Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
планирав двете во дневна да бидат парапетни, а може и една зидна една парапетна. ваквата варијанта со понудата од тошиба излага околу 3,500 евра по стан - решено ладење и греење за 85 квадрата.
Od Gree isto 9kw Multi nadvoresna i site 4 parapetni 2,400 evra po stan.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Da treba da se kazi i napomene toa, ama mnogu chlenovi tuka imam cuvstvo deka se plashat da prijavat defrosti na klimite i lazat za taa rabota.
Проблемот со дефрости е кога дува климата додека прави дефрост. Или кога почнува да дува пред да е загреан изменувачот. Па се чувствува ладен ветер.

Јас имав такво искуство со претходната клима која беше на ова место. Беко 7кв он-оф и затоа и ја заменив со ФХ35ВЕ како најдобра за греење. И евидентна е разликата. Удобноста е неверојатно подобра, што од тишината, што од апсолутната топлина во секој комент на работењето. Кога има дефрости навремено се исклучува, не почнува веднаш со дување по дефрстот, па се крева температурата на изменувачот па дури потоа почнува со убав топол зрак.

Јас лично можев да го оправам бекото многу лесно. За да не дува ладно. Имав смислено да додадам на моторот од внатрешната термостат на 45ц и едноставно кога е под 40ц изменувачот да не дува. Ама сепак откога пресметав заштеди се одлучив за хиперинвертер од највисока класа.

Бекото си заврши во канцеларија во чекална каде нема многу потреба од комфор.

Значи како човек што има искуство со некомфорен дефрост, ова е важниот момент да се пази. А не дали прави или не дефрости климата. Кога условите налагаат ќе има дефрости. Сепак тоа е принципот на работа на инвертерот. И секоја чест што постои и што е спас за нас кои имавме баснословни сметки за струја пред да се спасиме.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Da treba da se kazi i napomene toa, ama mnogu chlenovi tuka imam cuvstvo deka se plashat da prijavat defrosti na klimite i lazat za taa rabota.
Е зошто бе да се плашат еве кај мене баш пред пола час направи дефрост беше на 23 ја покачив на 25 и по 10 минути застана и направи дефрост. Еве слика колку е темпрературата во соба кај мене со климата моментално (после дефрост) DSC_1483.JPG

D

Deleted member 95595

Гостин
@mdeni Istoto e i so WNot. Iskluchuva, pravi defrost, ukluchuva, si raboti nadvor edinicata, cim postigne valjda temperatura se spushtaat perkite i pochnuva da duva topol vozduh odma. Ne znam na drugite kako e, ama ako mi e na 3ka ili 4ka izduv, ne odi odma na taa brzina, nego 10tina sekundi duva so prva/vtora pa tek posle ukluchuva 3ta/4ta[DOUBLEPOST=1546013641][/DOUBLEPOST]
Е зошто бе да се плашат еве кај мене баш пред пола час направи дефрост беше на 23 ја покачив на 25 и по 10 минути застана и направи дефрост. Еве слика колку е темпрературата во соба кај мене со климата моментално (после дефрост)Прегледај го приврзокот 202136
Brat, kako zivejs vo 27,5 stepeni alal da ti e :) A inache na 25 ja imas staveno klimata, a 27,5 stepeni ti e vo soba?

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
@mdeni Istoto e i so WNot. Iskluchuva, pravi defrost, ukluchuva, si raboti nadvor edinicata, cim postigne valjda temperatura se spushtaat perkite i pochnuva da duva topol vozduh odma. Ne znam na drugite kako e, ama ako mi e na 3ka ili 4ka izduv, ne odi odma na taa brzina, nego 10tina sekundi duva so prva/vtora pa tek posle ukluchuva 3ta/4ta[DOUBLEPOST=1546013641][/DOUBLEPOST]
Brat, kako zivejs vo 27,5 stepeni alal da ti e :) A inache na 25 ja imas staveno klimata, a 27,5 stepeni ti e vo soba?
Е па незнам што и стана. Излезен бев сега си дојдов цел ден беше на 23. Кога влегов дома собна температура имаше 24 степени. Си реков да не е ладничко да појачам и ја ставив на 25 , за пола час 27 дојде. Доста и е работа ќе го згрмам парното сега :-D

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Ovie raboti sho gi kaza se na agenda za utre i zadutre da gi napravam ako imam vreme :)
Ako odese na ME trebase namesto WN35 da zemes SF25 koja e povisoka klasa
WN 35 -25kg
SF25-31kg ;)

Ova tvrdenje.e od rakav ili od licno.iskustvo?
Od iskustvo so vas prodavacite kade sto japonskite i drugite klimi sto navodno gi imate doma a koj ne se od vasiot brend namerno gi degradirate i prikazuvate lazni rezultati od merenja kaj sto brcat tropaat trosat mrznat samo so edna cel da recete i dokazete eve i japonskite poskapi brendovi ne cinat zatoa kupe te si od nasive posto se poevtini i najkvalitetni bez konkurencija[DOUBLEPOST=1546014686][/DOUBLEPOST]
Od sto se plasat be :Dnema od sto da se plasat koga im pravat normalni defrosti a ne naucno fantasticni na saat vreme [DOUBLEPOST=1546014999][/DOUBLEPOST]
Treba da se kazi deka wn modelot ne poseduva intelegenten defrost odnosno deka poseduva t.n dumb defrost odnosno programiran na 50min koga ke padnat nadvoresnite temperaturi. Ova e fakt I ne e samo ovaj model tuku ima I drugi osnovni modeli ili pak postari kaj koisto ova e slucaj. Pojakite modeli I ponovite a voedno I poskapite go poseduvaat toj intelegenten defrost.

Chivi fakti tvoj? Mitsubishi ne znat sto e pameten defrost ccc

Последно уредено:
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Bravo da si ziv i zdrav so postov. nikakvo veruvanje, imam prethoden post prema marzata na strelec kolku mu kostaat klimite vo fabrika, pa ti vidi sega sto ima vo toa g... od klima.
Najjako e koga ke go sovlada sizofrenijata, sto prvo vika deka se gream na drva,pa posle deka sum monter i prodavam klimi
Проблемот со дефрости е кога дува климата додека прави дефрост. Или кога почнува да дува пред да е загреан изменувачот. Па се чувствува ладен ветер.

Јас имав такво искуство со претходната клима која беше на ова место. Беко 7кв он-оф и затоа и ја заменив со ФХ35ВЕ како најдобра за греење. И евидентна е разликата. Удобноста е неверојатно подобра, што од тишината, што од апсолутната топлина во секој комент на работењето. Кога има дефрости навремено се исклучува, не почнува веднаш со дување по дефрстот, па се крева температурата на изменувачот па дури потоа почнува со убав топол зрак.

Јас лично можев да го оправам бекото многу лесно. За да не дува ладно. Имав смислено да додадам на моторот од внатрешната термостат на 45ц и едноставно кога е под 40ц изменувачот да не дува. Ама сепак откога пресметав заштеди се одлучив за хиперинвертер од највисока класа.

Бекото си заврши во канцеларија во чекална каде нема многу потреба од комфор.

Значи како човек што има искуство со некомфорен дефрост, ова е важниот момент да се пази. А не дали прави или не дефрости климата. Кога условите налагаат ќе има дефрости. Сепак тоа е принципот на работа на инвертерот. И секоја чест што постои и што е спас за нас кои имавме баснословни сметки за струја пред да се спасиме.
I ne zagaduva

D

Deleted member 95595

Гостин
Е па незнам што и стана. Излезен бев сега си дојдов цел ден беше на 23. Кога влегов дома собна температура имаше 24 степени. Си реков да не е ладничко да појачам и ја ставив на 25 , за пола час 27 дојде. Доста и е работа ќе го згрмам парното сега :-D
Zs ke vo pushtash parnoto?

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Zs ke vo pushtash parnoto?
Син ми има 4 години трча-игра низ сите соби цело време не застанува.Кога грејам со парното сите внатрешни врати од сите соби се отворени. А и на сите дома ни е покомфорно и поудобно. Климата ја купив само за преку ден да не станувам од сабајле да палам парно, а и нема потреба зошто детето е в градинка до 16:30 а и сопругата е на работа до 16:30. Јас си сум слободен уметник некогаш сум дома некогаш не. Сега со климчево си сум раат барем кога ќе си дојдат дневната е топла :-D

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Od iskustvo so vas prodavacite kade sto japonskite i drugite klimi sto navodno gi imate doma a koj ne se od vasiot brend namerno gi degradirate i prikazuvate lazni rezultati od merenja kaj sto brcat tropaat trosat mrznat samo so edna cel da recete i dokazete eve i japonskite poskapi brendovi ne cinat zatoa kupe te si od nasive posto se poevtini i najkvalitetni bez konkurencija[DOUBLEPOST=1546014686][/DOUBLEPOST]

Od sto se plasat be :Dnema od sto da se plasat koga im pravat normalni defrosti a ne naucno fantasticni na saat vreme [DOUBLEPOST=1546014999][/DOUBLEPOST]

Chivi fakti tvoj? Mitsubishi ne znat sto e pameten defrost ccc
Chitaj ubo ne pisav opsto za site modeli na mitsu tuku za wn modelot. Ako ne veruvash ete prasaj I uverise od spodelenite iskustva. Wn modelot e osnoven model a e prilicno skapa za toa so go nudi. Pojketo so go kupavaat e radi imeto a ne spored toa so go nudi I pojketo nekako ko da mu e pobiten faktorot ke kupam brend klima pa so saka neka e.

D

Deleted member 95595

Гостин
Chitaj ubo ne pisav opsto za site modeli na mitsu tuku za wn modelot. Ako ne veruvash ete prasaj I uverise od spodelenite iskustva. Wn modelot e osnoven model a e prilicno skapa za toa so go nudi. Pojketo so go kupavaat e radi imeto a ne spored toa so go nudi I pojketo nekako ko da mu e pobiten faktorot ke kupam brend klima pa so saka neka e.
vremeto ke pokaze dali e "skapa". A inache eden kuriozitet, ne beshe WN moj izbor nego mi go preporacha prodavachot, jas togas ne se razbirav od klimi. A da, poshto gi imav parite, biten mi beshe brendot.

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Дали знае некој каде се продаваат квалитетни асални држачи за 5.5кв клима. Што ке издржат тежина 50кг и што нема да се навалат?
Прашувам бидејќи монтерот ме убедува дека држачите што ми ги монторал за СЕНСИРАТА се стандардни држачи и нормално било да се навалат нанапред малку бидејќи била тешка машината.
Мене ме нервира тоа што прво ми мрзне машината на поголеми минусни температури и кога ке направи дефрост тече вода низ цел балкон и прави лом.
Го извадив цревото за одвод и ставив канта под машината диретно да тече во неа, но повторно тече и од сите страни. Јас мислам дека тече бидејќи не е под васервага машината и цело време на предната страна се собира вода и замрзнува и потоа кога прави дефрост прелива од сите страни.
Не знам дали сум во право али нека кажат по искусните и нека пишат некој совет.[DOUBLEPOST=1546021110][/DOUBLEPOST] Screenshot_2018-12-21-13-29-54.png Screenshot_2018-12-20-16-22-33.png 20181220_154904.jpg еве уште еднаш слики за да видете колку е навалена машината.

Attachments

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Секој денеска се нарекува мајстор, то ти е друже!
Инаку на исти држачи е и мојот СФ од 50 и кусур кила, па си стои нормално!

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Секој денеска се нарекува мајстор, то ти е друже!
Инаку на исти држачи е и мојот СФ од 50 и кусур кила, па си стои нормално!
Значи не е проблем сам ке купам квалитетни држачи. Само ме нервира кога ме прават будала на здрав памет. Затоа и барам некој да каже некој совет. Па ако треба и сам ке ги купам држачите. А не да ме убедува монтерот дека така треба или дека од гумиците што ги ставиле се навалила климата и бербат цел балкон да ми го прави.

Kajgana Shop

На врв Bottom