Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
B

Bafra

Гостин
Не знам дали знаеш ама контролор на ЈСП има дозвола само да ти провери билет и ако немаш да те казни. Е сеа, ако одбиваш или не сакаш да се симнеш се должни само да викнат полиција да реагира. Најчесто реагираат алфи. Не смее буквално ни со прст да те допре. Не смее ни легитимација да ти земе со сила. Единствено полиција има право да употреби сила во одредена ситуација.
Иначе контрола у 2 скоро секогаш влегува псле Бит Пазар кога иде накај Автокоманда за да се симнат браќата. И ко за некое чудо у последно време и не ги казнуваат луѓето што немаат карта.
И како ќе те казни ... Не му давам лична карта, му викам не смееш да ме допреш со прст и си излегувам на следна станица, која е за 1мин....

Вака многу либерални бе, зашто тогаш другите да плаќаат, зашто па вода и струја да плаќаме, зашто и даноци да плаќаме :toe:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.472
Поени од реакции
24.213
И како ќе те казни ... Не му давам лична карта, му викам не смееш да ме допреш со прст и си излегувам на следна станица, која е за 1мин....

Вака многу либерални бе, зашто тогаш другите да плаќаат, зашто па вода и струја да плаќаме, зашто и даноци да плаќаме :toe:
Ke te zamoli be. Ke ti reci aj te molam ako ne ti e problem pocekaj malce dodeka dojde policija. Mislam da ne se sfatime pogresno, nemam nisto licno protiv tebe ama jbg sluzba:toe:. I ti zaedno so kontrolorot fino onaka domakinski si cekas da dojdi policijata i da te kazni.

B

Bafra

Гостин
Ke te zamoli be. Ke ti reci aj te molam ako ne ti e problem pocekaj malce dodeka dojde policija. Mislam da ne se sfatime pogresno, nemam nisto licno protiv tebe ama jbg sluzba:toe:. I ti zaedno so kontrolorot fino onaka domakinski si cekas da dojdi policijata i da te kazni.
Познати домаќини сме ние. Се гледа одма од аеродром штом излезеш, или од меѓуградска. Домаќинките во последно време нешто забушаваат :rolleyes:

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145

Па очигледно не си начекал до сеа контрола у бус, па збориш на памет. Кога има контрола, врати на станица не се отвараат дур не каже контрола дека прегледале. Милијарда пати до сеа се има тоа случено пред мои очи. Ако некој ги нападне нормално е човек да се одбрани ама тешко да е тоа случај пошто секогаш се 3 контролори, понекогаш и 2-ца.

B

Bafra

Гостин
Па очигледно не си начекал до сеа контрола у бус, па збориш на памет. Кога има контрола, врати на станица не се отвараат дур не каже контрола дека прегледале. Милијарда пати до сеа се има тоа случено пред мои очи. Ако некој ги нападне нормално е човек да се одбрани ама тешко да е тоа случај пошто секогаш се 3 контролори, понекогаш и 2-ца.
Во случајов контролорите изгледа решиле боксерска вреќа да го прават овој, без причина ...
И викаш врата не ти отвара, а кај вратите на средина, дигни главата, има една рачка, ја потегнуваш и оп слободаааа. Ај не го тупи со некои демагогии, сам кажуваш си бил сведок, а од толку пати колку биле истепани,а колку се однесувале кретенски па тебе ти идело да го здробиш. Ем не платил ем се курчи.

Ние сме дивјаци, секогаш гледаме да го сјебеме системот, мислејќи сме успеале/заштедиле. На краток рок, да, ама на долг и те како губиме.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145
Во случајов контролорите изгледа решиле боксерска вреќа да го прават овој, без причина ...
И викаш врата не ти отвара, а кај вратите на средина, дигни главата, има една рачка, ја потегнуваш и оп слободаааа. Ај не го тупи со некои демагогии, сам кажуваш си бил сведок, а од толку пати колку биле истепани,а колку се однесувале кретенски па тебе ти идело да го здробиш. Ем не платил ем се курчи.

Ние сме дивјаци, секогаш гледаме да го сјебеме системот, мислејќи сме успеале/заштедиле. На краток рок, да, ама на долг и те како губиме.
Кои автобуси имаат рачка на средина на врата? Новиве, никад не сум приметил, а и никој до сеа не отворил така врата на новиве, бар не пред мене. И не викам дека се сите конролори дибеци, напрпротив у последно време се поопуштени од предходно ама никако не може да биде оправдување тоа што некој немал карта или се испонашал за да го газат ко на сликана. Е сеа ако е самоодбрана ко они што викаат тоа е друго. И не терам демагогии. Јас до сеа не сум бил сведок на некои расправии меѓу патник и контролор што искочил од контрола.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ај ај, од чиста мира никој не напаѓа. Сигурно дечиштево претходно ги нападнало физички.

Иначе што се однесува до контролите апсолутно ги поддржувам ако се вршат подеднакво на сите граѓани без оглед на верата и националноста. Но, доколку контролите се вршат само и само на етнички македонци сум апсолутно против.
Јасно е, правилата треба да важат или за сите или за никој.
Јас лично 5 години дур студирав, со оглед на тоа дека тогаш немаше бесплатен превоз за студенти ниту еднаш не сум бил без карта во автобус. Леб нема да јадам, ама не ми паѓа на памет да се замарам со контроли и курци палци, но мува не ме лази за етничките македонци кои не плаќаат и се дерат по контролорите од причина што тие копита само на наши знаат да се силат, а по Чаир и останатите племенски населби ќутат како дунди.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.758
Поени од реакции
16.981
Беља побарал средба со градоначалникот на Чаир бидејќи му била стопирана платата - нови детали за пукањето

за овие 1,6 години од фамозниот ЦИРКУС 27 април
има утепано или рането дузини градоначалници и други функционери или активисти на политички партии... ама тоа не е битно, важно Формално се забрани и казнува продажба на ПЕТАРДИ :cool:

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.227
Поени од реакции
8.338
Беља побарал средба со градоначалникот на Чаир бидејќи му била стопирана платата - нови детали за пукањето

за овие 1,6 години од фамозниот ЦИРКУС 27 април
има утепано или рането дузини градоначалници и други функционери или активисти на политички партии... ама тоа не е битно, важно Формално се забрани и казнува продажба на ПЕТАРДИ :cool:
малце му биле 60.000денари од гинекологија, сакал повеке, овие сами си се тепаат.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
малце му биле 60.000денари од гинекологија, сакал повеке, овие сами си се тепаат.
Ako gi tepa nekoj nas ke se zalat za tortura od strana na mnozinstvoto ili drzavata, vaka podobro neka se resavaat megu sebe, barem nema da ja crneat drzavata po Brussel I ostanati “demokrtski” centri.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Живееме во најзагдениот град во Европа, а сметаме дека протестите за чист воздух се заговор, параван за нешто друго.

:pos::lolzz:
Приоритети штабски спинеру. Кога го убија ш.иптарите 2002 Ненад, онака од ќејв се возеле со кола и решиле ќе ловиме каури, тогаш ние не протестиравме затоа што во училиштето немаше спортска сала, затоа што учевме во бараки....а како револт кон тоа што се случи, да покажеме дека не сме овци за колење, дека не сме сите аман ќути, трај.[DOUBLEPOST=1545348822][/DOUBLEPOST]
Субвенциите се за развој не се долгорочно решение, субвенциите се мерка додека земјоделците се подигнат на одредено повисоко ниво да бидат рентабилни. Ако се работи правилно покрај субвенциите ќе се инвестира и во дополнителни работи како системи за наводнување, консолидација на земјиште, отварање нови пазари и потикнување да се отвараат нови преработувачки капацитети и откупни центри плус да стимулираш извоз е тек тогаш постепено ќе ја намалуваш сумата за субвенции

Ти сакаш директно да ги укинат и 170 илјади земјоделски стопанства кои живеат од тоа да трпат за леб
Реално погледнато субвенциите се за да преживеат. Но на на кремчињата им е криво зашто нивниот данок да одел за земјоделците:mad:[DOUBLEPOST=1545349155][/DOUBLEPOST]
Уште не ми е јасно како може да се препукавате релација сдссм - дпсмне, кога и двете партии маме ни е*аа.
Се препукаваат меѓу себе ги напаѓаат другите, потоа ги бранат своите за истото она за кое што ги напаѓале другите...Овој феномен се нарекува "штабски сторец". Има една по софт категорија слични на овие, тие се заблудени овци, кои исто така припаѓаат на едниот или другиот клан.[DOUBLEPOST=1545349383][/DOUBLEPOST]
Искрено да ти кажам на почеток и имав некоја надеж дека ќе се оправиме, и ќе почнеме да функционираме нормално, како што доликува на една држава. Но, како поминува времето се повеќе сфаќам дека под ваков систем, било која партија да е на власт, народот секогаш ќе биде на другата страна, и така во круг. Толкав е капацитетот. Затоа .1. ме боли повеќе и за Гујо и за Зајко, Шекерка ,Мице и ... , приоритет моментално ми е ЕУ, и тука ја гледам единствената светла точка. Ништо повеќе.
Прво што нема да се случи тоа со Еу, но дури и да се случи тоа ќе биде нај рано после 7-10 години, и тогаш ќе ти се повтори истото она што си го пишал на почетокот од постот.

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Реално погледнато субвенциите се за да преживеат. Но на на кремчињата им е криво зашто нивниот данок да одел за земјоделците:mad:
Дел се како социјална мерка што до некаде и е разбирливо знаејки го стандардот на просечниот граѓанин, ама има дел што навистина се користат за развој и унапредување на земјоделските стопанства така да ако споредиме пред/после субвенцииве има голема разлика. Друг момент е што преку субвенциите одредени политички структури и бизнисмени се богатат на сметка на земјоделците и обичниот народ преку субвенциите, чист пример годинава во Ресен за индустриско јаболко државата вети по 3 денари за килограм јаболко па овие што откупуваат дури и им велат на земјоделците “ете ви од државата 3 денари и од нас 1 доста ви се 4 денари“ што е е*ење у здрав мозок..

Државата мора тука да стави минимум откупна цена, вака испаѓа дека државата ги субвенционира откупувачите на штета на државниот буџет па и земјоделците

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Спремни сте за нова Светска економска криза? Како онаа во 2008 само малку појакичка. Курац спремни :icon_lol:, него ако бидни ќе биди интересно :icon_lol:.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom