека го снимав видеото хахах.

На видеото може да се види дека на издув дава дури и повеќе од 8 киловати во изладена просторија од 16 степени на -4 степени надворешна.Така да Додо со сигурност
ќе онадуе со швалерката хахаха.

Се работи за простор 43 квадрати во неизолирана куќа другиот дел од куќата(95кв) моментално не го загревам.Климата ја исклучив во 2 часот на собна температура 24степени.
Сабајлето околу 9 и 15 паднала на 16 степени.Што значи и јас имам голем проблем со топлотните загуби.
Видеата се снимани со помош на камера бидејќи приклучокот за струја од климата е надвор.
На видеата има четири часовници да не помисли некој онадувам.На некои имам снимано повеќе од десет минути(моја грешка) а на стреамабле не дозволува повеќе од десет мин.
така да ќе се јави разлика од некоја секунда.
@Strelec @Sportage
Еве ги видеата а воедно еве ви шанса вам со хансолите и амберите да прикажете дека сте подобри од фх 35ве.Мило ќе ми биде да успеете,па можеби следна клима ќе ми биде
некоја од нив,може Видео и со укровнот.Дали ваши

https://streamable.com/af0g9 На собна 16 надворшна -4
https://streamable.com/qcn0w
https://streamable.com/og2ep
https://streamable.com/xn8n1 Издув 58.3,усис 26.1, при проток на воздух 792 Прашање? кој знае колку киловати се дадени при потрошувачка 1700 вати.

или просек од 52 56 степени на издув колку се тоа киловати @Fikshe1989 дали ова ти личи на мала 3,5ка.Си ја платил како таква но не е така.
Значи јас мислам превредна е за парите.

Еве уште едно видео на -4:

https://streamable.com/51eck

Е сега на некој ќе му се види голема потрошувачката, но ако се земат предвид киловатите јас мислам без пари е.
Јас на видеово имам потреба од 3.5 киловати топлина,кои климата ми ги испорачува со потрошувачка од 720 вати
просек издув 45.5-26.3усис = 19.2x552x1.2=12718/3600=3.5 киловати или 3.5/0.730= 4.8 .
Ако некој има 1.75 киловати потреба и ако занаеме дека климата на -4 работи со цоп 4.8 нему ќе му троши околу 1.75/4.8 =364 вати,
Влагање со клизачи!

Само пази на кондиција да не те фатат. :) :) :)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
@ZigZag1115 ти работиш со криптовалути ?
велиш слободен уметник си, во тој пост се пронајдов јас затоа те прашувам

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
@ZigZag1115 ти работиш со криптовалути ?
велиш слободен уметник си, во тој пост се пронајдов јас затоа те прашувам
ajde daj te nekoj predlog za dodaten profit:)

ako raboti so kopanje na kriptovaluti nema potreba od forumov zasto kje se gree samo od grafickite:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom