Предлог за серии и кратки рецензии

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.151
Поени од реакции
16.088
Пред неколку години си направив "Ултимативна Листа на Серии" на која имав ставено над 50 серии, од различен жанр, некои завршени, некои уште се емитуваат, некои квалитетни, некои не толку квалитетни. Сега сакам да направам update на листата, односно да биде "Ултимативна Листа на Серии Vol.2" бидејќи од тогаш немам ништо ново ставено во неа што треба да се гледа. Предложувајте ми се што мислите дека е квалитетно и што треба да се изгледа, без разлика на жанрот и типот на серија, што веќе го нема на листата.

Серии кои ги имам изгледано:

3rd Rock from the Sun, American Horror Story, Arrested Development, Band of Brothers, Better Call Saul, Boardwalk Empire, Boston Legal, Breaking Bad, Californication, Carnivale, Deadwood, Dexter, Downton Abbey, Entourage, Fargo, Friends, Fringe, Game of Thrones, Homeland, House, House of Cards, How I Met Your Mother, John Adams, LOST, Mad Men, Marvel's Agent Carter, Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D., Marvel's Daredevil, Marvel's Jessica Jones, Narcos, Oz, Peaky Blinders, Person of Interest, Prison Break, Sherlock, Six Feet Under, Sons of Anarchy, Spartacus, Star Wars: The Clone Wars, Vratice se Rode, Suits, Supernatural, The Killing, The Shield, The Simpsons, The Sopranos, The Wire, The X-Files, True Detective, Twin Peaks, Westworld.

Серии кои се на листата, а ги немам изгледано:

Mr. Robot, Black Mirror, Shameless, Luther, The Bridge (Bron/Broen), The Walking Dead, Happy Valley, Sense8, Orphan Black, Broadchurch, Banshee, Rectify, How to Get Away with Murder, The Americans, Hell on Wheels, The Returned (Les Revenants), Penny Dreadful, The Blacklist, The Missing, Gotham, Star Wars: Rebels, Wayward Pines, Heroes, Heroes Reborn, Fear the Walking Dead, The Strain, Southland, The Honorable Women, Hatfields & McCoys, The Mentalist, Lie to Me, The Guardian, Falling Skies.
Frasier, Seinfeld, Veep, Santa Clarita diet. Овие се комедии, првата мене ми е врвот на американските ситкоми.
Mindhunter.
Outlander, Black sails, The musketeers.

The expanse, The deuce. Овие ги немам гледано, на мојата листа се, али сум читала скоро се позитивно.

Член од
4 февруари 2012
Мислења
5.943
Поени од реакции
5.140
А па ќе ти ебам све у пичка болно sharp objects, нека седи и тука ко предлог иако гледам е дискутирана во Општи муабети за серии, мини серија со Ејми Адамс, крими трилер базиран врз книга со исто име, напишана од авторката на Gone Girl.
Да не откривам многу, реков, крими трилер, главен лик портретиран од Ејми Адамс, која ја глуми Камил Прикер, новинарка која е испратена од својот шеф во мало локално градче во Мисури каде го поминала своето детство, за да истражува за настаните кои се случиле а се однесуваат на убиството на една млада девојка, и уште една девојка која сеуште се води за исчезната.
Повеќе да не откривам, кој сака ваков профил на серии, со мистерија, плот твист и слично, топла препорака од мене.

Кастингот е предобар, Ејми Адамс изглуми феноменално како и сите останати, а и од тоа што сега го читам на интернет, одлично ја пресликала Камил Прикер и многумина имаат напишано дека делува како лик изваден од самата книга, подобро од ова не можело.
8 епизоди се, хбо продукција, што повеќе ...

Кога ја спомнав и книгата а и филмот gone girl, sharp e далеку подобар филм/серија барем според мене ако правиме споредби со тоа што е пресликано во филм, за книгите не сум кадарен да зборам, оваа што ги напишала, Гилијан Флин, очигледно има фетиш да ни ги претставува жените во едно поинакво светло од она на кое сме навикнале на филмското платно. И за трета нејзина книга, dark places, има филм со Шарлиз Терон, го немам гледано, на критика гледам лошо поминал ( спротивно од книгата ) али ќе иде на watch листа, најмногу ради gone girl и sharp.
Ги гледaв првите три епизoди тешки депресии дo сегa е,ке имa нештo истрaгa и рaсплет oкoлу убиствaтa или ке се прoдoлжи сo депресииве.Дaли дa јa дoгледaм или дa јa бaтaлaм ми е прaшaњетo.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
The Ranch

Дејствието се одвива во (измислен град) Герисон Колорадо, поранешна пропадната фудбалска ѕвезда се враќа назад на ранч, за да му помогне (колку може и знае) на семејството во фамилијарниот бизнис. Многу пцуење, пиење и секс, класично реднек опкружување. Кастот се состои од актери кои беа во That 70s show, нешто што мене искрено многу ми се допадна.

Поздрав за Кели Грос, прејака е сфе да и...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
The Ranch

Дејствието се одвива во (измислен град) Герисон Колорадо, поранешна пропадната фудбалска ѕвезда се враќа назад на ранч, за да му помогне (колку може и знае) на семејството во фамилијарниот бизнис. Многу пцуење, пиење и секс, класично реднек опкружување. Кастот се состои од актери кои беа во That 70s show, нешто што мене искрено многу ми се допадна.

Поздрав за Кели Грос, прејака е сфе да и...
Имаме и тема на форумов ама нема кворум, тапа им била :) Мене ми е баш релакс серијава иако последниве епизоди се малку повеќе драма. Мислам дека Сем Елиот сам си ги пишува доскочиците, е до толку ми е оригинален :D

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Имаме и тема на форумов ама нема кворум, тапа им била :) Мене ми е баш релакс серијава иако последниве епизоди се малку повеќе драма. Мислам дека Сем Елиот сам си ги пишува доскочиците, е до толку ми е оригинален :D
Не знаев дека има искрено. А за серијава изгуби на квалитет без Дени Мастерсон, не требаше на муабет да го исфрлат.

kazioX

Примерен форумџија
Член од
28 април 2011
Мислења
3.857
Поени од реакции
10.697
Who Is America?

Конечно успеав да најдам време за серијава пред некој ден и можам да кажам дека му симнувам капа на Саша Барон Коен. На некои може не им се допаѓа неговиот хумор, ама оваа серија е врв. Муда до колена има ликот и според мене е еден од најдобрите комичари. Инаку во серијата Саша има неколку ликови во кои се трансформира и интервјуира познати личности од Америка без овие да знаат дека е тој. Ако немате читано по интернет, на некои од интервјуираните личности им направи доста проблеми во кариерите. Jас би му дал оценка 10 само затоа што не им се исмеа во фаца на идиотиве. Моја препорака е да гледате со англиски превод за да не пропуштите ни дел од разговорите.

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Момци мрзи ме да листам стране, ке сака ли некој расположен да баци само наслови од серие налик на "The Wire" и "Peaky Blinders". Мерси

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.028
Поени од реакции
36.813
YOU

Epten bolna serija, celo vreme te tera da ja gleas narednata epizoda i relativno brza e za gleanje, ne e voopsto dosadna.
Ne bi znael da ja sporedam so nekoja druga poso retko gleam vakvi ama bi ja preporacal, na momenti te tera i da se podzamislis poso u modernava era se deshavaat i vakvi raboti sigurno.

Momakov u glavna uloga ima bookstore i sea klasika ke doe devojka, ke se zaljubi u nea i tuka pocnuva zapletot.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Момци мрзи ме да листам стране, ке сака ли некој расположен да баци само наслови од серие налик на "The Wire" и "Peaky Blinders". Мерси
Не знам дали смееме да цитираме во темава ама The Wire и Peaky Blinders не се баш исти серии.
Иначе, ѕирни ја Boardwalk Empire.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
YOU

Epten bolna serija, celo vreme te tera da ja gleas narednata epizoda i relativno brza e za gleanje, ne e voopsto dosadna.
Ne bi znael da ja sporedam so nekoja druga poso retko gleam vakvi ama bi ja preporacal, na momenti te tera i da se podzamislis poso u modernava era se deshavaat i vakvi raboti sigurno.

Momakov u glavna uloga ima bookstore i sea klasika ke doe devojka, ke se zaljubi u nea i tuka pocnuva zapletot.
Оваа е од тој Лифетиме каналот мислам, што ја правеа Unreal пред некое време, баш сакав да ја пишам, ама некако не наоѓам време, многу серии се собраа, а баш сакам вакви серии со сталкер-крипи ликови.

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.219
Поени од реакции
2.279
Escape at Dannemora, кратка серија од 7 епизоди (последната епизода е во 2 дела) за двајца осуденици за убиство кои се поврзуваат со една жена вработена во затворот и ја користат да им помогне да избегаат. Инаку е правена по вистинска приказна.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.151
Поени од реакции
16.088
You мислам дека ја гледав до кај 6-7 епизода, после тоа ја баталив.
Трн оф ми беше глумата (од женските актерки), некако детски и незрело, а тинејџерски серии одамна престанав да гледам. Серијата е снимена според книга, па мислам дека ако веќе решиле да ја адаптираат во серија, требало да е мини, а они се веќе апдејтнати за втора сезона. Бидејќи е популарна кај таа публика што ја таргетираат, ќе ја влечат до бескрај, а мислам дека не вреди за толку.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Трн оф ми беше глумата (од женските актерки), некако детски и незрело, а тинејџерски серии одамна престанав да гледам. Серијата е снимена според книга, па мислам дека ако веќе решиле да ја адаптираат во серија, требало да е мини, а они се веќе апдејтнати за втора сезона. Бидејќи е популарна кај таа публика што ја таргетираат, ќе ја влечат до бескрај, а мислам дека не вреди за толку.
Teskoto si pominala... Od 4ta epizoda do sam kraj si terase tinejdzersko, kako arrow dramata da ja gledam...

Imase potencijal ali toa e

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Јас ја исклучив после 10 секунди од сцената со заробувањето во подрумот од книжарата. Многу фама за ништо е серијата.

Член од
4 февруари 2012
Мислења
5.943
Поени од реакции
5.140
I like You.

Kajgana Shop

На врв Bottom